Reklama

Reklama

Grave Encounters

všechny plakáty
Trailer 1

Grave Encounters je název skupiny lovců duchů, kteří točí TV reality show o různých nevysvětlitelných jevech. Před natáčením v Collingwoodské psychiatrické léčebně jsou místními upozorňováni na podivné zvuky vycházející v noci z budovy. Během dne jim správce ukáže a popíše zvláštnosti, kterých si všiml během doby, kdy byla léčebna uzavřena. Příběh začíná tím, že se lovci duchů rozhodnou tuto záhadu vyřešit vlastními silami. Padne noc. Zpočátku se jim nemocniční bludiště nejeví ve tmě strašidelné, ale pak se začnou ozývat divné zvuky, budova začne ožívat a odkrývat návštěvníkům svá tajemství skrytá v minulosti. Film je natočen ve stylu hororu „Záhada Blair Witch" (Ravi)

(více)

Recenze (396)

verbal 

všechny recenze uživatele

Kdy tohle skončí? To už máme nejméně osmý plagiát Blairbitchské baby Jagy za poslední tři roky, založený na tom, že partička amatérských idiotů někde běhá potmě s baterkou, ječí, piští a chovají se jako dementi, přičemž sem tam natočí na vytřepanou ruční kameru nějakou tu ektoplasmu, která se zjevila snad jen proto, že byla zvědavá až za hrob, co je to za čuráky. No Ať žijí duchové! Tady se nám ukáží dokonce tři lobotomizované exempláře, no řeknu vám, Natálka v Černém labuti mě vyděsila víc, a chybělo snad už jen to, aby z mechu vylezlo pár trpajzlíků, začali tesat krovy a bouchat na střechu blázince fungl novou krytinu! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Lhostejné tři hvězdy. První půlhodinka mě i přes svoji zbytečnost a nestrašidelnost dokázala bavit poměrně přesvědčivou nápodobou trapnosti televizních pořadů o nadpřirozenu. Druhá půlhodina mě bavila nejvíc - atmosféra nočního opuštěného blázince, náznaky nadpřirozena, handycam pomalu a ustrašeně putující po chodbách ... pěkné. Bohužel fakt, že "zajímavé noční" situace trvají po dobu celých dvou třetin filmu, trochu snižuje jejich účinek. Závěrečná půlhodinka už mi přišla taková monotónní, a to i přes pár poměrně nápaditých zjevení duchů. Na lacinou found footage duchařinu z Kanady je to fajn. Mnohem víc fajn, než jsem čekal. Ale současně mnohem míň fajn, než by bylo nutný, abych si na ten film po týdnu / měsíci / roce vzpomněl. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslíte úvodních cca 20 minut a závěrečných cca 25 minut, zbude relativně dlouhá střední část, která dokáže vybudit zimomriavky i u otrkaného hororisty, byť nepřináší nic až tak převratně nového. Bubáci jsou víc tušit, než slyšet či vidět a na5í by se dalo místy krájet i tupým nožem. Banální falšovaná para-dokumentaristika se mění v holý boj o "to be or not to be", konečné skóre ale neprozradím. Užil jsem si to celkem slušně, i když jsem na to koukal za denního světla (kterého byl jinak ve filmu veliký nedostatek). ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od japonských duchařin jedoucích v neefektivním poměru 10:1, kdy na minutu strašení připadá deset minut vaty (Kairo, Ju-on), nebo některých hororů infikovaných nataženou seznamovací částí či věčnými prolukami ve vyprávění, není tenhle jaxviňa strašidelný film ani trochu ředěný. Už od začátku šlápne do vrtule a nepoleví. Připomíná tím absint nebo líh. ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Stupidní amatérská sračka jako Paranormal activity, The Tunnel a další SHITY! Amatérská kamera, starý barák a ubožáci, kteří neumí najít schody. Jo, zapomněl, taky tam bylo hrůzostrašné otevřené okno.... ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Spočiatku to vyzeralo pekne trápne. „Duch, ak si tu s nami, daj nám znamenie, otvor okno.“ Alebo: „Duch, ak si tu, ukáž sa. Urob hluk.“ Ha, ha, spomenul som si na detské časy :) Úvod - žiadna inovácia. Predstaví sa nám tím, urobia zopár interview, pekne obkecajú, na čo všetko sa chystajú a predstavia svoje „aparáty“, ako keby ma to zaujímalo. Navyše si nie som istý výberom toho senzibila v čiernom, celú dobu mi bolo z neho na smiech. A potom šup na nočné videnie, je to zelenkavé, s typickými poruchami obrazu a stokrát videné. No a zrazu z ničoho nič buchnú dvere, jeden z nich sa stratí, ďalší sa skotúľa zo schodov, spadne reflektor... a konečne sa niečo začne diať (veď už aj bolo na čase, keďže polovica filmu bola za nami). A potom, čuduj sa svete, sa z toho vykľuje veľmi slušný snímok. Nechcem veľmi spoilerovať, aj keď je vlastne každému jasné, ako to bude pokračovať. Musím však uznať, že párkrát som sa teda poriadne zľakol. Najvýraznejšie pozitívum však vidím v tom, že aspoň nejakého ducha ukázali (aj keď to bolo jasné už z traileru), v každom prípade moje potenciálne hodnotenie v závere stúpalo každou minútou. Celkovo to vidím na 70%, preto som dosť dlho rozmýšľal medzi trojkou a štvorkou. Keď si to však porovnám s naposledy videnými Atrocious / The Tunnel, tak je to jasné. Nedá sa však čakať žiadny megahit, nazval by som to jednoducho „pohodovým found footage“, a súčasne asi aj jedným z najlepších (ale na [Rec] sa to nechytá, to ani náhodou!) ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

První půl hodinka filmu vypadala na jasný odpad klasický found footage Shit..ale Potom se objevil dům parta lidí a Hra s duchy mohla začít. Místy to bylo příliš přehnané, přesto jsem se náramně bavil:)75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Taká "found footage klasika", čiže: arogantné postavy vydávajúce sa do hrôzostrašného prostredia, ktorému sa smejú, potom čudné zvuky, tiene a ľakačky, potom horor, utekanie tmou a nočnými chodbami, nič nie je vidno, kamera sa trasie, potom padne na zem a záverečné titulky. Každopádne, prostredie bývalej psychiatrie má niečo do seba, je to v podstate absolútne dokonalé prostredie pre horor, či už filmový alebo literárny. Práve silná atmosféra a pár príjemne nepríjemných scén snímku povyšujú na ľahký "kamerový" nadpriemer. Dvojka sa už až tak nevydarila. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Jestliže v první polovině se díky náznakům a pohledům do prázdných chodeb daří občas budovat atmosféru, po zjevení duchů to jde celkem do kytek. Místo atmosférického strašení se přejde na primitivní lekačky, které by dokázal natočit leckdo. Na druhou stranu, kdyby podobný film vznikl u nás, jsem o poznání nadšenější. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Nečekaně dobře přijatý příspěvek do subžánru pseudodokument / found footage, ačkoliv tuhle eufórii tentokrát vážně nesdílím. Možná to bylo tím, že duchové či přízraky by měli kamerám (tudíž divákům) zůstat skrytí. Možná to bylo tím, že když už se něco konečně dělo, obraz začal rušit a vypadávat, což v takhle důležitých momentech musí nasrat. Na druhou stranu nelze tvůrcům odepřít snahu děsit nás několika zajímavými prvky. Každopádně takové australské podzemní tunely (The Tunnel) na mě zapůsobily rozhodně víc, než nekonečné chodby zdejšího blázince. Nebýt jedné extrémně nebezpečné lekačky, která mi dokázala nazvednout prdel, šel bych s průměrným hodnocením ještě níž. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Další horor do sbírky found footage. Tentokrát s lepší kamerou než měl třeba V/H/S. Labyrint v budově je dobrý nápad, ale ostatní prvky - velké klišé. Jedna lekačka (ruka ve dveřích za dívkou), průměrné triky a nulová atmosféra. Na konci je to už dost přitáhnuté za vlasy. Čekal jsem víc. Pokud by tenhle projekt dostali do rukou Joost s Schulmanem rozhodně by to byl jiný šálek kávy. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Grave Encounters of the Third Kind.. Chtěli důkaz, mají ho mít aneb od skepse k mentální sepsi. Na pseudodokumenty, či found footage o paranormálních Hopkircích už, přiznávám se, nemám nervy - pořád stejná písnička podle obehraných notiček. Člověk se dvakrát poctivě lekne, ale jakmile se začnou duchové s tlamou Ace Ventury a velmi jasných kontur prohánět po chodbách, kvantita krutě přebíjí kvalitu a z Grave Encounters se stane jen řadový odvar, co si nastavovaným koncem šlápne na vrtuli a neodletí. Připomíná tím absint z dieffenbachie nebo denaturovaný líh.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dnes mi prievan zabuchol balkónové dvere a tak som sa zľakol, že som skoro pustil pohár s vodou a aj do gatí. Podobného pocitu som pri filme nedočkal. Je síce pravda, že aj pri tomto filme mi párkrát prebehli zimomriavky chrbtom, ale inak je to bez prekvapenia, nápadu, obyčajné žmýkanie peňazí z ľudí, ktorí radi chodia na podobné somariny. Na druhej strane, dobre sa na to chodí do kina s babami, takže pokiaľ budú horrory v kinách aspoň podobne creepy, tak stále budeme na tieto filmy chodiť radi. Čert tam zober tých pár eur. 60%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Pro mě už definitivní utvrzení, že tenhle žánr není nic pro mou osobu, a že REC a Paranormal Activity 3 byly světlé výjimky. Tady se ještě navíc strašně dlouho neděje nic, zato otravnej frontman spolku ducholapů neustále trapně deklamuje do obrazovky, aby se duchové nebáli a urychleně jim dali znamení. Za takový narušování klidu se duchům nedivím, že se jim pomstili. Došlo u mě i ke zvláštnímu úkazu, kdy i když bylo po půlnoci, byla tma a já jsem v těch případech dost ochotná bát se, tak když konečně došlo na nějaký ty duchy a strašidelnou akci, byla jsem tak otupělá nudou, že mě to nechalo úplně chladnou. Nehledě na to, že ta hrstka scén, co má diváka vyhypovat, je tak ukázkově šablonovitá (osoba v rohu stojící zády, kameraman natahuje ruku a chce se jí dotknout, co se asi tak může stát, ehm? nebo ze stropu kape krev na zem, kameraman pozvedá kameru ke stropu, co na něm asi uvidíme, co?). S tímhle filmem oficiálně přestávám sledovat handycam horory, byť by měly zarážejícně vysoký hodnocení. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jednou jsem na tento film viděl trailer, který nevypadal vůbec špatně. Po nějakém čase jsem si na tento snímek vzpomněl a sehnal si ho. A po zhlédnutí musím napsat, že ten trailer vyložil karty až moc. Takhle přijdete o tu nejlepší lekačku celého filmu. Celkově mě Grave Encouters bavili spíše ve své první půli - budování napětí, nastavování kamer, chodby, kde může být cokoliv kdekoliv… jo, to mě strašně bavilo a nějaká atmosféra tam byla. Jenže jakmile se film dostane do své druhé poloviny a začnou se objevovat duchové… tak to jde do háje, alespoň pro mě. Lekačky (až na jednu či dvě) nefungují a jsou spíše k smíchu, stejně jako postupně se rozvíjející příběh (ty náramky na rukou mě skoro rozesmály, když jsem si představil duchy, jak je vyrábějí…) Tento film není špatný, ale bohužel dojíždí na trend ruční kamery (ta mě v mnoha scénách srala) a toho rádoby dokumentárního stylu. Samotnou korunu tomu nasadili sami tvůrci, když jsem po skončení filmu objevil, že už napsali scénář k druhému dílu… samozřejmě to bude taky podle skutečné události, podle skutečně nalezené a nesestříhané pásky, že jo… ;-) Takže, není to špatné, je to jen hloupé a ve své poslední části i nudné. Jak říkám, není nad první půlku… 60 %. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Asi prvý found footage film ktorý som si užil tak ako som to čakal a nedočkal sa od starých prevarených flákov (The Blair Witch Project, Poundkeepsie Tapes, Lake Mungo, The Fourth Kind, Paranormal Activity). Až pri Grave Encouters som si blahom užíval pocit strachu s očami nalepenými na monitore a to z počiatku vyzeralo na peknú srajdu. Len jediný vstup v úvode a potom už len celý čas sledujeme zostrihaný záznam. Najlepšie na tom je, že skupinka si zarába takýmto dokumentom pričom na žiadnych duchov neverí. „Aha, záhradník! Videli ste tu nejakých duchov?“ „Ja som nastúpil len pred nedávnom.“ „Tu máš dvacku a povedz do kamery že si videl prízrak.“ Interiér blázinca zo začiatku nevzbudzuje strach, po dni a noci strávenom v uzatvorených priestoroch však dôjde aj na hustejšie prvky ako otvárajúce sa okno, neznáme hlasy a nadvihujúce sa vlasy. Následná paranormálna aktivita sanatória však využíva priestory ako sa patrí a ja som si už len predstavoval takéto niečo prevedené do vysokorozpočtovejšieho filmu. Nebudem prezrádzať čo sa mi páčilo, mohlo by to skaziť prekvapenie. Z podobnej kategórie (REC je vyšší level) preto hodnotím najlepšie pretože doteraz nie veľmi obľúbený subžáner vyvolal vo mne zvedavosť na ďalšie podobné kúsky - konečne. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Blair Witch zůstane navždy už jen jedna... Přesto se snímku nedá upřít podobná cheese atmosféra, pár solidních lekaček a celkově onen strašidelný zážitek, kvůli kterému právě a jen tyto filmy tak rádi vyhledáváme. Zamrzí hloupé kiksy ("musíme se rozdělit!!" už mě vážně irituje) a uzívaný konec. Jestli se v něčem Grave Encounters snaží zaujmout více, než desítky dalších podobných hororů, je to podařená "mytologie" psychiatrické léčebny a svěží hrátky s časem a paralelním vesmírem. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Při sledování úvodních minut jsem měl dojem že se budu účastnit dalšího Paranormal Activity. Jaké zděšení a to doslovné nastalo, když jsem zjistil že jsem pěkně v loji a že mě čeká docela nepříjmný mráz po zádech a nervózní rozhlížení se po pokoji. Některé lekačky jsou luxusní, několikanásobný konec je z kategorie slabších. Takže kdo má rád strašení ať si rozhodně nenechá ujít. PS: Herci jsou docela dost nesympatičtí. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Ještě trochu tlačit na pilu a byla by to skvělá parodie na handycam filmy. Takhle je to jen zcela bezradná rutina, která se úspěšně snaží vyhnout čemukoliv, co by diváka vyděsilo. Z povinnosti zvolená pseudodokumentární forma se bije s mimomísními "fantasy" prvky a digitální ksichty bubáků pobaví stejně, jako tragicky směšný závěr. Drobný závan naděje přináší slušný zvukový podkres, několik obstojně zvládnutých hororových momentek a ne úplně marní herci, jenže když vezmu v potaz způsob, jakým tvůrci zavraždili hororový potenciál onoho gigantického psychiatrického komplexu, musím opět rychle vystřízlivět. Několikrát si připomeneme Záhadu Blair Witch, Paranormal Activity a pár dalších kousků, jenže o vzdávání pocty nemůže být řeč. Čau. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Na filmy s ruční kamerou moc nejsem, ale tady dokázali autoři vytvořit místy opravdu skvělou atmosféru. Úvodní dění jsem snad ani nevnímal, ale pak se to dobře rozjelo a napětí bylo to pravé hororové. Navíc mysteriózní nádech, to se mi líbí. Kdybych na to koukal za lepších podmínek (sám), možná bych si film užil více, ale i tak se jedná o povedený horor a příjemné překvapení letošního roku. 60% ()

Reklama

Reklama