Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na základě stejnojmenného románu Vadima Koževnikova vzniklo v roce 1968 mistrovské špionážní dílo sovětské kinematografie, které režisér Vladimir Basov rozdělil do čtyř plnohodnotných částí. Mnohavrstevný příběh se soustředí na osudy ruského špiona Alexandra Bělova, který se pod krycím jménem Johann Weiss dostane do centra abwehru. Z nacistické školy pro rozvědčíky vybere skupinu neškodných mladých agentů, která má podle představ fašistů podávat zprávy ze sovětského frontu. Místo toho Bělov alias Weiss díky své perfektní znalosti němčiny a přesnému odhadu životu nebezpečných situací proniká stále hlouběji do Říšského bezpečnostního systému a odhaluje plány zásadních válečných operací. Vše vrcholí mistrovskou závěrečnou scénou při příchodu sovětských vojsk do Berlína, kdy Alexandr Bělov může konečně po letech odhalit svou pravou hrdinskou identitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tak jako každý rok jsem i letos po oslavách konce 2. světové války mohl mít pocit, že východní fronta neexistovala, protože Česká televize už nějakých 20 let tento fakt vytrvale ignoruje a nevysílá nejen staré sovětské, ale ani ty současné ruské válečné filmy. Tak jsem investoval 50 Kč do čtyřdílné špionážní epopeje, abych si připoměl ty "staré dobré" sovětské snímky s ukecanými hrdiny, vlažným tempem a naivním dějem. To všechno se samozřejmě dá spolehlivě dohledat i v Basovově seriálu, pro který těžko hledám přiměřené hodnocení. V zásadě je možné udělit jakékoliv, protože výtek by se našlo mnoho. Pochopitelně se při jeho sledování nevyhneme nezbytné dávce propagandy, černobílým charakterům, faktu, že sovětské akční prvky, které se zde ale vyskytují opravdu řídce, jsou úsměvné, a můžeme skončit třeba tím, že zuřivé nacistky ve filmu představují herečky s typicky slovanskými rysy, ve kterých by i krátkozraký spolehlivě identifikoval ruskou příslušnost. Tempo vyprávění a znaky filmové řeči se pochopitelně zásadním způsobem proměnily, ale přesto je zajímavé, že i když má seriál požehnanou stopáž, obsahuje spoustu hlušiny a ve výsledku jsou jednotlivé postavy a jejich peripetie vykreslené nedostatečně. Na útržkovitosti vyprávění se podílí i velký časový záběr, protože čtyřdílný seriál se odehrává v celé první polovině 40. let. Celkový dojem: 35 %. Na seriálu je až úsměvné, jak se na něm podepisuje oficiální sovětská politika, jednotlivé postavy vlastně často deklamují příslušné politické postoje. Jde o seriál "internacionální", určený i pro trh ve spřátelených zemích Varšavské smlouvy, takže partyzánská jednotka je mnohonárodní a tvořena příslušníky zemí, se kterými měl Sovětský svaz nejlepší zkušenosti. Vzhledem k existenci NDR se v seriálu objevuje i překvapivě velké množství německých antifašistů. ()

anderson

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 2.11.1972, réžia slovenského znenia = (ČST Bratislava) - V ČST uvedené ako seriál. (4.1.2012) ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Protože mám ráda filmy s vojenskou tématikou a protože mám stále v hlavě "kapitána Klosse", tak jsem si koupila toto špionážní dílo v režii Vladimíra BASOVA. Musím říci, že je to velmi zmatené dílo, hlavní postava špiona Alexandra Bělova téměř vůbec nemluví, chová se sice nenápadně, ale vůbec vám nedojde jaký je jeho úkol a čím je tak Rusům prospěšný v německém Abwehru. Chodí tam od ničeho k ničemu, snad jediný, kdo tam něco pozitivního zahrál je jeho kamarád "Henryk von Schwarzkopf", který prozřel a poznal, jak je fašismus zrůdná ideologie. Na upoutávce je jako první osoba uvedena, že tam hraje náš Vladimír Brabec. No, buď jsem slepá nebo málo pozorná, ale já jsem V.Brabce nenašla a neviděla ANI V JEDNOM ZE 4 DÍLŮ. Leda, že by byl tak umně zamaskován... Celkově bych chtěla říci, že mě toto filmové dílo velmi zklamalo a že se k jiným špionážním filmům (z německého Abwehru) nemůže postavit ani omylem. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběhů o ruských špiónech vzniklo hodně a tento seriálový počin je jeden z nich. Zabývá se ruským špiónem, který se dostane až na ty nejvyšší místa. Tedy až k Hitlerovi. A dá se říci, že se to tentokrát docela povedlo. Překvapivě thrillerovou atmosféru doplňuje vcelku i přijatelný spád. Válečných scén se tu přirozeně nedočkáme (kromě posledního dílu), ale to plně vynahradí vzniklé napětí. Dialogy mají myšlenku a děj je dobře zpracovaný, což v 60. letech nebylo zrovna zvykem. Každý ze čtyř dílů má celovečerní stopáž. Tento fakt přirozeně nahrává hluchým místům. Tady je to však světlá vyjímka. Jedná se tedy o jeden z mála sovětských filmových počinů, který stojí za zhlédnutí. ()

magu 

všechny recenze uživatele

Miestami dosť zmätené a chaotické. Dejové skoky, v ktorých som sa strácal. Propaganda. Nezmyselné konanie, ktoré by špióna už dávno prezradilo. Z toho všetkého vyplýva, že sa dosť tlačí na pílu (So Sovietskym zväzom a nikdy inak.). Ale pozerať sa to dalo. Akurát by som to, ako mám vo zvyku, osekal na jeden film primeranej stopáže. BTW: Toho Brabce som tam ani ja nevidel. ()

Prubner

všechny recenze uživatele

Pro Orlau32: V titulcích je uvedeno, že Vladimír Brabec hraje postavu českého partyzána Jaromíra Drobného. Ale když si tu postavu ve filmu najdete, zjistíte, že ten herec není Vladimír Brabec, ale někdo neznámý, Brabcovi nepodobný. Takže to je asi nějaký jmenovec. Nebo se Sověti spletli. ()

kpt.Johanson 

všechny recenze uživatele

Až příliš zjevná sovětská propaganda, místy nedávající smysl, s příliš velkými dějovými skoky bez návazností. Patří to však ze sovětské provinience k tomu lepšímu a narozdíl od jiných sovětských filmůl, zde občas některé postavy nejsou tak jednoduché a dětinské. Ikdyž to zas až tako velký rozdíl není. ()

Ladeo 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání na poli válečných filmů. Rusové dokázali natočit spoustu lepších filmů s podobnou vyzvědačskou tématikou, ale toto se jaksi vymklo kontrole. Ne ani tak propagandisticky, ale celkový děj je nejasný, nepřehledný a nudný. Pravděpodobně režisér vypil spousty stachanů vodky a šel do práce. ()

Reklama

Reklama