Reklama

Reklama

Mocný vládce Oz

  • USA Oz: The Great and Powerful (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Oscar "Oz" Diggs je charismatický, ale nepříliš úspěšný cirkusový kouzelník. Při vystoupeních předvádí své iluzionistické triky, ale i šarm prohnaného a nemilosrdného svůdníka. Díky rozhořčené reakci manžela jedné z oklamaných žen se ocitá na útěku v horkovzdušném balónu. Balón se ale ocitne ve víru rozběsněného tornáda a přenese Oscara do pohádkové země Oz. Díky přezdívce si ho obyvatelé kouzelné říše ztotožní s vyvoleným mužem, který má podle dávného proroctví jejich zemi zachránit před úklady zlé čarodějnice. Seznámí se s laskavou kouzelnicí Theodorou a dozvídá se, že zemi kdysi vládl její otec, kterého zahubila její proradná sestra Glinda. Se svou druhou sestrou Evanorou už dlouho čekají na čaroděje, který zbaví zemi zlé čarodějnice i náletů jejích příšer. Neochotnému hrdinovi se na nebezpečnou výpravu nechce, když ale zjistí, že by se mohl stát králem a vlastníkem bájného zlatého pokladu, společně se sluhou Finleym, létající opicí a osiřelou porcelánovou Panenkou se vydává na cestu. (TV Nova)

(více)

Recenze (704)

ReneeS 

všechny recenze uživatele

To bylo špatné v tolika směrech, že mi to vlastně přišlo docela milé (nechtějte vysvětlit proč, nemám tušení). Teda až na zlé čarodějnice, ty byly opravdu špatné. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi se dal na tvorbu kýče pro Disneyho. Stupidního, nudnýho, zdlouhavýho, doslovnýho, předvídatelnýho a emocionálně naprosto plochýho kýče, kterej vás barvičkami, stupidními moralitkami, 3D či hereckými výkony praští do ksichtu tolikrát, že budete mít problém vypotácet se ze sálu. Nepříjemný lítání 3D předmětů na diváka vstalo z mrtvých a reinkarnovalo se do efektů tohodle filmu. Černobílej začátek ušel, ale nepochopil sem na co narážely nádherný úvodní pseudoretro titulky. Tam jako má být souvislost s nějakým z filmů s čarodějem?!? Některý mý pocity poměrně přesně vystihnul salalala. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Možná bych dokázal přihodit hvězdičku navíc, jen kdyby se tvůrci tak bezostyšně neinspirovali u Tima Burtona a nepřidali barvy ze seriálu Pushing Daisies (seriál) (2007). Film na mě příliš nefungoval, protože Rachel Weisz byla pro mé oko příjemnější než Michelle Williams, takže jsem po chvíli zjistil, že zase jednou stojím na temné straně síly a k mé nechuti tam s námi stála i ta vykulená paní, kterou zase moc nemusím. Ta naštěstí velmi brzy prošla transformací, po níž už byla mnohem snesitelnější, ale podívejme se pravdě do očí, příběhu to nepomohlo a já jsem si tento prequel k Dorotčiným dobrodružstvím neoblíbil. / Poučení: I skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále, i pouťový kouzelník se může stát králem. ()

prome 

všechny recenze uživatele

Někde kolem půlky filmu jsem to vypnul, neboť jsem se u toho šíleně nudil. Po pár dnech jsem se k tomu vrátil s nadějí, že se film změní a začne být zábavný, bude mít napětí a šťávu, ale ono se to ještě zhoršilo. Škoda a to jsem si myslel, že Sam Raimi nemůže natočit až tak moc nudný film. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Raimi si chtěl zřejmě splnit sen o natočení pohádky o Čarodějovi ze země Oz , protože jinak si vůbec nedovedu vysvětlit, proč se do téhle, pro něj cizí, tématiky vůbec pouštěl. Dopadlo to bohužl tragicky. Spousta přebarvených kýčovitých obrázků spojená s nepřesvědčivými výkony herců (promiň Rachel) a nudně předvídatelnou dějovou linkou dělají z Oze prozatím největší zklamání roku. A nezachrání to ani efekty, které byly místy překvapivě nedotažené. Dej si pauzu Same. 15% ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

On vlastně Mocný vládce Oz jako celek není vůbec špatný film. Trikově je na špičkové úrovni, ty kýčovité barvičky jsou tady narozdíl od Alenky logicky opodstatněné původním filmem, díky čemuž Raimi nad Burtonem hravě vítězí. Navíc tu máme několik vyloženě výborných scén (černobílý úvod, rozbitá panenka). Problém je v hlavním hrdinovi, který je prostě od první chvíle nesympatický a hlavně nezajímavý parchant, který navíc za celý film neprojde vývojem, který by stál za pozornost. To není vina Jamese Franca, to je vina scénáristy. Rachel též zklamala a Michelle je spíš druhá porcelánová panenka, takže jediná Mila Kunis a její postava pro mě měla trochu šťávy. Výsledek je tak spíš než cokoliv jiného rozpačitý a mrzí na něm hlavně to, že mohl být i mnohem lepší. Stačilo jej pojmout z trochu jiné stránky. 65 % ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Vlastně parádní popcornová zábava pro děti i dospělé. Velmi dlouho jsem se rozhodoval, zda bych dal hvězdy 3 nebo 4. OZ je totiž kouzelné místo a Raimi ho po vzoru Burtona skvěle natočil. Vizuálně je to kouzlené, hudebně parádní a pokud vám nevadí modré plátno viz Alenka v Říši divů (2010), tak se budete královsky bavit. Ale pokud bych měl srovnat Burtonovu Alenku a Raimiho OZ, tak nakonec ten rozdíl musí být v hodnocení vidět. James Franco je naprosto vynikající a do toho mu pomáhají Mila Kunis a Rachel Weisz. K tomu film velmi dobře rekonstruuje staré známé scény. Já vlastně tleskám Raimimu, že se mu povedlo další skvělou pohádku přenést do moderní doby. Ovšem i když jsou herci vynikající, tak příběh je utahaný a nemá spád. Alespoň ne takový jako má Alenka. Ve výsledku jsou dvě hodiny skutečně moc a to je pro mě vcelku zásadní důvod, proč nakonec hodnotit o hvězdu méně. Ten stupínek, tam Alenka má, ale OZ ne. Přesto jsem si film užil a rozhodně velmi povedená adaptace. (73 %) ()

Grran 

všechny recenze uživatele

Opravdu pěkné prostředí i zpracování, avšak tempo filmu bylo poněkud nevyvážené, začátek velice dynamický, pak dlouho vláčná bažina a krátký dynamický konec. Ale už sa těším na pokračování. ()

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nemusel film " Čaroděj ze země Oz ", ani jiné Oz filmy. Proto jsem ani od tohoto dalšího Oz filmu nic nečekal. Byl jsem, ale mile překvapen. Je vidět, že když se režie ujme můj oblíbený režisér, tak to najednou může dobře fungovat. Země Oz je po výtvarné stránce velmi vydařená. Též masky, triky a animace, 3D funguje jak má. Režisér měl štastnou ruku i při výběru herců. Je zde i pěkně vymyšlen přesun z našeho černobílého světa do barevné země Oz. Pokud bych, ale měl říct jednu věc, která mě na filmu nejvíc nadchla, tak je to rozhodně porcelánová panenka. Co říci na závěr: Film určitě není určen pro každého a už vůbec ne pro náročné diváky, ale pokud máte rádi filmy typu Alenka v říši divů, Harry Pottery a všelijaké fantasy, tak by se vám to mohlo líbit. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi už nie je ten režisér, ktorého som mal rád a ktorého som obdivoval. Poslednú dobu je jasné, že zapredal svoju dušu komercií a počítačovým spektáklom. Takže je vlastne na tom podobne ako Tim Burton. Mocný vládca Oz nie je zlý film. Len nenesie v sebe nič čo ho spravilo osobitejším, zaujímavejším a divácky prístupnejším. Ako iste- budete sa zabávať. Stále to má peknú dramatizáciu, ale Franco je v postave skôr rušivý ako sympatický. Väčšina postav tam hrá druhé husle, alebo sa len promenáduje pred zeleným plátnom. Jediná dobrá postava, ktorá bola výborne napísaná, zahraná a obsiahla tiež najvýraznejší hlasový prejav celého filmu bola Mila Kunis. Keď sa jej rozopol korzet skoro som nedýchal. A úprimne bola mi najsympatickejšia zo všetkých aj keď bola zelená. Páči sa mi ako sa film hral na to, že je podstou starému filmu, ale niečo čo by bolo naozaj tak nutné preto aby som sa nechal uniesť do magickej krajiny sa jednoducho nekonalo. Podobne ako Alenka sa jednalo o strašný vizuálny výplach a vyššie hodnotenie dávam len preto, lebo Raimi nemá aspoň takú tendenciu opakovať svoje motívy ako Burton. Priemer, ktorý neurazí, ale ktorý rozhodne nenadchne aj keď sa o to všemožne snaží. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

Raimi a Franco na dvouhodinovém tripu.. je to skutečně hrozně "zhulené" (přesně jak říkal MrHlad v posledním MZ LIVE!) a jakýmsi zvláštně sympatickým způsobem neskutečně hloupé.. první hodinu jsem se naprosto upřímně skvěle bavil, jenže pak tak nějak ubyde vtipu a v jistou chvíli prostě člověka ta celková ujetost omrzí, jelikož film jede až do konce v jasně vyjetých kolejích a nenabídne vůbec nic nečekaného či nepředvídatelného.. děti to budou milovat, vy ostatní na to jděte buď regulérně zhulení anebo aspoň s hodně otevřenou myslí.. P.S.: James Franco to má neuvěřitelně na háku.. očividně si to svoje hraní mezi třema krásnýma ženskýma dost užívá, takže jsem moc zvědavej, co předvede tady mezi bandou dvacítek (resp. pětadvacítek).. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Je zcela jistě pravdou, že potenciál látky, jejíhož ztvárnění zde můžeme být svědky, mohl být využit poněkud rozsáhlejším způsobem. Nicméně, tato velice příjemná výprava do země Oz před návštěvou Dorotčinou je i přes to pohádkově milým, barevně hravým a hlavně dětsky poutavým představením o jednom pouťovém kouzelníkovi, třech krásných čarodějnicích a síle lidského důvtipu. Velmi zajímavý je potom zejména přechod mezi obyčejným a fantazijním světem tvořený přestupem z úvodní, klasické a černobílé, pasáže, do ústřední, trojrozměrné a neobyčejně pestré, části filmu, jenž nejvíce ze všeho odkazuje, na původní meziválečný hudební snímek. Za zmínku určitě stojí i perfektní triková stránka s takřka dokonalým dějovým využitím techologických vymožeností kinematografického starověku. 85% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nechceš půjčit tohle ??" - "Aaaa !! Ona má nůž !!" - "Kde jsi to vzala ??" - "Jsem z porcelánu, musím se nějak bránit !!" ;) ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Po černobílém nudném začátku jsem počítal s nejhorším, ale nakonec se z toho vyklubala pěkná a vizuálně povedená pohádka. Začnu tím pozitivním a to určitě herecky zábavným Francem a především parťáci porcelánová panenka a opičák jsou skvělí, roztomilí. Sukničkář kouzelník najde přátelství, ty skutečné hodnoty a celý ten vývoj za doprovodu postaviček je líbivý a nenudí. Scény jsou vizuálně, trikově perfektně prošpikované a zvlášť i předvidatelné finále udržuje napětí. Chybí tomu určitě lepší scénář, který je příliš jednoduchý, vše předem vytušíte, ale je to pohádková klasika a nečekal jsem od toho převrat v kinematografii. Také mi vadil létající "Goblin" jako ze Spidermana, to opravdu Raimimu došly nápady? I tak nad očekávání......7/10 ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Říkejte si kdo chcete co chcete, ale mě se to velice líbilo. Nesrovnávám s Čarodějem ze země Oz apod. Naopak beru snímek tak jak je a jelikož je pod tím podepsaný Disney, tak jsem dostal přesně to, co jsem čekal. A chtěl. Hezký příběh, který je krásně naivňoučký a přesto nemá až tak předvídatelný průběh. Happy end je samozřejmý a zde jsem na něj s nedočkavostí čekal a přál si ho. Koukal jsem na film očima kluka, který na dvě hodiny vypnul a nechal se unášet nádherně spracovaným fantasy světem. S říčními vílami, krásnou (až snovou) krajinou, opičákem, roztomilou porcelánovou holčičkou a dalšími. Michelle Williams v roli Glindy naprosto skvěle zahrála dobrou čarodějku bojující za mír a svůj lid. I další hlavní, i vedlejší, role mě vtáhli více do děje a v neposlední řadě s hudbou mi připravili 2 nádherné hodiny v kině. Pokud tedy nejste z lidí, kteří si libují v očerňování všeho, srovnávání s tím a oním, ale chcete vypnout a prožít krásné chvíle v tomto fantasy světě, tak film vřele doporučuji. :) ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Raimi, Raimi... kam jsi dal koule? A mozek a vůbec všechno? Tahle barevná bezpáteřní disneyovka není nic pro tebe... a vlastně ani nic pro mě. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Asi je naozaj potrebné byť fanúškom predchádzajúcich Oz počinov, aby si to dospelák užil. Ja som sa chvíľami prudko nudila a i ako celok to na mňa nijak nezapôsobilo. Snáď keby aspoň ešte zostrihali... Inak teda celkom pekná príroda (i keď z 3D motýľov bolia oči), hmla a herečky, toť vše. 3. * len pretože je to vcelku neškodné a viem si predstaviť, že si to raz v telke zapnem, kebyže sa nudím. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Přihlásil jsem se, viděl jsem, stačilo mi. Sam Raimi by měl začít točit pořádné horory, protože hororová stránka tohoto digitálního světa byla dobrá. Ostatní stálo za zlou smrt. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Pohodová, místy i docela vtipná pohádka, kde stojí za řeč především překrásný vizuál. Misty se tu a tam objeví i atmosféra původního filmu. Jinak je to ale taková sázka na jistotu, která nezklame, ale také vyloženě nenadchne. Pro příběh o Smaragdovém městě a zlaté cestě vedoucí k němu mám ovšem určitou slabost. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Lehce nekonzistentní, místy zbytečně doslovný a zdlouhavý, přesto navýsost milý film, který dokonce předčil má nízká očekávání. Nemyslím si však, že je tím pravým ořechovým pro tuzemského diváka, který nedrží původního Čaroděje ze země Oz v tak posvátné úctě, jako je tomu za mořem. Raimiho Mocný vládce totiž představuje poctu Čaroději, zároveň však i Hollywoodské kinematografii 30. a 40. let. 3D mi přišlo slušné (v jedné scéně nebylo úplně příjemné). Do kina bych podruhé asi nešel, nicméně na BR si film nejspíše pořídím. 9 z 10 epileptiků doporučuje souboj čarodějek. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Sam Raimi a další tornádo

Sam Raimi a další tornádo

09.06.2016

Režisér trilogií se Spider-Manem a s Ashem se teď věnuje televizní tvorbě (především Ash vs Evil Dead) a dává si pauzu od velkého plátna. Jeho posledním filmem byl Mocný vládce Oz, v němž obří… (více)

Sam Raimi a třetí světová válka

Sam Raimi a třetí světová válka

02.03.2016

Režisér kultovní "trilogie Evil Dead" momentálně tráví čas u návratu svého krvavého dítka, seriálu Ash vs Evil Dead. Fanoušci za něj Sama Raimiho opět milují a pomalu mu odpouštějí třetího Spider… (více)

Hermiona a zvíře

Hermiona a zvíře

26.01.2015

Alenka v říši divů, Mocný vládce Oz, Zloba - královna černé magie... co hraná disneyovská pohádka, to obrovský hit, není tedy divu, že tenhle trend pokračuje. Už v březnu dorazí Popelka od Kennetha… (více)

Reklama

Reklama