Reklama

Reklama

Nejznámější román F. Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby (1925) nebyl zprvu právě populárním čtivem, i když během jednoho roku od prvního vydání vznikla divadelní adaptace, již na Broadwayi režíroval George Cukor, a podle ní také hollywoodský film režiséra Herberta Brenona, jenž se bohužel nedochoval. O pár let později byla kniha prakticky zapomenuta a teprve po dalších, poválečných vydáních se dočkala zaslouženého uznání i čtenářské obliby. Kniha zachycuje „jazzový věk“ bouřlivých dvacátých let, kdy nečekaná hospodářská prosperita byla často vykoupena ztrátou morálních hodnot a kdy „stará“ aristokracie těžce snášela nastupující konkurenci z řad nejrůznějších zbohatlíků, z nichž mnozí byli zapojeni do bujícího organizovaného zločinu. Podruhé byl román zfilmován v roce 1949 (režie Elliott Nugent, titulní role Alan Ladd) a potřetí v roce 1974 (režie Jack Clayton, titulní role Robert Redford). S ještě větším časovým odstupem, až v roce 2013, vznikla zatím poslední verze, režírovaná australským tvůrcem Bazem Luhrmannem, v níž si hlavní postavu zahrál Leonardo DiCaprio. Na rozdíl od svých předchůdců měl Luhrmann k dispozici pokročilou technologii digitálních efektů, jež mu dovolila mimořádně přesvědčivě zrekonstruovat dobové reálie i tehdejší atmosféru New Yorku a jeho nejbližšího okolí. I ostatní postavy hrají známí představitelé Carey Mulliganová (Daisy), Tobey Maguire (vypravěč Nick Carraway) a Joel Edgerton (Tom Buchanan). Největší devízou snímku je však jeho promyšlená vizuální stránka, která byla mj. vyznamenána Oscary za nejlepší výpravu a kostýmy, jež vytvořila režisérova manželka Catherine Martinová. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 782)

romajz15 

všechny recenze uživatele

Skvělé romantické drama se neočekávaně dostalo do mojí top desítky(na nějaký čas). Skvělý soundtrack a herecké obsazení dělá z tohoto filmu asi první drama, které mě nějak více zaujalo. Ze začátku mi film připadal takový potřeštěný a kýčovitý, ale asi po půl hodině se to srovnalo a kýč nahradil poutavý děj. Nejlepší scéna je ta s písní od Lany Del Rey. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film! Začnem predovšetkým tým čo sa mi nepáčilo pretože všetko ostatné bolo v celku dosť fenomenálne. tak jediná vec čo sa mi nepáčila na tomto filme "neexistuje". Vážne! Film sa mi páčil od začiatku do konca herci sú geniálne zvolený a perfektne im pane ich úloha, ktorú dokážu navyše úžasne zahrať. K tomu všetkému dokonalá práca s kamerou a skvelé kostýmy zapadajúce do 20 rokov minulého storočia, jednoducho krása. Ďalšia vec na ktorú nemôžem zabudnúť je vynikajúca hudba, ktorá sa perfektne hodila vždy tam kde mala byť. A v neposlednej rade je tu príbeh, príbeh o láske, ktorá dokáže vzdorovať času a jej trpké rozuzlenie, ktoré si ale nechám pre seba pretože nenávidím spoilery tak sa do toho pustite nebudete ľutovať a ja tomuto dielu dávam sktromných 97%. ()

sheldonka. 

všechny recenze uživatele

Mnoha lidem přijde Velký Gatsby jako film s nudným příběhem našperkovaný spoustou lesku. Mně zaujal, už jen tím, že se mi líbí 30. léta na filmovém plátně. DiCaprio a Mulligan podali skvělé výkony. Je pravda, že jádro příběhu mohlo být více zajímavější, ale v podstatě to celkem pomíjím, protože mě strhla kamera, efekty a propracování detailů. Film jsem sledovala ve škole v rámci hodin anglického jazyka, takže si to v nejbližší době pustím ještě doma a možná můj dojem bude ještě hlubší. Na závěr bych ještě chtěla zmínit, že větu "God sees everything" mám na mysli od shlédnutí Gatsbyho opravdu často. ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Každý záběr filmu by mohl být přenesen na velkoformátové fotografie a vznikly by skvostné umělecké obrazy... Tolik švenků, střihových švihů a světelných paprsků a třpytu se nevidí ani v opulentních afroamerických videoklipech. Baz Luhrmann tryská vizuální erupce a opět geniálně modernizuje minulost, ale ten příběh je jak z Pytlákovy schovanky. ()

Unnamed 

všechny recenze uživatele

Příběh tak slabý, že ani dobré herecké výkony a poutavá kamera nezabránily neuvěřitelné nudě, kterou jsem při sledování zažíval. Délka filmu pak nudu přetvořila v hotové utrpení. Slabší 3* ()

Pump 

všechny recenze uživatele

Láska je hnacím motorem ambiciózního a chytrého člověka, který se nezastaví doslova před žádnou překážkou, aby získal lásku milované bytosti. Velmi romantický příběh vyprávěný očima třetí osoby. Divadelní a přepálené, ale krásné se skvělými herci. ()

L_Johnny 

všechny recenze uživatele

Užasný vizuál, kostýmy, herecké výkony i hudba. Ale co to sakra bylo? WTF film má 140 minut a ztoho většinou nuda. Po celý film jsem opravdu obdivoval maximálně tu vizuální stránku... těch 100 milionu dolarů mohli využít mnohem, mnohem lépe. Totálně nevyužitý potenciál... škoda ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Vyrozprávanie príbehovej línie, bezchybný vizuálny dojem kamery, digitálneho spracovania obrazu danej doby, absolútne ničím nezaostávajúce obsadenie čo do kvality sa týka, skvelá hudba, výrazná svojská atmosféra, štipka romatickej až tragikomickej duše, dramatičnosť vrcholiaca v závere filmu a neustála tajomnosť hlavnej postavy to všetko a ešte aj viac má film G.G. ()

pravdovravny 

všechny recenze uživatele

Pán Luhrmann Ďakujem!!! Ďakujem, že vy asi ako jediný režisér na tomto svete točíte filmy ako Gatsby, Moulin rouge... Kiež by sa našlo viac takých ľudí ako ste vy, kinematografia by bola hneď pestrejšia.:) K filmu: Leonardo je tu jasný tahúň, Tobey skvele hrá takých dobrákov od vedľa :) Krásne piesne počas celého filmu Vás prenesú do 20 storočia. Lana del rey si zaslúži uznanie. ()

majkl44 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná podívaná, kvalitní herecké výkony, a prima děj.. Ale i tak doporučuji k tomuto filmu poznat i jeho knižní předlohu ;-) ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Nepochybně skvělý film, ale né pro mě. Leonardo je, jako vždy, skvělý a Tobey mě taky mile překvapil. Ale jinak je to nuda a zase nuda. ()

jujec 

všechny recenze uživatele

Film má skoro dvě a půl hodiny a dvě hodiny z toho jsem čekal, co se stane. Pak jsem zjistil, že vlastně skoro nic. Netuším, co je na filmu tak zajímavého, že má dobré hodnocení - pro mě to byla dllouhá nuda, kdy jsem přemýšlel o tom, jestli nepůjdu dělat něco zábavnějšího (například umývat okna). Téma tak na dvacetiminutovou povídku a ještě k tomu nezajímavé. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Asi nejsem ten správný odborník, ale toto mne vůbec neoslovilo. Připomínalo mi to film Emira Kusturici "Arizona Dream": různé barevné výjevy a podivné obrazy - především v první půli. To opravdu není pro mě. Po hádce v hotelu se to trochu rozjede, ale je to pořád jakési roztahané, neucelené, i když celkový obraz samozřejmě chápu. Režisér nám chtěl nějakým záhadným uměleckým způsobem podat příběh nešťastné lásky, který bych bral, byl-li by podán jiným způsobem. ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit s DavidAAAA. Hned při prvních scénách je vidět podpis Baze Luhrmanna a jeho filmy jsem měl vždycky moc rád. Ale možná právě proto jsem měl pocit jako bych film již viděl. Filmařské a herecké práci se nedá nic vytknout, ale mě to prostě nestačilo... ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Tak moc se tvůrci soustředili na to, aby všechno vypadalo perfektně, barevně a dokonale. Vybrali nejlepší hudbu, nejlepší herce. Vzali silný příběh a pak natočili film, který nemá nic navíc. Jak už tu bylo napsáno, nemá duši. Emocí se při sledování neurodilo, takže není divu, že jsem zklamán. ()

Lukyn007 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu byla skvělá, ale pak už šlo tempo dolů....škoda. Jinak Spojení Craig Armstrong a Baz Luhrmann funguje opět skvěle, jako v Moulin Rouge. Na ty 4 hvězdy to ale není...o fous!!! 66% ()

klima777 

všechny recenze uživatele

A uděláme z toho veliký cirkus! Jakýpak cirkus... pouť! Spoustu atrakcí. Cukr, káva, limonáda... A přefouknuté balónky. Prasknou. Ale bude to RACHOT!!! -------------- Velký Gatsby z r. 1974 se mi nelíbil. Tváří v tvář novému Luhrmannovu paskvilu takořka lituji.---------- Pouze a jenom IMHO. Jako vždy. ()

Ev.D. 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zpracovaný snímek, pěkné prostředí, vynikající efekty a ty večírky :o to bych od tama ani neodcházela :) Občas jsem se i od srdce zasmála a pořád vidím jak sluha chytá v bazéně síťkou skleničky :D Nejvíc se mě asi líbila 1. polovina filmu a konec. Potom i taková zvláštní hudba svým způsobem co doprovázela film k tomu tak trochu patřila a udělala toho hodně. http://www.youtube.com/watch?v=oBJY3Extw1I ()

Související novinky

Po Velkém Gatsbym za Elvisem Presleym

Po Velkém Gatsbym za Elvisem Presleym

04.05.2014

Muži v černém nás sice naučili, že „Elvis není mrtvej. Odletěl domů.", tohle zakončení ale u jeho nové biografie nečekejte. Ve Warner Bros. ji totiž chystají s muzikálovým klasikem Bazem Luhrmannem … (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama