Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Erin, osmnáctilétá dívka z Londýna se vypraví do Izraele, kde plánuje strávit léto s nejlepší kamarádkou Elizou. Ještě před odjezdem objeví starý deník patřící jejímu vážně nemocnému dědečkovi, Lenovi. Zaujata životem tohoto starého pána, kterého skoro nezná, odveze si deník s sebou a je postupně šokována při odkrývání jeho minulosti, kde se dozvídá o jeho působení v jednotce britské armády na územích tehdejší Palestiny po druhé světové válce. Poté, co její kamarádka Eliza nastoupí na povinnou národní službu v jednotkách izraelské armády, zůstane osamocena a stává se svědkem složitostí života Židů a Arabů v této problematické části světa. Vydávajíc se po stopách Lena v moderním Izraeli, nastupuje Erin srdceryvnou cestu ve snaze pochopit a vyplnit slib, který její dědeček učinil před vice než šedesáti lety
. (_ksilt)

(více)

Recenze (20)

emma53 

všechny recenze uživatele

Vztah mezi Židy a Palestinou, který sleduji už pár let se smutkem, ale na vzdálenost cca tří tisíc kilometrů byl v tomto seriálu tak živý, že jsem tam byla nejen v té současné době s Erin i v té vzdálenější době s Lenem přímo s nimi. Alespoň přesně tak jsem se cítila. Na seriálovém poli to byla nejen svým námětem velmi překvapivá změna, ale zároveň i příjemná, ačkoliv šlo o dramatický žánr čerpající žel ze skutečností (viz reálie). Pro mě zatím jeden z nejintenzivnějších zážitků posledních pár měsíců. A vůbec nebudu brát v potaz tu menší citovou podbízivost ve finále, protože zcela vyjimečně jsem za ní byla vděčná. Těch pozitiv, které bych chtěla vypíchnout je obrovské množství, snad ten komentář jednou doplním, ale teď, v momentě, kdy spadla poslední klapka, je pro mě podstatné, že srdcem dávám čistou pětku a jsem moc vděčná za takové filmy, které určitě ráda doporučím dál.. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Mimoradne silny zazitek. Ona kombinace dejove linie 1945-1948 vs soucasnost tomu dodala velkou silu, trosku mi to dokonce evokovalo uzasny snimek Incendies. Skvele vybudovany a dramaticky vystupnovanyj pribeh, kteremu prospely i velmi uveritene a beze sporu sympaticke herecke vykony. Co se tyce historie, urcite neni od veci tato fakta zopakovat, prestoze uz jsou nebo by aspon mely byt znamy vsem prumerne vzdelanym jedincum. Tvurci dobre zakomponovali do deje udalosti a jednotliva fakta kolem britskeho mandatu na uzemi Palestiny, veci kolem Irgun, atentatu na hotel King David, masakru v Deir Yassin nebo unosu/popravy britskych vojaku a zkratka vse, co predchazelo vzniku statu Izrael. A samozrejme s nim souvisejicimu konfliktu. Sympaticke mi na teto miniserii bylo mimo jine to, ze se po celou dobu drzela myslenky, ze skoro nic na tomto svete neni cernobile. Ke konci se ji serie bohuzel krapet vzdalila a trochu pusobila jako jednostranne ucelova propalestinska propaganda. Za to strhavam pul hvezdy. Kazdopadne i tak prekvapive vyjimecny zazitek, dal jsem serii vicemene v kuse. Velmi silne ctyri a pul hvezdy. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JE TO NAŠE ZEMĚ“ (pravil Abu-Hassan Mohammed) …..,,JE TO NAŠE ZEMĚ” (pravil Leo Rosenbaum)...... /// Britka Erin má kliku. Její kámoška si vyráží do Izraele odkroutit ZVS (základní vojenskou službu, to je …. ale to máš jedno…) a bere jí sebou na plnou penzi k rodičům. Erin si balí svejch pět švestek, kartáček, pastu…. a - dědův deník! Děda totiž…flashback – rok 1945….. Přesně tak. Mé vnitřnosti bažící po informacích mají orgie. Omlouvám se, ale já nic s podobnou tématikou neviděl. Politika. Nenásilná, ale vlastně jen a jen politika. Tam je totiž život celkem komplikovanej. Dvě strany, dva úhly pohledu. Nejdřív se mně zdá, že to bude jen takový rozumně neutrální, s tím, že úsudek si dodělejte doma (myslíš jako třeba TADY? A nebo spíš TADY?…), ale postupně….no vlastně si úsudek můžu udělat taky, ale vzhledem k historickejm souvislostem, se těm Židům nedivím, že maj trochu kecy. Ale vona je tam ta situace tak složitá, a když si člověk přečte, jak poctivě se snažil Peter Kosminsky shánět informace a skládat fakta…. takže radši zpět k seriálu. Má to spád, je to zajímavý a jestli má něco vypadat jako drama, tak by se to mohlo učit vod tohodle. Politika bez politiků – 6 hodin historie, která vzbudila v celým světě velkou vlnu diskusí. Nejen vyobrazením Židů, ale i chováním Erin, u který si (hlavně v posledním dílu) musím furt opakovat, že to dělá z mladický nerozvážnosti a kvůli zajímavosti příběhu (páč jinak bych ji nazval píčou a proklel do třetího kolena…). Když už jsme u posledního dílu – připravte se na scénáristickej patos. Přes to všechno dávám 4*, čímž přiznávám, že mě to DOST bavilo! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Dokážu si užít vejlet do Nábulusu, Abu Dis, Hebronu či Gazy. 2.) Chystám se uhasit Požáry a vydat se na cestu do Ráje (hned teď). 3.) Doma posloucháme jedině ,,Kol Tsion HaLokhemet“ (hovno black metal…. i když dokázali udělat pěknej rámus….). 4.) Thx za titule ,,KenoL“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Zatímco v Evropě oslavovali konec války, v tehdejší Palestině vznikal konflikt, který se táhne až do dneška - a The Promise se zabývá právě vypuknutím bojů ve čtyřicátých letech a jejich vývojem v dnešní době. Obvykle nejsem fanoušek dvou dějových linií, většinou mě dokáže zaujmout jen jedna z nich. Tady mě vyloženě nadchnul seržant Len a jeho slib, ale i příběh jeho vnučky. Respektive dění kolem ní, protože samotná postava Erin je dosti problematická a dá se říct, že je to jediná vada na jinak dokonalém příběhu. Její charakter byl vykreslen dosti nešťastně - nemyslící bytost, která se vrhá do všeho po hlavě, bez ohledu na ostatní (kteří musí skákat, jak ona píská) a na následky. Kromě toho, její představitelka mi svým jediným výrazem po celé čtyři díly až nebezpečně připomínala Bellu ze Stmívání. Na Christiana Cookea si naproti tomu dám odteď rozhodně pozor. Seriál také vyplnil i nějaké ty mezery v mém vzdělání, o Izraelsko-palestinském konfliktu se rozhodně chystám informovat více. Stručně a jasně, už to bude nějakou dobu, co jsem byla z nějakého počinu tak nadšená od první vteřiny, aniž by během sledování euforie vyprchala. Prostě znamenité, úžasné, intenzivní. "A co Židé a jejich zakrvácená zem, za kterou tak tvrdě bojovali? Před třemi lety jsem si říkal, ať jim dají po čem touží. Zaslouží si to, po tom všem čím si prošli. Teď už si nejsem tak jistý. Tahle jejich vzácná zem byla zrozená z násilí a krutosti vůči jejich sousedům." ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Dovedu si dost dobře představit, že izraelci neměli z této minisérie asi dvakrát radost. Je jasné, že vyváženější nestrannost by tomu slušela více, ale pravdou je, že události, jako jsou atentáty teroristických skupin Irgun a Lechi na příslušníky britské armády nebo etnické čistky arabů, boření jejich vesnic a k tomu následný nezájem britů mírnit válku, se skutečně staly. The promise toto vše zdramatizoval dost působivě, takže o emoce tady není nouze, postavy Lena, Omara, Paula a nakonec vlastně i Erin, jsem si dost oblíbila, takže jsem s nimi ráda absolvovala tuhle zajímavou a nezřídka bolestnou cestu po minulosti i současnosti jednoho z nejpalčivějších konfliktů dnešní doby, jehož konec je stále v nedohlednu. A navíc k tomu všemu jsem dostala jeden moc hezký osobní příběh o Lenově přátelství s Muhamedovou rodinou. ()

Galerie (34)

Reklama

Reklama