Reklama

Reklama

Reagan

všechny plakáty
USA / Velká Británie, 2011, 105 min

Obsahy(1)

Ojedinělé archivní nahrávky a rozhovory s těmi, kteří ho znali, odhalují impozantní život Ronalda Reagana, který, jako prezident USA, usiloval o mír s Gorbačovovou Sovětskou unií. (oficiální text distributora)

Recenze (7)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Slušná a sympaticky objektivní představovačka prezidenta USA číslo 40. Přišla vhod, neboť Ronald "cowboy actor" Reagan je nepochybně velmi významnou osobností, jenže historicky vzato stále ještě příliš aktuální, nicméně současně v reálu už moc vzdálenou na to, abych o ní měl nějakou lepší představu (hold se trefil akorát do toho středoprázdna - 80. let). Takže jo, dokument zdá se stručně pokrývá vše podstatné a splnil, co jsem si od něj sliboval. ()

blueskin 

všechny recenze uživatele

jareckému nelze upřít snahu o nestranné vykreslení portrétu nejvýraznějšího, ale i nejkontroverznějšího amerického prezidenta druhé poloviny 20. století. záhadou pro mě ale zůstává, proč potom nenechává zaznít všechny důležité argumenty, aby pomohl divákovi k vytvoření názoru. nejmarkantnější je to v části věnované aféře írán-contras (neboli írángate, jak ji označovali propagandisté československé televize). pro reagana z tohoto segmentu podle jareckého vyplývá jednoznačné resumé: prezident se provinil tím, že přistoupil na výměnu američanů zajatých režimem ajatolláha chomejního v libanonu za dodávky zbraní. tento závěr potvrzuje i reaganův syn ron zmínkou o tom, že lidsky tuto záležitost chápe a plně za svým otcem stojí, od prezidenta je ale takové kšeftování nepřípustné. klíčový fakt ovšem v dokumentu nezazní - zbraně nebyly určeny stoupencům ajatolláha, ale naopak jeho odpůrcům, kteří propuštění rukojmí pouze pomáhali zprostředkovat. o tom, zda to je nebo není polehčující okolnost, můžeme sáhodlouze diskutovat, od režiséra bych ale očekával snesení alespoň stejně vyvážených argumentů, jako v případě hodnocení ekonomických opatření známých jako "reaganomika". ()

NJD 

všechny recenze uživatele

Objektivní pohled na Reaganův život mimojiné pěkně zachycuje vývoj politického smýšlení průměrného občana: od jednoznačně levicového studenta, přes nekompromisně pravicového muže v produktivním věku, až k již o něco méně striktně pravicově smýšlejícímu staříkovi dělajícímu levicové ústupky. Práva na dokument aktuálně koupila ČT, takže se na něj, pokud se zajímáte o politiku, podívejte. ()

Jimy 

všechny recenze uživatele

Obraz Ronalda Reagana, člověka s inspirativním životním příběhem, kterého jsem si nesmírně vážil a stejně tak si vážím jeho odkazu. V tomto dokumentárním filmu ovšem forma vyhrává nad obsahem. I když je zde evidentní snaha o objektivitu, nezazněly v tomto dokumentu všechny argumenty, které zaznít měly. Zejména co se týče ekonomické problematiky a aféry Írán-Contras, tedy v době, kdy Ronald Reagan zastával prezidentský úřad. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Tak tento jednoduchý dokument mi udělal moc příjemnou radost, protože Ronald Reagan je pro mě tím vůbec nejlepším mužem, který kdy zastával úřad prezidenta Spojených států a jeho názory jsou v drtivé většině v průniku s těmi mými. Také forma, kterou byl životní příběh 40. prezidenta vyprávěn, mi docela sedla. Rozhovory s lidmi z jeho blízkého okolí i s těmi, na které měly jeho rozhodnutí ve funkci přímý dopad, to vše na pozadí Studené války a dalších kauz. Oceňuji také správně pojatou nezaujatost a vybírání si názorů z obou táborů. ()

Reklama

Reklama