Reklama

Reklama

Nejznámější román F. Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby (1925) nebyl zprvu právě populárním čtivem, i když během jednoho roku od prvního vydání vznikla divadelní adaptace, již na Broadwayi režíroval George Cukor, a podle ní také hollywoodský film režiséra Herberta Brenona, jenž se bohužel nedochoval. O pár let později byla kniha prakticky zapomenuta a teprve po dalších, poválečných vydáních se dočkala zaslouženého uznání i čtenářské obliby. Kniha zachycuje „jazzový věk“ bouřlivých dvacátých let, kdy nečekaná hospodářská prosperita byla často vykoupena ztrátou morálních hodnot a kdy „stará“ aristokracie těžce snášela nastupující konkurenci z řad nejrůznějších zbohatlíků, z nichž mnozí byli zapojeni do bujícího organizovaného zločinu. Podruhé byl román zfilmován v roce 1949 (režie Elliott Nugent, titulní role Alan Ladd) a potřetí v roce 1974 (režie Jack Clayton, titulní role Robert Redford). S ještě větším časovým odstupem, až v roce 2013, vznikla zatím poslední verze, režírovaná australským tvůrcem Bazem Luhrmannem, v níž si hlavní postavu zahrál Leonardo DiCaprio. Na rozdíl od svých předchůdců měl Luhrmann k dispozici pokročilou technologii digitálních efektů, jež mu dovolila mimořádně přesvědčivě zrekonstruovat dobové reálie i tehdejší atmosféru New Yorku a jeho nejbližšího okolí. I ostatní postavy hrají známí představitelé Carey Mulliganová (Daisy), Tobey Maguire (vypravěč Nick Carraway) a Joel Edgerton (Tom Buchanan). Největší devízou snímku je však jeho promyšlená vizuální stránka, která byla mj. vyznamenána Oscary za nejlepší výpravu a kostýmy, jež vytvořila režisérova manželka Catherine Martinová. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 782)

safety 

všechny recenze uživatele

Všechny 3 hvězdy dávám Leonardovi.. ostatní postavy mě nudily a děj taktéž. Je mnoho lepších příběhů, které by stály za filmové zpracování, u tohoto jsem nepochopila důvod. I když asi je lepší, když film zkazí obyčejný knižní příběh, než skvělý, což se často děje. Tady ale asi ani nebylo co zkazit.. příběh je prostě nudný. ()

afroadam 

všechny recenze uživatele

Slova těžko dokážou popsat, jaký je tento film zklamání: monstrózní rozpočet + hvězdné obsazení = nenaplněné očekávání. Plátno přebarvené jako vodovky spolu s nevkusnou moderní hudbou - i když byla proklamována dlouho dopředu, stejně se člověk neubrání pocitu, že v této knižní klasice by dobová hudba sedla lépe (slabé slovo). Předlouhá stopáž filmu moc nepřidává, a ani skvělý Leonardo DiGatsby film nezachrání. ()

Nikies 

všechny recenze uživatele

Velmi dojemné zpracování knihy od F. S. Fitzgeralda. Herecké výkony byly pěkné, ovšem zarazila mně hudba k filmu, kdy mimo skladby Young and Beautiful byl žánrem hip-hop. Sorry, ale pokud se děj odehrává ve 20. letech minulého století, tak to není moc dobrá volba. Na druhou stranu byl to záměr, pokus dobrý. Pak bych ještě vytkla "přechod" mezi částmi New Yorku, ten se taky nepovedl. Když přehlédnu některé nedostatky, není důvod film nedoporučit. ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Není to rozhodně tak špatné, jak některé recenze indikovaly. Je to v mnoha ohledech klasický Baz Luhrmann. Krátce po úvodu přichází neuvěřitelný audio-vizuální spektál, vizuální orgie. S otevřenou pusou jsem koukal na doslova stovky krasavic a krasavců v úžasných dobových kostýmech ve spektakulárním paláci s muzikou, která je fúzí jazzu a moderní elektroniky, obrovské bohatství a nekonečný hédonismus. Super detaily, barvy, kýčovitá krása a dekadence. Tohle je asi nejsilnější a nejzajímavější stránka filmu. Jak příběh pokračuje, tak to funguje čím dále méně a to, co v počátku fascinovalo a strhlo, najednou spíše způsobuje odstup od hlavních aktérů, kteří nejsou uvěřitelní jako obyčejní lidé z masa a kostí. Celé je to vlastně obrovský kýč, ale je to fáze, kdy to došlo tak daleko, že už tam začíná vznikat nová kvalita. Duch původního příběhu z literární předlohy se bohužel trochu vytratil. Leonardo DiCaprio působí jako schizofrenní osobnost a Tobey Maguire vesměs jako osel. Joel Edgerton mi naopak přijde excelentní. Zbytečné jsou některé "přelety" kamery, které působí samoúčelně. Pokud bych na to nahlížel jako na klasický film, byl bych nespokojený. Pokud na to nahlížím spíše jako na audio-vizuální dílo, jsem spokojený daleko více. Celkově cca 70% ()

Pavel82 

všechny recenze uživatele

Byl jsem uchvácen dokonalým vizuálem každého záběru, stejně jako bezchybným a přesným zasazením hudebního podkladu do výraznějších scén. Jakmile se tyto dvě podstatné složky na plátně spojí, může u diváka dojít až k velmi slastnému pocitu krátkodobého filmového uspokojení, projevujícím se lehce pootevřenou ústní dutinou a nepatrným únikem výměšku slinných žláz. Režisérovi se téměř po celou dobu dařilo jeho neskutečnou zručností odvádět moji pozornost od další důležité součásti... O co v tom vizuálně odzbrojujícím snímku vlastně šlo? Milostný trojúhelník? rovnoběžník? Nebo snad kruh? To si můžu pustit nějakou dopolední romantiku na Nově. P.S. Herci občas až teatrálně přehrávají a zprvu mě to dost zaskočilo, ale když si na to člověk zvykne, nemělo by ho to nějak významněji otrávit. ()

Mira90 

všechny recenze uživatele

Opulentní, nařasená, do detailu vypilovaná Podívaná. Podívaná s velkým ,P', protože vám skutečně musí až oči přecházet úžasem nad tím, co vidíte. K tomu naprosto současný, ale přesto skvěle padnoucí soundtrack - a stejně něco chybí. V celé té audio-vizuální kráse se zapomnělo na ,,duši", která by diváka skutečně vtáhla do děje. Což je samozřejmě škoda. ()

DuranCZ 

všechny recenze uživatele

Hodně artový film. Určitě stojí za shlédnutí, ale soundtracky ve stylu hip hop se mi do příběhu z dvacátých let 20. století vůbec nehodily. ()

Drtic 

všechny recenze uživatele

Na začiatku sa zdá, že pôjde o dech berúce predstavenie plné efektou, úžasných farieb a skvelej kamery. Gatsby sa zo začiatku pomali predstavuje ako nejaký záhadný človek ktorý snáď ani neexistuje čo dodalo trochu mystiky čo je vlastne len super. Gatsby sa nakoniec predstavil a postupne sa z neho stával niečo ako kýč a ty všetky párty v modernom štýle z modernou hudbou tomu vôbec nepridali to sa jednoducho nehodilo. Sem tam to všetko dohromady umí vytvoriť akúsi zvláštnu chémiu ktorá dokáže zahrať na city a čo bol asi aj celkový zámer aby to tak pôsobilo, ale niečo také nemohlo vydržať dokonca ba ani do polovice filmu kedy sa celý dej zvrhol do akejsi divnej romantiky ktorá, ale ďakujem bože neskončila klasickým happyendom čo ja osobne odceňujem. Dal by sa ešte vyzdvihnúť Maguire čoby rozpravač tohoto celého netradičného až kýčovitého príbehu. Great Gatsby hold nebol zas tak Great. Upozorňujem, že román som nečítal hodnotím iba film. ()

Kenty 

všechny recenze uživatele

Na to, že o tomto filmu se hodně mluvilo, tak pro mě docela zklamání. Leonardo vystřídá pozici neodolatelného Mafiána za pozici zoufale zamilovaného ,,blázna´´, Tobey je oddaný přítel a z toho alkoholik, Carey zamění nevinnost a lítost za bezcitnou potvoru. Tyto proměny na druhou stranu ukázali herecký talent. Děj se tváří vznešeně a přitom je starý jako lidstvo samo, čemuž napovídá dobová atmosféra. Co musím vyzdvihnout je soundtrack, který je velmi povedený a záběry kamerou s vizuální stránkou jsou také dobré +. Jinak je film průměrný a nevidím důvod si tuto podívanou zopakovat. ()

Chosef76 

všechny recenze uživatele

Čeho je moc, toho je příliš. Neříkám, že snímek neladí oku, to bezpochybně....ano, v neděli po obědě s dětma u kávy a koláče. Ploché postavy, které mi velmi brzy podsouvali myšlenku film nedokoukat, ale překonal jsem se. Velkolepá, ale nenaplňující show. ()

JolankaMachi 

všechny recenze uživatele

Co k tomu říct v rozporu emocí. Chvílemi přeplácaný film s hordou emocí, ale jak to popsat...přeplácaný tak nějak správně. Prostě se na vás valí velikou rychlostí emoce, a jakési kouzlo celého příběhu, kterému dal tu velikost great Leonardo DiCaprio, kterému prostě musíte věřit každý úsměv, každé gesto, mrknutí oka. Naprosto mě ohromil a nedovedu si představit nikoho jiného, protože jeho upřímný výraz a oči mě učarovaly. no a Tobey Maguire mě překvapil a dojal svojí obrovskou rolí a podtrhl můj úžas. Rozhodně si musím tu nádheru pustit znovu!!! BELIEVE IN HOPE!!!♥ ()

vikino1 

všechny recenze uživatele

Velkej Gatsby, no spší Velkej Sranec. Prvních třicet minut docela zajímavých pak se to zvrhne přesně v to, kvůli čemu jsem tento film hoodně dlouho odkládal. Nakonec zbyla jen spousta nezodpovězených otázek. Jako třeba taková maličkost, kde na to vše bral prachy. Prostě jen šeď a nuda. Když se pronudíte až na konec, pak zjistíte, že se tam fakt nic zajímavého nestane. Pak to skončí a vy si říkáte, jak něco tak nezajímavého může být v čereným. Už jen -u mě nečekaná - účast Homopavouka mě měla odradit. A tak mírně zklamán, s přáním at Vlk z Wallstreet je opravdu o něčem, jdu pomalu spát. ()

Durgas 

všechny recenze uživatele

Bože to bola nuda! Nastrojený a načančaný megafilm, ktorý je ale prázdny viac ako vzduchom nafúknutý balíček čipsov. Ani sa o tom nebudem podrobnejšie rozpisovať. Proste totálne sklamanie. Jedna hviezdička za Leove herectvo, inak nič, nič, nič... ()

andrew88 

všechny recenze uživatele

Americká klasika, kterou se povedlo úžasně zfilmovat. Romantika. Mám na to nezapomenutelnou vzpomínku se svou tehdejší láskou. + skvělý soundtrack v čele s Lanou Del Rey a "Young and Beautiful". ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Stylisticky vynikající film, který velmi vkusně kombinuje historické prostředí s moderní hudbou. Ruka autora Mouline Rouge je hodně zřetelný. Herecké výkony jsou velmi dobré, hlavně Leonardo hraje výborně. Jen jsem se nemohl zbavit pocitu, že tomu příběhu chybí nějaká nečekaná pointa. Škoda... ()

Související novinky

Po Velkém Gatsbym za Elvisem Presleym

Po Velkém Gatsbym za Elvisem Presleym

04.05.2014

Muži v černém nás sice naučili, že „Elvis není mrtvej. Odletěl domů.", tohle zakončení ale u jeho nové biografie nečekejte. Ve Warner Bros. ji totiž chystají s muzikálovým klasikem Bazem Luhrmannem … (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama