Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka vypráví o malém, slabém sirotkovi, který díky své odvaze a svému odhodlání vítězí nad obrem i čertem. Jeho dobré vlastnosti ho přivedou ke kouzelným předmětům, s jejichž pomocí překoná všechny nástrahy světa. Štěstí a radost nakonec nalezne doma, mezi svými milými. Vedle tradičních postav vystupují ve filmovém zpracování této pohádky i různé tajemné bytosti, jako je například Matka větrů a Matka lesů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Ezis 

všechny recenze uživatele

Matka větrů a Matka lesů nejsou žádné tajemné bytosti, ale lotyšské pohanské bohyně, ze kterých se postupem času staly pohádkové bytosti. Pokud byste si o nich chtěli něco přečíst, doporučuju svou knihu Encyklopedie baltské mytologie :-) Pohádka o Malíčkovi je označená jako sovětská, ale ve skutečnosti je skrznaskrz lotyšská. Což je problém, protože na první pohled vypadá jako "klasická pohádka z psané podoby, kterou zná snad každý", ale má i specifické rysy, které nepochopíte, pokud neznáte lotyšský kontext. Například se dost důsledně drží své předlohy - divadelní hry Sprídítis (Malíček) z roku 1905 - roku neúspěšného povstání proti ruské nadvládě, kdy mnoho Lotyšů emigrovalo. Odtud poselství, že vládnoucí třída je normálním lidem nepřátelská. A také poselství "všude dobře, doma nejlíp" - Lotyši, neemigrujte, milujte svou zem, kde jsou tak krásné lesy a jezera, kde máte rodinu, byť všelijakou, a kde se tak krásně slaví Svatojánská noc! A vydržte, mějte trpělivost, třeba na pány také jednou dojde a dokonce s vámi budou muset vyjednávat. Trpělivost, umění vytrvat a vydržet je další lotyšský rys, na který je zde kladen důraz. Malíček vlastně celou dobu hledá způsob, jak se vyrovnat s tím, že v domě, který patříval jeho rodině, teď vládne zlá macecha (že by také narážka na lotyšské dějiny...) A rozuzlení není v nalezení romantické lásky jako ve většině českých filmových pohádek, ale v tom, že se vyrovná se svou výbušností a naučí se tiše trpět (vydrží zkoušku ohněm od lakomce). V tom je pohádka velice hluboká a velice lotyšská. ()

bratr_jezek 

všechny recenze uživatele

Trochu pozapomenutá pohádka, možná právem, protože opravdu nepatří mezi typické pohádky, které jsme v té době točili. Podobně jako se svět Malíčka, který uteče do světa před zlou macechou, protne se světem princezny, které hrozí svatba s vládcem pekel, tak se protnula jednoduchost mnohých českých pohádek (pocitvý a hodný vyráží do světa, kde se připlete k situacím, kde dokáže své hrdinství a je po zásluze odměněn) s pojetím tehdejších sovětských pohádek (hodně barevný a často trochu nepřehledný zástup vedlejších postav kritizujících různé nešvary). Vzniká trochu slepenec, kdy Malíček dostává dokonce tři kouzelné předměty (od bohyní Větru a lesa, a pak samozřejmě od pohádkového dědečka), musí čelit větší míře záporných postav (lidožravý obr, chamtivý hostinský, čert, ježibaba, dokonce samotná princezna, která mu není ani trochu vděčná a chce ho zabít!). Zajímavé zpestření pohádky o písničky je fajn, některé však působí trochu divně a křečovitě, podobně je to ve chvíli, kdy mají postavy tančit (u takového čerta je to pomalu baletní vystoupení). V pohádkách mi navíc vadí, když mnoho zla není potrestáno, lakomý král, pyšná princezna, dokonce ani drsná macecha - ta je dokonce odměněna prací na královském dvoře! ()

Reklama

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Jedna za některé pěkné efekty (obr), jinak je to blbost. Jsou v tom scény, které jsou úplně pitomé. Obr má pod nohama Malíčka, kterého se hrozně bojí, přitom by stačilo pohnout nohou a rozšláp by ho na placku. Že to vidím já, ok, ale že tudle hovadinu vidí i můj pětiletý syn - no to je v té pohádce asi něco špatně. Jinak celkem dobrá výprava. ()

Rami odpad!

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct a zároveň se omlouvám všem nostalgickým fandům. Při sledování takovýchto pohádek trpím a cítím se "trochu" trapně. Toto dílko se snaží vypadat kvalitně a přitom je to šílená slátanina prokládaná zpěvy a tanci (někdy až baletními vsuvkami) účinkujících. Takhle to vypadá, když (třeba i kvalitní) části spojuje nekvalitní koncept (kamera, scénář, režie), který celou pohádku pohřbí tři metry hluboko. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Nechápu tak nízké hodnocení, vždyť je to velmi pěkná pohádka. Že se v ní zpívá mi nevadí, to je přece typické pro většinu pohádek (navíc zde jsou písně poměrně krátké). Mně osobně se velmi líbí ústřední píseň, v originále nazvaná "Piena ceļš". Čeští diváci možná hůře pobírají pobaltskou kulturu a pohanské zvyklosti. V pohádce se objevuje několik neobvyklých bytostí, jako Matka větrů nebo Matka lesů. Zápletka s obrem se mi pro vývoj děje jeví poněkud zbytečná a scéna s jehlou v dlani zas moc drastická (v německé verzi je dokonce vystřižena). Zajímavý je však pro pohádky netypický zkažený charakter princezny. Je to pěkná svině, namísto vděku se odhodlá Malíčka zabít. Ten se po mnoha útrapách vrací domů stejně chudý jako dřív, zato obohacen o nejednu zkušenost. Zvlášť nečekané je královo rozhodnutí jmenovat macechu dvorní dámou.:) A závěrečná scéna z oslav Svatojánské noci rovněž potěší. Po dlouhém uvážení z důvodu nedocenitelnosti pohádky českými diváky zvyšuji ze 4* na 5 a přidávám mezi desítku nejoblíbenějších filmů. 90% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se na zámku Lednice. (M.B)
  • Pohádka byla natočena na motivy divadelní hry „Spriditis“ z roku 1905 od Anny Brigadere. Pohádkové postavy Matky lesa a Matky větru pak mají původ v lotyšských dějinách, kde byly pohanskými bohyněmi, kterých se v lotyšské historii objevuje okolo 100. (Ezis)

Reklama

Reklama