Reklama

Reklama

Roura

(festivalový název)
  • Irsko The Pipe
všechny plakáty
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Snímek režiséra Ristearda O'Domhnailla je strhujícím záznamem čtyřletého nerovného boje obyvatel irské rybářské vesnice Rossport s firmou Shell. Ta v přilehlém moři narazila na ložiska zemního plynu a se souhlasem vládních úředníků začala se stavbou potrubí, které mělo vést přes pozemky místních farmářů. Rozpoutala tím jednu z nejdramatičtějších protestních akcí v novodobé irské historii. Obyvatelé Rossportu, kteří se stavbou od počátku zásadně nesouhlasili, se postavili na odpor a pomocí starých rybářských lodí, nafukovacích člunů i vlastními těly po několik let všemožně bránili své území. Když nepomohla ani intervence u Evropského soudu, zahájila místní učitelka protestní hladovku a jeden z rybářů se rozhodl svou bárkou blokovat cestu obřímu tankeru. Stavba další části potrubí pak mohla pokračovat jen za masivní policejní asistence a za mlžení zodpovědných zástupců státu. Napínavě sestříhaný dokument podtržený působivou hudební složkou a využívající dramatické záběry z protestních akcí i úchvatné scenerie panenské přírody v okolí Rossportu nabízí ukázku občanského aktivismu v té nejryzejší podobě. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Poctivý kus dokumentaristiky. Převelice zajímavé téma, které by svým významem vzhledem k rozloze a umístění zapadlo, vypráví věcným a nezaujatým pohledem o boji obyčejných lidí s ropoplynným průmyslem. Souboj zákonů, souboj vůlí, Davida a Goliáše, malí proti velkým, kdy ze záhadných důvodů policie raději nadržuje silnějšímu. Čmuchal bych v tom něco nekalého, co by vydalo na investigativní pokračování. Navíc má snímek výtečnou gradaci, kdy se vrchol nalézá v poražení mytické příšery, která bájně povstává z mlhy dalekého oceánu, a když se ji podaří vystrnadit z irských končin, máte radost za lidi, kteří si neradi nechají šlapat po svých právech. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

K mému zklamání se film nevěnoval občanskému aktivismu tak, jak jsem z obsahu vyrozuměl. Začal delším, ale o to zajímavějším úvodem o rozhádané vesnici. Když se uklidnili, čekal jsem, že film ukáže, jak se vesničané pustili do pořádného boje - kampaň, úřady, lobbing... jenže to ne. Režisér se soustředil hlavně na souboj rybáře s obrovskou lodí pokládající kabel. :) Souboj to byl dramatický, ale radši bych jiný druh boje. Jestli dokument o kauze řekl vše podstatné, tak mi to ukázalo, že jsou Irové nesmírně stateční a odhodlaní (kéž by to tak bylo i u nás), ale také, že jsou bezzubí, pokud jde o věcné řešení problému. ()

Edeltruda 

všechny recenze uživatele

Dokument dosti pesimistický - o lobbingu vládnoucímu světu a zákonech jen naoko platících pro všechny stejně; i optimistický - o lidské odhodlanosti i šťastné náhodě. Škoda jen, že Shell nesouhlasila s natáčením. Pohled druhé strany mi chyběl, i kdyby to byly jen líbivé PR řečičky podnikatelů, politiků nebo úředníků. ()

Reklama

Reklama