Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká kavalerie v nelítostné válce s odbojnými Indiány. Western Rio Grande (1950) je závěrečným dílem Fordovy kavaleristické trilogie – první dva jsou Fort Apache (1948) a Nosila žlutou stužku (1949). John Ford původně nezamýšlel film realizovat, ale distribuční společnost Republic, s níž měl smlouvu, podmínila natáčení jeho zamilovaného dlouholetého projektu Tichý muž vznikem komerčně úspěšného westernu. Děj filmu se odehrává na sklonku 70. let 19. století v odlehlém táboře americké kavalerie, jemuž velí podplukovník Kirby Yorke (Fordův stálý herec John Wayne). S novými rekruty přichází také jeho syn (Claude Jarman Jr.), který byl vyloučen z vojenské akademie a chce se rehabilitovat jako prostý voják. V táboře se objeví i podplukovníkova dlouho odloučená manželka Kathleen (Maureen O'Haraová), snažící se (marně) svého syna z armády vykoupit.

Akční rovinu snímku obstarávají neustálé konflikty s odbojnými Apači, vedenými náčelníkem Geronimem. Vykreslení Indiánů jako krvežíznivých divochů dnes působí mírně řečeno nekorektně, ale jinak je zcela v souladu s tehdejším pohledem na americkou historii i s životní filozofií režiséra Forda a jeho blízkého přítele Johna Wayna. Mnohem zajímavější je motiv rodiny, rozbité následkem občanské války (unionista Yorke uposlechl rozkazu a nechal vypálit plantáž své jižanské manželky v údolí řeky Shenandoah). Ford se obklopil, jak bylo jeho zvykem, svými oblíbenými herci. Výrazné vedlejší postavy tu vytvářejí Victor McLaglen (hřmotný ale dobrácký vrchní seržant Quincannon) či bývalý kaskadér Ben Johnson, pro něhož byla úloha vojína Tyreeho, stíhaného za zabití, první velkou filmovou rolí. Ač se snímek odehrává na americko-mexickém pomezí (rozděleném právě řekou Rio Grande, na mexické straně nazývané Rio Bravo), John Ford ho natočil ve svém zamilovaném Údolí monumentů v Utahu. (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Americká kavalerie kontra tradiční rodinné hodnoty v obklopení nijak výjimečného příběhu, obsahujícího postupné familiérní sbližování, jasné rozlišení dobra a zla, souboje s indiány a několik hudebních vsuvek. Zpočátku snímek balancuje na hranici parodie, aby se s postupem času překlenul k romantické vyprávěnce a vygradoval do zběsilé přestřelky s rudými ďábly. Dost silný nádech kýče Ford přebijí onou zmiňovanou humorností a velmi jistou režií. Celkově se však jedná o žánrový průměr bez výraznějších momentů. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nečakane nudná báchorka, v ktorej sa viac spieva ako strieľa a Wayne väčšinou rieši neveľmi zaujímavé rodinné problémy, takže nebyť temnejšej a akčnejšej záverečnej 20-minútovky, zostal by mi pocit, že som videl nejakú poondiatu muzikálovú telenovelu. Navyše je to klasicky starohollywoodsky rasistické - každý Indián je len prašivý, chľastom naliaty a deti unášajúci hrdlorez, ktorý si nezaslúži nič iné ako guľku do čela. Rozhodne najslabšie Wayneovo "Rio" a tretiu hviezdičku dávam z milosti len za to, že je to také staré (hoci je pravda, že som videl stokrát zaujímavejšie westerny, ktoré boli ešte staršie). ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Další z military westernů z prostředí US kavalérie od slavného Johna Forda, s výtečným scénářem a navíc s Johnem Waynem v nejlepších letech (43 roků v době natáčení). Waynův podplukovník Yorke je schopným velitelem pluku jezdectva v pohraniční oblasti s Mexikem u Rio Grande, který musí čelit útokům indiánů i nečekaným rodinným problémům. Film je citlivě doplňován nádhernými songy v podání plukovních pěvců. Prostě klasika. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=oo7CHY544HY&feature=related ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Poslední a nejlepší film z Fordovy kavalerijní trilogie. Wayne a Maureen O'Hara na plátně tvoří nádherný romantický pár (musím si sehnat víc jejich společných filmů - The Quiet Man by už konečně mohl vyjít na DVD v kvalitní! kopii) a Victor McLaglen je tak roztomile vtipný, že jsem se celou dobu musela jen spokojeně culit... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem hodně přestřelek a bitek, překvapila mě romantická linie a vztah otce se synem. Zub času se na fimu sice podepsal dost a nepatří rozhodně mezi nej ani od Johna Forda a ani od Johna Waynea, rozhodně se však nejedná o špatný film. 55%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Po šiestom videnom filme od Johna Forda musím skonštatovať, že zo všetkých megaklasikov old school Hollywoodu ma baví najmenej a jeho filmy starnú asi najviac ( aspoň v konkurencii Wylera, Hawksa, Wildera alebo nebodaj Wellesa s Hitchom). Rio Grande je rovnako ako jeho ostatné diela čo som videl výborné, ale opäť mi tam chýba nejaký háčik, ktorý by to kvalitatívne vyniesol do nebeských výšin súdobej konkurencie. Slabších 8/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Rio Grande je western z prostředí americké kavalerie, která má problémy s místními indiány. Řeší se tu však také ujasnění si životních hodnot ze strany plukovníka ztvárněného Johnem Waynem. Jeho výkon je tu opět skvělý. Kladné dojmy ze snímku podporuje i příjemná hudba a jako vždy bezchybné zpracování od režiséra Johna Forda. Za dramatické pasáže zkombinované s romantickou linií a celkovou podobu filmu dávám 4*. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ford s Waynom si perfektne sadli, natočili niekoľko klasických westernov, ktoré patria medzi žánrový zlatý fond. Lenže z dnešného pohľadu trochu zostarli. Zobrazujú neustále indiánov ako anonymné zlo, proti ktorému treba bojovať a nikdy sa nevyjadrujú k ich vyvražďovaniu. Rio Grande je príjemný, takmer rodinný film, slušne natočený. Dal by som vyššie hodnotenie, nebyť vyššie spomenutej kontroverznosti a niekoľkým otravným pesničkám. VIDENÉ ZNOVA: Vzhľadom na slušne nakrútenú akciu a že tam bol jeden indián na konci vyznamenaný za statočnosť, odpúšťam aj tie pesničky. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"Rio Grande" ve filmografii Johna Forda určitě nepatří k nejvýraznějším dílům. Snad nikdy režisér nepojal boj bělochů s indiány tak jasně jako boj dobra se zlem a tohle černobílé vidění světa filmu rozhodně neprospělo. Ani John Wayne není právě v oslnivé formě. Výše zmínění pánové měli v roce 1950 za sebou i před sebou spoustu mnohem kvalitnějších snímků, kupříkladu o třídu lepší Fort Apache. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Nie je to film, ktorý by som si plnými dúškami užíval, je to film, ktorý sa už opakuje, hrá v ňom opäť John Wayne, režíruje skúsený Matador John Ford, casting dopĺňa šarmantná Maureen O'Hara, opäť problematika s Indiánmi, ktorí si ani za otca nedajú povedať, potom prichádza do úvahy krviprelievanie, a už mi to celé lezie na nervy, i keď Ford vie dôkladne sprístupniť atmosféru pomocou čierno - bielej vizionárskej kamery Berta Glennona. Tieto westerny sú ako španielske, mexické telenovely, ktoré sú stále o tom istom ! Neviem, či by mal byť režisér Ford v mojom rebríčku ? Obdivujem ho skôr pre sociálnu drámu Ovocie Hnevu, či The Informer, ako trebárs hocaký western, i keď uznávam, že Stopári sú výnimočným filmárskym umením ! Netreba zabúdať, že John Ford je legendárnym tvorcom, ktorý fakt niečo dokázal !!! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

John Wayne v netypickém knírku a s muškou se potýká s rodinnými problémy - když manželce necháte vypálit rodnou plantáž, není to zrovna nejlepší základ pro něžný vztah. Jenomže i ty rodinné problémy řešené někde v pohraničí ohroženém indiány se neřeší nijak zvlášť důsledně. Setkání se synem, kterého léta neviděl, nepřineslo žádný doopravdový konflikt, jen pár nabubřelých řečí, ale pak už to všechno jelo hladce a nenápadně. Do toho všeho tam furt pochoduje vojsko, jehož hlavní náplní je zpívat jako školní sbor. /15. 9. 14./ ()

mm13

všechny recenze uživatele

Chvíľu po tom, čo sa na scéne objavila pani manželka, som to vzdal... a ako si tak čítam tunajšie komentáre, dobre som to odhadol, dobre som urobil. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Neviem, čím si tento western zaslúžil zaradenie medzi 100 naj westernov a 1001 filmov, ktoré musíte vidieť než umriete, ale je to nuda s tromi minutovými akčnými scénami. Väčšinou sa kecá a spieva. Najhorší Ford, akého som zatiaľ videl. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Poslední z trojlístku Fordových kavaléristických westernů s Johnem Waynem (Fort Apache, She Wore a Yellow Ribbon, RIo Grande) mě zaujal asi nejvíc, přesto nad tři nepůjdu. Opět se nám tu objevuje téma Americká kavalérie vs. domorodé obyvatelstvo, avšak bohužel narozdíl od Fort Apache zde je střet vykreslen až příliš černobíle a nekriticky ve prospěch USA. Dále se nám tu objevuje množství humorných vsuvek z každodenního života posádky vojenské pevnosti. Ty by snesly trochu prostříhat. Poté mě dosti iritovalo to, že v jedné poměrně dlouhé části filmů se pořád zpívá. Skoro jsem se divil, že tento film nedostal také označení muzikál. Všechny písničky až na tu první pro paní Yorkovou byly děsně děj brzdící. Na druhou stranu tu bylo zajímavé téma vztahu Johna Wayna a Maureen, které bych ale bral trochu víc do hloubky, protože jinak se nám to tu v tom velkém množství zbytečné vaty trochu ztrácí. Ústřední dvojice hraje výborně a Maureen byla skvělým oživením Fordovy série. Poslední půl hodina mě bavila, ale to, co bylo předtím, bylo děsně nevýrazné a místy dost nudné, takže zůstanu u tří, i když byl tento díl trilogie o něco lepší a zajímavější než ty předchozí. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Westernový maestro John Ford mával aj lepšie režijné chvíľky. Týmto nudným filmom zo stajne najstaršieho amerického filmového žánru nedokazuje svoje majstrovstvo, ale práve naopak ukazuje, že aj majster kat sa raz utne. Až v závere sa dostane na povrch niečo, čo svedčí o tom, že toto dielo mohlo byť veľkým filmom, nebyť odfláknutej rutinnej práce. ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Krátce po občanské válce se obrací zraky vojenských jednotek na původní obyvatelstvo Severní Ameriky - indiány. V nepříliš klidné oblasti blízko hranic s Mexikem se setkáváme s velitelem Kirbym Yorkem, ke kterému do oddílu, na základě jeho požadavku, narukují nováčci. Mezi nimi se objeví i jeho syn Jeff, jehož neviděl dlouhých 15 let. Kirby mu dá jasně najevo, že nebude ve výcviku nikterak privilegován a sám od něj očekává dvakrát tolik. Aby rodinné setkání bylo kompletní, druhý den přijíždí i Jeffova matka. Idylka by takto mohla pokračovat, kdyby nebylo smrtelných útoků indiánů. Ti se schovávají na mexické straně a tak na ně američtí vojáci nemohou. Vše se změní v momentu, kdy rudoši ukradnou vagón s dětmi a odvlečou ho s sebou. Výprava na jejich záchranu se již nezastaví před ničím. Westernový epos o lásce, povinnostech a závazcích (nejen) vůči armádě. Je hezké občas shlédnout filmařskou tvorbu, která byla v té době v podstatě ve svých dupačkách. Styl hraní je mnohem přesvědčivější, John Wayne by své charisma mohl prodávat na metráky, a kdyby nebylo některých nudných pasáží a pěveckých vsuvek, jednalo by se o celkem fajn podívanou. Taky moc nechápu, proč byl, podle mě až příliš, zdůrazněn boj hlavního hrdiny mezi rodinnými a vojenskými povinnostmi. Mnohem více bych ocenila větší množství interakce s indiánskými nepřáteli a případně tím, jakou změnou v muže prochází mladý chlapec Jeff. I tak děkuji, za perfektně zrestaurovaný filmový a především hudební zážitek. ()

Související novinky

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama