Reklama

Reklama

Oči tygra

všechny plakáty
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

„Než se doma nudit nebo se flákat po ulicích, je lepší jít si zaboxovat," popisuje středoškolák z pražského Žižkova, proč několikrát týdně navštěvuje místní tělocvičnu. Boxerský klub Oči tygra tu před lety otevřel bývalý šampión a osminásobný mistr republiky Stanislav Tišer, aby ochránil romské děti před nástrahami ulice. Z oprýskaného klubu se mu podařilo vybudovat důležité místo, které bezplatně navštěvují mladí lidé z celého Žižkova, žijící často ve složitých sociálních podmínkách. Mladší i starší, dívky i chlapce, všechny spojuje zápal pro box a přátelství s respektovaným a vřelým romským trenérem, který jim často nahrazuje blízkého člena rodiny. Energickému boxerovi se s otcovskou autoritou daří vštěpovat svým svěřencům sportovní pravidla, která jejich životu dávají řád a posilují nejen jejich svaly, ale i křehká sebevědomí. Svižný snímek mladé dokumentaristky Jany Počtové zachycuje i radikální zásah do zaběhnutého pořádku. Tělocvičnu čeká celková rekonstrukce hrazená z prostředků městské části, po které se má proměnit na moderní Centrum pro kontaktní sporty. Trenér se nostalgicky loučí se starým prostorem a s lehkými obavami očekává budoucnost. Najde se tu místo pro jeho Oči tygra? (Jeden svět)

(více)

Recenze (6)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Beru dokument spíše jako takovou zajímavost - "ty vole, na Žižkově je boxerský klub jak vystřižený z Rockyho nebo The Wire". Jana Počtová velmi distingovaně přihlíží (narozdíl od Generace singles se jenom jednou zdráhavě přímo zeptá účinkujících před kamerou) a nabízí jenom povrchní náhled na tento dobrovolný sociální spolek. A přitom závěrečná konfrontace se starostou (?) Prahy 3 mohla být mnohem zajímavějším tématem než pouhé nastínění atmosféry klubu, ze které nakonec nic nevznikne. To buď zabírá příliš prostoru, nebo mělo být jenom odrazovým můstkem pro celovečerní dokumentární snímek. Btw: Jano, pozor na ty mikrofony... 65 % ()

McFee 

všechny recenze uživatele

Byli jsme na tom dokumentu ze školou, a co se týče dokumentu samotného tak myslím že byl celkem dobře natočen, téma bylo určitě zajímavé. Práci S. Fishera určitě chválím, je jenom dobře když se děcka budou něčemu věnovat místo flákání se na ulicích. Po filmu následovala beseda s PhDr. Janou Horváthovou ředitelkou muzea romské kultury, s tou jsem se sice v několika bodech neshodl (podle mě je rasizmus v ČR spíše obráceně), ale i tak to byla určitě zajimavá skušenost. ()

greigor 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočený dokument o sociálně slabších, kteří si na nic nehrajou. V hlavní roli s romským panem Tišerem, který sice vzdělání moc nepobral, ale o to je to lepší lepší člověk. Téma boxu bylo zpracováno hezky i když to není můj nejoblíbenější sport.. Krátký film o velké věci. Viděl na premiéře. 4* ()

Maica 

všechny recenze uživatele

Box mi nic neříká a proto mě tenhle film opravdu nezaujal. Je prima, že se těch dětí někdo ujal, ale pan Tišer mi přišel docela nesympatický a navíc jsem většinu času vůbec nerozuměla, co ti lidé říkají. ()

BalbiJirka 

všechny recenze uživatele

Nápad určitě dobrý, víc takových projektů, aby se mladí neflákali po ulicích a radši dělali něco, co je někam posune. ()

Reklama

Reklama