Reklama

Reklama

Madagaskar

(seriál)

Zdrojem bohatství nejstaršího ostrova na světě se stala jeho neobvyklá geologická historie, jeho izolace a poloha v tropickém podnebném pásu. Vznikla tady neuvěřitelná škála typů krajin a jedinečná fauna... Pozoruhodný příběh tohoto tropického ostrova započal na jeho březích před šedesáti miliony let. Vlny tam zanesly několik zvláštních trosečníků. Byli to živočichové z dávných časů, které náhoda přenesla ze vzdálené pevniny přes stovky kilometrů oceánu. Octli se zde, na místě jako žádném jiném. Tito zbloudilci sice byli odříznuti od okolního světa, ale z ostrova se stal jejich domov a postupně se z nich vyvinuli tvorové velice podivné, výjimečné a naprosto jedinečné povahy. A to až do takové míry, že více než osmdesát procent z nich nežije nikde jinde na zemi. Jméno toho ostrova je Madagaskar. A tento příběh vypráví o tom, co se stane, když se na takové místo dostanou zástupci různých živočichů i rostlin a stráví tam v izolaci miliony let. Je to příběh o tom, jak tato říše divů ožila... Vše začalo před 160 miliony let, když se od Afriky oddělila část pevniny. Afrika se posouvala jedním směrem, Indie druhým, a mezi nimi zůstal fragment pevniny. Dodnes se Madagaskar pohybuje jihovýchodně asi o 2 cm za rok a od Mosambického pobřeží je nyní vzdálen 400 km. Ostrov je výjimečný nejen geologickou historií, ale i svou izolovanou polohou v tropickém podnebném pásu. Je to nejstarší ostrov na světě a v průběhu věků na něm vznikla neuvěřitelná škála různých krajinných typů. Středem ostrova se táhnou po celé délce hřebeny hor, které jej dělí na dvě odlišné poloviny. Na západní straně se rozkládají rozsáhlé lesy s podivnými stromy, na jihu leží oblast s vyprahlým písčitým bušem, velké slané jezero a křivolaké trnité lesy, na východním pobřeží bují džungle smáčená každodenními dešti. Kombinace dlouhé geografické izolace a vznik různých typů krajiny umožnila rozvoj neobyčejně velkého množství unikátních druhů fauny a flóry. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Madagaskar, čtvrtý největší ostrov naší planety s unikátní flórou i faunou, kde cca osmdesát procent druhů nenajdete nikde jinde na Zemi. To je zlatý důl pro jakýkoliv dokument a zvláště pak pro BBC a Davida Attenborougha. Má to jedinou chybu, vzhledem k rozsahu pouhých tří epizod se to u ničeho příliš nezdržuje, což vzhledem k zajímavosti všeho co je tu zachyceno/řečeno je věčná škoda (platí především o epizodě Lost Worlds). Jinak je tu vše čím jsme v posledních letech u dokumentů ze stáje BBC rozmazlení - dechberoucí high definition unikátní záběry, deníky o strastech natáčení (které jsou opět neméně zajímavé než samotný "hlavní program") a... A vždyť to určitě znáte, ten formát je stále stejný a po několik let neměnný. A stále funguje i ohromuje jako nic jiného, protože tohle se snad ani přejíst nemůže. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Další z řady vypiplaných dokumentárních sérií BBC. Avšak tentokrát nedám plný počet. Není to ani chyba tvůrců, ti zase odvedli standardně perfektní práci. Jde spíš o to, že v mých očích nenabízí fauna Madagaskaru nic tak úchvatného, z čeho by se mi tajil dech, tak je to je u jiných sérií. Ano, krajina tohoto ostrova je fascinující, ale co se zvířat týče hemží se v sérii samý lemur a ti jsou sice zajímaví, ale ne tak aby o nich musela být skoro celá série. Ale to je jen drobná vada, jinak opět krásný počin od BBC Earth. Zdaleka nejzajímavější na celé této sérii je bonusový film „David Attenborough and and the giant egg“, dokument do jehož vyprávění vstupuje jako zúčastněný pozorovatel. V tomto filmu jsou k vidění skvělé archivní záběry z doby kdy Attenborough navštívil Madagakcar poprvé, 50 let před tímto aktuálním projektem, ve dvoučlenném týmu, tehdy jako průkopník podobné tvorby. Když jsem je slyšel fundovaně vyprávět o změnách zdejšího životního prostředí v porovnání s tím, co zde zažil tenkrát a viděl jsem jeho zápal pro svou práci, neubránil jsem se dojetí. Tenhle pán je po celou svou kariéru absolutní profík a skutečný odborník ve věcech o nichž vypráví. Nechť mu dlouho slouží zdraví. ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Famózní dokument o osmém světadílu, jak se Madagaskaru, pro svou unikátní faunu a flóru, také přezdivá. Nádherné záběry v HD kvalitě jsou dech beroucí!BBC a Attenborough dělají nejlepší dokumenty o přírodě. Škoda, že tak zajímavý ostrov vyšel jen na tři díly, klidně by jich mohlo být deset a nebylo by to ani minutu nudné! ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Rozmanitosť fauny a flóry na Madagaskare je neskutočná. Na takom malom kúsku zeme sa za pomerne krátky čas vyvinuli endemity, ktoré nemajú pýru nikde inde na Zemi. Dokázali sa dokonale prispôsobiť životu v extrémnych podmienkach a tak sa Madagaskar mohol stať ich pravým a jediným domovom. Problém však nastal, keď sa im začal do cesty pliesť človek. Jeho rýchlemu "pokroku", no najmä predátorstvu sa bohužiaľ už tak dokonale nestihli prispôsobiť. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Opět dokonalé. Krása střídá nádheru. Madagaskar je úchvatné, dechberoucí místo a v této minisérii Davida Attenborougha se sice skáče z místa na místo a od zvířeti k zvířeti, ale těch věcí, co uvidíte! Těch věcí, co se dozvíte! Prostě naprosto perfektní. 100% je, stejně jako v případě všech dokumentů z BBC/Attenborough stáje, zoufale nedostačujících. Lemuři. Chameleoni. Láčkovky. Všechno tu je, každý si přijde na své! ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Ony všechny tyto přírodovědné dokumenty od BBC jsou pecka. Madagascar nicméně ve srovnání se svými předchůdci patří mezi ty slabší. Nekonají se dechberoucí záběry a ani žádné zvláštní prdy z živočišné říše. Místo toho jsme vystaveni především záběrům na hmyz pokoušející se o kopulaci. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Tato 3dílná minisérie o Madagaskaru od BBC, kde jako vypravěč vystupuje David Attenborough je zatím jeho posledním počinem. Těžko vymýšlet nějaký komentář, neboť bych se donekonečna opakoval. Prostě vizuální stránka filmu - 5*, zvuková stránka filmu 5*, hudební doprovod filharmonického orchestru z Walesu 5*, kamera 5*, poprvé zveřejněné záběry a záběry vzácných živočichů 6* z 5, srozumitelnost výkladu DA a jeho vynikající angličtina 5*. Co víc? V první epizodě se můžete těšit prohlídku ostrova a rozmanitost krajiny, namlouvací chování nejmenšího chameleona (a zároveň i plaza) na světě, mnoho druhů lemurů včetně extra vzácného a velmi obtížně natočitelného druhu, který žije v rákosí na jediném místě kolem jezera a nikde jinde, brouka nosatce, kde samci mají snad nejdelší "krk" mezi brouky, unikátní záběry pavouka který dovede vytáhnout ze země na větvičku ulitu plže, které nebyly dosud publikovány a mnoho dalšího. Plně se ztotožňuji s komentářem DaViD´82. ()

nessbeal 

všechny recenze uživatele

Dychvyrazajuca krasa, ktora vas obklopi hned od prvej sekundy tejto miniserie, ktoru mam doma aj s bonusmi. Nepredstavitelne krasne zabery, ake sa dali ocakavat, proste priroda, ohrozene druhy, ved nie nadarmo prizvukuju vo filme ze 80% fauny Madagaskaru sa nenachadza nikde inde na svete iba na tomto mieste. Ostrov ktory je rozdeleny na zapad a vychod vas pohlti. Videne vo verzii: Madagascar.2011.720p.BluRay.x264-HDxT ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Madagaskar. Překrásný plod precizní přírodopisné dokumentaristiky. Vyvážený koktejl odborných informací a prostoru pro kontemplaci. Harmonické spojení nejjemnějších detailů mikrosvěta a panoramatických záběrů. Svět jako z jiné planety. Jedinečná příroda v celé své křehké kráse. Ráj na zemi. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Madagaskar je dalším výborným dokumentem z dílny BBC. Upřímně mi však přijde malinko slabší než jeho předchůdci, nicméně stále to stačí na plné hodnocení. ()

LakiyL 

všechny recenze uživatele

BBC kraľuje vo svete dokumentov z prírody. Hlas Davida Attenborougha k tomu už neodmysliteľne patrí. Ako sa vraví, lepšie raz vidieť ako 100x počuť- o dokumentoch s tematikou prírody to platí ešte viac. Nádherne HD obrazy tohto neuveriteľne čarovného ostrova, no i nezmyselné zásahy človeka do habitatu endemitov žijúcich na Madagaskare (v 4. časti dokumentu). Seriál má dosť rýchly spád (o niektorých živočíšnych druhoch by sa dalo rozprávať aj dlhšie) a to je jeho jedinou nevýhodou. Práve 4 časti sú na tak bohatý svet akým Madagaskar je, skutočne málo. Jedná sa ale o dokument, ktorému v podstate niet čo vytýkať, najmä keď ukazuje zábery pri činnostiach zvierat, ktoré doteraz nik nenatočil. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Ako som postrehol aj z iných dokumentov, tak Madagaskar je miesto, kam sa náš známy prírodovedec a moderátor David Attenborough vždy rád vracia a pri tejto jeho návšteve z toho vznikla, škoda že len 3-dielna, miniséria s úchvatnými zábermi, ktoré nemajú šancu omrzieť a nespútanými živočíchmi, ktoré nikde inde na planéte nenájdeme. Slasť pre oko. ()

Reklama

Reklama