Reklama

Reklama

Krev v mobilech

(festivalový název)
  • Dánsko Blod i mobilen (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Napadlo vás někdy, že se ve vašem mobilu mohou skrývat vzácné minerály potřísněné krví obětí války v Demokratické republice Kongo? A že každým zavoláním nepřímo podporujete největší válečný konflikt od doby druhé světové války, kterému za posledních patnáct let padlo za oběť pět milionů lidí? Ne, to není žert, bez vzácných minerálů, jejichž drtivá většina pochází z ilegálních dolů v této zemi, by se totiž váš mobil neobešel. Dánský režisér Frank Piasecki Poulsen své pátrání začíná na Světovém mobilním kongresu v Barceloně. Ke svému zděšení zjišťuje, že mu žádný z výrobců nemůže zaručit, že právě jeho mobily nemají s nelítostnou válkou o naleziště minerálů v Demokratické republice Kongo nic společného. Vypraví se proto na místo činu a po náročné cestě se dostává do jednoho z největších dolů v regionu v konžské Bisie. Dětská práce, prostituce nezletilých dívek, smrt zavalením a přestřelky mezi členy místních gangů jsou zde každodenní realitou. Stejně jako všudypřítomná korupce v celé Demokratické republice Kongo. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (61)

enjoi 

všechny recenze uživatele

I přes velmi subjektivní doprovodný komentář a absenci nějakých obsáhlejších faktů oceňuji na tomto dokumentu hlavně to, že se tvůrce odvážil jet až přímo na „místo čínu“ i přes všechna varování. Podmínky, ve kterých tam lidé žijí a pracují jsou naprosto otřesné a korporace, těžící z jejich trvdé práce, s tím očividně nehodlají nic dělat. Stojí za zhlédnutí. 70 % ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Odvážný dokument, který je ale jinak dost neurčitý a subjektivně ovlivněný. Část s Kongem byla přinejmenším zajímavá, úředník sedící na dvou židlích, fetišista do uniforem nebo hororový příběh o znásilnění završený celkem dramatickým děním v Bisii. Legislativní řešení problému už tak "zábavné" nebylo, navíc neukázalo nic, co už bychom ze současné politiky neznali. Bez elektroniky se dnes žít nedá a nevím, jestli by každý rád připlatil za certifikované součástky. Házení viny na Nokii nepovažuju za relevantní, stejně by se k tomu podle mě stavěli i ostatní výrobci mobilů a notebooků a dalšího smetí ... oni si o to pravděpodobně řekli jen svojí "sociální odpovědností" - průměrný dokument, ale za odvahu jedna * navíc. ()

Reklama

keddy79 

všechny recenze uživatele

Opět dokument nemá moc šancí změnit svět. Ale oceňuji snahu otevřít lidem oči, aby si alespoň na chvilku uvědomili, že cestu našich "chytrých" hraček nelemují jen šťastní mobilní operátoři (o těch víme dobře, nadáváme na ně každý měsíc při placení účtu), obchodníci s naducanými kapsami (často jim tiše závidíme) a poněkud méně šťastní malajští či jiní dělníci, kteří pracují za misku rýže (o nich se ví alespoň z části), ale jsou tu i původ krvavých surovin, které navíc financují zabíjení na africkém kontimentě. Koho Krev v mobilech alespoň trochu zaujala, doporučuji ještě Slzy Konga - http://www.csfd.cz/film/269844-slzy-konga/ ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Na tento dokumentárny film som sa tešil viac ako rok pokial ho zoženiem s dabingom, ale čas natolko vystupnoval očakávanie, že sklamanie nemôžem poprieť. Videl som verziu ktorá trvala 52 minút. Snaď verzia s dĺžkou stopáže 82 minút obsahuje ohromujúce zábery, alebo informácie, ktoré som postrádal a dokument tak stratil to, čo som očakával. Možno ostatných 30 minút nebolo možné zverejniť z rôznych dôvodov a tak boli vystrihnuté. Konštatujem, že či si vlastne autor dokumentu Frank Piasechi Poulsen uvedomil dôležitú vec. Ak by prestala Nokia odoberať vzácne mineráli z Konga, tak by tam tamojší ludia prišli o prácu a zrejme o jediný zdroj prímov. To by sa týkalo istotne státisíce ludí. Najviac mi vadila vsunka s americkým kongresmanom. Urobil si reklamu aký je humánny, že sa tam vykoristuje a bla bla bla. USA je známe, že najviac profituje z vojen po celej planéte a väčšinu sami rozpútali. Tak o čom točil? Na záver chcem len podotknúť, že všetci z toho profitujú v rátane samotného pána Frank Piasechi Poulsen z rozdielom, že on sa netváril, že o ničom nevie, alebo s tým nemôže nič urobiť. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Cestopisné dokumenty většinou nesměřují do Konga. Jediný další dokument, který jsem o Kongu viděla, byl o ženách a násilnostech na nich páchaných. Tento o mužích, jež jsou obětí lhostejnosti. Pracují v dolech, které nepodléhají pravidlům bezpečnosti. Podléhají ozbrojeným skupinám. Na druhé straně stojí firma Nokia, která je symbolem lži, když tvrdí, že nemůže původ minerálů vystopovat, a lhostejnosti, když dovolí zabíjení tím, že dává přednost zisku před zodpovědností. Jsou však peníze víc než člověk? ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Dokument přichází hned v úvodu s alarmující informací, že za posledních 15 let přišlo v Kongu o život nejméně 5 milionů lidí. Avšak svobodný stát Kongo již v minulosti během kruté vlády a hospodaření Belgického krále, jak se nechával nazývat Leopold II., za pouhých 30 let v letech 1885 - 1915 snížil počet obvyvatel Konga z 30 na 15 milionů. Tento čin však oproti dnešním praktikám nezůstal bez povšimnutí a byl takřka světem donucen svou personální kolonii opustit. Dnešní situace je samozřejmě jiná, také o penězích, ale ze kterých však neprofituje pouze jednotlivec. (Expertt)

Reklama

Reklama