Reklama

Reklama

Who Killed Captain Alex?

  • angličtina Who Killed Captain Alex: Uganda's First Action Movie

Obsahy(1)

Příběh plný zvratů a emocí okořenění efekty, které ani v dnešní době nemají obdoby. Uganďani zkrátka ví, jak natočit pořádný biják u kterého nevydržíte v klidu sedět ani minutu, a u kterého nezůstane jedno oko suché. K tomu ještě legendární ‚‚VJ Emmie on da microphone‘‘ a máte nejlepší akční film, který kdy spatřil světlo světa. (Balt Cinema)

(více)

Recenze (61)

GuderianVoss 

všechny recenze uživatele

Většina lidí pochávlí tento příběh buď za tu zábavu, kterou zažili při sledování, nebo oddání herců k jejich práci. Mě však zaujalo něco jiného. Tento příběh vypráví ve skutečnosti o rozkolu moderní společnosti. Tiger Mafia představuje lidskou kreativitu. Kreativitu, jenž v člověku dříme a dlouhé věky vládla světu. Armáda v čele s kapitánem Alexem potom představuje čas a společnost. Ta je vnímána spíše v pozitivním světle, ale jak můžeme vidět, tak mafiáni neudělali v tomto filmu nic špatného a už od samého začátku byli pronásledováni. Stejně tak jsme i my pronásledováni v moderním světě - ať už to jsou očekávání jiných, naše vysoké nároky, zápas o naše místo ve světě, boj o lásku a pochopení či pouze touha po moci a docenění. Mafia na druhou stranu slibuje žití v přítomnosti, tak jak bysme měli my všichni žít. Myslet na budoucnost, ale žít v přítomnosti. Všichni stále utíkáme, stejně jako mafiáni. Zamysleme se proto nad samotným koncem filmu. Spoilery: Jak jistě víte, mafie zápas s vojáky prohraje. Jejich velitel je zabit a všichni ostatní se rozprchnou. Z toho můžeme cítit právě tento boj ve světě s lidskou kreativitou - s užíváním dneška. Ale musíme se zamyslet, proč tiger mafia prohrála. To proto, protože pouze utíkala. Když naší svobodě chybí vůle, tak se nikam nikdy nedostaneme. To představuje hlavně ruský žoldák ve službách mafie. Jenže nesmíme se zase úplně zbavit strachu. O tom taky tento film pojednává. Právě v jeho názvu se tato klíčová otázka nachází - Kdo zabil kapitána Alexe? Na to se nikdy odpověď nedozvíme, ale přesto můžeme tušit. Alex narušil rovnováhu, stejně jako společnost válcuje jednotlivce a občas ho i zbavuje svobody. Když se ale jednotlivec postavil na odpor - jednotlivec, který zabil kapitána Alexe, tak očekávejme odezvu. Z toho vyplývá další stěžejní téma tohoto filmu, které zastupuje i Šaolinský mnich - rovnováha. Už se dostávám ke konci této odborné práce. Ve skutečnosti tento skvostný kousek pojednává o člověku samotném a o tom, jak by měl žít svůj život a o samotné budoucnosti lidstva. Odpověď se sama nabízí. Rovnováha. Alex narušil rovnováhu a zemřel, mafie narušila rovnováhu a zemřela. Stejně jako umírají lidé, kteří se zapojí do boje pro a proti společnosti. Nakonec oba vrtulníky z oblohy spadly. To nám říká, že člověk musí o svých akcích přemýšlet, ale nesmí zapomínat, na to, že žije jen jednou. Nechť člověk nikdy nenaruší rovnováhu mezi přítomností a budoucností. Proto vždy žij v přítomnosti, ale mysli na budoucnost. Buď pánem svého osudu, ale žij. Alex byl pánem budoucnosti a zemřel. Richard byl pánem přítomnosti a zemřel. Proto důvěřuj, ale prověřuj. Chovej se jako sochař - naplánuj si práci, kterou uděláš dnes, ale mysli i na tu práci, jenž uděláš zítra. Každý tvůj řez, nechť je jako tvůj poslední. Jenže z jednoho řezu sochu neuděláš. Až na konci uvidíš, jakou sochu jsi vytvořil. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ano, je to strašně amatérské, ale v tom je kouzlo toho filmu. Upřímně, kolik kdo znáte filmů ze střední Afriky? Já sám znám jenom tenhle a White Shadow z Tanzánie. Filmů ze střední Afriky je míň jak šafránu a tenhle je unikátní tím, že si nehraje na něco bůhvíjak velkého. Naopak, celé to vzniklo pro to, aby to zabavilo místní. A pro ty to taky především bylo vytvořené a svůj účel to splnilo. Jenže tenhle film nám nabídne něco, co v Evropě prakticky už není - tenhle film je natočený čistě z radosti. Je to tam dost znát, je tam i znát, že se film nebere tak vážně, herce natáčení očividně bavilo taky, rozpočet je sakra malý, takže je to nutno brát celé takhle. Stopáž je ok, jsou tam nudná místa, ale jinak to jde. Mě se to líbilo, protože hlavně ta radost z toho filmu tam je hodně znát. Navíc ten komentář z toho dělá záležitost ještě vtipnější, než je. 4* ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ale jó.. Uganda je crazy a tady banda nadšenců, ve svém zcela otevřeně přiznaném diletantství, vlastně vymyslela novou a svébytnou filmovou řeč.. Intervence zkouřeného komentátora, glosátora, vysvětlovače a vypravěče v jednom, totiž převrací na hlavu vše co západní kinematografií odkojený divák automaticky bere jako jistotu.. Film jako celek to sice neudrží a ve výsledku to ani není tak legendární prdel jak by se mohlo zdát, ale něco do sebe to skutečně má... Tiger mafia comandoo.. dinosaurs.. Uganda kiss.. comandoo.. Ugandan shaolin monk..Heheh.. ueee............ Mimochodem ty kung-fu bitky jsou místy fakt vymakané.. ()

Zero_Signal 

všechny recenze uživatele

Nefalšovaná a do oči bijúca radosť, nadšenie a snaha k tvorbe filmu pár nadšencov zo slumov Ugandy za $85 (!) u mňa znamená v tomto prípade omnoho viac ako konvenčná filmárčina s reálnym rozpočtom a prostriedkami. Tento počin samozrejme vyzerá extrémne lacne, ale keď pristúpite na pravidlá hry, a necháte sa viesť vlnou entuziazmu tvorcov, tak vám to iste nebude vôbec vadiť - ba naopak. Veľmi sympatická a úsmevná záležitosť, miestami prekvapivo ozaj vydarená (najmä kamerovými zábermi) a vyslovene definícia independent, no-budget filmmaking :) ()

FritoleXx 

všechny recenze uživatele

Závěrečná akce v džungli byla naprostý nářez. Přitom stačilo vzít pár kuličkovek, maskáče a jpeg vrtulník a máte lepší akci, než nějaká Četa nebo Apokalypsa! Ale vážně, z tohoto dýchá filmařské nadšení v každém záběru a věřím, že natáčet to musela být ještě větší zábava, než jaká to byla sledovat. Rozhodně chci vidět víc. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (9)

  • V barovej scéne sa miesto vína podávali zvyšky bielej farby zmiešané s vodou. (Lishiak)
  • Filmový trailer se kvůli svým slabým počítačovým efektům a bizarnímu komentátorovi stal krátce po nahrání na internet hitem s mnoha miliony zhlédnutí. (Raztubyl)
  • První ugandský a podle tvůrců i vůbec první africký akční film natočený pouze africkým štábem. (Raztubyl)

Související novinky

Festival Naruby holduje béčkovým filmům a rumu

Festival Naruby holduje béčkovým filmům a rumu

23.03.2023

Organizátorem unikátního festivalu pro dospělé, tedy výhradně pro diváky od 18 let, je Kino Balt, které začalo v Praze dělat rumové kino. Hlavní koncept je jednoduchý – každý divák v ceně vstupného… (více)

Reklama

Reklama