Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rundskop (v holandštině „hovězí hlava“) je thriller o mafii, která v Belgii vydělává na hovězím masu ze zvířat, kterým podává hormony. Vyšetřovatel Daems je nalezen mrtvý, zatímco jeho BMW zmizelo. Co s tím mají společného maskulinní Jacky, Vlámové a Valoni, hormony a temná atmosféra? (Pevek2)

Recenze (100)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Solidní belgické drama s naprosto excelentním Matthiasem Schoenaertsem. U něj je vidět, že se pro roli opravdu obětoval. Jen se nemůžu zbavit dojmu, že ve filmu je strašně málo lidskosti a emocí a celé je to neskutečně vyumělkované. Býčí šíje totiž nabízí naprosto poctivý existenciální drama, na které evropský film rozhodně slyší. Vše je to ale natolik do očí bijící, že jediná opravdová síla tkví v hlavním herci, který předvádí absolutní výkon. Při scénách z jeho dětství se mimochodem ošívám ještě dnes. Viděno na základě Challenge Tour 2015. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Na debut pomerne mladého režiséra nesmierne odvážne, a obdivuhodne zvládnuté. Zápletku, ktorá by mohla poslúžiť mainstreamovému krimi thrilleru, Roskam zpracováva ako ťažkotonážnu psychologickú drámu s príchuťou krvavého steaku. Vynikajúci herecký výkon Matthiasa Schoenaertsa. Surový film, ktorý sa nemieni ponižovať úsilím o divácke sympatie. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Neodtažený pokus o kombinaci gangsterky a psychologického filmu, který naráží na své limity zejména vinou režisérovy snahy "vypadat jako někdo jiný". Nedotažený je i scénář, který se topí ve svém vlastnímn potenciálu a chaos se pokouší vyřešit hollywoodsky vyklenutým melodramatickým obloukem, na který ale Michael R. Roskam nemá dostatečné filmařské dovednosti (film se mu občas stylisticky zcela vymkne z ruky). Matthias Schoenaerts v hlavní roli je však báječný a už jen díky jeho testosteronovému závislákovi to stojí za vidění. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Kriminálku z prostředí dobytčáku jsem fakt ještě neviděl. Navíc okořeněnou osobním dramatem supernařáchlýho hlavního protagonisty. Herecky je to skvělé, všechny ty neznámé ksichty se k tomu perfektně hodí. Syrovostí mi to připomínalo dánskou trologii Pusher. Občasné estetické statické záběry na venkovskou krajinu se mi fakt líbily. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NĚKDY MUSÍME PŘÍRODĚ TROCHU POMOCI“....... /// Véna (v Belgii) krmí bejky, jsou jak sloni velký. Vypadaj jak balony, žerou totiž hormony. Stejně jako Jacky. (omyl kámo, film nebyl zdaleka tak vtipnej jako moje verše!). Historka, jak se Jacky k růstovýmu hormonu dostal není veselej příběh. Sama ovšem celej film neutáhne. A na to, že to má bejt o mafii, je tu málo mafie (,,teploučkej“ bonzák tomu taky moc nepomáhá). Všechen ten dobytek a vitamíny jsou tu jen tak na pozadí vyprávění o chlápkovi, kterej je (nešťastně) zamilovanej, ale taky dokáže vyrobit mentála (z chlapa) na počkání. Není to znepokojující. Teda možná je, ale ne ten film. Třeba já se potkat s Jackym, tak ho ze mě taky udělá. Používám totiž často jedno takové slůvko (ne prcat to není – ale za to by mě asi taky....) - je to slůvko vole. A víte co, ať si mě najde – vole, vole, vole! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Když píchat, tak jehlou! 2.) Jak si žije čokoládová kravička už vím. Teď bych rád zjistil, co papá bejček, ze kterýho maminka připravuje stejček. 3.) Thx za titule ,,r t fisch“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Vynikající Matthias v roli, kterou by mu žádný chlap nezáviděl, jen by stačila kratší stopáž i když pro psychologickou sondu je někdy zapotřebí delší ponor do hlubin Jackyho duše. Atmosféra byla jak jinak, než tmavá a ponurá a u takových typů filmu jen ještě víc umocnila Jackovu zoufalost, beznaděj a s tím spojené jeho chování. Je škoda, že jsem cítila určitou odtažitost, která byla daná zřejmě scénářem, který mě nenadchnul natolik, abych šla výš, nicméně ta trojka patří mezi ty lepší. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Režisér Roskam mě dost zklamal snímkem Špinavý prachy, ale protože jsem dobrák od kosti, rozhodl jsem se mu dát druhou šanci, ehm...A nevím, jak moc velkou roli hrál fakt, že si ke svému celovečernímu debutu Býčí šíji napsal sám scénář a místo Hollywoodu se jednalo o belgicko-nizozemskou koprodukci, ale kvalitou byl film (naštěstí) úplně jinde. Pravda, kriminální line je až trošku banální, neokoukané prostředí ji ale dokázalo ozvláštnit. Víc mě však zajímal Jacky (perfektní Schoenaerts). Zpočátku je jen chodící horou svalů napíchanou všemožnými sajrajty, postupně se však publikum dozvídá o oné tragické události, jež ho poznamenala na celý život (u scény s kameny mi bylo fyzicky nepříjemně…aneb jak někdy stačí jen nechat pracovat divákovu fantazii). A ačkoliv se Jacky chová jako rapl (a jeho láska hraničí s posedlostí), člověk ho do jisté míry lituje a je si vědom marnosti jeho počínání (na rozdávání ran je už příliš pozdě). Nevyhnutelný, symbolický (jatka) a smutný konec tak asi byl paradoxně tím nejlepším možným řešením. Za mě slušné 4*. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Debutující režisér si zvolil schéma gangsterky, v níž zdůrazňuje vliv psychologie a probublávající minulosti postav na jejich současné postavení a vnitřní rozpoložení a tím i na celkové zaplétání/rozplétání kriminální zápletky o několika stranách, stojících na různých stranách barikády. Jako debutant tuto vděčnou formulku naplňuje poměrně neotřele a působivě (první setkání je až leoneovsky osudové), flashbacky jsou do celku vřazeny s citem a postavy skutečně mají hloubku (v případě titulní postavy ji lze přičíst na vrub i výtečnému fyzickému herectví Matthiase Schoenaertse). Problémem snímku je, že své postavy nedokáže řádně využít, ani je začlenit do světa zločinu, který je zde nanejvýš plochý. Pokud pak mělo ve výsledku nakonec jít „jen“ o příběh dvou postav a jedné osobní tragédie, doporučoval bych ubrat v postavách a prostředích a jinou formu rozřešení, než onu lacinou paralelu a osudovost v závěru. 7/10 (46. MFF KV - 1.7.11) ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Místy velmi působivé, celkově jsem ale měla pocit, že Roskam svůj režisérský debut plně nezvládl. Strhující momenty se totiž střídají s těmi zdlouhavými, které už zkrátka v předposlední den festivalu mou pozornost držet nedokázaly. [MFF Karlovy Vary 2011] ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Silné drama na steroidech, kterému sráží nohy jeden nadbytečný vedlejší motiv, ale díky Matthiasi Schoenaertsovi, který téměř nesleze z plátna, se jedná o neskutečně upřímnou one man show o tom, že stačí jeden okamžik a život najednou všechno nabírá jiný směr. [MFFKV 2011] ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Když jsem projížděl páteční program, Rundskop mi padl okamžitě do oka. Proč ? Synopse slibovala mafiánské drama a jakožto milovník tohoto tématu jsem přece nemohl odolat. Nakonec jsem nedočkal žádného old school pojetí mafie, které mám tak rád, nýbrž takové dramatické "one man show" Matthiase Schoenaertse, což bylo asi jedině dobře. Skvělá atmosféra a herecký výkon zmíněného testosteroňáka jsou hlavní důvody, proč na film určitě zajít do kina - 80% [MFFKV 2011] ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Neviem o tom, že by som niekedy videl belgický film. M. Schoenaerts na seba výrazne upozornil vo filme Na dreň a nepochybujem o tom, že ešte o ňom budeme počuť. Mafiánska dráma o kšeftovaní s hormónmi sa postupne mení na osobnú drámu človeka, ktorý si so sebou nesie silnú traumu i následky z detstva. Scéna z detských čias, v ktorej hlavnému hrdinovi mentálne postihnutý chlapec rozdrví varlata medzi kameňmi mnou prešla ako elektrický rúd. Veľmi nepríjemná scéna, z ktorej bude väčšina chlapov chvíľu vedľa...Celý film stojí hlavne na výkone hlavného predstaviteľa, má vážny tón, pochmúrnu atmosféru a menší úsmev vyvolá iba dvojica blbých automechanikov. 80%. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Už jsem viděl filmy, které vyprávěly několik osudů najednou tak bravurně, že by z fleku mohly dělat desetiboj. Jestli bych doporučil nějaký sport Býčí šíji, tak maximálně silový trojboj, protože už se dvěma základními liniemi měla práce až nad hlavu. Působilo to na mě, jakoby si sama píchla růstový hormon a úplně pak neovládala, co se děje. Přitom atmoška, prostředí a herci čupr, jen kdyby tomu někdo dal to, co museli vzít Jackymu. (Challenge Tour 2015, film č.26) ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Pro část lidí to bude film, na který nezapomenou (kvůli jedné scéně), pro část lidí to bude film jedné scény. Kromě toho film nabízí přesvědčivého hlavního herce a hutnou atmosféru. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Hm, tak nakonec parádní škoda. Začátek - překvapení jak prase. Super neobvyklé prostředí, super neobvyklé téma, jeden podivín s vepřovou hlavou s trošku už filmově obvyklejším problémem. Tři čtvrtiny filmu se jedná a tutově čtyřhvězdovou podívanou, no jak to bývá, konec může vždy ještě přibrat, či ubrat, no v tomto případě je nevýrazná bodka laciností, díky které nemůžu jít na víc než 3.5*. A je mi to líto....69% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Áno nepopieram, ide o temnú mafiánsku drámu, ktorá sa pozvoľne mení na drámu jednotlivca, čo je zároveň i najzaujímavejším aspektom filmu, no celkovo ma film moc nenadchol. Tá mafiánska časť, čo je takmer polovica snímku, ma skoro unudila na smrť. Vôbec nič sa tu nedialo - len pár nesympatických týpkov si šušká temné slová o hormónoch a obchodoch s nimi kdesi v reštike na obede. A to ani nehovorím o tom, že bolo pomerné náročné sa do príbehu dostať a urobiť si jasno v postavách, keďže to režisér vôbec neuľahčil, ba skôr ešte hodil pár polienok pod nohy. Dráma jednotlivca už bola na tom podstatne lepšie, pričom disponuje i niekoľkými nepríjemnými scénami, ktorých dojem ešte umocnil Matthias Schoenaerts, ktorý tu hral ako o život. Dokonca nie je ani odvážne tvrdiť, že tu podal svoj životný výkon. Najmä vďaka nemu preto hodnotím lepším priemerom. 65/100 ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Stejně jako komisař Rex je prostě jen pes - i když komisař (moje myšlenkový pochody jsou někdy divně překvapující), tak Rundskop je prostě jen lidskej příběh o chlapovi s rozbitejma vejcema. Nic víc, nic míň. Od určitýho momentu to nejde neprožívat a taky nenosit suspenzor ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je hodně povedený a kvalitní snímek. Opravdu mě bavil po celou dobu. Nemohla jsem z něj spustit oči. Hrozně napínavé a nepředvídatelné. Hormony, mafie, přátelství a policie. Hlavní hrdina v podání Matthiase Schoenaertse byl geniální! Naprosto skvělý výkon. Bylo tam pár nedokonalostí, ale co, pořád je to vynikající podívaná. ()

Související novinky

Belgický býk míří na americký jih

Belgický býk míří na americký jih

02.03.2014

Těžko vyslovitelné jméno Matthias Schoenaerts je stále mnoha lidem neznámé, ale chlapík za ním má již několik let nakročeno k tomu stát se jedním z nejžádanějších evropských herců své generace.… (více)

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

Reklama

Reklama