Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pátrání po unesené dívce se stává životní posedlostí... Americký western Stopaři (1956) je u nás méně známým dílem, a přece se jedná o jeden z nejlepších snímků tohoto divácky velmi oblíbeného žánru. Příběh Ethana Edwardse (jedna z nejlepších rolí Johna Waynea), který stráví několik let neúnavným pátráním po malé neteři unesené Komanči, nebyl v době svého vzniku plně doceněn (nemá např. jedinou nominaci na Oscara!!) a zaslouženého uznání se dočkal až s časovým odstupem. V sedmdesátých letech se jeho motivy objevily v tak různorodých snímcích, jako např. Lucasovy Hvězdné války či Scorseseho Taxikář. Hlavní hrdina je v podstatě zatvrzelým rasistou, který nechce svoji příbuznou zachránit, ale zabít za to, že se stala indiánskou squaw. Jeho nenávist k indiánům je silnější než pud sebezáchovy a projevuje se např. nesmyslným vybíjením bizonů, kteří jsou hlavní obživou indiánských kmenů. Snímek natočil klasik světové kinematografie John Ford (1894–1973), jediný tvůrce, který má na svém kontě čtyři Oscary za režii (Denunciant, Hrozny hněvu, Bylo jednou zelené údolí, Tichý muž). I když žádnou ze zlatých sošek nedostal za některý ze svých westernů, je považován právě v tomto žánru za nepřekonatelného mistra. Většina jeho westernů vznikla v krásných exteriérech Údolí monumentů (Monument Valley) na pomezí států Utah, Arizona a Nevada a Stopaři nejsou v tomto ohledu výjimkou. Působivou majestátnost krajiny doplňuje příběh s až antickým tragickým podtónem. Zatrpklý vyděděnec Ethan nemá žádnou rodinu a jak sám v úvodu filmu přijíždí na ranč svého bratra, tak na jeho konci zase odjíždí do neznáma jako poutník odsouzený k věčnému bloudění. V hereckém obsazení filmu ještě zaujme tehdy nastupující hvězda nové generace Jeffrey Hunter v úloze mladého Martina, který Ethana při jeho pátrání doprovází, a stálý představitel Fordových snímků Ward Bond jako reverend Clayton. Postavu unesené Debbie vytvořily sestry Lana a Natalie Woodovy. (Česká televize)

(více)

Recenze (179)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu až neuveriteľne drsné a neromantické. Skvostná réžia, každý záber dokonalý. Navyše sú tu evidentné inšpirácie pre Leoneho. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,750,000 ║ Spočiatku to bol zaujímavý príbeh s prvkami drámy ale prišlo i na nejaké dialógové odľahčenia, lenže potom čo nastala čistka od Komančov akoby príbeh stratil dych a už nemal čo ponúknuť etapa s hľadaným kmeňa Komančov v priebehu 5rokov bole bez lepšieho nápadu a húževnatejšieho deja, John Wayne to držal koľko toľko nad hladinou. /60%/ ()

woody 

všechny recenze uživatele

Politicky nekorektní western, na kterém mě štvaly jen děsivě neftipné pokusy o humor a milostná linie yankeeho a jeho čistoskvoucí blonďaté lilie. Fordově velkolepé režii jinak nejde nic vytknout, přesto si dokážu představit humoruprostý remake od Coenů. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Těžko kdy vznikl lepší americký western, a nejedná-li se o nejlepší, jde přinejmenším o nejstylovější podívanou. S bravurou natočený příběh drsňáka Johna Wayna, kterému nevoní yankeeovští trumberové a který si jde pevně za svým, nehledě na překážky. Výborný příběh se spoustou pragmatismu, se stinnými stránkami americké historie, kde je však jasně řečeno, že ačkoliv měli američtí osadníci i indiáni každý svoji pravdu, na společný život to bohužel nebylo - film je tedy paradoxně mnohem realističtější než velká část toho, co vzniklo s indiánskou tématikou později. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Naprosto fantasticky nasnímaný film, ale stejně jako u ostatních filmů Johna Forda, nějak se přes to nedokážu přehoupnout a brát to úplně seriózně, za což pravděpodobně může teatrálnost některých hereckých výkonů, resp. snaha dělat humor tam kde ho není potřeba. Taková byla nejspíš doba. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Kromě názvů Pátrači / Stopaři má film i alternativní název Hledači (The Searchers) - na DVD firmy Magicbox. Nekonečné pátrání po malé Debbie unesené Komanči je určitě jedna z nejlepších Fordovek - a tím i westernů vůbec. Po shlédnutí následků rasově motivovaných násilných skutků náčelníka Šráma skoro lituji, že jsem v dětství fandil Vinnetouovi, protože najít místo malé holky takhle krásnou mladou ženu, to je opravdu nemilé překvapení. :-) Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=WI2AZb04HAc ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný western, ve kterém vždy rovný drsňak John Wayne zase tak rovný není. To je hlavním tahákem tohoto filmu, protože kapitán Amerika v roli sarkastického rasisty, to tady snad ještě nebylo. Nejlepší výkon na plné čáře podal Jeffrey Hunter, který hrál vážně skvěle a hrozně mě bavil. Celý film je pojat v drsném stylu a krajina, ve které se celý film odehrává je prostě skvělá. 80% ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Z toho přehršle westernů, které v 50. letech vznikaly, jeden z nejlepších a do nástupu Sergia Leoneho pro mne možná nejlepší vůbec. Pátrači představují skutečně stylovou podívanou, která netrpí všemožnými klišé, jakých lze od westernu čekat. Na druhou stranu nemohu jen chválit. Postava Johna Wayna je nevyrovnaná a jeho chování v určitých momentech nevysvětlitelné. Stejně tak zjistíme fakt, že jsme se v čase posunulu o pět let, jen díky tomu, že to někdo prohlásí. Avšak pokud něco z westernových 50. let stojí za vidění, tak je to tento film. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Poctivý western, to jistě, ale v žánru mám jiné favority. A nemusím ani chodit daleko - Sám Ford má filmy, co mě zaujaly víc. Výsadní postavení zrovna Pátračů mi uniká. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Pro mě netradičně John Wayne v lehce záporné roli. Ale na to, jaká by to měla být klasika, mě to až tak moc nesebralo. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Na padesátá léta jako zjevení z nebes. Tenkrát vznikalo sice spousty kvalitních westernů, ale takhle realistických, nečernobílých a opravdových mnoho ne. Pátrání, které se časem stává životní posedlostí. John Wayne zde podal nejlepší výkon své dlouholeté kariéry. Jeho Ethan projde za film obrovským vývojem a v každém případě je to tvrďák až na půdu. Ač se jedná o jeho druhou nejtemnější postavu (ta první je ve filmu "Červená řeka"), nelze mu nedržet palce. Jeffrey Hunter, coby jeho společník, není jen do počtu, ale dokáže mu zdatně sekundovat. Opravdová westernová klasika, které nemohu vytknout ani ň. Doufám, že na zpáteční cestě chcípneš! - Tak s tím nepočítej! ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Myslim si, ze toto je dost realisticky western a prave to je na nom to najzaujimavejsie. Zo zaciatku to vyzeralo ako bezproblemovy zivot rodinky, az kym sa neobjavili Indiani, cim nechcem odsudzovat len Indianov, pretoze zase nepoznam spravanie sa bielych. Jednoducho spolocne suzitie bolo takmer nemozne a mna zaujimala Ethanova vola za kazdu cenu najst Indianmi unesenu malu Debbie. Obcas sa objavia aj humorne sceny, proste je to jeden z tych kvalitnejsich westernov... 20.12.2008 ____ John Wayne - (Ethan Edwards) +++ Jeffrey Hunter - (Martin Pawley) +++ Vera Miles - (Laurie Jorgensen) +++ Natalie Wood - (Debbie Edwards) +++ Hudba: Max Steiner +++ ()

Artran 

všechny recenze uživatele

Fordovo vizuální vidění divokého západu v tomto filmu dosáhlo svého vrcholu, ale bohužel se ani zde místy nezbavil biedermeierovského figurkaření a plytkého humoru. To ovšem nic nemění na tom, že v těch okamžicích, kde zmíněné nešvary nejsou přítomny a příběh se posune do vážné roviny, se jedná o naprosto vynikající podívanou, která je nezpochybnitelným etalonem všech ostatních westernů. Waynovo charisma tu září v plné sile a se vší úctou k drsným pistolníkům Sergia Leoneho musím konstatovat, že Ethanu Edwardsovi nesahají ani po kotníky jeho zaprášených bot. Nádherný film. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

John Wayne v úlohe v akej ho často nevidno. Je to síce starý, dobrý cowboy ako ho poznáme, ale s povahou besného psa , ktorý nemá zľutovanie nad komančami a rovnako ťažko vychádza s ostatnými. Jedno mladé ucho si k sebe nakoniec pripustí a hoci mladík vie o ňom tiež svoje, nakoniec musí uznať, že cez tú penu okolo úst je to v srdci dobrák. Stopári je western ako má byť. Niekoľkoročné hľadanie dievčaťa zaberá väčšinu filmu, ale našlo sa miesto aj pre love story a trochu srandy pri čítaní listov. Nechýbajú prestrelky, indiáni, putovanie divočinou či nocľah pri ohni a spánok pod holým nebom. Čo viac chcieť od westernu? 90%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

John Wayne v trošku jiné roli než jak jsem si ho pamatoval. Cedí drsné hlášky, je plný nenávisti a nesnáší komanče. Zub času nemilosrdně na filmu pracuje a nejvíce je to vidět ve střílečkách. 60% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Prelomové dielo Johna Forda, ktoré posunulo hranice nielen žánru western, ale aj filmu ako takého, hoci nie s tak obrovským impaktom ako Občan Kane. Fordova vízia je jasná, Hochova kamera pracujúca s režisérovým okom dáva vyprahnutému údoliu Monument Valley pulzujúcu energiu a tie vysoko týčiace sa skalnaté giganty spolu s farbami Technicolor a širokým záberom VistaVision dávajú snímke bezprecedentný život. Doslova hmatateľná psychológia postáv, spaľujúca nenávisť Ethana (Wayne) voči indiánom, implementácia a pretavenie istého slávneho Nietzscheho výroku na filmové plátno... Ťažko povedať, či boli Pátrači viac časovo napred ako Fordov Dostavník, no povedal by som, že áno. Vplyv tohto opusu je možne badať ešte aj v prítomnosti a po inšpiráciu si jeho zhliadnutím prišlo mnoho zvučných filmárov nielen doby dávno minulej, ale aj dneška (ehm, ehm, Perníkový tatko). Zhrnuté a podčiarknuté? Hon na Komančov nikdy nevyzeral krajšie... "What good did that do? By what you preach, none. But what that Comanche believes, ain't got no eyes, he can't enter the spirit land. Has to wander forever between the winds." (x / x / x) (21.7.2018) (20.11.2021) --- #1 V prvej 25ke filmov, ktoré boli v roku 1989 zaradené na prezerváciu pre ich kultúrnu, historickú alebo estetickú dôležitosť. --- #2 Making of bolo jedným z prvých vôbec. --- #3 Čo by som dal za to, aby vo filme nebola tá úplne záverečná niekoľko-sekundová scéna... ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Celkem nestandardní western - nikoli zápletkou, ale zpracováním, resp. scénářem. Ze začátku pěkné drama, střed filmu se promění místy skoro až v grotesku, aby ke konci vygradoval opětně v dramatickém rozuzlení. A postava Ethana Edwardse je více než rozporuplná - natožpak v dnešní době - což samozřejmě filmu na atraktivnosti jen přidává... Jinak ten zdroj inspirace pro některé prvky Star Wars je tu celkem znát na první pohled. ()

Související novinky

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Steven Spielberg chystá svůj první western

Steven Spielberg chystá svůj první western

08.12.2021

Legendární režisér Steven Spielberg (Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Zachraňte vojína Ryana) oznámil, že jeho dalším snímkem bude příspěvek do westernového žánru. 74letý filmař si letos splnil… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama