Reklama

Reklama

Věznice Írán

(festivalový název)
  • Německo The Green Wave
Ukázka z filmu

VOD (1)

Obsahy(1)

Předloňské prezidentské volby v Íránu probraly národ z letargie. Mladá generace po letech vycítila šanci na změnu a vyšla do ulic na podporu reformního kandidáta Míra Hosejna Músávího. Elektrizující naději vystřídalo zklamání a všeobecná deziluze z jasného volebního podvrhu, kterým byl znovu zvolen konzervativní Mahmúd Ahmadínežád. Vlna protestů, jež se následně vzedmula, byla krutě potlačena režimem, který se neštítil použít nejbrutálnější zastrašovací prostředky. Všechny tyto události analyzuje snímek pohledem exilových novinářů a lidskoprávních aktivistů, včetně laureátky Nobelovy ceny Shirin Ebadi; osobní rovinu íránské tragédie zachycují fiktivní příběhy dvou mladých Íránců - mladíka Kaveha a dívky Azandeh. Jejich osudy, ztvárněné působivou animovanou formou kontrastující se syrovými pouličními záběry z mobilních telefonů, jsou poskládané z tisíců příspěvků, jež se v době voleb objevily na sociálních sítích a na internetových blozích. Vzkazy odvážných Íránců a Íránek obsahují šokující informace o bezdůvodném mučení uvězněných a s mrazivou přesvědčivostí ilustrují pocity mladé íránské generace, která se ve vlastní zemi cítí jako ve vězení. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (2)

Cascabel 

všechny recenze uživatele

Film zpracovává moderní informační zdroje (blogy, autentické záběry pořízené mobilními telefony) moderními výrazovými prostředky (animované sekvence stylově připomínající filmy Valčík s Bašírem nebo Persepolis), výsledkem je výtvarně úchvatná dokumentární balada. Technicky nedokonalé autentické záběry z nepokojů si s animovanými "dotáčkami" náramně rozumějí a jejich vzájemná kombinace symbolicky tematizuje modernizační úsilí íránské mládeže. Je to přesvědčivá obžaloba tamního režimu a zároveň film plný naděje v demokratizaci země, který je ovšem i nadějí pro dokumentaristiku. Našel totiž pozitivní inspiraci v současném marasmu televizního dokumentu, který se hranými dotáčkami trapně podbízí mainstreamovému divákovi. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Působivý náhled na situaci v Íránu. Rozhovory s většinou mladými lidmi doplněny kreslenými pasážemi. ()

Reklama

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Film, pojednávající o zelené revoluci v červnu 2009, poskládal režisér z amatérských videí z YouTube. Od té doby Alí Samadí Ahadí žijící v Německu do Íránu nemůže. (agass)

Reklama

Reklama