Reklama

Reklama

Mocný vládce Oz

  • USA Oz: The Great and Powerful (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Oscar "Oz" Diggs je charismatický, ale nepříliš úspěšný cirkusový kouzelník. Při vystoupeních předvádí své iluzionistické triky, ale i šarm prohnaného a nemilosrdného svůdníka. Díky rozhořčené reakci manžela jedné z oklamaných žen se ocitá na útěku v horkovzdušném balónu. Balón se ale ocitne ve víru rozběsněného tornáda a přenese Oscara do pohádkové země Oz. Díky přezdívce si ho obyvatelé kouzelné říše ztotožní s vyvoleným mužem, který má podle dávného proroctví jejich zemi zachránit před úklady zlé čarodějnice. Seznámí se s laskavou kouzelnicí Theodorou a dozvídá se, že zemi kdysi vládl její otec, kterého zahubila její proradná sestra Glinda. Se svou druhou sestrou Evanorou už dlouho čekají na čaroděje, který zbaví zemi zlé čarodějnice i náletů jejích příšer. Neochotnému hrdinovi se na nebezpečnou výpravu nechce, když ale zjistí, že by se mohl stát králem a vlastníkem bájného zlatého pokladu, společně se sluhou Finleym, létající opicí a osiřelou porcelánovou Panenkou se vydává na cestu. (TV Nova)

(více)

Recenze (704)

Gyrphos123 

všechny recenze uživatele

Čím začít..no, opravdu nechápu některé lidi, kteří říkají, že je tohle kravina, že je to pouze pro malé děti(dítě nejsem a stejně jsem spokojen) Tento film rozhodně není špatný, opravdu je tu povedený opičák :)).. občas se člověk i zasměje a herec James Franco , kterého jsem do této doby neměl rád, tak tady v tomto filmu se mi líbil z hereckého hlediska :) . Podle mě by toto mohlo mít i lepší hodnocení . ()

tempus 

všechny recenze uživatele

Je to jasné 3 za příběh + 1* za návaznost na projektu s Judy Gerland, jako hlavní hrdinkou. Celý film se snaží být preqelem k Čarodějovi ze země Oz a po celou dobu to splňuje takřka na výbornou (až na absenci Plecháče a červených střevíčků a také bohužel písně „Somewhere over the rainbow“). Filmy, které mi to hned připomnělo; první je Burtonovská Alenka(příběhem a všudepřítomnou mnohobarevností) (teď jsem si ověřil a skutečně uvědomil, jak jsou obě předlohy skoro totožné (rozdíly jsou způsobené anglickou a americkou povahou)) a druhý Imaginárium Parnasse(cirkusem na začátku a stejnou povahou postavy hraná Deppem, Lawem, Farrell a Ledgerem) . Pokud bych to bral osamoceně, bavilo mě to do velkého souboje s oběma čarodějkami, od kterého jsem čekal o jistou porci gradující akce více než je (pro propojenost, se však nedivím, že byl konec takový jaký byl). PS: spoiLER-varování! s k navazujícímu filmu--Logicky, čím se rozchází se snímkem z 1938 je to, že se to skutečně stalo, nebyl to jen sen, ale v předloze (co jsem zjistil z komentářů) tornádo jí tam skutečně přesunulo-- konec spoiLERU. PS: obával jsem se zpívání Mlaskalů, naštěstí to ušlo. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Nakonec celkem akceptovatelná pohádka, spíš pro děti než pro dospělé. Vadilo mi trochu herecké obsazení - James Franco ani Mila Kunis mi do pohádky vůbec neseděli, Rachel Weisz a Michelle Williams byly naopak dost fajn. Vizuál byl celkem fajn, hlavně scenérie, ovšem některé příšerky zas tolik povedené nebyly. Celkově prostě průměr, který byl zachráněn hlavně povedeným závěrem. (Blu-ray, orig.) ()

terin.manka 

všechny recenze uživatele

Moc hezký děj a hezké pohádkové postavy,včetně porcelánové panenky nebo opičáka. James Franco tu předvedl podivuhodně dobrý výkon. I ty jeho úsměvy se mi líbili. Mila Kunis jako zlá čarodějka odvedla dobrý výkon,hlavně její originální kostým... tak trochu nazeleno. Předtím milá pohledná kráska a najednou uječená ohavná čarodějka. Ačkoliv příběh o muži který lže,dělá triky a předstírá že je čaroděj,tak se mu to v zemi pojmenované po něm podaří (tak trochu). Ta bitva mezi dvěmi čarodějkami na konci se mi nezdála až tak moc super a vzrušující,už to tu několikrát bylo a spíše mi to připomínalo Harryho Pottera, v dámském provedení. Na film se koukalo příjemně a těch 125 minut rychle uběhlo. Nemohu být nespokojená. ()

Wicky 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi to má očividně doufám s Disney produkty zasebou a nyní se může zas na chvíli věnovat dospělejším počinům. V první půli vizuální stránka nenadchla, ale v druhé to bylo pěkné. James Franco se svým neustálým zhuleneckým úsměvem přehrává a jde vidět že si z toho robí srandu (což je rozhodně velké plus, protože jen kvůli němu jsem se párkrát zachlámal) a Michelle Williams by mohla rozdávat autogramy v Disneylandu. Ale zvlášť urazí přeplácaná Mila Kunis která je rozhodně pěkná ženská, ale tady spíše připomíná jednu z kreatůrek země OZ. Kouzelnické a barevné finále je pěkné. 55% ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Atrakce v lunaparku, opulentní omalovánky, finanční kalkul, absence tvůrčí invence a žádná skutečná pohádkovost beroucí za srdce a umožňující snít...Tedy kromě porcelánové panenky, jenže těch pět kouzelných minut je na dvouhodinový trikový spektákl uboze málo... ()

Indy 

všechny recenze uživatele

Vizuálne úchvatné, obsahovo pomerne úbohé. Hlavne však menej podarený klon Burtonovej Alice v krajine zázrakov, akurát, že James Franco nie je v porovnaní s Alicou - Miou Wasikovskou, moc sympatickým hrdinom. Začiatok je však sľubný a prológ prezentovaný v čiernobielej verzii a v tv formáte 4:3 je podareným nápadom. S podobnými nápadmi sa však vrece neroztrhlo a okrem naťahovačky na okraji útesu a občas vtipného opičieho sidekicka hlavného hrdinu zaujali už len dve herečky (Mila Kunis a jej kukuč, ale len do okamihu trápnej mutácie na zlú čarodejnicu a anjelsky dobrá Michelle Williams), čo nie je úplne málo, ale keď si to zoberieme tak, že film mal priniesť dobrodružstvo plné fantázie, humoru a top nápadov, je výsledok trochu smutný ... pri mamuťom rozpočte 250 mil.$. Aspoň, že 3D je z tých podarenejších. 5/10 ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Musím se hned na začátku přiznat, že můj komentář nebude objektivní, protože neznám původní látku a za to se všem znalcům omlouvám. Původ nového filmu režiséra Sama Raimiho je spjat s ikonickým kinematografickým počinem z roku 1939 The Wizard of Oz, který vznikl podle literární předlohy The Wonderful Wizard Of Oz od spisovatele Lymana Franka Baumana už v roce 1900 a je ve Spojených Státech klasickým pohádkovým příběhem. Největší devizou celého snímku je jeho nápadité vizuální zpracování, které se odvolává na svou vousatou předlohu, respektive děj filmu je vsazen o mnoho let před příběh filmu z konce třicátých let minulého století. Velmi mile mě překvapil černobílý úvod ve formátu 4:3, který výrazně kontrastuje s duhově barevným zbytkem vyprávění. Za scénář je zodpovědná dvojice autorů Mitchell Kapner a David Lindsay-Abaire a podle mého mínění je to Achillova pata celého filmu. Velmi jednoduchý a přímočarý děj se dá shrnout do pár vět. Vše se točí kolem nenapravitelného sukničkáře a nepříliš dobrého kouzelníka jménem Oz, kterého si zahrál s radostí James Franco. Díky povětrnostní anomálii se jeho postava dostane z Kansasu do fantasy země Oz, která čistě náhodou hledá nového krále. Tak se náš (ne)hrdina vypraví na putování za královskou korunou, pohádkovým pokladem a srdcem krásné čarodějky. Prostě obrazově bohatý a dějově prázdný pohádkový koláč pro celou rodinu. [Děkuji ČSFD za projekci 6. března 2013] ()

Mistickzz 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi a jeho veľký návrat sa bohužiaľ nekonal, zatiaľ najväčšie filmové sklamanie za poslednú dobu. Film mi prišiel veľmi umelý, prečačkaný a gíčový, ničím ma neohromil, neprekvapil, príbeh mi prišiel obohraný a ani samotný James Franco vo svojej úlohe nebol nejak zvlášť výrazný. Celkovo ostávajú moje domy veľmi rozpačité, čakal som iný film. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Chápem, že to nesadne kažému, ale mne sa to proste páčilo. Dokonca aj Franco, do role takého arogantného podvodníčka sa podľa mňa veľmi hodil. A aj tá štylizácia do rokov 40-tych je podľa mňa magická! Temná detská rozprávka vo veľmi farebnom svete. Idem si asi pustiť pokračovanie, pretože chcem hneď vedieť ako sa to skončí. :) ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Legendárního Čaroděje ze země Oz z 30.tých let jsem neviděl, proto nemůžu soudit, jak úspěšně Raimi s látkou pracuje, ovšem jako nezaujatý divák mohu prohlásit, že Mocný vládce Oz je průměrná přebarvičkovaná digitální pohádka ve stylu Burtonovy Alenky, kteroužto Raimi zcela naplňuje dnešní trend radikální převahy formy nad obsahem. Jednoduchý příběh je ukřičen pastelovým vizuálem a ještě štěstí, že se celkem povedl casting a odrostlejší divák tak má co sledovat. Našim nejmenším možná Sam udělal Ozem radost, já bych ho však raději viděl u jiné látky. ()

cachina 

všechny recenze uživatele

Mocný vládce Oz je prequelem filmové klasiky z roku 1939 Čaroděj ze země Oz (v USA tak oblíbené, u nás méně známé). Sam Raimi si je samozřejmě vědom obrovské popularity původního díla, a tak do svého filmu zakomponoval mnoho odkazů. Už úvod (stejně jako v Čarodějovi) je černobílý, zde je dokonce přidán i menší formát obrazu, děj je totiž situovaný do roku 1900, kdy celá kinematografie byla v plenkách a tento typ formátu byl používán (jinak odkazů na historii filmu zde najdeme více). Obraz se stane barevný až po příletu do země Oz. A stejně jako ranný film je označován za kinematografii atrakcí, tak i funguje Mocný vládce Oz. Příběhově poměrně prázdný (lhář a podvodník se pod vlivem okolností stává morální lidumil), za to se divák spolu s postavami může kochat přemírou barevnosti a bizarností kouzelné říše. Do pouťové trikové atrakce se také změní i ohňostrojem nabitý závěr. Ve výsledku ale film nevyznívá hloupě a znalce dobrodružství Dorotky potěší, jak se nakonec vše připravilo na její příchod. ()

Chipsonator 

všechny recenze uživatele

Moc hezká pohádková omalovánka. Celé to hraje barvami, je to milé a okouzlující. Příběh a některé situace jsou sice předvídatelné a to hodně, ale to vem ďas. Franco je charismatický a sympatický, na čarodějnice se dobře dívá (hlavně na Milu...aspoň do určité chvíle), a opičák a porcelánová panenka jsou hodně fajňučtí. Mocný vládce Oz je velice fajn pohádka, kde sice máte pocit že už jste to všechno někde viděli, ale i si vás svou barevností a postavami získá. 75% ()

misstake 

všechny recenze uživatele

Druhé shlédnutí na Vánoce 2015 a musím zkonstatovat, že šlo o nejlepší pohádku, co tyhle vánoční svátky běžela. Nevím, co od Raimiho všichni pořád čekají, snad už ale byli letos uspokojeni seriálem o Ashovi. Když na Oze nahlížíte jako na pohádku, tak nelze být zklamán, obsahuje čarodějnice, kouzla, fantasy bytosti, navíc i Milu Kundis, tedy vše, co v pohádce mít chceme. A podle mě v rámci Raimiho tvorby poráží i celou trilogii o Spidermanovi. ()

Lisabellla 

všechny recenze uživatele

No co co, jde o pohádku. V takových příbězích není ani potřeba nějak zvláštní originalita. A vlastně se jí docela dočkáme. Přece jen - kdo kdy slyšel o proutníkovi z cirkusu, co zachrání porcelánovou panenku a nakonec i celou zemi od jedné divné segry? Není to film na sobotní večer, ale na nedělní odpoledne je ideální. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

A tak krize v Hollywoodu dopadla tak, že se točí prequely skoro 80 let starých filmů. A v tom se mimo jiné dovíme, jak vznikla podoba a zloba Zlé čarodějnice, či jak se mocný čaroděj ze země Oz do země Oz vlastně dostal. A zatímco originál je ukázkou toho, co v černobílých 30. letech šlo zvládnout, tenhle prequel je dokonale zvládnuté řemeslo a nic víc. Výprava je sice oku lahodící, ale šíleně kýčovitá, stejně tak kýčovité jsou postavy. A hlavní hrdina? Lhář, zloděj, podvodník a šarlatán který mě nejvíce připomínal české politiky... někoho tak nesympatického jsem ještě nezažil. Ano kouká se na to pěkně, ale je to šíleně kýčovité, přeslazené a bez jakékoliv nadsázky či napětí. Ostatně vím, že všechny tři čarodějky musí v rámci časové posloupnosti přežít, stejně jako hlavní hrdina. Jediná silná scéna je v porcelánové vesnici. Zkrátka typická Disneyovka pro děti bez přidané hodnoty... opravdu za tímto stojí kdysi geniální Sam Raimi? ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

"Oh, I see. Because I'm a monkey, I must love bananas, right? That is a vicious stereotype! ...Of course I love bananas, I'm a monkey! Don't be ridiculous! I just don't like YOU saying it. " ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Sam Raimi a další tornádo

Sam Raimi a další tornádo

09.06.2016

Režisér trilogií se Spider-Manem a s Ashem se teď věnuje televizní tvorbě (především Ash vs Evil Dead) a dává si pauzu od velkého plátna. Jeho posledním filmem byl Mocný vládce Oz, v němž obří… (více)

Sam Raimi a třetí světová válka

Sam Raimi a třetí světová válka

02.03.2016

Režisér kultovní "trilogie Evil Dead" momentálně tráví čas u návratu svého krvavého dítka, seriálu Ash vs Evil Dead. Fanoušci za něj Sama Raimiho opět milují a pomalu mu odpouštějí třetího Spider… (více)

Hermiona a zvíře

Hermiona a zvíře

26.01.2015

Alenka v říši divů, Mocný vládce Oz, Zloba - královna černé magie... co hraná disneyovská pohádka, to obrovský hit, není tedy divu, že tenhle trend pokračuje. Už v březnu dorazí Popelka od Kennetha… (více)

Reklama

Reklama