Reklama

Reklama

Manželka za padesát ovcí

(festivalový název) (TV film)
  • Švédsko Jag var värd 50 Lamm (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Mnozí afghánští muži vyznávají radikální islám a ctí tradici obchodu s manželkami mladšími o generace, se kterými někdy nejednají lépe než se psy. To je také případ šestnáctileté Sabere, které v sedmi letech zemřel otec a osvojil si ji blízký příbuzný. Když bylo dívce deset, prodal ji o čtyřicet let staršímu Tálibánci, jenž ji čtyřikrát přivedl do jiného stavu. „Často jsem myslela na sebevraždu," vzpomíná Sabere na manželský život se slzami v očích. Dívka měla jako jedna z mála štěstí, že se jí podařilo uniknout a ukrýt se v azylovém domě pro ženy s podobným osudem. Ani poté ovšem nemá vyhráno. V upřímném snímku režiséra Nimy Sarvestaniho sledujeme marnou snahu Sabeřiny chudé matky a jejího muže dosáhnout dceřina rozvodu. Když se zdá, že osud je jim konečně nakloněn, nevlastní otec dostává výhrůžky kvůli své druhé dceři, desetileté Farzenah. Výměnou za stádo ovcí ji kdysi slíbil jinému muži. „Splátka" měla proběhnout po jejích patnáctinách, ženich si však usmyslel, že ji chce dříve… (Jeden svět)

(více)

Recenze (10)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný dokument o životě žen v Pákistánu. Jejich život opravdu nemá moc velkou hodnotu. Lidi tam žijí opravdu ve strašných podmínkách. Nejvíc jsem se smál, jak si ten chlap vždycky sedl a začal rozkazovat. :D ()

Marze 

všechny recenze uživatele

To byl zajímavý rozpor, když tzv. české vítačky jezdili dělat dobrovolnickou činnost v přijímání uprchlíků na jih Evropy a ti, které zachraňovali se na ně jako na ženy dívali jako na psy jak ukazuje tento dokument. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Nuda, blbost a že je to vážné téma jde naprosto stranou. Vrchol šumařství a soucítil jsem vlastně jen s tím otcem. ()

Hafran

všechny recenze uživatele

Vážné téma, nezajímavě pojaté a zpracované zoufalou formou. Šíření informací a osvěta je úctyhodná činnost, ale je bez solidní formy pouhou nudnou činností, která může stěží suplovat denní tisk, či zprávy na wikipedii. Jeden Svět opět nezklamal. :( ()

1945 

všechny recenze uživatele

Téma filmu je vážné, leč naprosto otřesně zpracované. Autentičnost teče do kanálu - něco tak nepřesvědčivého by se v dokumentárním žánru nemělo objevovat. Pokud jste měli tu možnost film vidět, zkuste se zamyslet nad tím, proč se ve snímku nevlastní otec obou dívek ani jednou nestará o ovce, které by podle všeho měl vlastnit? Žádné ovce ve skutečnosti nemá! Je to jen chudý afghánec, který švédům posloužil jako levná herecká síla. Skoro nedokázal oddrmolit ani své textové minimum. A pokud stále věříte v originalitu snímku, zauvažujte také nad tím, jestli by v arabském světě bylo možné, aby žena odmlouvala svému "majiteli/manželovi" bez obdržení výprasku... Jednu hvězdu dávám za názornou ukázku dovedností afghánského malíře pokojů. Štětku nikdy nedržel v ruce a na práci shodil rubáš + turban a oblékl si "pracovní evropský oděv" - úplně nové jeansy a svetr. Samozřejmě se po chvíli zamazal :-D Pravděpodobně to byl honorář od švédů. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Velký smutek z toho, jak je možné zacházet s člověkem, vlastně ještě dítětem. Člověk jako majetek v postavení na úrovni zvířete. V Evropě je poskytnuta vyšší ochrana zvířatům než v Afganistánu ženám. Hovořit o jiné kultuře je v daném případě nepřípadný eufemismus, jedná se čistě o brutální nerespektování důstojnosti a svobody člověka. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Téma samozřejmě zajímavé, drsné, člověka nenechá úplně chladným. Pro mě je tenhle dokument ale nejvíc zvláštní díky své představitelce, která mi nesmírně lezla na nervy a občas jsem se přistihla, že k ní zaujímám stejný postoj jako její manžel (je moc drzá, moc mluví, moc si o sobě myslí, asi by potřebovala trochu srovnat...). Záměr to s největší pravděpodobností nebyl, ale mě to donutilo zapřemýšlet nad věcmi mnohem víc, než mě donutil samotný dokument. ()

Kraliczech 

všechny recenze uživatele

Takovéto filmy, pokud nejsou vážně děsné, se nedají hodnotit jinak než pěti hvězdičkami. V kině to lidi dojímalo až k slzám. Zapůsobilo a určitě doporučuji.. Promítá se od včera v kině Atlas. ()

Reklama

Reklama