Reklama

Reklama

Kdyby mě zabili...

(TV film)
Česko, 2011, 55 min

Režie:

Ján Novák

Hrají:

Norbert Lichý, Josef Klíma (vypravěč), Jefim Fištejn, Václav Klaus (a.z.), Gustáv Husák (a.z.), Václav Havel (a.z.)

Obsahy(1)

"Kdyby mě zabili, měl bych nádherný pohřeb za státní peníze a zbyla by po mně jen tabulka na zdi se jménem někde u toalet," říká smutně bývalý elitní policista Michal. V současnosti se skrývá v zahraničí, protože v demokratické České republice se dvacet let po listopadovém převratu obává o svůj život. Z normálu jej vychýlily dva případy z roku 2007, které vyšetřoval. Když zjistil, že smrt arménského občana a vražda řidiče Sazky má společného jmenovatele, začal rozkrývat struktury zločineckého podsvětí. Jeho protivníkem se stala přímo hlava ruskojazyčné mafie (tzv. vor v zakoně), která na našem území působí. Policista protivníka usvědčil. Když pak ale český soud mafiánského bosse osvobodil, Michal najednou pocítil horkou půdu pod nohama.
Ruskojazyčný organizovaný zločin se v naší zemi etabloval v devadesátých letech. Je úzce svázán se sítí agentů KGB a StB a s protagonisty bývalého režimu a s jejich ekonomickými zájmy. Bohužel je dnes už také hluboce spřízněn se současnou politickou a hospodářskou elitou České republiky. To v podstatě účelově znemožňuje nestranná policejní vyšetřování mafiánských zločinů a spravedlivá objektivní soudní rozhodnutí. Dnes už totiž nevíme, kdo je kdo. Nevíme jestli policista a soudce není zároveň zločinec, jak konstatuje jeden z účinkujících v dokumentu Jána Nováka Kdyby mě zabili... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nepoznám jednotlivých aktérov, no skôr ma zaujímali fakty a tie sú desivé, ľud sa o veci verejné nezaujíma, pritom má štát nedokonalé zákony, nepotrestal mnohých vinníkov, naopak tí prezliekli kabáty ako sa hovorí a vďaka divokému kapitalizmu v Českej republike, no aj na Slovensku, ale o tom dokument nie je, mafie ovládli štát, nabalili na seba veľa investícií a pracovných miest atak sa stali miestnymi oligarchami, pánmi s mocou, peniazmi a niektorí aj slávou. Aspoň vidíte, kam môže neodbornosť, hlúposť, pasivita, naivita a slepá dôvera veci dohnať. Smutné, som rád za tento investigatívny dokument, no zrejme nielen ohľadom osôb nebol dokonalý, ale aj časovo, fakticky a ešte v niektorých detailoch, proste troška veci pomiešali bez poriadneho spojenia a vyvrcholenia. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Zaujímavý a potrebný dokument presiaknutý beznádejou a depresiou. Ukazuje, ako fungujú dejinné udalosti na jednotlivých úrovniach poznania a moci. Ako je zneužívaná viera ľudí, že prichádza spravodlivý režim, že sa konečne dočkajú funkčného štátu obývaného, slušnými, zodpovednými a čestnými občanmi, že konečne budú môcť byť hrdí na štát, v ktorom žijú. Namiesto toho počúvajú svedectvá o tom, aké pitoreskné mocensko-politické konglomeráty sa vytvárajú, transformujú a zanikajú, aby na ich troskách vznikali nové, ešte rafinovanejšie. A ako neexistuje žiadna špinavosť a podlosť, ktorej by sa nedopustili, ak ide o majetky. Len nech nikto nečaká nielen happy end, ale ani svetielko na konci tunela. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden ze zásadních televizních dokumentů o skutečném pozadí Sametové revoluce a vysvětlení, že ,,sametu" bylo použito zcela záměrně, aby předchozí nomenklatura dopadla do nových pořádků jako do bavlnky. Tenhle dokument by měl být povinnou součástí výuky na všech stupních škol...Česká televize je jediná, kdo něco takhle otevřeného točí (točila), díky za to, bohužel dosah skoro nulový - 278 hodnotících hovoří za vše... Suma sumárum zásadní, leč polozapomenutý dokument o tom, že nám tu vládnou stále titíž lidé, stále ti samí komunističtí zločinci... ()

Píta 

všechny recenze uživatele

Překvapivě otevřený dokument z dílny České televize, který vypráví příběh dnes již bývalého policisty útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, jenž se během vyšetřování dostává až k nejvyššímu představiteli ruskojazyčné mafie působící na našem území (tzv. vor v zakoně). Není divu, že se tento policista stal pro některé nepohodlným. Překvapivé už však je, že se znelíbil i svému nadřízenému. Ať si myslíte o dění na vlivných místech cokoliv, při sledování tohoto dokumentu se úžasu stejně neubráníte. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Já mám takovýhle témata hodně rád. Tvůrcům bych asi vytkl, že do obrazu dali hudbu v momentě, kdy běžel autentický záznam a já jako divák jsem měl velký problém tomu záznamu rozumět. Také by se dalo polemizovat o tom, zda třeba pan Tlustý má v podobných věcech úplně čisté svědomí. Ale co řikal byla krutá pravda. Otázka je jestli v podobných věcech sám nejel. "Je přeci správné nekrást. Je přeci správné být slušný." Bohužel Homo Oeconomicus má jiné hodnoty. Možná už je čas na nějakou tu sociální bouři, samozřejmě pokud možno bez restaurace komunismu. Dokument, u kterého se udělá slušnému člověku zákonitě špatně. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama