Reklama

Reklama

Mocný vládce Oz

  • USA Oz: The Great and Powerful (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Oscar "Oz" Diggs je charismatický, ale nepříliš úspěšný cirkusový kouzelník. Při vystoupeních předvádí své iluzionistické triky, ale i šarm prohnaného a nemilosrdného svůdníka. Díky rozhořčené reakci manžela jedné z oklamaných žen se ocitá na útěku v horkovzdušném balónu. Balón se ale ocitne ve víru rozběsněného tornáda a přenese Oscara do pohádkové země Oz. Díky přezdívce si ho obyvatelé kouzelné říše ztotožní s vyvoleným mužem, který má podle dávného proroctví jejich zemi zachránit před úklady zlé čarodějnice. Seznámí se s laskavou kouzelnicí Theodorou a dozvídá se, že zemi kdysi vládl její otec, kterého zahubila její proradná sestra Glinda. Se svou druhou sestrou Evanorou už dlouho čekají na čaroděje, který zbaví zemi zlé čarodějnice i náletů jejích příšer. Neochotnému hrdinovi se na nebezpečnou výpravu nechce, když ale zjistí, že by se mohl stát králem a vlastníkem bájného zlatého pokladu, společně se sluhou Finleym, létající opicí a osiřelou porcelánovou Panenkou se vydává na cestu. (TV Nova)

(více)

Recenze (704)

provitamin 

všechny recenze uživatele

Túto rozprávku som si pamätal ešte z detských čias a preto ma celkom potešilo, že niečo také príde do našich kín. Mistr Elfman opäť nesklamal, film je po hudobnej ale aj vizuálnej stránke podmanivý, pričom nevadilo ani 3D. Avšak oproti rozprávke je tu niekoľko zmien, napr. namiesto štyroch čarodejníc len 3. Jo a v kine bolo plno detí, skoro ako na afterparty po konkláve. 70% ()

VIPerson 

všechny recenze uživatele

Mě osobně bližší, než Singerova pohádka Jack a obři. Tady i to obsazení bylo daleko příjemnější. Tucci a McGregor mi to snad odpustí. ()

beba789 

všechny recenze uživatele

Velké mínus u tohoto filmu je, že tu je mnoho postav s vlastním příběhem a ve finále vlastně žádný z nich nezakončí. Prostředí krásné a v IMAX 3D to byla jízda.Franco mi v roli podvodného kouzelníka nějak moc nesedl, zato Mila v roli zlé čarodějnice byla snad nejlepší z celého filmu.Bylo tam spousty momentů při kterých jste si řekl WTF?! (př. Glinda představuje ''armádu'') ale je to pohádka pro děti.Kdyby trochu lépe dotáhli konec tak by to mělo o de mě 4*, bohužel to ale nijak nekončí. 65%. ()

Tessie 

všechny recenze uživatele

Pěkná barevná podívaná. Spíše pro dětičky + slabší scénář.. ale krásné kostýmy a barvy to vyvažují.. více jsem od pohádky ani nečekala. ()

Ledkodlaq 

všechny recenze uživatele

Pěkné, barevné, chvílemi zábavné. Bylo mi protivné podání hlavního hrdiny, trošku slabší děj a odfáklý konec. Tohle bylo pokoukání hlavně pro oči, méně již pro duši :-) ()

Castorr 

všechny recenze uživatele

Sice taková pohádka pro děti, ale proč ne? Čarodějky pěkný baby, Franco se snažil a efekty jsem si užil dost. Já jsem od filmu nic neočekával, proto dávám 4*(70%). Na podívání dobrý, mám teď dobrou náladu :-) ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Strará klasika v novém kabátu, která je na jedno zhlédnutí ještě ucházející, ale dva dny poté si už kromě k nepoznání změněné Michelle Williams skoro nic nevybavím. A moc nechápu ($.$), proč kvůi tomuhle Raimi odpálkoval Warcraft. 5.5/10 ()

arexam 

všechny recenze uživatele

Jak říct co to bylo? Napadá mě jen CUKROVÁ VATA. Ten začátek ještě ušel, ale pak se to zvrtlo. Kdyby Kunis u svojí převtělovací scéně odhodila i korzet, přetrpěl bych i 3D scény a přihodil hvězdu. ()

Fary 

všechny recenze uživatele

Rikal jsem si, ze konecne kouknu na Carodeje ze zeme Oz, ale zjistil jsem, ze tudy cesta nevede. I tak ale celkem fajn oddychovka za **. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem další Alenku, ale bohužel jsem se nechal z trailerů a posterů nachytat. Herecké obsazení moc pěkné a určitě potěšil Raimiho kámoš Campbell. Film je pěkný a barevný jako Alenka, ale bohužel strašně nudný a zdlouhavý. Kdyby vystřihli půl hodiny a přidali nějakou akci nebo vtip, tak by to určitě bylo min o * víc. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Objektivně, myslím že to má tak na dvě hvězdy. Víc než jednu ale dát nedokážu, protože se mi za poslední dobu máloco takhle zhnusilo . ()

AduskaV 

všechny recenze uživatele

Upřímně mě nadchlo celkové provedení....ať už přechod ze staré černobílé do barevné země Oz, či nevšední postavy měnící charaktery, ale rozuzlení příběhu a sem tam nějaká ta nepřesnost, ať už úmyslná, působí trochu chaoticky. Určitě to není film na který bych se chtěla ještě někdy podívat a na pokračování, kterému se tvůrci pravděpodobně nevyhnou, si nechám zajít chuť. ()

ChrisBa 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od väčšiny budem k tomuto filmu zhovievavý. Nie je to žiadna extratrieda, ale napriek tomu, že som ten film ani nechcel vidieť som bol celkom príjemne prekvapený a pekne som si pri ňom oddýchol. Na nič iné tento film asi ani neslúži. Je neškodný, milý a príjemne spracovaný. Michelle Williams je zlatá, o porcelánovej bábike ani nehovorím. Lietajúci opičiak sa nám stará od začiatku o humorné hlášky, ktorých je vo filme tak akurát. A hlavný "hrdina"... vždy už keď som mal pocit, že sa obráti v správneho dobráka, tak vytiahne niečo zo svojho egoizmu a sebeckého správania :D celkom som sa bavil. A práve preto dávam 4* ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Samovi Raimimu sa musela strašne páčiť Burtonova Alenka v ríši divov, a tak si natočil vlastnú Cestu do krajiny Oz. Inak si tú podobnosť vysvetliť neviem. Podstatné je, že sa to Raimimu vôbec nepodarilo. Úvod bol príliš dlhý, James Franco nezáživný a celkový vizuál pôsobil umelo ako čínske oblečenie. Detského diváka to unudí a dospelého nepobaví, takže celkový zámer mi uniká. Hudba bolo vcelku pekná, no tie najkrajšie pasáže mi neskutočne pripomínali Mŕtvu nevestu. Dve hlavné zlé čarodejnice, boli viac menej na smiech a žiadny des nevyvolávali, obzvlášť Mila Kunis vyzerala, akoby to prehnala s botoxom. Za jediné vydarené momenty považujem tie s porcelánovou bábikovou, boli neskutočne roztomilé a citlivé. ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Mýdlová bublina - velká, plná duhových barev pro potěchu oka, která ale splaskne a nezbyde nic. To je přesně můj dojem z tohoto (tak příjemně začínajícího) filmu. S.Raimimu jsem věřil, že udělá pohádku, která bude bavit i dospělé. Potřeboval bych mít ale asi o hodně míň nakoukáno aby mě tahle fantazie mohla unést "někam jinam". Nedojaly mě ani "oči dobra" M.Williamsové ani nadmíru zbytečná porcelánová panenka ani nevtipný opičák s výrazem penzisty. ()

Harapes 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak,než tento film jen vychvalovat.Strašně se mi líbily ty nápady,např.:porcelánová panenka,opičák s křídly.Ale nejen to,celé to vizuální pojetí filmu bylo pestrobarevné,prostě úchvatné.Herecký výkon Jamese Franca byl zcela odpovídající....nepřehrával,byl prostě takový,jak by měl být Oz ztvárněn.O ostatních hercích se to říci nedá,ale i tak můj dojem z filmu to nezkazilo.Výborný film pro celou rodinu. ()

SHit4U 

všechny recenze uživatele

Dá se říct, že až nešťastnou náhodou jsem se se svými 3 body dostal na čsfd projekci a opravdu jsem se moc netěšil, protože Alenku jsem viděl a při představě, že budu muset po druhé zažít sledování toho, jak se jeden z originálních filmových tvůrců musí napasovat do předem dané vizuální, příběhové škatulky, ve které nebude téměř žádná jeho vlastní invence, mě lehce děsilo.ALE! Musim říct, že mě Raimi překvapil. Tedy alespoň první třetinou, která opravdu hýří vtipem a která si spíše z celého filmu utahuje. Hlavně přehrávající (což není negativum, ale největší pozitivum filmu) Franco se svým až velmi často podezřele skelným a zarudlým pohledem. Spousta nečekaných, maličkých, ale právě o to zábavnějších gagů vedlejších postav. Žel bohu, po té co začne jít do tuhého a kouzelník musí začít zachraňovat svět, jde všechen vtip do pestrých a všemi barvy hrajících kytek a stane se z toho americká pohádka. Proč americká? tancující liliputi, starci, černoši a aby toho nebylo málo, liliputi musí být bilí, žlutí a černí a samozřejmě jeden z černých liliputů musí být výraznější roli a musí mluvit jako afroameričan vyrůstající v Bronxu (ať řekl, co řekl, pořád jsem slyšel Whats up nigga?). A nechybí samozřejmě ani dvoumetrový starec/mudrc s ohavně úchylnými fousy, který samozřejmě taky musí být černoch. KOnec se tak stává až příliš moderně pohádkový a starší publikum (starší 14 let) se prostě bude nudit. Je pravda, že Raimi ještě malilinko vystrčil růžky - maska čarodějnice Rachel Weisz - ale to bylo bohužel vše a trvalo to asi 3 vteřiny. ()

Milodar 

všechny recenze uživatele

Dobré myšlenky scénáře byly nemilosrdně rozpatlány do trikové selanky. Z Mily Kundis se stal Hulk, ze sympatického podvodníčka nesympatický poctivec a nakonec zbyly jen žvásty o naději a dobru. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Natočit prequel k americkému megakultu z roku 1939 (jehož znalost je téměř nepostradatelnou výhodou) se na první pohled zdálo šílenstvím, také jsem z tohoto filmu měl jisté obavy. Ty se naplnily naštěstí jen částečně: Raimi je dobrý vizualista, ale poněkud slabší vypravěč. Projevuje se to především v první trochu natahované polovině, kde i přes výborné vizuální perličky, které země Oz nabízí, poněkud tápe, kudy se s vyprávěním vydat. Občas to drhne. Naštěstí v polovině druhé se barevné dobrodružství tak trochu mixující image klasického Oze a Burtonovy Alenky rozjede v poměrně dobrou a svižnou fantasy pohádku, která nepostrádá kouzelné, dojemné, romantické i strašidelné momenty, které k pohádkám neodmyslitelně patří. Raimi mimo jiné ukazuje, ze kterých žánrových vod původně pochází a je si nejjistější v temných a strašidelných scénách. Herecké obsazení je poměrně povedené, možná místo Jamese Franca bych si dokázal představit jiné herce, ale snaží se. Z půvabného dámského tria je Michelle Williams překrásná, kouzelná a dobře obsazená, Mila Kunis je krásná také, ale do své role příliš nezapadla, naopak Rachel Weisz se rolí baví a na celkovém dojmu to je znát. Velikým potěšením je porcelánová panenka a scéna, "lepidové terapie" jejích rozbitých nohou patří k těm nejsilnějším. Mocný vládce Oz je dobrým kompromisem mezi kouzlem původní pohádky (i když k jejímu kouzlu má na míle daleko) a vizuální a vypravěčskou šablonou moderní doby, kde neuráží ani jeden tábor diváků. Pouze škoda klopýtání v první polovině, takto dávám jen 70%. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Sam Raimi a další tornádo

Sam Raimi a další tornádo

09.06.2016

Režisér trilogií se Spider-Manem a s Ashem se teď věnuje televizní tvorbě (především Ash vs Evil Dead) a dává si pauzu od velkého plátna. Jeho posledním filmem byl Mocný vládce Oz, v němž obří… (více)

Sam Raimi a třetí světová válka

Sam Raimi a třetí světová válka

02.03.2016

Režisér kultovní "trilogie Evil Dead" momentálně tráví čas u návratu svého krvavého dítka, seriálu Ash vs Evil Dead. Fanoušci za něj Sama Raimiho opět milují a pomalu mu odpouštějí třetího Spider… (více)

Hermiona a zvíře

Hermiona a zvíře

26.01.2015

Alenka v říši divů, Mocný vládce Oz, Zloba - královna černé magie... co hraná disneyovská pohádka, to obrovský hit, není tedy divu, že tenhle trend pokračuje. Už v březnu dorazí Popelka od Kennetha… (více)

Reklama

Reklama