Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektivní drama z doby těsně před sjednocením naší tělovýchovy. Kriminalisté vyšetřují vraždu funkcionáře fotbalového klubu, úplatky a manipulaci s výsledky zápasů. (oficiální text distributora)

Recenze (22)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"S tou ctí tak neházejte. Při tom Vašem sportu je jí každej gram dobrej." Ovlivňování fotbalovejch výsledků? To snad ne. Nedělo se to tehdy a neděje se to ani teď. Namátkou bych mohl jmenovat minimálně dva zápasy posledního ligovýho kola, kde se to určitě nedělo. Fotbal se prostě musí umět dělat a trefit prohru favorita 6:1 je snem každýho sázkaře. Tady se tomu trošku dopomohlo, funkcionáři evidentně měli správný progresivní myšlení a mě to chvílema snad i bavilo. Ale jinak sci-fi. Mám na to svědky - ctihodní pánové Pelta, Berbr, Rogoz, Horník a Čtvrtníček. Ten fotbal se prostě sám neudělá. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Deyl jako policista? Ne, prostě ho nejsem v této roli schopna akceptovat. To, co se děje kolem něj, je prvoplánové a naprosto předvídatelné. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Stranická propaganda se ve filmu 50. let nevyhnula žádnému prostředí a to sportovní jak vidno nebylo výjimkou. Ani herecké výkony tu zrovna neoslní a zvuk který se u snímku dochoval je místy téměř k neposlouchání. Naštěstí má "V trestném území" i řadu světlých stránek - velmi dobrou dobovou atmosféru, na své si přijdou příznivci swingu, kteří zde mají jedinečnou příležitost poslechnout si Orchestr Karla Vlacha s Vlastou Průchovou a v neposlední řadě stojí za zmínku stadion Olympie, který si zahrál legendární vršovický Ďolíček. Zbývá jen postesknutí sportovního fanouška nad tím, že pokud se praktiky fotbalových bafuňářů za těch pětašedesát let změnily, tak bohužel jedině k horšímu... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ani by mi tak nevadila ta stranická masírka ohledně toho, že sjednocené sportovní svazy budou pod bdělým okem komunistických soudruhů zárukou čistě odehraných zápasů bez úplatků a domluvených výsledků (ha ha ha), jako to, že na detektivku obsahuje řadu nesmyslů, a dokonce jsem měl chvílemi pocit, že sleduji seriál Specialisté na Nově. A popravdě, když je na konci odhalen tak dramaticky pachatel, musel jsem si film vrátit zpátky, abych zjistil, o koho jde, abych si následně řekl, že to se dalo odhadnout a napadlo mne to nejpozději při tom výčtu (protože kdo jiný se na tom place kromě holky na recepci motal, že?), ale ještě jsem musel sledovat dramatických patnáct minut, aby policisté ovlivněným výsledkem zápasu zjistili, jak to bude. Přitom i jim to přece muselo být jasné. Navíc si myslím, že Jaroslav Zrotal nepatřil tehdy k nijak moc známým ani výrazným hercům, ale zase měl jistě správné stranické myšlení, když spoluzakládal Realistické divadlo. Film mě potěšil jen v několika málo dílčích věcech: mladičkou Alenou Vránovou jakožto Věrkou, jejího chlapce že hrál Kemr, atmosférou tehdejších fotbalových hřišť (vtipná scéna s těmi flaškami od piva pod schody), kdy jsem jim záviděl vedlejší vybavenost jako bufet, kavárnu, taneční sál a bar, a konečně dvěma písničkami Vlasty Průchové s orchestrem Karla Vlacha. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Zajímavé kriminální drama ze sportovního prostředí. Trochu naivní námět a na detektivku i celkem malá metráž filmu. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Občas má některý záběr až noirovou atmosféru, ale je to zabito tím neustálým agitováním, které se ani nesnaží být podprahové (naprosto vzorový je zde ve své roli Josef Bek). Zajímavá je účast orchestru Karla Vlacha se zpěvačkou Vlastou Průchovou, pro kterou to bylo jediné účinkování ve filmu. Nicméně, vystupují zde jako součást odcházejícího světa. Jak jim asi při tom natáčení bylo? ()

sator 

všechny recenze uživatele

Film evidentně vznikl na objednávku strany,která potřeboval zdůvodnit čistku ve vrcholných orgánech českého sportu. Jako detektivka to jde tak *** Dramaturgie je slaboučká * Závěrečná honička, kdy vůz SNB pronásleduje tramvaj, si nenechte ujít :) ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Nadčasový film. V něm je Berbr  https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/korupcni-afera-kolem-romana-berbra.K34067  i https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/fotbal/1-liga/dalsi-vyvoj-afery-berbr-freisler-nesmi-sest-let-pusobit-ve-fotbalu/61dc7e7bd60dfef4a41b8765  atd. Ještě, že ji mi fotbal šuma fuk. Starý film dokazuje, že jen magor debilní věří výsledkům ligy. Ještě tak vědět, kdo je vrah? ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

Průměrná, ale koukatelná detektivka se vtahujícími retrospektivami (opatřenými voice overy), které kazí výsledný dojem nedopracovaný scénář ( postava záletníka v podání Josefa Kemra nemá ve filmu výraznější smysl) s řídkou zápletkou a výrazně tezovitým vyzněním. Agitační rovina tentokrát cílí na podvodné korupční praktiky v zákulisí fotbalu. Film otevřeně a místy s až absurdní vyčítavostí ( porovnávání lživého článku o stavu fotbalu s kriminální realitou ) oroduje za zapojení fotbalu do sjednocené tělovýchovy, která ho s definitivní platností pročistí a zbaví podvodného kšeftování....více zde...http://blacklsays.blogspot.cz/2012/08/v-trestnem-uzemi-r-miroslav-hubacek-1950.html ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Takové klasické krimi z té doby. Navíc ze zajímavého sportovního prostředí...a kupodivu, na to, že se jedná o film z roku 1950, tak tady zase tak strašně nezavání komunistická propaganda. (I když úplně čisté to taky nebylo, za vše mluví věta: "Však on tě taky ten humor přejde, když ti to tady znárodní..." :D) ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Kriminálka z futbalového prostredia. Dvojica policajtov Deyl st + Dítě . Film je priemerný, no sú tu pekné historické zábery , hlavne na ten štadión... Téma korupcia vo futbale , akosi sa to vrátilo, alebo nie??? Filmu dávam 50%. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Vražda funkcionáře, úplatky, manipulace s výsledky fotbalových zápasů. Případ odehrávající se dva roky po válce a jako kdyby byl z dnešních dnů. Klasická poctivá detektivka ze sportovního prostředí držící se všech pravidel svého žánru. Zpočátku je nám představen detektiv coby muž od rodiny. Šťastné rodiny se dvěma malými dětmi. Tedy obyčejný člověk jako každý jiný. Zahrál si ho Rudolf Deyl ml. a opravdu skvěle. Když je nalezena mrtvola a on je přivolán k případu, okamžitě se z něho stává přísný a rázný policajt. Atmosféra snímku je čítanková. S ohledem na svou dobu vzniku se jedná o vkusný přímočarý film sledující pátrání po vrahovy, během kterého jsou odhaleny i jiné švindle, které mají s případem víc než co do činění. Zub času bohužel značně nahlodal zvuk, ale na druhou stranu tomu více dodalo ono kouzlo detektivní klasiky. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československé krimi z fotbalového zákulisí zasazená do roku 1947, dle očekávání notně prostoupené ideologickou propagandou. Vyšetřování totožnosti oběti loupežné vraždy zavede nadporučíka Kalouska v podání těžce prorežimního R. Deyla a mnohem sympatičtějšího Z. Dítěte do prostředí fotbalových funkcionářů a jejich nekalých praktik. Vzhledem k tomu, že se tyto machinace s výsledky zápasů dodnes nezměnily, domnívám se, že nesportovní aktivity fotbalových jednatelů a jejich černobílé (buď podvodník nebo komunista) morální profily pouze posloužily jako odůvodnění k zestátnění fotbalových klubů a destrukci jejich tradičních názvů v příštím roce. Ve vedlejších rolích se představili J. Roll, J. Chvalina, dr. K. Peyr a A. Holzinger v rolích ziskuchtivých bafuňářů, hlavní ženské role obsadily půvabná A. Vránová a D. Medřická. K pousmání vedla zajímavá myšlenka hlavního vyšetřovatele : ´to jsou oni, samá ženská, divný kšefty, karban, chlast a říkají si sportovci´. V roli jediného kádrově správného fotbalového jednatele se objevil J. Bek, jenž mě však pěkně sral, neboť každá věta, co vypustil z úst byla propagandistická sračka, pochopitelně vyslovená s patřičným nadšením. Poněkud zbytečné, avšak nikoli v roce 1950, bylo krátké zobrazení rodinné Kalouskovy idylky na počátku snímku, jež měla zřejmě symbolizovat kontrast mezi soukromým a pracovním životem správných socialistických občanů. Ve snímku se též objevila začínající jazzová hvězda V. Průchová, avšak její pěvecký projev bohužel nemohu pochválit, neboť mě spíš vyděsil. Režisér Miroslav Hubáček natočil poměrně slušnou kriminálku, postupné odhalování nečekaného pachatele bylo na úrovni a bavilo mě, nicméně bohužel znatelná prorežimní pokroucenost dovoluje dosáhnout na maximálně průměrné hodnocení. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je veselé domlouvání prohry Olympie s posledním FAK. „Zápas dopadne 5:1 pro nás.“ „A menší skóre by vám nestačilo?“ „Ne, ne mám to spočítaný.“ „Tak teda 5:1!“ Úsměv od ucha k uchu a tajemník s prokuristou jsou dohodnuti. Pěkný umírněný výkon Deyla i Dítěte. Sympatický Jiří Roll v roli tajemníka Olympie. Pouze lehký náznak politiky odpovídající době vzniku: do teď jste dělali všechno úplně blbě, ale teď konečně přejde sport do rukou lidu. Jinak je to pěkná detektivka s překvapivým rozuzlením. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Poněkud naivní detektivka s ideologickým podtextem. Korupce z fotbalu nevymizela ani za socialismu a už vůbec ne po něm. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Obyčejná kriminálka bez vzruchu a v pro mne nezajímavém prostředí. Celý film jsem se nudil, abych nakonec zjistil, že vraha si nepamatuji, a tudíž jsem netušil, kde se v příběhu vyskytl. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Zas tak špatné to není, Kdyby tady nebyla ta stranická masírka (rok 1950), která měla odůvodnit sjednocení sportu pod ČSTV, skoro likvidaci některých sportů (tenis) a především Sokola, i různé odstranění jednotlivých sportovců emigrací počínaje až po jejich zavírání (Drobný nebo hokejisté), řekl bych, že to je průměrná detektivka, na kterou se dá koukat. Už jenom když si vezmeme ono retro, jak v dobovém oblečení, interierech tak v "pozadí". Ďolíček ve Vršovicích se změnil od té doby pouze tak, že tribuny směrem k Sportovní a Vršovické zmizely docela a místo těch ve filmu zmiňovaných dvaceti tisíc diváků se jich sem dneska vejde stěží třetina. Ačkoliv tvůrci tlačí na pilu v ideově politickém pozadí, vlastní story je úplně normální. Vrah vraždil ne proto, že by byl třídní nepřítel a špion, ale pouze a jen proto, že chtěl prachy. A udělal to celkem rafinovaně. I když tady samozřejmě tydýt Honajz neopomene vzpomenou Specialisty a pochlubit se, jak hned věděl, kdo je pachatel. Jeden z mála filmů, kde je R. Deyl Jr. sympaťák a nevadí mi ani Z. Dítě. Zato ten zvuk je opravdu strašidelný. A fotbal? Za sjednocené tělovýchovy se podvádělo vesele dál, těch kauz (zrovna když se féroví hráči Bohemky postarali v roce 1975, kdy si nechali nastřílet v Třinci v posledních minutách tři góly, aby sestoupila Sparta) byla spousta, aktéry jedné rozsáhlé na sklonku vlády jedné strany zachránila před nepodmíněným trestem Havlova amnestie. Božského Panenku ani jeho skvělé spoluhráče ale v sedmdesátkách netrestal nikdo. Úsměvná a zábavná souvislost mezi filmem a tímto skutečným případem, daná faktem, že ona "olympie" hraje na stadionu Bohemians. A dneska? Kdo fotbal trochu sleduje, ví že oni pánové z filmu na čele Olympie a FAK byli slovy pomalu již bývalého prezidenta Zemana "čučkaři". A není to jenom u nás, fotbal je zkorumpovaný od nejvyšších pater světa (FIFA, UEFA) a třeba o kauzách úplatků při přidělování posledních dvou mistrovství světa byla natočen docela zdařilý dokument. Takže asi tak...dobré komenty Jara.cimerman.jr, Crocuta, Schlierkamp. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Taková trochu nadprůměrná agitka na sjednocenou tělovýchovu. Korupčníkovi prokuristu Kroupovi socialistická tělovýchova zatnula tipec a od té doby se v českém (československém) fotbale neuplácí.... ()

Reklama

Reklama