Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Erin, osmnáctilétá dívka z Londýna se vypraví do Izraele, kde plánuje strávit léto s nejlepší kamarádkou Elizou. Ještě před odjezdem objeví starý deník patřící jejímu vážně nemocnému dědečkovi, Lenovi. Zaujata životem tohoto starého pána, kterého skoro nezná, odveze si deník s sebou a je postupně šokována při odkrývání jeho minulosti, kde se dozvídá o jeho působení v jednotce britské armády na územích tehdejší Palestiny po druhé světové válce. Poté, co její kamarádka Eliza nastoupí na povinnou národní službu v jednotkách izraelské armády, zůstane osamocena a stává se svědkem složitostí života Židů a Arabů v této problematické části světa. Vydávajíc se po stopách Lena v moderním Izraeli, nastupuje Erin srdceryvnou cestu ve snaze pochopit a vyplnit slib, který její dědeček učinil před vice než šedesáti lety
. (_ksilt)

(více)

Recenze (20)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Zatímco v Evropě oslavovali konec války, v tehdejší Palestině vznikal konflikt, který se táhne až do dneška - a The Promise se zabývá právě vypuknutím bojů ve čtyřicátých letech a jejich vývojem v dnešní době. Obvykle nejsem fanoušek dvou dějových linií, většinou mě dokáže zaujmout jen jedna z nich. Tady mě vyloženě nadchnul seržant Len a jeho slib, ale i příběh jeho vnučky. Respektive dění kolem ní, protože samotná postava Erin je dosti problematická a dá se říct, že je to jediná vada na jinak dokonalém příběhu. Její charakter byl vykreslen dosti nešťastně - nemyslící bytost, která se vrhá do všeho po hlavě, bez ohledu na ostatní (kteří musí skákat, jak ona píská) a na následky. Kromě toho, její představitelka mi svým jediným výrazem po celé čtyři díly až nebezpečně připomínala Bellu ze Stmívání. Na Christiana Cookea si naproti tomu dám odteď rozhodně pozor. Seriál také vyplnil i nějaké ty mezery v mém vzdělání, o Izraelsko-palestinském konfliktu se rozhodně chystám informovat více. Stručně a jasně, už to bude nějakou dobu, co jsem byla z nějakého počinu tak nadšená od první vteřiny, aniž by během sledování euforie vyprchala. Prostě znamenité, úžasné, intenzivní. "A co Židé a jejich zakrvácená zem, za kterou tak tvrdě bojovali? Před třemi lety jsem si říkal, ať jim dají po čem touží. Zaslouží si to, po tom všem čím si prošli. Teď už si nejsem tak jistý. Tahle jejich vzácná zem byla zrozená z násilí a krutosti vůči jejich sousedům." ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JE TO NAŠE ZEMĚ“ (pravil Abu-Hassan Mohammed) …..,,JE TO NAŠE ZEMĚ” (pravil Leo Rosenbaum)...... /// Britka Erin má kliku. Její kámoška si vyráží do Izraele odkroutit ZVS (základní vojenskou službu, to je …. ale to máš jedno…) a bere jí sebou na plnou penzi k rodičům. Erin si balí svejch pět švestek, kartáček, pastu…. a - dědův deník! Děda totiž…flashback – rok 1945….. Přesně tak. Mé vnitřnosti bažící po informacích mají orgie. Omlouvám se, ale já nic s podobnou tématikou neviděl. Politika. Nenásilná, ale vlastně jen a jen politika. Tam je totiž život celkem komplikovanej. Dvě strany, dva úhly pohledu. Nejdřív se mně zdá, že to bude jen takový rozumně neutrální, s tím, že úsudek si dodělejte doma (myslíš jako třeba TADY? A nebo spíš TADY?…), ale postupně….no vlastně si úsudek můžu udělat taky, ale vzhledem k historickejm souvislostem, se těm Židům nedivím, že maj trochu kecy. Ale vona je tam ta situace tak složitá, a když si člověk přečte, jak poctivě se snažil Peter Kosminsky shánět informace a skládat fakta…. takže radši zpět k seriálu. Má to spád, je to zajímavý a jestli má něco vypadat jako drama, tak by se to mohlo učit vod tohodle. Politika bez politiků – 6 hodin historie, která vzbudila v celým světě velkou vlnu diskusí. Nejen vyobrazením Židů, ale i chováním Erin, u který si (hlavně v posledním dílu) musím furt opakovat, že to dělá z mladický nerozvážnosti a kvůli zajímavosti příběhu (páč jinak bych ji nazval píčou a proklel do třetího kolena…). Když už jsme u posledního dílu – připravte se na scénáristickej patos. Přes to všechno dávám 4*, čímž přiznávám, že mě to DOST bavilo! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Dokážu si užít vejlet do Nábulusu, Abu Dis, Hebronu či Gazy. 2.) Chystám se uhasit Požáry a vydat se na cestu do Ráje (hned teď). 3.) Doma posloucháme jedině ,,Kol Tsion HaLokhemet“ (hovno black metal…. i když dokázali udělat pěknej rámus….). 4.) Thx za titule ,,KenoL“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Vztah mezi Židy a Palestinou, který sleduji už pár let se smutkem, ale na vzdálenost cca tří tisíc kilometrů byl v tomto seriálu tak živý, že jsem tam byla nejen v té současné době s Erin i v té vzdálenější době s Lenem přímo s nimi. Alespoň přesně tak jsem se cítila. Na seriálovém poli to byla nejen svým námětem velmi překvapivá změna, ale zároveň i příjemná, ačkoliv šlo o dramatický žánr čerpající žel ze skutečností (viz reálie). Pro mě zatím jeden z nejintenzivnějších zážitků posledních pár měsíců. A vůbec nebudu brát v potaz tu menší citovou podbízivost ve finále, protože zcela vyjimečně jsem za ní byla vděčná. Těch pozitiv, které bych chtěla vypíchnout je obrovské množství, snad ten komentář jednou doplním, ale teď, v momentě, kdy spadla poslední klapka, je pro mě podstatné, že srdcem dávám čistou pětku a jsem moc vděčná za takové filmy, které určitě ráda doporučím dál.. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

V poslednom čase som námetu o tom, ako vojna a vzájomná nenávisť zasiahla do života ľudí akýsi prejedený. No toto bolo viac ako dobré... Zaujímavé ako ľahko a rýchlo dokáže človek zabudnúť na prežité príkoria a tie isté príkoria, ak nie ešte horšie, potom v krátkom čase dokáže robiť aj on sám. Hrozné... a takéto konanie sa vlastne tiahne celou ľudskou históriou, vôbec sa to netýka len problematických vzťahov medzi Arabmi a Židmi. Spomeňme si napríklad na zverstvá, ktoré stvárali prví kresťania pohanom, vykreslené dajme tomu vo filme Agora (2009). V každom prípade čo sa tohto príbehu týka páčil sa mi. Je zaujímavo štrukturovaný do dvoch časových rovín, ktoré sa vzájomne prekrývajú a zvyšujú tak pútavosť hlavnej dejovej linky. Aj herečka bola výborná a samozrejme, nie je tu núdza o smutné, emotívne a vypäté situácie, pri ktorých sa človeku otvára nožík vo vrecku. Pre mňa jasný plný zásah. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Tomuto sa povie parádna hodina dejepisu ... výborné po všetkých stránkach, snáď len tá Erin mala dávať v škole viac pozor a sem-tam si pozrieť správy zo sveta, taký všeobecný rozhľad by to chcelo, pretože ináč pôsobila svojim chovaním ako riadna naivka, ktorá si myslí, že spasí svet a zmení ho. Skvelý seriál, pozrite si ho! ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Hoci dievka mala viac šťastia ako rozumu, podstata príbehu spočívala niekde inde a to tu bolo podchytené viac ako uspokojivo... "Keď som mal desať, otec ma zobral na hranicu. Židovská strana bola zelená a úrodná. Arabská strana bola hnedá, neúrodná s niekoľkými kozami, a vtedy povedal: "Pozri sa, čo s tými pozemkami urobili za dvetisíc rokov. Pozri sa čo sme my dokázali za 50 rokov." A to je dobrý človek, a liberál. Trvalo mi roky, než som pochopil tie predsudky, ktoré sú za tým všetkým, čo mi v ten deň povedal...že si to nezaslúžia tak ako my, že zem neobrábajú, že žijú ako zvieratá, že nás nenávidia"...PS: na režiséra Petra Kosminského si bližšie posvietim! ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Dovedu si dost dobře představit, že izraelci neměli z této minisérie asi dvakrát radost. Je jasné, že vyváženější nestrannost by tomu slušela více, ale pravdou je, že události, jako jsou atentáty teroristických skupin Irgun a Lechi na příslušníky britské armády nebo etnické čistky arabů, boření jejich vesnic a k tomu následný nezájem britů mírnit válku, se skutečně staly. The promise toto vše zdramatizoval dost působivě, takže o emoce tady není nouze, postavy Lena, Omara, Paula a nakonec vlastně i Erin, jsem si dost oblíbila, takže jsem s nimi ráda absolvovala tuhle zajímavou a nezřídka bolestnou cestu po minulosti i současnosti jednoho z nejpalčivějších konfliktů dnešní doby, jehož konec je stále v nedohlednu. A navíc k tomu všemu jsem dostala jeden moc hezký osobní příběh o Lenově přátelství s Muhamedovou rodinou. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

film o udalostich v Palestíne krátko po II. sv. vojne. Film o tom ako svet a mocnosti zase niečo alibisticky posr...hnojili. Pohľad na príčiny a dôsledky udalostí v Palestíne, v minulosti korešpondujúcich s pohľadom na túto oblasť a udalosti v nej v súčasnosti. Film o tom ako pri tom trpia obidve strany, Pohľad ani nie čiernobieločervenozelený ale ani nie bielo-modry. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Mimoradne silny zazitek. Ona kombinace dejove linie 1945-1948 vs soucasnost tomu dodala velkou silu, trosku mi to dokonce evokovalo uzasny snimek Incendies. Skvele vybudovany a dramaticky vystupnovanyj pribeh, kteremu prospely i velmi uveritene a beze sporu sympaticke herecke vykony. Co se tyce historie, urcite neni od veci tato fakta zopakovat, prestoze uz jsou nebo by aspon mely byt znamy vsem prumerne vzdelanym jedincum. Tvurci dobre zakomponovali do deje udalosti a jednotliva fakta kolem britskeho mandatu na uzemi Palestiny, veci kolem Irgun, atentatu na hotel King David, masakru v Deir Yassin nebo unosu/popravy britskych vojaku a zkratka vse, co predchazelo vzniku statu Izrael. A samozrejme s nim souvisejicimu konfliktu. Sympaticke mi na teto miniserii bylo mimo jine to, ze se po celou dobu drzela myslenky, ze skoro nic na tomto svete neni cernobile. Ke konci se ji serie bohuzel krapet vzdalila a trochu pusobila jako jednostranne ucelova propalestinska propaganda. Za to strhavam pul hvezdy. Kazdopadne i tak prekvapive vyjimecny zazitek, dal jsem serii vicemene v kuse. Velmi silne ctyri a pul hvezdy. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Ačkoli hlavní hrdinka je celou dobu afektovaná kráva, která očividně nikdy neviděla žádné zprávy, neslyšela o Izraelcích, Palestincích ani pásmu Gazy, jedná se překvapivě o počin velice zajímavý a rozhodně takový, jaký by Američané nikdy nenatočili (pokud tedy nepočítáme Zohana:)). Ať už má divák na Izrael a Palestinu názor jakýkoli, nic to nemění na faktu, že ve 4 dílech se dozvíme o ne příliš známém historickém údobí, o tom, jak "svobodný stát" vznikal a i o tom, jak se tam žije dnes z pohledu vlastně "nezaujatého" pozorovatele - Brita, resp. Britky. Ano, můžeme debatovat o tom, jak národy trpěly pod imperiálním jhem Británie, ale v roce 1945 už to (alespoň v případu Palestiny) úplně nebyla pravda. Nicméně chtěl bych ocenit lokace, zajímavě propletený scénář (jaká náhoda, že se podíváme na všechna důležitá místa v Izraeli/Palestině), solidní herce i rekonstrukci dobových událostí. Rozhodně stojí za to se na tento snímek podívat! 75% ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Já nevím co napsat, jak jsem z toho nadšen! Jeden z nejintenzivnějších filmových zážitků tohoto roku, ne-li vůbec! Ty dvě dějové linky zajímavě se prolínající jsou excelentní......dech beroucí! Dostal jsem tolik nových informací o tom, jak se po válce formoval stát Izrael a že to nebylo zrovna pěkné a v rukavičkách, plus vhled na komplikovanou současnost soužití palestinců a židů.......tohle bylo OPRAVDOVÉ DRAMA vykreslené na pozadí skutečných historických událostí a natočeno na autentických místech a.....já vlastně nevím co bych měl ještě psát. Slova stejně nevyjádří ten hluboký prožitek, který z toho mám..... toto se musí VIDĚT!!!! ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Britský televizní seriál režiséra Petera Kosminskyho patří mezi ty zvláštní minisérie, které spíše působí jako jeden pořádně dlouhý film. To však rozhodně není na škodu, minimálně je to aspoň určité plus oproti seriálům, které se snaží pobrat co největší divákovu přízeň skrze neustále nové a nové série. Ke Kosminskému mám celkem dobrý vztah, zaujal mě už v devadesátých letech svoji verzí "Bouřlivých výšin" (ano, to je Větrná hůrka od Emily Bronte) a stejně tak o něco později i celkem solidním filmem Bílý oleandr (což jsou vlastně jediné jeho dva celovečerní filmy). Když jsem si ke jménu známého režiséra přidal ještě poutavé téma židovsko palestinského konfliktu, časovou retrospektivu a skvělou Claire Foy (Adoráta ze skvělé adaptace Pratchettovy Zaslané pošty), tak rozhodně nebylo o těšení se na filmový zážitek nouze... To máte tak, umírá vám děda - ke kterému jste si nikdy nenašli cestu - a když se tak prohrabáváte jeho budoucí pozůstalostí, vypadne na vás dědův deník. A ejhle! Děda byl veterán 2. sv. v., navštívil koncetrační tábor a následně působil v britské armádě v letech 1945 - 48 během správy britského mandátu Palestina. Už to samo o sobě je dost zajímavé, ale ještě zajímavějším se to stane, když vaše nejlepší kamarádka odlétá domů (Izrael), protože musí nastoupit službu v armádě. Takže šup s deníkem do letadla a vzhůru po dědečkových stopách. Stránky deníku totiž někdy dávají více otázek než odpovědí... To je zhruba základní zápletka celé minisérie a nutno říci, že Kosminsky a spol. s ní pracují velmi dobře. Hlavní hrdinka Erin (Claire Foy) poznává rozdělenou zemi, na níž se desetiletí neustálých válečných konfliktů a opětované nenávisti dost podepsalo a z celkem naivní holky se mění do..., do trochu jiné podoby. Způsob vyprávění střídá scénky ze čtyřicátých let s těmi ze současnosti (což je rok 2010, kdy jsem mimochodem Izrael také navštívil), tvůrci občas nechávají postavy procházet stejné lokace (jen s tím více než 60 letým zpožděním), což diváka dokáže ke sledování ještě více připoutat. Co bych ale ocenil úplně nejvíce, je celkové vyznění celého palestinsko - izraelského konfliktu. Tvůrci se nesnaží ani jednu stranu přehnaně glorifikovat, poukazují na to, že v obou táborech se najdou fanatici, kteří si pro prosazení svých zájmů dokážou omluvit prakticky vše. Celkem věrohodné mi to přišlo i z historického hlediska, jsou tu zapracovány události jako například útor židovských teroristů z Irgunu na kotel King David, apod. Velmi zajímavé je ale také střídání minulosti a současnosti a poznatek, že válkou a nenávistí se prostě tento letitý spor vyřešit nedá, protože stále trvá a v lidech oné země je velice pevně zakořeněn. Hodně smutné, ostatně jaká celá "nálada" této minisérie ()

Anne.Rose 

všechny recenze uživatele

Ač na závažnost celého tématu, jsem byla vtažena do děje takřka od první vteřiny. Ať už svou hloubkou, reálností, lidmi, osudy nebo pocity, kterými na mě tento seriál zapůsobil a stále působí. A na konci, když už se Erin konečně vrátila domů, jsem se jen modlila, aby byl Len stále naživu. ()

AneMKa 

všechny recenze uživatele

Tento seriál mě naprosto vtáhl do děje. Zajímavé přiblížení života a dění v Izraeli, takřka dokumentární záběry palestinských území. Souhlasím s předchozím komentářem, Erin mi opravdu nezapadla. V prvních dílech to ještě šlo, ale potom... Jinak se mi herecké výkony moc líbily, obzvláště pro mě do této doby neznámý Christian Cooke. Izraelsko-palestinské vztahy byly vylíčeny zajímavě, přesto byla cítit určitá zaujatost proti Židům, v posledním díle byla více než zřejmá. Ale dávám rozhodně pět hvězdiček pro výborný seriál... ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele

Nadstandardní evropská televizní tvorba na kontroverzní téma - vztah Židů a Arabů (Palestinců). V době uvedení nejen ze strany židovké vytýkán propalestiský postoj, ale já osobně to tak nevidím - s výjimkou posledního čtvrtého dílu v části týkající se počátku arabsko-izraelské války v roce 1948. Natáčeno na autentických místech v Izraeli a Palestině. Pro mě 90%. ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Velmi silný (a málo známý) úsek historie, který je zde ovšem zpracovaný děsně sentimentálně. A to ani nemluvím o paralelním příběhu anglické středoškolačky v současném Izraeli/Palestině, který je teda tuplem sentimentální - v posledním díle se klavír prakticky nezastaví, ta historická linie byla aspoň napínavá a zajímavá. Celkově pro mě zklamání.. ()

HarryB 

všechny recenze uživatele

Very good, finally a fairly balanced attempt at depicting the Israel-Palestine problem. I very much appreciated the fact that the movie tried to remain rather unbiased - some scenes seemed anti-jewish though ( where it went a little over the top with showing the brutality of the IDF and excessively victimizing the Palestinians). The two story lines make it possible to show at the same time both the current situation as well as the original creation of the problem, its roots. Great idea! Most will learn a lot by watching it, and it will make many think again about the preconceptions they have about this issue, mostly due to ignorance and misinformation in the media. I especially like the filmic locations which were shot directly in Israel. ()

lusota 

všechny recenze uživatele

Vlastně samotný příběh (a to hlavně dějová linie ze současnosti) se mi zdá hodně neuvěřitelný a plný nepochopitelných náhod a ujetě hrdinských činů Erin, ale jinak nemám co vytknout. Velmi bolestný, napínavý a krásný seriál, dobře obsazený a natáčený v autentických reáliích Blízkého východu mě nenechal ani na chvíli vydechnout a donutil mě přemýšlet o tomto "jiném" světě i z pohledu Arabů. Protože každá mince má dvě strany a stejně je to i v tomto bohužel nekonečném boji o území a svobodu. ()

Reklama

Reklama