Reklama

Reklama

Nejznámější román F. Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby (1925) nebyl zprvu právě populárním čtivem, i když během jednoho roku od prvního vydání vznikla divadelní adaptace, již na Broadwayi režíroval George Cukor, a podle ní také hollywoodský film režiséra Herberta Brenona, jenž se bohužel nedochoval. O pár let později byla kniha prakticky zapomenuta a teprve po dalších, poválečných vydáních se dočkala zaslouženého uznání i čtenářské obliby. Kniha zachycuje „jazzový věk“ bouřlivých dvacátých let, kdy nečekaná hospodářská prosperita byla často vykoupena ztrátou morálních hodnot a kdy „stará“ aristokracie těžce snášela nastupující konkurenci z řad nejrůznějších zbohatlíků, z nichž mnozí byli zapojeni do bujícího organizovaného zločinu. Podruhé byl román zfilmován v roce 1949 (režie Elliott Nugent, titulní role Alan Ladd) a potřetí v roce 1974 (režie Jack Clayton, titulní role Robert Redford). S ještě větším časovým odstupem, až v roce 2013, vznikla zatím poslední verze, režírovaná australským tvůrcem Bazem Luhrmannem, v níž si hlavní postavu zahrál Leonardo DiCaprio. Na rozdíl od svých předchůdců měl Luhrmann k dispozici pokročilou technologii digitálních efektů, jež mu dovolila mimořádně přesvědčivě zrekonstruovat dobové reálie i tehdejší atmosféru New Yorku a jeho nejbližšího okolí. I ostatní postavy hrají známí představitelé Carey Mulliganová (Daisy), Tobey Maguire (vypravěč Nick Carraway) a Joel Edgerton (Tom Buchanan). Největší devízou snímku je však jeho promyšlená vizuální stránka, která byla mj. vyznamenána Oscary za nejlepší výpravu a kostýmy, jež vytvořila režisérova manželka Catherine Martinová. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 782)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Úžasný vizuální a emoční zážitek čeká na ty, kdo chtějí zažít alespoň kousek americké klasiky v podání jednoho z nejlepších herců USA. Velká pokolona před charismatem L.D., neuvěřitelný velikán vyrostl z klučiny, který "zachraňoval" lidi na ostrově či svou lásku na potápějícím se Titaniku. Sekunduje mu rovněž excelentní T.M. Celkově moc dobře zpracované a modernisticky upravená hudba tomu neuškodí, ba naopak.!!! :-) ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Pompézne nablýskaná, no vo svojej podstate dosť nezaujímavá lovestory, v ktorej ak by nebolo toľkej farebnosti, zaujímavej hudby, originálnych kulís a kopy glamouru hraničiaceho s nánosom gýču, zostala by len nuda. Luhrmann však vytvoril show, efektnú, štýlovú a svojskú. Zobrazil Gatsbyho pestrofarebný svet plný túžob a tajomstva, bez hlbších inštancií. Od začiatku do konca sa ide cielene a premyslene po povrchu, užívajú si hlavne zmysly, žiaden duševný pokrm radšej nečakať. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Nový Gatsby je gýčovitý vo všetkých ohľadoch. Baz Luhrmann sa držal svojho štýlu, takže sa môžete tešiť na vizuálne orgie plné farieb a ohňostrojov. To všetko vyvoláva vcelku presvedčivý dojem o zhýralosti vtedajšej spoločnosti. Z mnohých scén ale srší nepríliš umne maskovaná animácia, takže si atmosféru preletov nad zátokou či nad New Yorkom 20. rokov veľmi neužijete. Tento film je vizuálne určený hlavne pre 3D, takže zájsť na trojrozmerný biják aj iného ako akčného či sci-fi žánru, môže byť zaujímavá zmena. Pre mňa, ako milovníka (aj) 20.rokov minulého storočia bol tento film naozaj filmovým zážitkom, v ktorom som si užil skvelých hereckých výkonov ako Joela Edgertona tak aj ako vždy Leonarda DiCapria. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Takhle zprznit klasiku moderní literatury chce fakt ohromnej talent. Hřebíčkem do rakve je především naprosto otřesnej soundtrack a hodně nevkusná vizuální stylizace.... neskutečnej přepal. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Baz Luhrmann nie je môj obľúbený režisér a toto je druhý film čo som od neho videl. V predošlej spolupráci s DiCapriom ma moc neoslovil, ale The Great Gatsby je film, ktorý sa nebál prísť na slnko celou svojou veľkosťou a práve preto sa tak ligoce. Gatsby nemá premaký príbeh a vlastne je dosť jednoduchý, no napriek tomu aj keď neprekvapí dokáže zaujať. Postavy sú brilantne obsadené a hercom presne šité na mieru, ale hlavne audio-vizuálna stránka filmu je najväčší ťahák. Perfektná kamera, brilantné farby a to všetko podporené výbornou hudbou v príbehu, v ktorom nechýbajú emócie. 70% - 3* ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Když jsem vešel do sálu, měl jsem pocit, že má Anděl den otevřených dveří. Tolik lidí nechodí ani v neděli do kostela, kolik se jich mačkalo na Gatsbym. Po dvou a půl hodinách v první řadě jsem pak hledal krční obratle u ledvin, i kdybych je ale nakonec nenašel, uchlácholilo by mě, že byly obětovány ve prospěch barevného karnevalu dvacátých let, na kterém zářili bard Leonardo a jeho překrásný přívěšek Carey. Elegantní propojení klasiky s modernou, která stejně jako při milování i u filmu umožňuje jedinečný zážitek. Šťouralové všech zemí, strčte si prst do frňáku! ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Luhrmann opět potěšil, ne že ne. Great Gatsby je sice mediálně až příliš nafouknutá a diskutovaná bublina, ale koneckonců splňuje skoro všechno, co činí moderní filmy úspěšnými a oblíbenými. Má hvězdné (a kvalitní) obsazení, energický soundtrack, který mi vyřvává do sluchátek skoro každý den, parádní živelné kostýmy a vymazlenou dobovou výpravu, které zpestření o současné hudební hity a vizuální příkrasy absolutně vyhovuje. Veledůležitá romantická linie sice při vší enormní snaze o hmatatelné emoce nefunguje tak, jak bylo zamýšleno (nebýt Lany Del Rey, tak nevim nevim), a nějak mechanicky jsem měl nutkání fandit osobitému manžílkovi Edgertonovi, ale jinak jsem si tuhle netradiční exkurzy na 80 let staré americké diskotéky náramně užil a zápory na ní hledám pouze s velkým donucováním - ten film si kritizovat rozhodně nezaslouží. 80% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

9/10 Leonardo DiCaprio opäť dokázal, že je najlepším hercom súčasnosti. Do dokonalosti tomu ale chýbajú dve veci. Po prvé, aby to Luhrmann dotiahol do videoklipového šialenstva, lebo stále sa krotí. A po druhé väčší priestor pre úvodnú mystiku okolo Gatsbyho. Inak je to úžasné prenesenie ducha a myšlienky kultovej novely do súčasnosti. Práve tej novely, ktorá aj dnes (práve dnes?) má toľko čo povedať. Síce väčšina divákov bude vnímať len ten povrch s príbehom o láske v žiare flitrov a v rytme hiphopových beatov, no o to viac táto doba potrebuje Veľkého Gatsbyho. Myslím, že Fitzgerald by mal radosť. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Because We Can, Can, Can... Tak se zpívá v jedné písni v dnes již postarším muzikálu Moulin Rouge a mně Gatsby svojí okázalou pompézností Moulin Rouge velmi připomněl. Románovou předlohu jsem nečetl. Jelikož však miluji třicátá a čtyřicátá léta, velmi jsem se těšil na to jak si tvůrci pohráli s předválečnou Amerikou... Dojmy jsou rozporuplné. New York auta, mrakodrapy, lidé na ulicích i Gatsbyho zámek byl skvostný. Ale časem se člověk téhle vyrendrované a uměle doslazené marmelády přejí. Chvilkami jsem dokonce ani nevěděl kam dříve koukat a jsem si jist, že řada zajímavých obrazů mi zkrátka utekla. Musím souhlasit s Verbalem, že hlavní blonďatou kočičku mohli tvůrci vybrat krapet hezčí. Tobey a Leonardo podali standardní výkony a celkem jsem jim jejich role věřil. Měl jsem však krapet problém s hudbou. Chápu, že to mělo být jakési moderní ozvláštnění ty synťáky a moderní zpěv, ale do doby kdy kraloval jazz a rodil se swing bych nic jiného zkrátka necpal... Velký Gatsby je prostě takové šampáňo, šumivé, lahodné, ale rychle z něj utečou bublinky a po těch dvou hodinách vás možná bude bolet trochu i hlava. Tři perly. * * * ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Moulin Rouge je tu podruhé, ale tentokrát bez písniček a s daleko častějším výskytem žárlivého vévody, tohle mojí mysl dráždilo při sledování nejčastěji. Podobného spolu tyhle dva filmy mají příběhově víc než dost, nehledě na to, že Luhrmannovská vize to jen přitvrzuje. Atmosféra rozvášněného večírku ve mně pomalu probudila pocit, že se viděných událostí sama účastním, kór když tomu kromě skvělé režie tentokrát pomohlo i parádní 3Dčko: ***** , které si diváka svou prostorovostí chytí i v místech, kde režisérovi docházejí síly. Dlouho se mi nestalo, aby mi u nějakého filmu bylo líto, že jsem se vyprdla na kino (ačkoli žiju v ověřeném domnění, že to moje domácí nedá na zážitku o moc míň). Stejně tak se mi dlouho nestalo, abych si hned po dokoukání filmu musela některé scény přehrát znovu, než vstanu z gauče (krom zmíněného večírku třeba část prvního setkání po letech až do chvíle, kdy se košilema pokrytá Mulligan rozpláče). Luhrmann opět válí, jeho Gatsby je stejně vyjímečný jako jeho předchozí filmy, ačkoli jsou Gatsby s Daisy prvním Luhrmannovským párem, který mě ve svém finále nedonutil k slzám. I tak zvedám na pět, už kvůli úžasnému 3Dčku, moderní hudbě v dobovém filmu (tohle Baz prostě umí prosadit) a určitým scénám, které si v poslední době přehrávám opakovaně a věřím, že se mi navždy zapsaly do paměti. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Prvá polhodina je iba mainstreamová nafúknutá pozlátkom obalená bublina, vyplnená prehliadkami žúrov a večierkov, a prejavujúca Luhrmanov absolútny hudobný nevkus. Potom však na scénu prichádza DiCaprio, a z odpadovej látky sa stáva priemerná romantická dráma z obdobia prohibície. Mystifikácia okolo Gatsbyho je prevedená dosť nepodarene a smiešne a celý film je aj v najlepších momentoch rovnaký ako samotný Gatsby - navonok samé pozlátko a vnútri prázdnota. 55% ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Leo už není ten naivní klučina z Titanicu. Elegantní film ve všech směrech. "You canť repeat the past" ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Nádherné po vizuální stránce, Baz Luhrmann tohle umí a opravdu je na co koukat. Příběhově mi to přišlo trochu nedotažený, ale jinak fajn. Herecky zahraný skvěle - nejlepší Joel Edgerton, DiCaprio mě překvapivě zaujal asi nejmíň, ale to bylo spíš tou postavou, která na mě občas působila nesympaticky. Dobrejch 70%. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Pěkný příběh doprovázený skvělými výkony Leonarda DiCapria a Tobey Maguira. Další role pro Leonarda, jak ulitá, nebo spíš ukazuje jaký je dobrý herec. Ze závěru mám smíšené pocity, na druhou stranu je to realita. Velký Gatsby měl prostě a jednoduše smůlu, působí jako špatný člověk, ale pořádně ho znal jen Nick, který za ním stojí celou dobu. Lidi si ho váží jen kvůli penězům, večírkům a tak dále, ale jinak se o něj nezajímají. Takže se není čemu divit, když zemře neprávem, novináři a policie ho odsoudí a lidi začnou nenávidět. Skutečnou pravdu však zná jen Nick a je mu z toho nablití, což je poznat v jeho posledních slovech i ohledně jeho "dokonalé" sestry, která úplně obrátí a vrátí se k životu, který jí nevyhovoval. Je zřetelně vidět, že peníze hýbou světem a nejspíš to tak vždy bylo a bude. Krutá realita, kterou tento snímek vystihuje dokonale. Celkově nemám žádný větší problém, až na přestřelenou délku, protože děj je místy hodně utahaný a nudný. Rok jsem se Gatsbymu vyhýbal, ale neprávem, přeci jen je to pěkná podívaná .. 8/10 = 85% ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Kdybych měla tenhle film popsat jediným slovem, asi bych si vybrala - Velkolepé. Protože přesně tak mi to přišlo, oslnivé, velkolepé, místy dechberoucí. Když jsem na to šla, opravdu mě nenapadlo, že se mi to bude líbit až tak moc, jak se mi to nakonec líbilo. Úžasné scenérie, dobrý soundtrack, velkolepé párty. Divné obsazení, které nakonec docela dobře fungovalo. 5* ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Předlohou je emočně silný román. Film mi přišel chladný, jako akademické převyprávění knihy. Přemíra vypravěče způsobuje permanentní odstup nejen od děje, ale i od citů, které tak k divákovi stěží pronikají. Hezká výprava, dobří herci..., přesto jsem byl rád, když to skončilo. ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Jako kdyby dramaturg neodhadl potenciál jedné z největších novel 20. století a Luhrmann si toho buď nevšiml nebo ani neměl snahu tuto stránku zachránit. Místo toho dává přednost grandióznímu, pestrému, hýřícímu vykreslení od obrovské Gatsbyho vily až po celé město. V první třetině sice nemáte šanci kouknout se na hodinky, mohutně okázalé večírky s neuvěřitelnou výpravou bez mrknutí oka vtáhnou, jenže postavy bohužel postaví do pozadí. Přičemž po jejich počátečním načrtnutí věříte, těšíte se ve vyvrcholení jejich příběhů, které nakonec buď zklame nebo se úplně vypustí, jako v případě další evidentní romantické linie s mladou golfistkou. Po takhle strhujícím úvodu se děj jen vleče a prodlužuje zbytečnostmi. Navázat na Moulin Rouge, se tedy bohužel nedaří, není problém jen ve scénáři, režisér protentokrát má svůj neodpáretelný díl viny, své opulentní výstřednosti v podobě dech beroucích scén střílí kam se mu za chce, protentokrát nemají žádný hlubší smysl ani důvod, oproti zmíněné Moulin rouge. 50% ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, předešlý filmy jsem neviděl a tenhle se mi moc líbil. Zasazení do dvacátých let minulýho století se povedlo nanejvýš dokonale. Jediný, co tomu přidává na "moderním" looku, je hudba, která se tam ale kupodivu skvěle hodí. Všechno je tam barevný, veselý a působí to majestátně. Herecký obsazení je naprostá špička, DiCaprio hraje svojí klasiku víc než skvěle, Maguire zahrál mladýho joudu taky moc hezky a Edgertona bych skoro nepoznal. Potěšilo i obsazení Jasona Clarkea, kterej se už předvedl v trochu větší roli ve filmu Lawless ze stejnýho období. Co mě taky nadchlo bylo auto "Lassiter V16 Phaeton", který se objevilo už kdysi v dneska už kultovní český hře Mafia, a ve kterým jezdil Gatsby a byla to zakázková práce. Mimo to, že Gatsby používá úžasný slovní spojení "old sport", tak je svým způsobem i hodně zajímavá, tajemná a současně ubohá literárně-kinematografická figurka. Konec je skvěle natočenej a docela smutnej. Nakonec mi Gatsbyho bylo i líto. Je to jeden z těch filmů, nad kterým, pokud se vám bude líbit, budete ještě nějakou tu chvilku po skončení přemýšlet, a to je velký plus. ()

Související novinky

Po Velkém Gatsbym za Elvisem Presleym

Po Velkém Gatsbym za Elvisem Presleym

04.05.2014

Muži v černém nás sice naučili, že „Elvis není mrtvej. Odletěl domů.", tohle zakončení ale u jeho nové biografie nečekejte. Ve Warner Bros. ji totiž chystají s muzikálovým klasikem Bazem Luhrmannem … (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama