Reklama

Reklama

Žena z pátého patra

  • Česko Žena z Latinské čtvrti (více)
Trailer 2

Americký spisovatel Tom Ricks (Ethan Hawke) přijíždí do Paříže, aby byl blíž své dceři, která tam žije s jeho bývalou manželkou. Tom je úplně na mizině, a tak vezme místo jako noční stráž místního zločineckého bosse. Sedí v kanceláři v suterénu a jeho jediným úkolem je stisknout tlačítko, když zazvoní zvonek. Tom doufá, že díky klidné nenáročné práci se bude moci soustředit na svůj nový román. Když se seznámí s Margit (Kristin Scott Thomas), začne být však jeho život mnohem zajímavější. Tato tajemná a elegantní vdova stanoví pro jejich schůzky zvláštní pravidla: může se s ní vidět pouze v jejím bytě v pátém patře, přesně v pět odpoledne, dvakrát v týdnu. Tom se nesmí vyptávat na nic ohledně její práce nebo její minulosti. Brzy začnou umírat lidé z Tomova okolí a on začne věřit tomu, že do jeho života vstoupila temná síla, jež trestá všechny, kteří v poslední době udělali něco špatně. Když ho policie obviní, že zavraždil svého souseda, použije Tom své návštěvy u Margarit jako alibi. Jenže následně zjišťuje, že na této adrese žila jeho záhadná přítelkyně naposledy před patnácti lety… (HBO Europe)

(více)

Recenze (53)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No moc se mnou ten film nemazlil, ale že by do mně hned vrazil naplno, to taky ne. Upřimně řečeno nevím co si o tom všem mám myslet. Tvůrci si z vysvětlováním čehokoli hlavičku příliš nelámali, to by možná nevadilo. Líbili se mně herecký výkony a ze scén nejvíc ta, kdy Kristinka dávala malou domů Ethanovi a měla přitom neskutečně rajcovní pohledy. Ovšem celkově na mně film působil jako kdyby utek z nějakýho imbecária. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Psychologická Evropa, kterou dostal pod kudlu polský scénárista a režisér. Kvalitně na tom film je asi tak, jako kuřecí, které právě Polsko nedávno dováželo do celé Evropské Unie a bylo nadopované psími antibiotiky, po kterých člověk dokonce i oslepl. Tudíž na hovno. Jediný štěstí, že film byl krátký. Já se totiž nedokázal ani v těch 80ti minutách orientovat a jediné, co jsem opravdu poznal, byl konec. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Pomerne ťažká mysteriózna dráma o spisovateľovi, ktorý príde do Paríža, aby sa stretol so svojou odlúčenou manželkou a dcérou, no smola sa mu lepí na päty a postupne sa tu zamotá tak, že začne strácať pojem o realite. Mám rád podobné filmy; kedy aj po dopozeraní treba ešte chvíľu premýšľať, dávať si všetko dokopy a vytvoriť si adekvátnu interpretáciu. A taký tento film je; divákovi nič nedá zadarmo, ponúka iba kúsky dejovej skladačky a namiesto objasnení sa radšej zaoberá (ne)podstatnými detailmi a vedľajšími situáciami, ktoré nakoniec vyznejú do nejednoznačného záveru, ponechanom na divákovi. Preto aj predpokladám, že viacero ľudí s týmto asi bude mať problém, keďže nakoniec ostanú bez uspokojivého vysvetlenia. Mne to však sadlo a spolu s veľmi dobre vybratými hercami a štýlovou, umeleckou technickou stránkou vo mne film zanechal dobrý dojem. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ethana Hawkeho uznávám, Kristin Scott Thomas jakbysmet. Co ale na tom, když za nimi stojí nepříliš přitažlivý příběh s řadou otazníků, kterému jsem chtěl dát šanci, ale on mé očekávání jaksi nechtěl vyslyšet. Spisovatel jediného románu přijíždí do Paříže napravit pošramocené rodinné vztahy, okradou ho, útočiště najde v malém hotýlku, majitel ho zatáhne do svých podivných obchodů, začne spát s jednou ženou, pak s druhou, pak je tu závěr nezávěr a pachuť, která vyvolává pocit zbytečně stráveného času!! A pár slušných záběrů to nezachrání.. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zábavná, atmosferická záležitost se skvělou kamerou, zábavným, byť místy trošku nedořečeným dějem (ta tajemná mafiozní věc, které dělá hlavní postava dveřníka má být co, knihovna lyrické poesie pro citlivé turecko-srbské přistěhovalce s plným trestním rejstříkem?), ale... Já se prostě bavil, nic víc k tomu nemám, snad jen, že herci hráli výborně, polština vážně dokáže znít sexy a že víceznačný závěr je fajn. Howgh. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Srdce buší zítra v patře, žárovka má vlákno, plyš žirafy ti to natře, žije kdo má okno." POZOR, VÝZVA! Pro zde pětkující milovníky interpretací, co artového vydolujete z mých hlubokých veršů? Na vaše myšlenkové pochody se těším v poště a abyste neřekli, že jsem pes, přihazuji ještě hyperkonsensuální melodramaticky subterciální nápovědu: "Kniha pozdě hoří v mysli, blázen smutek ručně syslí, žena není nikdy více, chorá lačná milovnice." POZOR, VAROVÁNÍ! Všem normálním divákům, očekávajícím film, na který má smysl se dívat i bez znalosti knižní předlohy. Nemá to smysl. Budete ztracení, dezorientovaní a frustovaní ještě víc než nešťastný Tom Ricks. Obsahuje totiž menší než malé množství kousků "dějové skládačky". Jako byste měli skládat obří puzzle a v dlani se vám krčilo jen pár dílků. Což je taky odtržené od reality [sic!]. Hned v úvodu mělo být varování: Pokud jste knihu nečetli, okamžitě film vypněte! Bohužel nebylo. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

To bylo tak mysteriózní, až to bylo pitomé. Hrdina přichází odnikud, je jen pár náznaků, že má za sebou temnou minulost, pak potká ženu odnikud a nakonec se odebere .... nikam. Děj nic nevysvětlí, ani nenaznačí. Že by to byl záměr, aby vše působilo tajemně? Tak to působilo leda legračně. ___ Varování pro muže: bacha na profesionální múzy! Varování pro ženy: bacha na zlomené muže - i když se je snažíte všemožně podpořit, pokud najdou za prvním rohem novou příležitost, okamžitě se od ní nechají podpořit taky. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Paříž...polský režisér...pomalé tempo...lehce lynchovské prvky...černý humor...obskurní figurky pařížského předměstí...psycho...polština...realita vs. sen...rozpolcené hodnocení, přesto spíše pozitivní dojem. ()

jhsoft 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na pěknej thriller a co jsem dostal od tohohle filmu? Táhnoucí se sračku, u které jsem se nudil... ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle stejnojmenné knihy Douglase Kennedyho. CITÁT - Jak se Američan, profesor a spisovatel dostal až sem do Paříže?.............. Tak se to tak za doprovodu piána líně vleče, vleče a neuteče. Silně jsem se nudil a zároveň se nemohl dočkat konce abych viděl jak to dopadlo. CITÁT - Budete tu jen šest hodin sedět a můžete psát........... Já u toho seděl osmdesát minut a čekal. Pravda je taková, že se to opravdu táhlo, ale zase zlomové body byly o to víc vítány. Zvlášť když nastal den vraždy. CITÁT - Jsem tak skutečná jako ty........ Byl to divný příběh a už ho nikdy neuvidím. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Tento snímek ve mě zanechal zvláštní pocit toho ,že nevím jestli film byl tak hlubokomyslný a nebo já jsem tak tupý.Není to tak časté,ale budu si věřit a spíš si myslím,že si film hrál na něco víc než ve skutečnosti je.Tempo pomalé a závěrečné vyústěný při zamyšlení není opravdu tak tajemné a hluboké jak se zdá,ale na druhou stranu se mi líbilo,že jsou zde vyobrazeny dvě tváře lidí ta hezká,která umí pohladit a ta zlá o které někdy ani netušíme,ale je v nás... a muže nadělat hodně starostí lidem ve vašem okolí.Za mě celkově 50% a tři hvězdy. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ letným americkým blockusterom vyčítate priamočiarosť, tak si pozrite Woman In The Fifth a oceníte aj tú. Prvotriedne herecké obsadenie (vynikajúci Ethan Hawke a Kristin Scott Thomas) vo filme bez výrazného príbehu, bez atmosféry, bez napätia, bez humoru, bez tempa, bez (doplň ľubovoľné slovo). Po technickej stránke bez problémov (na snímaní ulíc a bytov sa ani nič pokaziť nedalo), ale inak neuveriteľne nezáživný film, ktorého "dej" neviem opísať ani v jednej jednoduchej vete a pri ktorom sa aj veľmi skromných 80 minút tiahne ako päťhodinový epos. Kameňom úrazu je, keď sa takýto príbehovo zle vystavaný, ľahko čitateľný film snaží tváriť hlboko sofistikovane a prehnane intelektuálne, nútiť diváka, aby si ho dal sám dokopy a rozmýšľal nad ním aj pri záverečných titulkoch, vo chvíli keby na tento pokus najradšej zabudol a chcel vrátiť takto zbytočný čas. Pár bodov za občasnú zaujímavú ponurú atmosféru Paríža, občasný slušný zatuchlý vizuál a slušných hercov. CELKOVO: 2* ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Není to zrovna veledílo, ale film je zde určitě podhodnocený. Celý děj se odehrává jako ve zlém snu hlavního představitele. Spousta otazníků a nejasností, ponurá atmosféra, záhady. Mně film celkem sednul, ale k vyššímu ohodnocení mi tam chyběla nějaká větší jiskra. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Môže byť zaujímavé sledovať otrasný film a vydedukovať akékoľvek vysvetlenie, ktoré sa vám páči. Tiež môže byť sklamaním, ak neprídete na žiadne vysvetlenie, ktoré by sa vám páčilo. Obávam sa, že patrím do tej druhej skupiny. 3/10 ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Strašně se mi ulevilo, že nejsem jediná, kdo má z tohohle snímku zamotanou hlavu. Na rozdíl od většiny recenzentů mě však příběh spisovatele Toma Rickse hodně zaujal, a tak budu klidně ještě nějaký čas dumat nad tím, co jsem to vlastně viděla. Znepokojivá duševní rozpolcenost hlavního hrdiny a velmi výmluvný poslední záběr filmu k tomu přímo vybízí. (75%) ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Proč tak nízké hodnocení? Asi že se nejedná o klasický thriller? Vlastně se nejedná o žádný thriller (označení výše pěkně mate), leč o mozaiku nemocné mysli, v níž ještě stále zbylo místo pro dobro... Navíc dost dlouho člověku nedochází, jakou hru s autory hraje, o to zajímavější je bod zlomu a východisko... Film na hraně... Musí vždy autoři odpovídat na otazníky? Ať si diváci lámou pěkně hlavy... Doslovnost patří do TV zpráv :-) ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní in flagranti. Nabídka ráje i pekla. Vázán žárem ryzí něhy, propadnutí podivné vášni neznámého světa. Všeobjímající melodičnost artové sugesce. Znejisťující ponor do osidel králičí nory. Jen krůček k myšlenkovému alibi. Pomozte mě najít. Američan v Paříži Ethan Hawke v tenké levitaci, roznícen anomálií, mezi andělem a ďáblem, mysl ve hře zrádné přitažlivosti, rozdvojen na kolejišti - realita chtivá, iluze zdvořile podezřelá. Charisma stoupá. Stíny v nitru si notují svoje blues. Já, nešťastník, propůjčuji se v nestřežených okamžicích nastraženým pastem vlastních múz. Pojď dál, žít lásku až za hrob, ve zfalšovaných kulisách. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Taková hovadina! Zbytečný a zdlouhavý film - ačkoliv má pouze hodinu dvacet, měla jsem pocit, jako bych ho sledovala roky. Ethan Hawke se prochází Paříží, šmíruje svou dceru hrající si v parku, a přitom si užívá jak s postarší vdanou K.S.Thomas, tak s mladou blonďatou Polkou. Do toho občas uvidíte nějakou tu sovu, trochu krve a několik pseudozáhad. Nedoporučuji. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Snímok o dva stupne lepší ako Antikrist, pri ktorom som skapínal. Toto malo aspoň nejaký dej, Hawkea, ktorý sa snažil, ale neveril som mu, parížske podsvetie na čele s Turkami. Bočné línie zbytočne nevypovedané, kamera nezvyčajná. Ale celkovo na tento film musíte byť pripravený a snažiť sa ho pochopiť, čo sa mne nepodarilo. 2 z 5 ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Americký spisovatel Tom Ricks (Ethan Hawke) přijíždí do Paříže, kde by se chtěl usmířit se svojí bývalou ženou a malou dcerkou. Po hádce s ní je ale v městské dopravě okraden o veškeré peníze, ale naštěstí se mu podaří najít ubytování na sekeru v malém hotelu vlastněném arabským majitelem. Ten ale nenechá amerického hosta bydlet zadarmo, a zatáhne jej do svých obchodů. Ricks ale hodlá v Paříži i psát další román, v čemž by mu mohla pomoci žena známého spisovatele, kterou potká na jednom večírku .. Uff, z tohoto filmu jsem tak nějak rozpačitej. Líbilo se mi takřka všechno - atmosféra Paříže, včetně ušmudlaného arabského hotýlku, Ethan Hawke, Kristin Scott Thomas, pomalé tempo, příběhová linie s dcerou, příběhová linie s podivným zaměstnáním, příběhová linie se sousedem v hotelu i majitelovou přítelkyní. Jenže všechno dohromady se mi to tak úplně nespojilo - skoro jako když tenkrát pejsek s kočičkou vařili dort, a dali do něj taky všechno dobré, a výsledek byla pěkná patlanina. Tady jsem měl velmi podobný pocit, umocněný ještě tím závěrem nezávěrem, který ve mne vyvolal pocit zbytečnosti - proč jsem se na film vlastně díval? Co mi tímto filmem chtěl Pawel Pawlikowski vlastně říct? ()

Reklama

Reklama