Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stačí jedno neuvážené rozhodnutí a odpoledne se změní v drama... Je silvestrovské odpoledne a Honza (M. Stropnický), Jana (Z. Adamovská) a Zdeněk (J. Hrušínský) se rozhodnou vyjít do krasové oblasti. I přes výslovný zákaz se jeden z nich spustí do neznámé podzemní štoly. Když se dlouho nevrací, ostatní se ho vydají hledat. Jenže brzy zjistí, že na to sami nestačí. Může ho zachránit jen nejlepší záchranář Karel Nousek (J. Bartoška). Ten ale právě řeší složitou životní situaci. Miluje ženu svého kolegy (P. Svojtka) a schyluje se k řešení milostného trojúhelníku. Olga (E. Jakoubková) chce manželovi ten večer oznámit, že se s ním kvůli Nouskovi rozejde… (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Šefrankovo stěžejní dílo, které už téměř připomíná televizní inscenaci. Kdyby ještě tak tři sta let piloval své režijní umění, mohl se Šefranka stát i průměrným režisérem hraných filmů. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nemám rád emotivně vyděračské filmy, kde je hned po odhalení zápletky jasné, kam tvůrci směřují - a ono to tak fakt skončí. Holt život za život, plakej, diváku, protože chceme. Celé je to uměle roztahané na 70 minut, takže k onomu odhalení zápletky dojde snad až po půl hodině a do té doby sledujeme záběry jak jednoho navenek šťastného páru, tak party, která jede autobusem na Silvestra do nějaké boudy u lomu Amerika a cestou zpívá echt trampské písničky. A aby byla legrace, je tu tlustý pán s pašíkem v košíku pro štěstí. Psychologie nulová, hlavní hrdina tak čistotně spravedlivý, obětavý, bez bázně a hany, až působí jako myšlenkový konstrukt scenáristů, ne životná bytost, pár debilů, kteří lezou, kam nemají, zcela nepovedená atmosféra (ten pokus o trampské a pašíkovské ozvláštnění je sice svým způsobem sympatický, ale nepovedený, umělý a opět zcela nedůvěryhodný), a nakonec ani ta Adamovská vlastně neměla co hrát, nakolik asi měla být jakýmsi katalyzátorem "prozření". Souhlas se snorlaxovým komentářem. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Moc kvality to nemá. Zejména postava horolezce Karla, který kolegovi rozbil rodinu a teď se tváři jako mistr dobra, je fakt k posrání. Nemá to moc dobré dialogy, scénář ani režii, což tomu dost ubírá. I ten trojúhelník je řešený tak nějak odnikud nikam. Je ale fakt, že z toho cítím tu atmosféru doby (to není pochvala). ()

fragre 

všechny recenze uživatele

zatím se mi líbily všechny páně Šefrankovy dokumenty, které jsem viděl (To jsou bratři v triku, Pražská neděle, Modré cesty, Praha ze soboty na neděli, Pražský chodec, Horolezci), ale toto zřejmě jeho poslední dílo není moc povedené. Ty pasáže v jeskyni ještě nejsou zlé, ale ten zbytek je nemastný, neslaný, občas až trapný, což je až s podivem při účasti kvalitních herců. Bohužel. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější místa filmu jsou ta, která se odehrávají v té jeskyni, kdy musí zashovat záchranáři, aby zachránili jeden lidský život. To ostatní řešení vztahů mě příliš nezajímalo, protože to bohužel působilo jen jako taková vata, co má vyplnit čas. Ani dramatické to nebylo. Ze vztahového trojúhelníku šlo přece vykřesat víc. Takhle to bylo takové nevyvážené. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Dramatická psychologická inscenace, která mohla být zpracována a doladěna lépe (zejména milostný trojúhelník). Poslední filmová role Petra Svojtky, který během natáčení tragicky zahynul. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Moc jsem od tohoto filmu nečekal, leč ve druhé polovině filmu jsem se i bavil a poměrně emotivní závěr mě vyloženě "potěšil". Záchrana sice byla těžce nudná amatéřina, doma trochu nuda, ale celkový dojem z příběhu je spíše pozitivní. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Záchranáři a horolezci se ve filmu vyblbnuli, škoda že dramatičnost se z filmu vytratila jako pára nad hrncem. Čekal jsem nějaký milostný trojúhelník s dramatickými zvraty a zatím jsem se dočkal.... 60% ()

sator 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrně obsazená inscenace, zajímavý příběh, skvělá hudba J. Svobody.  Petr Svojtka (Hofman ) se dokončení filmu nedožil, protože tragicky zahynul a musel být předabována Ivanem Luťanským, který také tragicky umírá o rok později. ()

otík 

všechny recenze uživatele

To zajímavé se odehrálo v podzemní štole se záchranáři a pak až na konci mezi manžely. Nebylo to vyloženě špatné, ale chtělo by to víc životnosti a větší šmrnc. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

To sator: Petr Svojtka byl, řekla bych, předabován Ivanem Luťanským, který stejně jako Petr zemřel za tragických okolností v mladém věku. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Taková volovina, na Silvestra. Kdyby se radši vožrali, udělali by líp..." Bruno Šefranka rozhodně úplnou "volovinu" nenatočil. Ten životní paradox, kdy někdo slaví a užívá si třeba i ten "nejlepší silvestr", zatímco pro jiného jde o silvestr poslední, se mu podařilo natočit vcelku zajímavě. Ač to samozřejmě někdy trochu působí, jako byste sledovali dva (možná i tři) filmy v jednom. Onu míru absurdity asi nejlépe vystihuje scéna, kdy k místu, kde probíhá záchranná operace přichází hrstka lidí bujaře slavící příchod nového roku. Co jiného na to asi říct, než dotyčné pořádně sprdnou: "Tady jde o lidský život a vy tady takto blbnete..." Ono poselství téhle věty přitom může být (a věřím že i je) hlubší. Trošku slabší mi za to přišla ta vztahová linka filmu pojednávající o milostném trojúhelníku, v němž ten "nejlepší" záchranář a hrdina Karel je současně tím, kdo odloudil mladou krásnou Olgu (Eva Jakůbková) od rodiny. Celkově tak hodnotím jako takový slabší průměr. ()

Prekarkar 

všechny recenze uživatele

Dovedl bych si představit dnešní zpracování a byl by to trhák. Ale Film je natočen tehdejší technikou s dobovými zvyklostmi, navíc je škoda nešťastné kamery. Přesto dávám lepší tři. P.S. Bratři Svobodové mají hudbu v krvi. ()

Reklama

Reklama