Reklama

Reklama

Údolie večných karaván

Obsahy(1)

Tato moderní pohádka se řadí do experimentující linie, která na sklonku 60. let pronikla i do slovenského filmu. Obešla se beze slov, spoléhajíc jen na sdělnost pantomimického projevu a samozřejmě hudby. Příběh lidí, kteří ze závisti i mocichtivosti zničí společné jistoty, zde symbolizované studnicí se životodárnou vodou, odkazuje k nejstarším mýtům. Odehrává se v neurčité době a hrdinové vlastně nemají jména, jsou označováni jen povoláním, stavem či funkcí (Rybář, Stařec, Krasavice...). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Štěpán Koníček jako skladatel sice možná nedokáže stoprocentně konkurovat Zdeňku Liškovi, ale určitě se mu v mnoha směrech dokáže hodně přibližit (i díky tomu, že se podobně jako Liška nebojí experimentovat s hudbou vytvářenou netypickými zvuky a nástrojemi) a právě hudební složka pro mě tvoří hlavní pilíř vesměs pozitivního zážitku. Asi tak, jako by byl film Ovoce stromů rajských jíme pro mě asi téměř nekoukatelný, kdyby ho po celou dobu nepodbarvovala působivá Liškova hudba, tady se s podobným úspěchem podle mě vyznamenal Koníček. Musím uznat, že objektivní pochvalu si zaslouží i výtvarní stránka, ta mě taky nejednou dokázala upoutat, tvůrci si s vizuálem, zvláště pokud jde o různé barevné filtry, docela pohráli a režii (byť místy s výraznými divadelními prvky) též nechybí nápady. Akorát v tomhle směru jsem už měl pocit, že pár prvků za těch víc než 50 let prostě stačilo i zestárnout a některé scény působí dnes již nechtěně úsměvně (nejvíc asi způsob animace deště či valící se vody). To vše Údolie večerných karaván pro mě jako celek posouvá spíše na úroveň pozoruhodné dobové kuriozitky, než jedinečného uměleckého díla. Určitě má na mém dojmu podíl i to, že nejsem příliš příznivcem pantomimy a do skrytého příběhu, občas i pohádkově laděného, se mi v tomhle avantgardním představení nepodařilo plně proniknout. Za jedno zhlédnutí to však určitě stálo a po většinu času dokázalo slušně přikovat k sledování (byť hlavně díky kombinaci obrazu s již zmíněnou hudbou). [60%] ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nie som veľkým nadšencom týchto experimentálnych filmov. V tomto prípade je pantomimicko-tanečná feéria podfarbená animáciou a pomáha si farebnými filtrami. ()

Reklama

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Ačkoli to není můj šálek kávy, světe div se, film udržel mou pozornost od začátku až do konce, což se nepovedlo lecjakým filmovým spektakulárům. Protože nejde o klasický film, chce to specifického diváka, který jednotlivé umělecké složky ocení. Já jako laik kvituji zajímavou choreografii, humor mimů a obrazové podání snímku. Mimochodem, nikdy to ženám neslušelo více, než v šedesátých letech. V rámci žánru za 3,5. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie prebiehalo v lokalitách Most a Plavecký Štvrtok. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama