Reklama

Reklama

Černobílé blues

  • USA Black, White and Blues (více)
Trailer

Obsahy(1)

Bailey, talentovaný bluesový kytarista, trpící trémou a zatížený dluhy, se dozvídá, že právě zdědil majetek po svém dědečkovi. Spolu s Augym, který byl najat advokátní kanceláří, aby Baileyho našel a zajistil převzetí právoplatného dědictví, se vydávají na cestu. A během ní Bailey zjišťuje, že vykoupení občas přichází, když to nejméně čekáte.
Okolnosti donutily Bailyho rychle dospět a nyní se nepříliš šťastný bluesový muzikant protlouká životem jak se dá. Po jedné z propitých nocí ho kontaktuje podivný gentleman a sděluje Baileymu, že jeho dědeček zemřel a on musí odcestovat zpět do domovského města, aby převzal dědictví. Augy, posel této zprávy, byl najat advokátní kanceláří, aby Baileyho našel a zprotředkoval převzetí majetku, jenž mu nyní právoplatně náleží. Jak už to bývá, Baily Augyho vyhodí ze dveří a říká mu, že on není ten správný člověk a nechce s tím nic mít. Další den na Baileyho tvrdě zaútočí Boyd, kvůli dlužným penězům a to ho donutí k útěku, při kterém se nenadále ocitne na sedadle spolujezdce v Augyho autě. Baily a Augy opustí město, cestují napříč jižanskými kraji a s radostí si užívají bohaté muzikantské historie oblasti. Zajdou do každé hospody, kterou potkají, včetně bluesového baru Augyho kamaráda Santy. Mezitím Baily omezí pití natolik, že je schopen přijmout rozumné názory nového přítele. V průběhu jejich cestování Bailey vypráví o sobě a bluesové muzice, která vždy byla součástí jeho života. Augy ví o Bailym víc, než on přiznává a s jeho pomocí Bailey zvládá využívat hudbu, kterou má v duši, aby dostal pod kontrolu svůj život a vydal se novou cestou, která by mu dovolila odpoutat se od minulosti. V tomto hudebním dobrodružství režiséra Maria Van Peeblese, na cestě napříč hlubokou historií blues, najdou dva cizinci vzácné přátelství vedoucí k vykoupení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi slušné hudební drama s trošku nepřirozeně vedeným příběhem, ale s pěknou bluesovou a country muzikou. Zvlášť vděčný jsem za Michaela Clarke Duncana ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Hudební drama z jihu Spojených států o člověku, který celý svůj život, své ambice a bohužel i výpujčené peníze utopil v alkoholu. Nicméně žádné opojení alkoholem netrvá věčně a vystřízlivění se neodvratně blíží. A jak už to bývá, dojde na minulost (tedy na jeden z důvodů pití), na starou lásku, na hudbu (hlavní hrdina je totiž solidní hráč na kytaru) a samozřejmě i na Boha (alespoň jako zdroj a vzor morálky). Hudba je ovšem pouze v pozadí příběhu, který je především o odpuštění, sebereflexi a o druhých (xtých) šancích. Z mého pohledu povedené, protože mám rád filmy s jižanským nádechem a navíc se mi velmi líbí i hudba, která se prolíná filmem jako červená nit a všechno spojuje do poměrně fungujícího celku. Kdo nemá rád blues, country-rock či southern-rock a navíc mu leze na nervy náboženská tvář Spojených států (s tím je ve Spojených státech velmi úzce spjat smysl pro moralizování), která k nim ovšem neodmyslitelně patří, tak by si snímek opravdu neměl pouštět, protože bude znechucen právě z moralizování (v tomto případě nikoli tak okatě spojené přímo s vírou) a zjednodušené podoby sebenápravy. 8/10! ()

Reklama

Reklama