Reklama

Reklama

Who Killed Captain Alex?

  • angličtina Who Killed Captain Alex: Uganda's First Action Movie

Obsahy(1)

Příběh plný zvratů a emocí okořenění efekty, které ani v dnešní době nemají obdoby. Uganďani zkrátka ví, jak natočit pořádný biják u kterého nevydržíte v klidu sedět ani minutu, a u kterého nezůstane jedno oko suché. K tomu ještě legendární ‚‚VJ Emmie on da microphone‘‘ a máte nejlepší akční film, který kdy spatřil světlo světa. (Balt Cinema)

(více)

Recenze (61)

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Ze všeho nejvíc mi na celém filmu vadil ten komentář, se kterým jsem to musel sledovat. Ten byl byl neskutečně otravný. Jako film je to samozřejmě také nebyla žádná sláva. Herci? Děj? Scénář? To všechno si dalo na ten večer volno, ale tak s ničím jiným jsem ani nepočítal. Na druhou stranu ty akční scény mě neskutečně bavily jako málo které v poslední době, a snad obměkčen závěrečnými slovy režiséra, dávám nakonec relativně mírnější hodnocení než si to možná zaslouží. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Skvostné ošvédovaní akčního žánru nadšeneckými machry z Ugandy přináší dramatický příběh, kde McGuffinem v boji několika znepřátelených skupin je recept na nejlepší krtkův dort. Je třeba smeknout před entusiasmem a především svobodomyslností tvůrců, kteří oproštěni od cynismu sofistikovanosti a svazující věcnosti západní kinematografie kráčejí ve stopách dnes už bohužel zesnulého trashového Petera Pana Davida A. Priora, který také svého času prostě jen vzal do ruky videokameru a s kámoši se jal točit variace na své oblíbené filmy bez ohledu na produkční omezení a i nulové znalosti filmového jazyka. Zdejší kombinace vážných ambicí, kutilského přístupu a až montypythonovského meta pachtění na place i v postprodukci stejnou mírou vyráží dech i okouzluje. PS: Zhlédnuto bez titulků v bujaré atmosféře Brakfestu 2015, kde v sále spontánně vznikal nový narativ překrývající blouznivý originál i frenetické výkřiky ugandského video-benšiho. ()

Reklama

Ementaler86 

všechny recenze uživatele

Příběh plný zvratů a emocí okořenění efekty, které ani v dnešní době nemají obdoby. Uganďani zkrátka ví, jak natočit pořádný biják u kterého nevydržíte v klidu sedět ani minutu a u kterého nezůstane jedno oko suché. K tomu ještě legendární ‚‚VJ Emmie on da microphone‘‘ a máte nejlepší akční film, který kdy spatřil světlo světa. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ale jó.. Uganda je crazy a tady banda nadšenců, ve svém zcela otevřeně přiznaném diletantství, vlastně vymyslela novou a svébytnou filmovou řeč.. Intervence zkouřeného komentátora, glosátora, vysvětlovače a vypravěče v jednom, totiž převrací na hlavu vše co západní kinematografií odkojený divák automaticky bere jako jistotu.. Film jako celek to sice neudrží a ve výsledku to ani není tak legendární prdel jak by se mohlo zdát, ale něco do sebe to skutečně má... Tiger mafia comandoo.. dinosaurs.. Uganda kiss.. comandoo.. Ugandan shaolin monk..Heheh.. ueee............ Mimochodem ty kung-fu bitky jsou místy fakt vymakané.. ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Mix Ramboviek, Buda Spencera/Terence Hilla, Eda Wooda a Godardovskej sebareflexivity. To je proste že WAUUUUU! Do šialenstva vybičované filmárske nadšenie. Takéto niečo ste v živote nevideli. Títo filmári neriešia opakovanie záberov pri natáčaní, majú tie najlacnejšie digitálne efekty, zbrane si lepia z rúr od vysavača a hrncov, náboje si strúhajú z dreva. V tomto filme je viac krvi, vystrelených nábojov a mŕtvol ako v Packinpahových filmoch. A úplne najväčšia pecka je ROZPRÁVAČ!!!! ktorý komentuje celý dej ako keby to bol váš pripitý kamoš v obývačke a popod celú stopáž filmu púšťa neuveriteľné hlody, imituje postavy vo filme a prekladá to svojím spontánnym huronským smiechom. THIS IS HOW WE HAVE FUN IN UGANDA!.........EVERYBODY IN UGANDA KNOWS KUNG-FU! ()

Galerie (3)

Zajímavosti (9)

  • V závere filmu boli použité zábery skutočných nepokojov v Kampale, hlavnom meste Ugandy. (Lishiak)
  • Súčasťou medzinárodne vydanej verzie je „Video Joker“, ktorý objasňuje a satiricky komentuje dej filmu. „Video Joker“ je špecifikom Ugandy, kde títo komici komentujú verejné filmové predstavenia pomocou mikrofónu, ktorý dokáže prerušiť pôvodný zvuk a nahradiť ho vlastným. (Lishiak)
  • Filmový trailer se kvůli svým slabým počítačovým efektům a bizarnímu komentátorovi stal krátce po nahrání na internet hitem s mnoha miliony zhlédnutí. (Raztubyl)

Související novinky

Festival Naruby holduje béčkovým filmům a rumu

Festival Naruby holduje béčkovým filmům a rumu

23.03.2023

Organizátorem unikátního festivalu pro dospělé, tedy výhradně pro diváky od 18 let, je Kino Balt, které začalo v Praze dělat rumové kino. Hlavní koncept je jednoduchý – každý divák v ceně vstupného… (více)

Reklama

Reklama