Reklama

Reklama

Vnoučata kubánské revoluce

(festivalový název)
  • USA Nietos de la Revolución Cubana, Los
všechny plakáty
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

„V téhle zemi nemá cenu pracovat ani studovat," říká mladá Merci na ulici kubánského hlavního města Havany. Student Javi na otázku, jaké oběti je ochoten přinést myšlenkám revoluce, zvedá prostředníček. Podle některých hlasů roste na Kubě nová opozice. Jsou to dnešní mladí lidé, kteří nemají s padesát let starým revolučním tažením nic společného a necítí k jeho idejím už ani sentiment svých rodičů. Vnuci a vnučky kubánské revoluce otevřeně vypráví o frustraci a depresi mladé generace. Ta touží po cestování do zahraničí, slušném bydlení a svobodě projevu, který si v čím dál větší míře kompenzuje na internetu a v provokativních textech rapových skladeb. O pasti, do které jsou castrovským režimem chyceni, vypovídají ve filmu jak „děti ulice", tak nejvýznamnější kubánští opoziční novináři a novinářky, mezi nimi perzekuovaná bloggerka Yoani Sánchez, i kubánští hiphopoví umělci. Snímek Carlose Montanera, prokládaný archivními záběry, koření autentický kubánský rap. (Jeden svět)

(více)

Diskuze

rerabinka

rerabinka (hodnocení, recenze)

Lidé na Kubě jsou rozdělení do několika sociálních tříd, které jsou od sebe jasně rozpoznatelné a oddělené (žijící v různých částech Havany). Průměrný plat na Kubě je 300-450 pesos. Studenti nemají často ani na jídlo a ošacení, které si vzájemně půjčují a těžko se divit jejich výrokům, že v téhle zemi nemá cenu pracovat ani pro tuto zemi cokoli dělat. Mladí lidé na Kubě nejsou s revolucí v 50.letech už nijak spjati a necítí k ní žádný sentiment, spíše naopak - vidí, jak je systém nefunkční a nesouhlasí s ním. Proto je na Kubě takové množství sebevražd mladých lidí. Lidé uvažují jen v měřítku své individuality a nemožnosti jednotlivce cokoli změnit a ne bohužel v měřítku celospolečenském. Občané zde nemohou organizovat žádné veřejné demonstrace (ani kdyby byly na oslavu revoluce), jinak vám hrozí obvinění a uvěznění. Embargo a blokáda ze strany USA slouží jako výmluva kubánské vlády pro všechny obtíže, se kterými se občané setkávají. Program současné vlády nemá pokračování a vytváří se prostor pro nástup nové generace, ale stále zde převládá názor, že změna musí přijít shora skončením Castrovy dynastie.
Diskuse po promítání Člověka v tísni 14.4.2011 Hostem byl Rolando Jimenez Pozada, který strávil ve vězení na Kubě 7 let. Nepřítelem režimu se stal tím, že vytvořil právnickou skupinu, která se zaměřila na porušování Ústavy ze strany státu. Po obvinění by po 6 měsících měl následovat soud, ale v případu Rolanda se tak stalo až po 4 letech. Kubánskému režimu pomáhá i geografická poloha a fakt, že jsou jako ostrov izolovaní. Vláda vlastní média a velmi dobře se jí daří blokovat přenos nežádoucích informací. Internet má k dispozici zhruba 10% obyvatel, předně státní podniky, ministerstva a pro turisty je k dispozici na hotelech.

Reklama

Reklama