Reklama

Reklama

Nedokončený film

  • Německo Geheimsache Ghettofilm (více)
Trailer

Obsahy(1)

Po konci druhé světové války byly uvnitř nacistického sejfu v německých horách nalezeny čtyři cívky filmu s nápisem Ghetto. Šlo o záběry z každodenního života ve varšavském ghettu, často důmyslně inscenované, které měly posloužit nacistům jako protižidovská propaganda. Izraelská režisérka Yael Hersonski se rozhodla tyto záběry konfrontovat se skutečným obrazem života ve varšavském ghettu, kde se na ploše pouhých pěti čtverečních kilometrů snažilo koncem roku 1941 přežít téměř půl milionu polských Židů. S využitím deníkových záznamů i současných vzpomínek několika přeživších uvádí na pravou míru inscenované záběry, na nichž bohatí Židé spěchají kolem zubožených mrtvol svých soukmenovců do luxusní restaurace, kde si dopřávají šampaňské a nejvybranější lahůdky. Prostřednictvím rozhovoru s autorem záběrů, německým kameramanem Willym Wistem, pak zkoumá, jakým způsobem tehdy němečtí nacističtí filmaři manipulovali realitu. (Jeden svět)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (37)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Mám-li hodnotit kvalitu filmu, o což snažím vždy, musím konstatovat, že se jedná o průměr. Zbytečně dlouhá stopáž, dokument vyznívá tak, že jediným zločincem byl kameraman, který záběry natáčel, komentářů přeživších je neskonale málo (a přitom právě tyto pasáže dělají z filmu skutečný zážitek). Toto zpracování může být zajímavé pro historiky (především filmové). Velká škoda nevyužitého potenciálu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Z hlediska filmové kvality natočeného dokumentu (jako tématu) by to bylo skoro na odpad. A to nemluvím o propagandistickém scénáři... Z hlediska historického dokumentu má však tento nalezený nedokončený film nevyčíslitlnou hodnotu. Nacisté paradoxně díky tomuto snímku zaznamenali při natáčení Židů nejeden ze svých ohavných zločinů. Film je velice silný a nemluvím těď jen o záběrech na hladem umírající děti či mrtvé na ulicích gheta... Vzhledem k tomu, že člověk ví jaká byla další stanice po Varšavském ghetu, těžko se kouká do tváří všem těm lidem, kteří se poslušně dívají do kamer nacistickým filmařům a netuší jaký hrozný osud je čeká... Říkáte si, kolik jich asi přežije cestu v dobytčácích, koncentráky, otrockou dřinu, plynové komory, hladovění, nemoci, pochody smrti... Nedokončený film - je velikou obžalobou zrůdnosti a zvrácenosti německého nacismu. Nutno pouštět ve školách ! * * * * ()

Reklama

Ant 

všechny recenze uživatele

Dokument plný otřesných záběrů z varšavského ghetta, kde se nacisti rozhodli natočit svůj propagandistický film. Dnešní člověk si jen těžko uvědomuje, co tam lidé zažívali. Tento film vám tu představu rozhodně dá. Nicméně se nejedná o dokument, který by měl nějaké vyšší umělecké ambice. Jsou to pouze záběry poslepované s výpověďmi svědků a deníkovými záznamy obyvatel ghetta, ale i to dokáže neskutečně zapůsobit. 3,5* ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Dokument založený na působivosti vzácných autentických záběrů ( z nichž poslední jsou dokonce barevné ! ), přínosně dokreslených propagandistickou tendenčnost vyvažujícím komentářem pamětníků filmování z r.1942 - tehdejších obyvatel ghetta i výpovědí kameramana Willyho Wista a doplněné (slabším) autorským průvodním slovem. Cenné obohacení existujících psaných vzpomínek. Těžké hodnotit, ale tady stejně na hodnocení zpracování tolik nazáleží, pro zájemce jsou tyto záběry zajímavé samy o sobě. Pietně decentní ♫ minimalistické hudební variace na Williamsovo téma Schindlerova seznamu. 3-4* ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Film poskytuje uvedení na pravou míru několikero filmových kotoučů se záběry inscenovaného "každodenního života" z ghetta, z místa kde se lidé odnaučili plakat a nevidět mrtvé. Příjemná je pestrost jazyků, tedy Czerniakówovy zápisky jsou čteny polsky, Wistovo svědectví zní v němčině a izraelští pamětníci mluví hebrejsky. To vše prokládá anglický komentář. Doprovodná hudba se pochopitelně nevyskytuje a originální ruchy taktéž, možná bych dal více prostoru barevnému filmu ... ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama