Reklama

Reklama

Podfukáři

  • USA Now You See Me (více)
Trailer 2
Mysteriózní / Krimi / Thriller
USA / Francie, 2013, 116 min (Special Edition: 125 min)

Obsahy(1)

Skupina kouzelníků s názvem Čtyři jezdci je pronásledována FBI a Interpolem, jelikož během svého kouzelnického vystoupení vyloupila banku a peníze rozdala publiku. To však agenti netuší, že jakkoli se budou snažit, Jezdci budou vždy o krok napřed a jejich nové plány jsou ještě smělejší... Čtyři kouzelníci z různých koutů Ameriky dostanou záhadnou kartu, kde je napsáno pouze místo a čas setkání. I když si myslí, že na onom místě budou sami, jelikož jsou vyvolení, setkají se tam všichni dohromady. To však ještě netuší, že za rok budou tvořit dokonalý tým. Daniel Atlas, Merritt, Henley a Jack se sejdou ve stejném bytě, kde se jim ukážou plány na kouzelnickou show. Nikdo z nich však neví, kdo je na místo zavolal a kdo ty plány vyrobil. Už za rok se ale pouhé plány stanou skutečností. Společně tvoří kouzelnickou skupinu Čtyři jezdci a mají kouzelnickou show v Las Vegas. Jejich plánem je vyloupit banku v přímém přenosu. To se jim povede, ale následně je za to zatkne policie, kterou vede agent Dylan Rhodes a jeho společnicí je agentka Alma Dray z Interpolu. Nakonec je ale pustí. Celou jejich show ovšem natáčel Thaddeus Bradley, člověk co odkrývá cizí kouzla, a tak se s ním spojí. Společně si povídají o Lionelu Shrikovi, muži, jehož všechna kouzla Thaddeus odhalil, a když se následně pokoušel o návrat na scénu, zemřel. Thaddeus také říká, že další vystoupení kouzelníků je jen příprava na závěrečnou show, a měl pravdu. Thaddeus jim nakonec řekne, že ta banka byla pouze replika, a vysvětlil jim jejich provedení. Společně s detektivem tedy jedou do New Orleans, kde je další show. Tam jezdci okradou Arthura Tresslera, člověka, který je sponzoruje. Kvůli jeho pojištění totiž mnoho lidí ztratilo své domovy, práci nebo i blízké. Ukradnou jeho peníze a pošlou je na účet lidem, kteří tehdy měli pojištění od jeho banky a nikdy nedostali odškodnění. Ačkoliv se je Dylan snaží chytit, opět mu uniknou. Další den však zjistí, že má v mobilu štěnici, a nakonec se mu podaří zjistit, kde jsou. Všichni kromě Jacka utíkají pryč, on ještě musí spálit důkazy. Do bytu ale přijde Dylan a strhne se boj. Jackovi se však podaří uniknout do auta a najet na dálnici. Tam se ale vybourá a zemře... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 448)

verbal 

všechny recenze uživatele

Abrakadabraka, chci metrového čuráka! Zdá se, že tahle partička jánošikovských čáryfuků by mi mé přání byla schopna v mžiku splnit, akorát by to pravděpodobně dopadlo tak, že já bych čuměl v Ostravě a můj nový, výstavní pyj by se nakrucoval někde ve Francii před anorektickými modelkami, kterým by se nevešel ani do mezery mezi paží a čnijícími žebry, kdyby si daly ruku v bok. Důvod? Tak ten nezjistíte, ani když to pečlivě dokoukáte až za titulky. Jelikož nemám rád otevřené konečníky s vyhřezlou logikou, musím této jinak vskutku pompézní, svižné a zábavné vyjebávací podívané odepřít plnou palbu, neboť neuspokojivý závěr vyjebal i s verbalem jakožto divákem, a to se přeci nedělá. Se mnou nikdo vyjebávat nebude! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Heist movie, z něhož někdo vykradl logiku. Pětice (!) scenáristů se tak snažila přechytračit diváka, až pánové nakonec přechytračili sami sebe. Nezbytná míra divákovy nedůvěry, s níž lepší filmy o podrazech vědomě pracují, byla několikanásobně překročena. Nelze věřit ani kouzelníkům, kteří po skoku v čase jednají v rozporu s jejich úvodní profilací (mnoho dalšího se o nich přitom po zbytek filmu nedozvíme), ani jejich trikům, neboť za ně kouzlí převážně CGI, čím dochází ke zpřetrhání pout mezi jejich kousky a realitou. Kouzelnické výstupy jsou v zásadě jenom záminkami ke zdlouhavým a střihem zpraseným akčním scénám. Chabé finální odůvodnění smyslu každého z představení je jen další z bezpočtu snah o rozptýlení pozornosti, konkrétně snahou o navození dojmu, že každá z „jánošíkovských“ šou byla něčím víc než autonomní atrakcí. Třeba součástí promyšleného celku, řízeného pravidly, která se nemění za pochodu a jehož jednotlivé části nejsou propojené za užití zarážejícího množství náhod a předpokladů, že určitá osoba zareaguje na určitou situaci pouze jedním a ne jiným způsobem. Finální zvrat film obírá o zbytky logické koherence. Ano, takový konec jsem vážně nečekal, ale z toho důvodu, že by v návaznosti na předchozích sto minut postrádal jakoukoli logiku. Namísto pocitu, jak chytře jsem byl převezen (Wow efekt), se dostavil nahořklý smích nad něčí schopností obětovat Bohu překvapení veškerou věrohodnost a smysluplnost příběhu (WTF efekt). Každý vyprávěcí prostředek slouží k ošálení diváka do té míry, že si faleš filmu neustále uvědomujeme a jeho kejkle tudíž nezabírají. Na dosti podobném principu (prozradíme vám pravidla hry a stejně vás převezeme) byl založen Dokonalý trik, v němž však onen trik podpíraly dvě hodiny předcházejícího dění. Zvrat u Nolana nebyl vykouzlen ze scénáristické bezradnosti až těsně před koncem, jenom aby film už nějak skončil. V Podfukářích je - počínaje způsobem, jakým je uveden název filmu - příliš zjevné, že oběťmi podrazu máme být my. Něco takového by možná zabíralo u Kaprfíldova živého výstupu, ale v hraném celovečeráku to ve výsledku vede k tomu, že celý film zpětně ztrácí smysl, neboť se vybarví jako pouhopouhý klam. Utilitárně se nakládá také s herci. Většina z nich byla obsazena jenom pro navýšení prestiže filmu a plní tutéž okrasnou a rozptylující funkci, která je jednou z postav přisuzována kouzelníkově pohledné asistentce. Takovou asistentkou je pak také samotný Louis Leterrier. Jenomže asistentkou bez kouzelníka. Usilovně rozptyluje naší pozornost, aby v závěru bezelstně připustil, že hlavní náplň jeho představení tvořil samotný akt rozptýlení.Apendix: jako největší výsměch vyznívá snaha protlačit do Podfukářů, filmu, který obhajuje podvodníky a trestá ty, kteří na podvody upozorňují, kritiku nespravedlivých sociálních poměrů (zřejmě dozvuk Occupy Wall Street). 40% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Podfukáři, aneb jak se kanonádou blyštivých atrakcí snažit překrýt fakt, že děj a motivace všech zúčastněných postav nedávají vůbec smysl. A to jak v dílčích scénách, tak celkově. Naprosto ukázkový představitel tupého popcornového mainstreamu a nehorázně nevyužitého hereckého obsazení. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zatímco v USA maj na okrádaní podfukáře, tak u nás máme na okrádání ODS. Tu českou, silně nepovedenou verzi podfukářů v modré barvě radši nechám stranou a vrhnu se po hlavě do kouzelnických podfukářů z USA. Film je od začátku jak dynamit při kterým se netrpělivě čeká, kdy udělá bum. Už ten začátek byl prostě stylovej a mrakodrap rozvícenej na károvou osmičku mě dostal. A ještě jedna věc mě zaujala hned v prologu a tou "věcí" je hudba, protože uměla dokonale podpořit tempo filmu. Za nejsilnější část filmu považuju kouzelnický show, to s pořadovým číslem dvě bylo prostě luxusní. Vysloveně zábavných monentů nebylo až tolik a měl se o ně starat asi hlavně Woody Harrelson, ale ač mám tohohle chlapa hodně rád, tady musím říct, že příliš velký proud vtipu netekl, ale vše vynahrazoval fakt, že se ve filmu pořád něco dělo a samozřejmě jsem okamžitě skočil na špek tvůrcům a lámal jsem si svou pěknou hlavičku s otázkou, kdo že je pátej jezdec, tady teda musím říct, že výsledek beru od tvůrců trošku jako podraz a měl bych tam pár otázek a připomínek, ale vem to čert, je to film, který má za cíl jediný, pobavit. Protože v týhle zemi se umět odreagovat, odpoutat se od každodenních stresů, zrelaxovat a alespoň na chvíli nemyslet na starosti, ale bavit se, je čím dál tím víc těžší a tomuhle bijáku se to alespoň se mnou povedlo dokonale. A ještě k herečkám, že Melanie je krásná ženská to už nějakej ten rok vím, ale na madam Islu Fisher si rád v budoucnu posvítím neb ta její postava si vysloveně křikla o pořádnou porci světla . ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zrejme guilty pleasure leta 2013. Dokonalý trik. Tak opojná, efektná a dynamická forma a tak s chuťou hrajúci herci, až sa divák rád nechá oklamať ilúziou, že to vlastne všetko dávalo zmysel. Ale bavil som sa veľmi. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně komplikovaný, ale zároveň dost nápaditý příběh. A herci k tomu jako třešnička na dortu. Byla z nich cejtit ta kouzelnická arogance a vychytralost, se kterou jejich nápad rostl a padal. Musím ale říct, že kvůli tomuhle všemu jsem ty čtyři hvězdičky nedal. Kdybych se řídil podle toho, tak bych nepřekročil dvě. Měl jsem, co se týče příběhu, v hlavě naprosto šílenej zmatek. Líbil se mi ale způsob, jakým byl film natočen. Režisér si evidentně dal záležet, když to bral jako jeho vysněný projekt. Zaručeně nejlepší a nejkrásnější herečka byla ale Mélanie Laurent. Na tu bych mohl koukat od rána do večera. A kdyby ti kouzelníci nechali před zraky diváků zmizet právě ji, určitě bych psal pohoršující dopis až do Hollywoodu, kde bych požadoval vysvětlení. Naštěstí ale svoji francouzskou eleganci a šarm představila v naprosto uspokojující formě. Je vidět, že sám režisér, Francouz, moc dobře ví, kdo je Mélanie zač. Tak je tedy vidět, že ačkoliv má film svoje mouchy, určité pochvaly si rozhodně zaslouží. Ve výsledku tedy spokojenost a nenápadné očekávání od druhého dílu... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $75miliónovTržby USA $117,723,989Tržby Celosvetovo $351,723,989Tržby za predaj Blu-ray v USA $11,276,875Tržby za predaj DVD v USA $15,449,217║ konečne sa po dlhšej dobe opäť našiel v tom správnom filmovom zložení Louis Leterrier a dosť slušne to odpálil, podarený svižný filmýk /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kdo ve filmu o partičce moderních kouzelníků čekal férovou hru s logikou a bez iluzí? Tohle je nefér od první minuty! Ale přitom je to tolik efektní (kamera si hraje a poletuje všude možně) a zábavně přímočaré (vysvětlovat bude přeci "božský" Morgan Freeman, jako v každém jeho filmu). Tohle není regulérní hra kočky s myší, tohle je prostě hra s divákem, který to musí přijmout a bavit se nebo odmítnout a pak po deseti minutých může film vypnout a pustit si znovu Prestige. Volba je vaše, ale dlouho nebylo kouzlení tak "v kurzu" jako tady. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,POJĎTE BLÍŽ. JEŠTĚ BLÍŽ. PROTOŽE NYNÍ POZNÁTE NAŠE TAJEMSTVÍ.…“ /// Dannyho parťáci byli cool, jenže neuměli kouzlit. Kouzelníci sice kouzlit uměli, ale zase ukradli akorát tak vizáž Dieterovi Bohlenovi (my starší víme, ty se zeptej mámy!). Film, co hraje na základní lidský pudy, páč každej by chtěl vědět to, co si myslí ten druhej (aspoň kurva myslím…), nebo dokonce třeba na dálku vykrást banku. (A to nemluvím vo touze, bejt nejchytřejší v místnosti!) Taky rádi držíme palce nesprávnejm lidem. Navíc tihle frajeři začnou konat jako Robin Hood – vždyť kdo by nechtěl vidět zchudlýho pracháče a jako bonus mít jeho prachy na svým kontě? Takže si troufnu tvrdit, že jde o podívanou pro lidi, pohodovku s příběhovým pozlátkem, fajn obsazením, humorem a samo, že i kouzlama. P.S.: A fakt to funguje! Včera jsem viděl čuráka v Paříži a Verbala kupovat vohromný trenky! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Celkem mě sere Val Valentino. 2.) Dokonalý trik zdál se mi poněkud dokonalej a Iluzionista zbytečně romantickej. 3.) Thx za titule ,,blackky“ a ,,anespor“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

70% Lehce guilty, těžce pleasure. Lehkonohé, svižné, zábavné a nesmyslné. Robinhoodovské postavy bojují proti všem možným zákonům: práva, fyziky i logiky. Jakmile se v tom začnete vrtat, objeví se díra za dírou. Paradoxně to nevadí: Podfukáři trpí podobným syndromem jako Dannyho partáci 2: film si hraje nejen s postavami na kočku a na myš, ale i s divákem, který pro stromy nevidí les a na konci je bud otráven, nebo pobaven. Jako by to celé byla jen metafora kouzelnického triku. Jinými slovy: podfuku. Nebo iluze. To je na Vás. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Lionsgate,Summit // Počet premietajúcich kín v USA: 3,082 // Otvárací Víkend USA: $29,350,389 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Podfukáři jsou nepochybně zábavný film od začátku do konce a dokážou i příjemně fascinovat. Herci hrají dobře a jde vidět, že si to užívají, zejména Morgan Freeman zde dostal po dlouhé době dostatek prostoru, aby se předvedl a samozřejmě je zde potřeba zmínit, že Podfukáři mají jednu z nejinovativnějších zápletek od dob Matrixu. Rozhodně doporučuji. 75% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tak rychlá, dynamická a dokonale ohlušující jízda, že jsem měl co dělat, abych ze sebe vydoloval zrnka nadhledu a nevyskládal maximální hodnocení. Tahle partička napevno počítá s tím, že se divák rád nechá vodit za nos, aby posléze mohl užasle obdivovat výslednou atrakci. A protože je Louis Leterrier zatraceně šikovný mistr loutkář, nenechám svoje drobné výtky k pointě a slabšímu tempu druhé poloviny znít příliš hlasitě. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Keď sa nad Podfukármi zamyslíte, tak je to absolútna hovadina, ktorá je asi taká reálna, ako skríženie dinosaura s kindervajíčkom. Ale možno aj práve v tom tkvie čaro tohto komerčného hitu (rozpočet 75 miliónov, celosvetová tržba 351). Je tu možné všetko. Fakt všetko. A nie že nevadí, že sa najväčšie záhady vysvetľujú absolútne absurdnými spôsobmi, ono je to vlastne práveže plus! Takže hoci nezdieľam všeobecné nadšenie Podfukármi, musím uznať, že čím častejšie ich vídam v reprízach v TV, tým viac ma bavia. Páčil sa mi kasting, bavili ma nápadité scény, bavilo ma tipovať si, ako to dopadne (resp. to ma bavilo prvý raz, pri reprízach som si naopak užíval, že „viem“ a vnímal som jednotlivé scény z iného uhľa). ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Kouzla, iluze a triky. Zábava, zmatenost a zklamání. Jinak to nejde popsat, rozhodně nemůžu říct, že bych se nebavil a že by film neodsýpal ale! chaotické skoky v ději, děravé vysvětlovačky a nulový zájem o takřka všechny postavy s jedinou vyjímkou v podobě agentky z Interpolu, která jako jediná nakonec absolutně nedávala smysl prostě nemůžu hodnotit výš, jak nad lehký nadprůměr. Tak lehký, že se to oproti jiným letošním filmům vůbec nechytá a ve finále je to tedy spíš vlastně podprůměr (see what I did?) - a to při tak slušném námětu a tak! skvělém! obsazení! vážně zamrzí. Zábava, která vlastně nakonec zábavou nebyla. Trik? Iluze? Kouzlo? I don't care. 60% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

U mě se země neotřásala v základech, hvězdy nepadaly na zem a už vůbec ne prašule, ale já se při téhle show nestihla nějak výrazně nudit. Byla to opravdu rychlá jízda čtyř jezdců, kde moje mysl sice nestíhala všechno pobrat, co se logiky týká, ale v tomhle případě to asi nebylo úplně to nejdůležitější, jinak (mimo jiné) za ten konec bych chtěla nazpátek vstupný. Tu kouzelnickou atmosféru se jim podařilo po vizuální stránce ukočírovat bezvadně, takže když nebudu přemýšlet moc nad smysluplností viděného, slabší čtyřku si za ten fajn relax Podfukáři určitě zaslouží. A s tou károvou sedmičkou na začátku to bylo fakt perfektní. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

S kouzelnickými zloději jsem se bavil naprosto skvěle a kdyby se jim do závěrečného mixu abrakadabra s čárymáryfuk nezamíchalo i nějaké to nepříliš vhodné dexempokrumplex, tak bych s pěti hvězdami vůbec neváhal. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Ne, nehraje se fér, ale díky tomu, že je to svižné, hrají v tom sympatičtí herci (a Mélanie Laurent je ještě krásnější než v Panchartech) a já o tom celém radši moc nepřemýšlel, dokázel jsem si Podfukáře opravdu užít. Guilty 70% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Podfukáři jsou šíleně cool, vzduchem létají konfety dolarovky i po kilech, ovšem právě chybějící pokora a cit pro detail by tomuto filmu prospěla více. Příkladem budiž geniální Dokonalý trik. Podfukáři mají šťávu, ale jdou na to příliš megalomansky a nabubřele, nicméně i tak se jim v závěru podařilo solidní překvapení. 6/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Sympatické obsazení dělá z tohohle scenáristického průjmu snesitelnou záležitost. Na každý pád jsou ty tři hvězdy dost vylhané a asi by si to zasloužilo hodnocení nižší. Nakonec ale, přes nekonečnou nepřesvědčivost twistů a point, mi to nevadilo a na dvouhodinový film relativně uteklo, ()

Související novinky

Třetí Podfukáři oficiálně na cestě

Třetí Podfukáři oficiálně na cestě

30.04.2020

Studio Lionsgate oficiálně oznámilo, že chystá třetí Podfukáře. Spolu s tím dostane série taky čerstvou krev v podobě scenáristy Erica Warrena Singera (Špinavý trik, Top Gun: Maverick). Ten prý… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Radcliffe u FBI

Radcliffe u FBI

01.08.2015

Představitel Harryho Pottera neusíná na vavřínech. Zatímco si řada herců z kouzelnické ságy stále užívá dovolenou, Daniel Radcliffe víceméně jen přebíhá mezi natáčecími placi. Ještě letos ho uvidíme… (více)

Daniel Radcliffe opět mezi kouzelníky

Daniel Radcliffe opět mezi kouzelníky

02.10.2014

Jedním z nejpřekvapivějších hitů posledních let byli Podfukáři, kriminálka o čtveřici jevištních kouzelníků, kteří se dali na dráhu zločinu. Film vydělal tučných 350 milionů dolarů, což mu zaručilo… (více)

Reklama

Reklama