Reklama

Reklama

Soukromý život primátů

(seriál)
  • Česko Tajný život primátů (více)
Velká Británie, 2008, 4x49 min

Obsahy(1)

1.-Šimpanzi -Jmenuje se Charlotte Uhlenbroeková. Její učitelkou a velkým životním vzorem je slavná a charismatická primátoložka, obdivovatelka a ochránkyně šimpanzů Jane Goodallová. Nabízí nám svoje dobrodružství. S kamerou za zády procestovala planiny v Tanzanii, asijské džungle a neprostupné lesy střední Afriky. Snažila se proniknout co nejblíže k těm nejvzácnějším - a občas také nejdotěrnějším primátům. Bude nám vyprávět příběh opičího šimpanzího krále, který se snaží udržet si své panství, zatímco jeho pobočníci kují pikle, které mohou vést k jeho, ale možná i k jejich zkáze. Je to příběh lásky, nepřátelství a války. Filmový štáb sledoval tento příběh a jeho hlavní hrdiny v ugandské džungli.

2.-Paviáni -Charlotte Uhlenbroeková cestuje po světě a mapuje svět primátů. Je možná nástupkyní slavné Jane Goodalové. Tentokrát se za paviány vydává do otevřené savany, ve které se před miliony let vyvinuli naši prapředci. Paviáni nejsou lidoopi, tedy naši nejbližší příbuzní. Přesto nám jako vyšší primáti mohou pomoci pochopit, s jakými potížemi se museli potýkat naši prapředci. Paviáni mají poměrně špatnou pověst. Žijí naplano a patří k nejdivočejším. Je mezi nimi hodně násilí. Mají některé nevábné stravovací návyky. Průvodkyně nám představí osmdesátičlennou tlupu od Viramby. Za projevy sexu a agresivity se skrývá semknuté paviání společenství s pevnou sociální hierarchií, kde výhody nezískávají ti nejsilnější nebo nejchytřejší, ale ti, kteří se narodili do správné rodiny.

3.-Orangutani -Vítejte v deštném lese na Kalimantanu, na místě, kde se Charlotte setká s výjimečně okouzlujícími a poněkud drzými orangutany. Bude to příběh plný protikladů. Cesta ji zavede i k roztomilým a bezstarostným komediantům, ale všichni už vědí, že budoucnost těchto primátů je ohrožena. Sledovat orangutany je jako jet na horské dráze citů.

4.-Gorily -V posledním dějství bude Charlotte Uhlenbroeková vysoko v ugandských horách pátrat po největších a nejvzácnějších primátech. Navštíví a pozná celou rodinu goril horských a budu sledovat jejich každodenní život v pralese. Uganda je domovem dvaceti čtyř milionů lidí a sedmi milionů kusů dobytka. A také nejvzácnějších primátů na světě. Na světě zbývá už jen šest stovek goril horských. Proto se staly tak trochu celebritami mezi ohroženými zvířaty. Ale tak jako mnohé jiné hvězdy se pečlivě ukrývají před lidmi. Cílem výpravy je chráněná oblast nazývaná Neprostupný prales v Bwindi. (oficiální text distributora)

(více)

Galerie (8)

Reklama

Reklama