Reklama

Reklama

Krev v mobilech

(festivalový název)
  • Dánsko Blod i mobilen (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Napadlo vás někdy, že se ve vašem mobilu mohou skrývat vzácné minerály potřísněné krví obětí války v Demokratické republice Kongo? A že každým zavoláním nepřímo podporujete největší válečný konflikt od doby druhé světové války, kterému za posledních patnáct let padlo za oběť pět milionů lidí? Ne, to není žert, bez vzácných minerálů, jejichž drtivá většina pochází z ilegálních dolů v této zemi, by se totiž váš mobil neobešel. Dánský režisér Frank Piasecki Poulsen své pátrání začíná na Světovém mobilním kongresu v Barceloně. Ke svému zděšení zjišťuje, že mu žádný z výrobců nemůže zaručit, že právě jeho mobily nemají s nelítostnou válkou o naleziště minerálů v Demokratické republice Kongo nic společného. Vypraví se proto na místo činu a po náročné cestě se dostává do jednoho z největších dolů v regionu v konžské Bisie. Dětská práce, prostituce nezletilých dívek, smrt zavalením a přestřelky mezi členy místních gangů jsou zde každodenní realitou. Stejně jako všudypřítomná korupce v celé Demokratické republice Kongo. (Jeden svět)

(více)

Recenze (61)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Cílem dokumentu není cíleně útočit na společnost Nokia jak si zde mnozí myslí, ale ukázat na problém (to jak v dokumentu řečeno, tak i na oficiálních stránkách napsáno), který se dá řešit, stojí mnoho životů a podporuje válku v zemích 3 světa, které jsou tímto způsobem zbytkem světa nevědomky vykořisťovány a právě Nokia je na světovém trhu mobilních telefonů na místě číslo jedna a proto má i největší slovo. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

V dnešním světě už nikoho nezajímá odkud dané suroviny pochází a nebo ano?! Kolik prolité krve za tím stojí? ( Hodnocení: 8/10 ) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V Demokratické republice Kongo proběhla nejkrvavější válka od dob Adolfa Hitlera, přesto ale pochybuji, že by o ní lidé na Západě vůbec měli ponětí. Investigativní novinařina je velmi drahá a tomuto dokumentu proto přeji divácký úspěch a návratnost investovaných peněz. Na jádro problému přišel chlápek z té americké neziskovky, že všichni aktéři falešně předstírají, že pro to dělají maximum, ale to jen zpomaluje úsilí a a byznys funguje tak, že všichni chtějí mít co nejmenší náklady a využívat pokud možno otroky a pokud největší hráči na trhu jako Apple, Wal-Mart, Nokia apod. neřeknou kvůli tlaku spotřebitelů "tak dost, do roka chceme výrobky s dobrou pověstí", nic se nezmění. Pobavili mě manažeři Nokie jak se naučenými frázemi snažili problém zamluvit. Poulsen se dostal nejdříve k střední manažerce, která neměla rozhodovací pravomoci a v závěru dokumentu, kdy šéfům Nokie bylo jasně, že má dostatek natočeného materiálu proti nim také k vysokému manažerovy. Jeho vznešená řeč typu "řešení je komplexní a cesta k němu velmi složitá...společnost se nevyvíjí rychle" je vrcholem snímku.Poslední facku dala Poulsenovi opět nízká manažerka Nokie, nejhloupější z protagonistů, která mu ne moc diplomaticky řekla "Proč něco přiznávat, aby jste měli dobrý film, když my si nemyslíme, že máme co přiznávat". Tím snímek trochu pesimisticky končí a v Kongu bude z naších peněz za mobily nadále financována občanská války s dalšími pěti miliony mrtvých mužů, žen a dětí.Ne každý lidský život má stejnou hodnotu. Říká se tomu hierarchie smrti. Hodnota životů lidí, kteří byli zabiti, zmrzačeni nebo jinak poznamenáni konfliktem v Demokratické republice Kongo, je rozhodně na spodních příčkách tohoto hrůzného žebříčku.Konflikt v Sýrii nás pohoršuje a děsí, což se zdá samozřejmé, vzhledem k tomu, že už připravil o život dvě stě tisíc civilistů. Nicméně počet obětí konfliktu v Demokratické republice Kongo se odhaduje až na šest milionů. Podle organizace Oxfam civilisté na východě země dodnes čelí útlaku od ozbrojených skupin. Organizace spojených národů zemi označila za „centrum znásilnění“. Pygmejové, žijící na severovýchodě země, byli zabíjeni a pojídáni ozbrojenými rebely.dokonce popisován jako „africká světová válka“. Je považován za pozůstatek rwandské genocidy, do které byly zapojeny armády devíti afrických národů. V konžské válce se protíná mnoho konfliktů. Země je plná vzácných minerálů, které by mohly být zdrojem obrovského bohatství a prosperity pro místní lid, ale namísto toho jen přitahují ziskuchtivé ozbrojence. Tato neutěšená situace přitom trvá už několik generací. V době nadvlády belgického krále Leopolda II. na přelomu 19. a 20. století proběhlo na tomto území jedno z největších masových vraždění v historii lidstva. Zahynulo až deset milionů lidí. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument. Chybělo mi tam však více detailních zákulisních informací z průběhu natáčení v nebezpečné zemi. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dnešní ľudia sú obrovskí sebci, v podstate sme všetci určitým spôsobom sebci, aspoň sa mi to zdá v niektorých veciach, ale mám pocit, že v dnešnej dobe aj v tom, v čom by sme nemuseli. Dnes chce mať každý všetko, všetko si užiť, ale zodpovednosť nikde, nikto nemyslí na následky. Je mi smutno, že biznis nahradil lásku a rozum. Je to smutné, že najmenej tých 5 miliónov ľudí zomrelo len kvôli bojom o vzácne kovy, ktoré používame snáď vo všetkom, no tu sa jedná o konkrétne veci v mobiloch a nikto to nejak nerieši, je smutné kam sme sa dostali. Tento dokument si vybral za tému konkrétnu vec a ide jej po krku, no veľmi slabo, aj keď podstatu chápeme, je to príliš povrchné a zaznieva málo informácií a málo argumentov. Tento dokument rozhodne je spracovaním slabý aj keď myšlienkovo silný a k prelomovým veciam v investigatívnej žurnalistike sa teda nezaradí. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Pěkný záměr Franka Piasechi Poulsena a kus dobré investigativní filmařiny k tomu. Takhle si představuju dobré zracování tématu. Zjistit o co jde, kdo o tom ví, nenechat se odbýt, natáčet na místě, vrátit se se záběry, potvrdit nebo vyvrátit trvzení korporací s vědci, navrhnout řešení, vyzpovídat odborníky a jiné. Super takhle to má vypadat. Krev v mobilech je navíc divácky atraktivní protože mobil má dnes každý a týká se tak každého. Samozřejmě že vinit z něčeko jen Nokii je nesmysl jak tady někdo vytýká, ale Frank sám říká, že to není primárně o nicch. Nokia je ale velký symbol a největší hráč na trhu. Uvidíme, jestli se někdy něco změní. Jeden svět 2011 ()

keddy79 

všechny recenze uživatele

Opět dokument nemá moc šancí změnit svět. Ale oceňuji snahu otevřít lidem oči, aby si alespoň na chvilku uvědomili, že cestu našich "chytrých" hraček nelemují jen šťastní mobilní operátoři (o těch víme dobře, nadáváme na ně každý měsíc při placení účtu), obchodníci s naducanými kapsami (často jim tiše závidíme) a poněkud méně šťastní malajští či jiní dělníci, kteří pracují za misku rýže (o nich se ví alespoň z části), ale jsou tu i původ krvavých surovin, které navíc financují zabíjení na africkém kontimentě. Koho Krev v mobilech alespoň trochu zaujala, doporučuji ještě Slzy Konga - http://www.csfd.cz/film/269844-slzy-konga/ ()

Luke7 

všechny recenze uživatele

Autor toho dokumentu se rozhodl vypátrat zdroj minerálů použitých při výrobě jeho mobilu Nokia. Snaží se jednat s vedením Nokie o otázce původu minerálů. Nokie o problému ví už 10 let a vpodstatě jen mlží a vymlouvá se na položené otázky. Přitom by stačilo tlačit na dodavatele ohledně původu minerálů, tak jak to je zavedeno u některých dřevin. Je třeba také většího tlaku spotřebitelů, aby s tím výrobci konečně začali něco dělat. V dokumentu se také dozvíte, že minerály před další úpravou se dají vystopovat pomocí geologického původu. Veškeré odpovědi Nokie na otázky byly tím pádem jen výmluvy a lži. Svělý byl sestup do nitra dolu, který je až 100m hluboký bez zajištění proti sesuvu a dobívájí zde mineráli spousty lidí včetně dětí. Zhlédnuto v rámci festivalu Jeden svět 2011 v Opavě. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Odvážný dokument, který je ale jinak dost neurčitý a subjektivně ovlivněný. Část s Kongem byla přinejmenším zajímavá, úředník sedící na dvou židlích, fetišista do uniforem nebo hororový příběh o znásilnění završený celkem dramatickým děním v Bisii. Legislativní řešení problému už tak "zábavné" nebylo, navíc neukázalo nic, co už bychom ze současné politiky neznali. Bez elektroniky se dnes žít nedá a nevím, jestli by každý rád připlatil za certifikované součástky. Házení viny na Nokii nepovažuju za relevantní, stejně by se k tomu podle mě stavěli i ostatní výrobci mobilů a notebooků a dalšího smetí ... oni si o to pravděpodobně řekli jen svojí "sociální odpovědností" - průměrný dokument, ale za odvahu jedna * navíc. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Na tento dokumentárny film som sa tešil viac ako rok pokial ho zoženiem s dabingom, ale čas natolko vystupnoval očakávanie, že sklamanie nemôžem poprieť. Videl som verziu ktorá trvala 52 minút. Snaď verzia s dĺžkou stopáže 82 minút obsahuje ohromujúce zábery, alebo informácie, ktoré som postrádal a dokument tak stratil to, čo som očakával. Možno ostatných 30 minút nebolo možné zverejniť z rôznych dôvodov a tak boli vystrihnuté. Konštatujem, že či si vlastne autor dokumentu Frank Piasechi Poulsen uvedomil dôležitú vec. Ak by prestala Nokia odoberať vzácne mineráli z Konga, tak by tam tamojší ludia prišli o prácu a zrejme o jediný zdroj prímov. To by sa týkalo istotne státisíce ludí. Najviac mi vadila vsunka s americkým kongresmanom. Urobil si reklamu aký je humánny, že sa tam vykoristuje a bla bla bla. USA je známe, že najviac profituje z vojen po celej planéte a väčšinu sami rozpútali. Tak o čom točil? Na záver chcem len podotknúť, že všetci z toho profitujú v rátane samotného pána Frank Piasechi Poulsen z rozdielom, že on sa netváril, že o ničom nevie, alebo s tým nemôže nič urobiť. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Poulsen by určitě rád udělal dokument detailnější, odbornější a se širším záběrem, jenže pak by o něj neměla široká veřejnost zájem. A tím by začal ztrácet i samotný dokument na významu, kterým je právě zapůsobit na lidi. Skladba je podle mě na podobné dokumenty velmi důstojná (terénní výzkum, potvrzování/vyvracení hypotéz) a jen škoda, že se od té doby vcelku nic nezměnilo. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Jde jen o to, že elektronika se z něčeho vyrábí a to z čeho se vyrábí se těží v zemi kde se válčí a válka také něco stojí, tak se tyto peníze využívají na koupi armádní výbavy. .. P.S.: Nejhorší je ten začátek, kdy náš "hlavní hrdina" dává všem okolo naprosto idiotskou otázku na kterou normální zaměstnanec nemůže znát odpověď a pak prohodí " jak to, že se s námi nechtějí bavit, co asi skrývají?" .... HODNOCENÍ: 50% (3*) ()

enjoi 

všechny recenze uživatele

I přes velmi subjektivní doprovodný komentář a absenci nějakých obsáhlejších faktů oceňuji na tomto dokumentu hlavně to, že se tvůrce odvážil jet až přímo na „místo čínu“ i přes všechna varování. Podmínky, ve kterých tam lidé žijí a pracují jsou naprosto otřesné a korporace, těžící z jejich trvdé práce, s tím očividně nehodlají nic dělat. Stojí za zhlédnutí. 70 % ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

přehnaně moralizující dokument (kecy jako "nemůžu své ženě ani napsat sms když vím, odkud pochází součástky z mé Nokie" atd.), na druhé straně bez jakýchkoliv vědeckých podkladů či alternativ. Oceňuji výlet přímo ke zdroji, ale jak už tu někdo napsal: situace v Kongu je v tamější kultuře natolik zakořeněná, že to není problém můj, ale problém samotného Konga a dokud se tam lidé nezačnou nějakým způsobem bouřit, není šance, že se něco změní. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktery sice poukazuje na zavazny problem, ale krome tohoto faktu neresi vubec nic. Pokud by nerostne bohatstvi z Konga neuzili vyrobci z elektrotechnickeho prumyslu, pouzilo by se to jinde a Konzane se budou zabijet vecne. Mozna zarazi jen fakt, jak se k cele situaci stavi nejvetsi vyrobce mobilu... Holt, penize a moc mely vzdy vetsi hodnotu nez lidsky zivot nebo dustojnost. Dokument sam o sobe je jen prumerny, ale ocenuji statecnost tvurce a pridavam jednu hvezdicku. ()

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...je těžké pochopit a přijmout fakt, že "pouhým konzumním přístupem k životu" podporuji skutečnosti ve světě, které bych při normálně umožněné volbě promýšlela... jenže informace nejsou... rozhodnutí, zda kupovat šaty, které jsou vyráběny v dětských továrnách, jídlo, které zabíjí, spotřební výrobky, které jsou cíleně vyráběny pro malou životnost... ano, a také mobily, díky kterým trpí a umírají lidé jsou těžká tam, kde informace prostě chybí (jsou utajovány)... na otázku, kterou pokládám, když jdu koupit džíny, kde byly vyrobeny, většina prodavačů, jejich vedoucích a nákupčích koukají vykuleně... a přitom, když se dáme do řeči a pochopí o co jde, co jsou jednoznačně pro, aby tyto informace nechyběly... a už přitom vlastně riskují... zaměstnání... začarovaný kruh a tak jsem vděčná za každý dobrý film, který se snaží tuto situaci měnit... jen otázka? obejdu se bez mobilu? počítače? jsem na nich pracovně závislá... tak co teď? konec jako ve filmu... nevím a jsem z toho naštvaná... ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Pan Frank Piasechi Poulsen měl dobrý nápad na dokument a poodkryl jen určitou část tohoto problému. Přesto to vše co, se mu natočit povedlo je výpovědí o protipólech dnešní doby. Nepochybně se tento problém netýká pouze Nokie a pouze těžby nerostů. Týká se to i lidí ve fabrikách, kteří mobily vyrábějí (viz. Apple). Co jsem si odnesl z tohoto filmu je pocit toho, že v Kongu se v nejbližší době nic nezmění a ukázku toho jak velké korporace zastiňují a nepřiznají pravdu. A teď mě omluvte právě mi zvoní na stole má Nokia. ()

Palvinie 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý dokument o porušování lidských práv. Mohlo by se zdát, že se nabízí dvě řešení. Buď všichni přestaneme kupovat elektrotechnické výrobky jako mobily, počítače a tablety. Nebo společnosti vyrábějící právě tyto vymoženosti přestanou nakupovat "ingredience" z Konga. Avšak ve vzduchu visí otázka, zda-li by to válečnou situaci v Kongu ukončilo? Dle mého názoru těžko. Kdyby jim došly zbraně, umlátili by se kameny a ženy by byly na mrtvolách svých mužů dále znásilňovány. Tohle ovšem tvůrci dokumentu nedomysleli. ()

Reklama

Reklama