Reklama

Reklama

Neměj strach

(festivalový název)
  • Španělsko No tengas miedo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Šestiletá Silvia je blonďaté rozesmáté stvoření, které prožívá na první pohled normální dětství. Spoustu času tráví se svou nejlepší kamarádkou Maite, ale je tu ještě další „kamarád“, který touží po její společnosti stále více: otec Ignacio... S postupem času se Silvia před ním stáhne do samotářského somnambulního světa závislostí, aniž by tomu okolí věnovalo pozornost... Až téměř ve svých pětadvaceti se Silvia rozhodne přehodnotit svůj život a vzepřít se všemu, co ji pojí s minulostí. Znamená to utkat se i sama se sebou, aby se mohla konečně stát dospělou ženou, která má své jednání pod kontrolou. Veterán španělské kinematografie Montxo Armendáriz se již od svého prvního úspěšného snímku Tasio (1984) věnuje sociální problematice. Pro choulostivé a naléhavé téma zvolil jako vždy subtilní a sugestivní úhel pohledu vycházející z rozsáhlého sběru materiálu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

Brylin 

všechny recenze uživatele

I já si postesknu s většinou - tento španělský snímek bohužel nepřináší nic nového. Řemeslně téměř bez chybičky, moderní kamera i střih, režisér se může opřít o výkon svých herců, záběry provází zdařile vybraná hudba, ale to je vše. Film pouze popisuje jedno zneužívání, navíc s uměle vpraveným prvkem gamblerství hlavní hrdinky jako důsledkem traumatu. Vhodné pro školní představení či výchovné projekce. ()

xdutchx 

všechny recenze uživatele

Potenciál filmu byl velký, silné téma, pěkně natočeno, kvalitní herecké výkony.. Problém spatřuji v tom, že vlastně pořádně nevidíme jak ve finále dojde ke zvratu. Celkově závěr je dost odfláklý a shazuje celý film do průměru, což je škoda. Ale přesto si myslím, že stojí za vidění, aby si člověk uvědomil, jak velké zranění je sexuální zneužívání a ještě od nejbližšího. ()

Reklama

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

60%. Řemeslně dobré, ale obsahově je to naprosto průměrné. Celý film budete mít pocit, že už jste to někde viděli. Filmů podobného ražení je zkrátka už moc. Neměj strach je další sterilní vykřičník, který má veřejnost upozornit na stále aktuální problém zneužívání dětí. Ano, je to velký problém, ale točením stejných filmů tomu pán režisér nijak nepomůže. [MFF KV 2011] ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Sexuální obtěžování v rodině a jeho následky - problém, o kterém většinou všichni vědí, ale navenek jde lehce přehlédnout. Právě tak jej prezentuje i tento španělský film, a to nejen příběhem. Co vechno dokáže vyjádřit jeden, do kontextu výborně zasazený, záběr obličeje malé holčičky, co vše člověk vidí v jednom, ve správnou dobu použitém, gestu jejího otce. Jak jednoduše nám všechno dojde, i bez jediné tvrdší sexuální scény. Film se snaží zobrazit obrovské množství odboček, příčin, následků, komplikací, kombinací, které s celým problémem souvisí, ale zároveň jde příkladem a nabízí řešení problému. Vše navíc prokládá výchovnými zpověděmi z terapeutického sezení, jež používá i jako jakýsi spojovací motiv mezi jednotlivými životními etapami hrdinky. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Celou dobu člověk tak nějak tápe v tom, co se stalo nebo nestalo a až v úplném závěru vyjde najevo dost drsná pravda. Scénář sice nebyl díky své přímočarosti nijak úžasný, ale film jako takový je dost zajímavá záležitost s důrazem na psychické trauma jednoho člověka. Španělé prostě umí a já netuším jak je možné, že mají tolik dobrých filmů. 80% ()

Galerie (47)

Reklama

Reklama