Reklama

Reklama

Mocný vládce Oz

  • USA Oz: The Great and Powerful (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Oscar "Oz" Diggs je charismatický, ale nepříliš úspěšný cirkusový kouzelník. Při vystoupeních předvádí své iluzionistické triky, ale i šarm prohnaného a nemilosrdného svůdníka. Díky rozhořčené reakci manžela jedné z oklamaných žen se ocitá na útěku v horkovzdušném balónu. Balón se ale ocitne ve víru rozběsněného tornáda a přenese Oscara do pohádkové země Oz. Díky přezdívce si ho obyvatelé kouzelné říše ztotožní s vyvoleným mužem, který má podle dávného proroctví jejich zemi zachránit před úklady zlé čarodějnice. Seznámí se s laskavou kouzelnicí Theodorou a dozvídá se, že zemi kdysi vládl její otec, kterého zahubila její proradná sestra Glinda. Se svou druhou sestrou Evanorou už dlouho čekají na čaroděje, který zbaví zemi zlé čarodějnice i náletů jejích příšer. Neochotnému hrdinovi se na nebezpečnou výpravu nechce, když ale zjistí, že by se mohl stát králem a vlastníkem bájného zlatého pokladu, společně se sluhou Finleym, létající opicí a osiřelou porcelánovou Panenkou se vydává na cestu. (TV Nova)

(více)

Recenze (704)

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Taková příjemná, rodinná, fantasy oddychovka na večer. Ničím neohromí, ale svojí příjemnou pohádkovou stránkou ani nezklame. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, tohle se Samu Raimimu moc nepovedlo. Vizuál je perfektní, ale příběh pokulhává... Je to prostě pohádka, nečekejte zázraky. Rozhodně jsem od toho čekal víc. Ani herecké obsazení v čele s Jamesem Francem. to nezachraňuje. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecké obsazení! - To je to, co zaujme každého hned na první pohled. Na ten druhý musí všechny zaujmou skvělá animace a postavy. A v neposlední řadě velmi dobře promyšlený příběh a hlavní zápletka. Je opravdu radost pohledět, jak pro mužské osazenstvo, tak i pro ženy, opravdu je na co koukat. Není to utahané, přeromantizované nebo nudné, opravdu skvělé. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Největší prd roku, mighty fanfrdolo Oz! Dobrovolně, na silu jsem vzhledl dané "dílo" od Raimi-ho a nestačil jsem být udiven. 3D barevna pohádka, která se ani děckám nelíbila (alespoň těm co seděli vedle mně). Viděl bych to tak na nedělní převedení s pudingem a pauzou na záchod, normálně hotovo. Tak zbulenou bachorku mé oko nevidělo, tak obézní Kunis mé oko nepozřelo, tak brutální dyaré mé oko nechtělo. 1/10 Opravdu, Nova, Neděle, 14:30, hotova senzace… ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Nejdelších 125 minut mého života a to jsem ještě část prospala. Blbější film jsem už opravdu dlouho neviděla. Cílové publikum byly pětileté děti a níž. Až na Williams všichni přehrávají, jako kdyby za to dostali příplatek. Naprosto příšerná kamera, z které mě bolela hlava a to jsem ani neviděla 3D verzi. Raimi by si měl jít sednout do kouta a přemýšlet, co za brak to natočil. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

[ČSFD projekce] Dlouho jsem se nemohl rozhodnout, zda tomuto počinu dát 3 nebo 4 hvězdy. Na jednu stranu to bylo vcelku vtipné a přeci jen šlo o pohádku, ale na druhou stranu hlavní hrdina mi byl vcelku nesympatický. Vlastně všichni herci. Za nejpříjemnější postavy bych považoval porcelánovou panenku a opičáka, což není zrovna hitparáda. Svižný děj a začátek, který se z černobílého čtverce rozplynul v barevný širokoúhlý záběr se mi vcelku líbily a považoval jsem to za velmi dobrý nápad. Celkově tomu ale něco chybělo a myslím, že zasloužené hodnocení se nabízí právě mezi 3 a 4 hvězdami. Jinak vcelku příjemná a koukatelná záležitost. 70% ()

predators 

všechny recenze uživatele

Moc ty pohádky nechápu...normálně by to byla slušná čtyřka, ale pak se do sebe pustí holky navzájem a je po srandě. Zbývá už jen létající opice a porcelánová panenka...ajaj. 20% ()

Lenny.M 

všechny recenze uživatele

Předem musím říct, že mě mrzí, že jsem na to nešla do kina na 3D, to bych určitě hodnotila ještě výš. Já se bavila, příběh byl předem jasný, ale i tak to neztratilo na svém kouzlu. Skvělé byly hlavně efekty, i James se do role Oscara hodil ;) Škoda jen těch čarodějnic, Rachel byla opravdu nudná a Mila to samé. Největší lahodou pro ale mě byla porcelánová panenka, o které by snad mohli natočit i samostatný film. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa celkom v pohode. Ale má to rovnakú pachuť chladu akú mala aj Burtonova ALICA V KRAJINE ZÁZRAKOV. Ale bolo to aj rovnako veľkolepé i zámerne absurdné. Nie som si istý na koľko sú Oz i Alica vhodní pre detského diváka, ale ja som sa nenudil... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Podobně hloupé, nevýrazné, nudné a barevné, jako nedávná Burtonova "Alenka". Ohromný rozpočet, zde není vůbec znát (i když je všechno, tak obrovské a barevné) a Franco mi sedí spíše v menších filmech, kde hraje podle sebe. Předražená blbost a černý puntík pro Raimiho. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Předně, filmy tohoto typu nevyhledávám, spíše bývám nahodilým divákem ve skupince těch, na které bývá zaměřen, pak se dokážu přizpůsobit jejich vnímání a spíš pod vlivem "společných prožitků" posoudit výsledek. Tentokrát, díky sympatickému obsazení i slabosti pro některé kousky Sama Raimiho, jsem do rodinné fantasy šla sama a kupodivu nemám kritických výhrad. Příjemně odsýpací, nenudící dobrodružství s krásnými čarodějnicemi, vychechtaným proutníkem Jamesem Francem, překrásnou porcelánovou panenkou a chytrými nápady. Příběh se snaží být co nejméně předvídatelný, což má s přihlédnutím k žánru těžké, i malé dítě ví, že polepšení kouzelníka Oz je nevyhnutelné, přesto nás jeho postava nechává o svých charakterových proměnách celkem úspěšně pochybovat. Ideální film pro zahnání rodinného splínu nedělního odpoledne. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Nic zakázkového v tom nevidím - Sam Raimi svým typicky hravým způsobem navázal na klasického Čaroděje ze země Oz za pomocí prostředků, které si žádá dnešní doba. Jediná podobnost s burtonovskou Alenkou v říši divů je de facto v pestrobarevném ztvárnění (s)nového světa a přeexponované mizanscéně, jinak je velmi vágní tyto dva filmy, které jsou navíc naprosto o něčem jiném, srovnávat. Mocný vládce Oz je sice v jádru tou naivní disneyovskou pohádkou o archetypech, ale to byl přece muzikálový skvost z roku 1939 taky - zde je pouze upgradeován do moderní verze, avšak významové atributy zůstávají vesměs zachovány. Také zde máme rozdělení dvou světů na základě obrazového prvku, kde nudnou realitu tentokrát reprezentuje klasický černobílý 4:3 obraz, ruční triky a obecně i formální postupy etapy třicátých let (důraz na hudbu, prolínačky apod.) a snovou zemi Oz nejmodernější trikové technologie a pronikavé 3D, také zde máme postavy a jejich následné fantaskní projekce, a také přirozený vývoj charakterů směrem ke konci příběhu. Navíc se mi líbí, že Raimi ani nezapomíná na svůj osobní rukopis a vesměs pohádkového Oze prokládá i častými scénami, které žánrově zabrouzdávají až k hororu a nezadají si s úmyslnou brakovostí. Zároveň (však s trochu menším zápalem než Scorsese) dává poklonu pohyblivým obrázkům (ať už za to může černobílý úvod nebo naopak konec s "meliésovskou" projekcí) a imaginaci obecně. Vlastně jedinou výtku mám k nesmyslně natažené stopáži a mnohdy plytkým dialogům, kvůli nimž Oz v mnoha chvílích ztrácí tempo a zastavuje se na místě. Stále je ale na co koukat - opulentní triková stránka jakožto atrakce má vlastně šanci vtáhnout stejně účinně jako diváky před sedmdesáti lety. 8/10 P.S. Mila Kunis vypadala ve své zelené poloze strašně, zato James Franco se ve své "zhulené" poloze našel. ()

Darneth 

všechny recenze uživatele

Natlakovaná Mila to prostě chudák ženská nedala. Éterická Rachel byla jako vždy k nakousnutí, Michelle příjemně překvapila svým výkonem, šejdíř Franco klasicky galantní, co více dodat? Snad jen, i přes svůj věk jsem měla zakalené oči při návratu do své dětské duše, duše Smaragdového města. Někdo raděj Alenku, avšak pro MĚ je srdcovou záležitostí právě Oz. Poprvé jsme mimo jiné nakoukli i do Disney zámku a já si mohu konečně osušit své zarudlé oči, poněvadž frkat do kapesníku v sále plném děcek s rodiči by asi neprošlo bez povšimnutí. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Fakt čarovný film, ktorý ani zďaleka nefunguje len ako rozprávka. Prvá hodina hádam absolútne bezchybná, no potom sa príbeh a postavy v jeho područí niekomu trochu vymkli. Sam Raimi teda nie je najlepší zámočník, ale tu sa predviedol ako imaginátor na úrovni Tima Burtona! Od teraz ho budem pokladať za nestabilného génia, pretože mal našliapnuté naozaj vysoko, dokonca zadupal do zeme cestičku originálu, no zjavne to šliapanie berie aj ako živobytie. Pretože v druhej polovici už krotil svoj rukopis, ktorý ešte hádam nikdy nebol takto nápaditý, a nechával priestor naplneniu komerčných očakávaní. Videné v rámci Season Challenge Tour (týždeň s blockbustermi). ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je to pohádka, i když od rejži, co udělal Evil Dead. A taky Evil Dead 2. A Evil Dead 3. Je to film určený dětem a tak ho posuzuju. Je to jednoduché, pestrobarevné, působivé a jako bonus trochu vtipné nebo weird, třeba ČB začátek a žádost o uzdravení děvčátka na vozíku. A kupodivu to místy docela trefuje vizuální atmosféru starého Oze ze 30. let. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Celý tenhle film jsem na režisérském postu a jako výtvarníka viděla Tima Burtona. Já vím, že se na snímku nepodílel, ale pořád mi něco říkalo, že on by byl ten pravý. I když vizuál je poměrně nápaditý (až na Smaragdové město, to zdálky vypadá jako shluk kaktusů), tak Burton by tomu vtiskl správnou ponurost. ____ Nápad vrátit se do známé pohádky a trochu jí překopat není sice nijak převratný, ale s jistou dávkou fantazie by se z toho dalo něco vytřískat. Myslím, že v tomhle případě se to dokonce i povedlo. Scénář sice není geniální, ale je docela dobrý. Co snížilo mé hodnocení a celkový dojem z filmu byl James Franco v hlavní roli. Sice je pěkný na pohled, ale hereckého umění nemá ani co by se za nehet létající opice vešlo. Zkrátka a jednoduše: hraje křečovitě a jako to nejdřevnatější dřevo v lese._____ Hrozný byl i konec. K pohádce, kde má být hlavní hrdina klaďas (jistě, v pohádkách můžou být hlavní hrdinové i záporáci, ale v případě tohoto filmu měl být čaroděj dobrou postavou), nepatří finále, ve kterém se ukáže jako zbabělec a necita, co opustí všechno, na čem by mu mělo záležet a vykašle se na svou lásku. /15. 8. 17./ ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Na predpremiéru Oza ma zobral kamarát. Urobil mi radosť, lebo financií nie je veľa, multiplexy sú drahé a ja milujem pôvodný Oz film z 39teho a čítala som aj prvú Baumovu knihu. Išla som do kina dúfajúc, že to bude v originálnom znení a s titulkami. A keď sme tam prišli, 75% účastníkov v kinosále boli deti. A film začal. Čiernobiely s titulkami. Jeden z najdivnejších filmových zážitkov v živote. Po 15tich minútach dieťa asi štyri sedadlá odo mňa vykríklo "Hovadina" na celé kino. Prvý raz asi videli čiernobiely film, skoro z každej strany prejavy hnevu a nespokojnosti. Keby sa to presunom do Oz nezmenilo na farbami a trikmi hýriacu atrakciu, kino by až na dvadsať ľudí ostalo prázdne. Rodičia totiž zobrali svoje malé (väčšinou menej ako desaťročné) deti na film, o ktorom nič nevedeli. Videli na pozvánke farebnú lietajúcu opicu s porcelánovou bábikou na chrbte, dúfali v 3D a bolo rozhodnuté. Kamaráta sa mama vedľa pýtala, či to bude celý čas s titulkami. Chudák, nevedel, ako jej to povedať. Celý film vlastne sprevádzali nespokojné výkriky detí, sem-tam vykrikovali nejaké krátke anglické výrazy z dialógov, niektorí rodičia sa počas filmu zmenili na simultánnych prekladateľov (čitateľov titulkov). Film nie je vyložene zlý, ani ja som sa na ňom vyložene nenudila. Ale aj prostredie v kine aj zopár ďalších vecí prispeli k môjmu nízkemu hodnoteniu. Vadí mi, že ten film akoby nevedel, pre koho vlastne je. Pekne štylizovaný čb úvod sa zrazu zmení na farebný gýč. Trikové a sekcie na efekt ma vyslovene nebavili, deti zase zomierali pri každej scéne, kde sa hovorilo dlhšie ako 15 sekúnd. A možno by to pre nich nezachránil ani dabing. Neviem ani, čo si mám myslieť o herectve Jamesa Franca. Je to Disney, ale niektoré jeho grimasy mi prišli aj tak prehnané. Neustále detailné zábery na tváre hercov tomu tiež nepridali. S Oscarom som skoro vôbec nedokázala sympatizovať, snáď až keď nahodil falošný bajúz a vyliezol z dymu. Je mi celkom ľúto aj nepodareného využitia Mily, Rachel a Michelle, všetky mám rada ale tu boli akoby len do počtu. Príbeh ničím neprekvapil, iba ja stále rozmýšľam, či existuje aj štvrtá čarodejnica. A k tomu ódy na Edisona. Meh, tím Tesla is not impressed. A čo sa mi páčilo - triky boli krásne, nie že nie. Animovaný opičiak mi prišiel lepší ako tiger z Life of Pi, ale asi je to tým, že tiger mal byť skutočný a opičiak je rozprávková postava. Veľmi sympatické zlé opice, niektoré vedľajšie postavy, zopár fajn hlášok. Aj prepojenie s The Wizard of Oz - strašiak, plechový muž či lev. Ale kde boli červené črievičky? Najsilnejší a najzapamätateľnejší moment - lepenie nôh porcelánovej bábiky. A dostala som neuveriteľnú chuť konečne vidieť Wicked. (Cinema City Aupark, 2D - 05. 03. 2013) ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Kdyby Raimi dostal víc tvůrčího prostoru, kdyby to nebylo tak hrozně ťuťu-ňuňu disneyovské a kdyby se prostě nehrálo hlavně na komerční stránku věci, mohla být z filmu fajn fantasy oddychovka, takhle vám však po zhlédnutí zůstane na patře taková hnusně nahořklá pachuť, že je z toho prostě cítit na míle daleko promyšlený kalkul... Což je škoda, páč materiál (čti herce, hudbu a režiséra) to mělo víc než slibný. Od naprostého průšvihu to vytahuje jen zhulený výraz Jamese Franca, krásné tvářičky Williams, Weisz a Kunis, náznaky Raimiho hravé (hororově laděné) režie (potěšila přítomnost Bruce "Ashe" Campbella) a tradičně dobrá hudba Dannyho Elfmana. 2,5* (Každopádně dostat to pod hnáty Tim Burton se svým ansáblem Depp-Oz a Bonham Carter-Evanora, byla by z toho patlanina ještě větší, viz. Burtonova Alenka). ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Nádherná pastva pro oči, za kterou bohužel zaostaly ostatní aspekty filmu. Příběh je fajn, ale není nijak neuvěřitelně zajímavý, což se však dá omluvit tím, že je to pohádka pro děti. Každopádně je tu plusem výborné herecké obsazení a líbila se mi paralela herců v obyčejném světě a Oz, které hráli ti samí. Jen mi občas až překážela ta přehnaná "počítačovost" každé scény... ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Sam Raimi a další tornádo

Sam Raimi a další tornádo

09.06.2016

Režisér trilogií se Spider-Manem a s Ashem se teď věnuje televizní tvorbě (především Ash vs Evil Dead) a dává si pauzu od velkého plátna. Jeho posledním filmem byl Mocný vládce Oz, v němž obří… (více)

Sam Raimi a třetí světová válka

Sam Raimi a třetí světová válka

02.03.2016

Režisér kultovní "trilogie Evil Dead" momentálně tráví čas u návratu svého krvavého dítka, seriálu Ash vs Evil Dead. Fanoušci za něj Sama Raimiho opět milují a pomalu mu odpouštějí třetího Spider… (více)

Hermiona a zvíře

Hermiona a zvíře

26.01.2015

Alenka v říši divů, Mocný vládce Oz, Zloba - královna černé magie... co hraná disneyovská pohádka, to obrovský hit, není tedy divu, že tenhle trend pokračuje. Už v březnu dorazí Popelka od Kennetha… (více)

Reklama

Reklama