Reklama

Reklama

Nejznámější román F. Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby (1925) nebyl zprvu právě populárním čtivem, i když během jednoho roku od prvního vydání vznikla divadelní adaptace, již na Broadwayi režíroval George Cukor, a podle ní také hollywoodský film režiséra Herberta Brenona, jenž se bohužel nedochoval. O pár let později byla kniha prakticky zapomenuta a teprve po dalších, poválečných vydáních se dočkala zaslouženého uznání i čtenářské obliby. Kniha zachycuje „jazzový věk“ bouřlivých dvacátých let, kdy nečekaná hospodářská prosperita byla často vykoupena ztrátou morálních hodnot a kdy „stará“ aristokracie těžce snášela nastupující konkurenci z řad nejrůznějších zbohatlíků, z nichž mnozí byli zapojeni do bujícího organizovaného zločinu. Podruhé byl román zfilmován v roce 1949 (režie Elliott Nugent, titulní role Alan Ladd) a potřetí v roce 1974 (režie Jack Clayton, titulní role Robert Redford). S ještě větším časovým odstupem, až v roce 2013, vznikla zatím poslední verze, režírovaná australským tvůrcem Bazem Luhrmannem, v níž si hlavní postavu zahrál Leonardo DiCaprio. Na rozdíl od svých předchůdců měl Luhrmann k dispozici pokročilou technologii digitálních efektů, jež mu dovolila mimořádně přesvědčivě zrekonstruovat dobové reálie i tehdejší atmosféru New Yorku a jeho nejbližšího okolí. I ostatní postavy hrají známí představitelé Carey Mulliganová (Daisy), Tobey Maguire (vypravěč Nick Carraway) a Joel Edgerton (Tom Buchanan). Největší devízou snímku je však jeho promyšlená vizuální stránka, která byla mj. vyznamenána Oscary za nejlepší výpravu a kostýmy, jež vytvořila režisérova manželka Catherine Martinová. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 782)

Filmmaker5 

všechny recenze uživatele

Je to dobrý film, ukazuje jak člověk může budovat celý život vše jen pro jednoho člověka a ten ho stejně kvůli penězům jiného odkopne. V knižním provedení se mi to líbilo více - tento film trochu zničily, že ho udělaly takový moc veselý a zaměřený hlavně na Gatsbyho mejdany! ->Ta knížka má hluboký a dojemný příběh a v tomhle filmu jsem to trochu postrádala proto 4 hvězdy, ale jinak se mi fakt líbí ten obsah. U knihy se člověk těžce ubrání slzám u toho filmu to není takové. Jinak Leonardo DiCaprio nezklamal - hraje výborně jako vždy;) a dost přesvědčivě !! ()

aspik83 odpad!

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem se u filmu takhle nenudil. Co je platné, že má oskara za kostýmy, když děj nestojí za nic. Scénář mohla klidně napsat Rosamunde Pilcher. Opravdu nechápu, co tím chtěl básník (režisér) říci...Nechápu hodnocení na čsfd. Jediné, co je na filmu fajn, jsou opravdu jen ty kostýmy. A ani nechápu Leonarda, že šel do takové romantické trapárny bez děje a bez jakéhokoliv náznaku napětí. ()

ana_musilova 

všechny recenze uživatele

Baz Luhrmann, režisér romantického dramatu Velký Gatsby, už jednou uhranul diváky i filmové kritiky podobným dílem: muzikálem Moulin Rouge. Geniální herecké i pěvecké výkony herců, oslňující hudba a dva Oscary za výpravu a kostýmy. To bylo přesně před třinácti lety. V roce 2013 si velikán americké kinematografie střihnul repete se snímkem Velký Gatsby, rovněž oceněným za výpravu a kostýmy. Klenoty pro tento film exkluzivně navrhl šperkařský dům Tiffany & Co, proto bude vizuální stránka filmu pastvou pro oči především dámám. Nic ale nepředčí samotný příběh, jenž byl nastíněn výše v textu, a který je nedostižný, jelikož vyplynul z mysli jiného amerického giganta, konkrétně spisovatele Francise Scotta Fitzgeralda. Vezmeme-li v potaz, že na jeho druhém filmovém zpracování se podílelo tolik talentovaných lidí, od režiséra, přes herce v hlavních rolích, jimiž byli Leonadro DiCaprio, Carrey Mulligan a Tobey Maguire, anglického skladatele Craiga Armstronga, který měl na starost hudbu, až po designéry a kostyméry, pak je jasné, že se můžeme těšit na velkolepý koktejl, který potěší diváka vším, co může nabídnout. A že je toho opravdu mnoho. ()

Kevi1 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, hrozne mi vo filme prekáža práve často ospevovaná hudba. Vadí mi rap, tá dance music a vlastne aj takmer všetko ostatné. Ešte zoberiem na milosť Young And Beautiful a prisahám, že to nie je kvôli tomu, že Lanu milujem, ale jednoducho preto, že sa tou melódiou aspoň trochu priblížila atmosfére príbehu. Inak mi to príde vizuálne úplne šialené, takmer nudné spracovanie miniknižky, ktorá samotná ma až tak veľmi neuchvátila, no film ju len dokafral. Mulligan vyslovene neznášam, herecky je to úplne nepresvedčivá osoba a okrem toho je strašne škaredá, čo dokopy dá v podstate hviedičku dole každému filmu, v ktorom sa objaví. Leo tiež nepatrí medzi mojich favoritov - mám pocit, že sa až príliš snaží a prehráva a pri Tobeyim sa mi stále vybavoval Spiderman. Prečo teda nakoniec dávam tri hviezdičky ? Povedzme, že som z toho neodišla z kina a niektoré scény sú aj celkom fajn a tá teatrálnosť ma miestami nakoniec aj trochu bavila. Plus hviezdička za Young And Beautiful, ktorá sa k scéne s rozhadzovaním Gatsbyho oblečenie dokonale hodila. Svetlým momentom je aj Daisym manžel, ktorý snáď ako jediný dostal priestor na vytvorenie silnej osobnosti. Inak som sa totiž za tie dve hodiny nestotožnila s nikým. ()

Lockeroom 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem větší průser. V této verzi v podstatě není kladných postav. Ani jsem se nedivil Daisy, že se rozhodla pro Buchanana, Gatsby zde nevyznívá nijak přesvědčivě, je to docela zoufalec, který nežije v realitě. Je to příliš jako hudební klip - kýčovitý a špatný, ale předloha je natolik dobrá, že se to úplně zkazit nedá..........Čekal jsem, že Isla Fisher bude jako obvykle přehrávat, ale tady to dala dobře. ()

Onanista 

všechny recenze uživatele

Soundtrack hrůza a celý je to tak strašně dlouhý a nudný. Taková obrázková onanie. Když přijdou s nějakým strašným překvapenim tak je to tak nezajímavý, že člověk zapomene že nějaký suprajz bylo. Taková nablblá pohádka od imperialistů. ()

Falle 

všechny recenze uživatele

Původně za tři, po druhém shlédnutí s odstupem času jednu hvězdu přidávám. Není to film, který se nezapomenutelně zapíše do análů a bude sbírat epické hodnocení kritiků. Je to film, na který se neuvěřitelně hezky dívá. Oslnivý vizuál doprovází podmanivý hudební doprovod moderních hitů v rádoby retru hávu. Postava Gatsbyho mě bavila, stejně jako odhalování dalších stránek jeho osobnosti a motivací, které nedává na odiv běžné veřejnosti. Carey Mulligan jako osudová žena nepřesvědčila, škoda pomalého rozjezdu. ()

krtson 

všechny recenze uživatele

Nablýskané opulentní nic. Nikdy jsem nepochopil, proč toho Gatsbyho Amíci tak adorují. Po jedné hvězdě za Lea, Carey a Edgertona. ()

TynTynka 

všechny recenze uživatele

Film mě nadchl hlavně svou vizuálností, hudbou a kostýmy - to bylo perfektně zpracované. Samotný příběh už ale tak dobrý nebyl. Ze začátku se to docela rozjelo, bylo to živé, ale pak se to nějak zpomalilo a trochu natáhlo. Herecké výkony byly více než průměrné. ()

kraslovec 

všechny recenze uživatele

Ještě že filmu hraje Di Caprio. Jinak by to nestálo už vůbec za nic. Spojení 20 let minulýho století s dubstepem je snad nejhorší věc co kdo mohl udělat, k filmu to ani trochu nepasuje. A příběh mi přišel celkem o ničem. ()

Venys 

všechny recenze uživatele

Filmu předcházela nepřehlédnutelná reklama týdny dopředu, podél silnic desítky billboardů, články v médiích, velká očekávání, soundtrack plný zvučných jmen, Leonardo di Caprio v hlavní roli. A pak to přišlo. Zklamání. Na filmu jsou vidět investované miliony - film je pompézní stejně jako haló, jež mu předcházelo - opulentní večírky, nádherné dobové kostýmy, skvělá, odvážně zmodernizovaná, muzika, která bude právem trhala hitparády. Výborně hrají herci ve vedlejších rolích. Ovšem ústřední dvojice? Carrey Mulligan a Leonardo di Caprio rovná se nulová chemie a nevěrohodnost. Přiznám se, pořád, takřka každou minutu jsem si představovala, jak tuto konkrétní scénu asi před lety zahrál Robert Redford (s Miou Farrow)... Snad kdyby byl Leonardo starší, pak snad. Ovšem tohle opravdu nefungovalo. Škoda. ()

Gagin 

všechny recenze uživatele

Wow ty digitální efekty opravdu stojí za to. Takovejch fantastickejch nápadů, nadčasový. Příběh docela jednoduchý a zbytečně natáhnutý. ()

djp.007 

všechny recenze uživatele

Na prstech jedné ruky se dají spočítat filmy, které předčily svou knižní předlohu. Myslím, že Velký Gatsby z toho vykřesal ještě o něco víc. ()

alphatown 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočený film z jehož závěry nesouhlasím. Gatsby byl myslím si jen snílek, nic velkého na něm ve skutečnosti nebylo. Nesprávně vyhodnocoval realitu života a taky tak skončil. Totiž stejně by tak nakonec skončil i kdyby nedošlo k té dopravní nehodě. Ta Daisy byla zvyklá na svůj životní styl, prostě by stejně s Gatsbym nemohla být šťastná, protože on byl přirozeně zvyklý na úplně jiný životní styl, jejich vztah neměl žádný základ a ze snů snílka nic nevznikne ať už sní jakkoliv dlouho. Bylo to podobné jako ve Forrest Gumpovi, kde ale ta jeho Jane byla sice chytrá a on hloupý, ale vycházeli ze stejné startovní pozice, nebyli až tak jiní. A ta životní situace je skutečně mohla spojit, zvláště když Jane umírala na AIDS. Tady tento vztah ale neměl naději, sám jsem kdysi býval snílek, ale jakž takž jsem vystřízlivěl a dnes nějakému snění nefandím, život musí být maximálně položený na realitě a taky vztah. A partněři by měli být v základě podobní, nebo je ty rozdíly smetou. ()

Steve661 

všechny recenze uživatele

Milostný trojúhelník z pohledu přihlížejícího. Rozpočet musel být jistě astronomický když tam hraje i Spider-man, celkově mi to přišlo, tak nějak narychlo zplácané a spousta povyku pro nic. Zas tak super film to není. Nejlepší je taková poslední půlhodinka jinak nic moc. A zmiňovaná Daisy je vlastně zhýčkaná pipina, která neví co chce a čumí ve stylu mouchy snězte si mě. Takže typ osoby, kterou bych přejel parním válcem. A ještě je hnusná. Ani se nedivim, že Leo nemá Oscara, za tohle by si ho ani nezasloužil. Celkový dojem-> Hezké prostředí a všemožné kulisy, takový druh líbivého filmu, ale postavy se nevyvíjejí a řeší se pouze a jen milostný trojúhelník. Jednou stačilo. Za mě slabší 3* ()

Zuca10 

všechny recenze uživatele

Film, který vystihuje skoro přesně knížku od F. S. Fitzgeralda. Je to jeden z mála romatických filmů, který se mi líbí. DiCaprio zahrál obrovskou roli s neskutečnou pompou. Divím se, že za tuto roli nedostal Oskara. Naprosto mě očaroval charakter Gatsbyho a jako láska k Daisy. Moderní muzika vyzdvyhuje jinak pochmurnou atmosféru poválečné doby. Úžasný film. ()

Fit_24 

všechny recenze uživatele

Tak nudný příběh bez jakéhokoliv náboje, napětí, očekávání. Herecké výkony na úrovni dramatického kroužku mateřské školky. ()

bruno84 

všechny recenze uživatele

Měl všechno - bohatství, slávu, pozornost, luxus, ale jedno mu chybělo - žena jeho snů. Jay Gatsby - nedokážu si pro tuhle roli představit lepšího protagonistu než je Leo. Podle mě zatím nejlepší herecký výkon tohohle hollywoodského frajírka. Začátek filmu mi přišel dost kýčovitý a nemyslel jsem si, že mě Gatsby tak vezme, ale od prvního mejdanu u ''starého bracha'' jsem neodtrhnul oči od televize. Vizuálně úžasně zpracováno, hudebně podmanivé - soundtrack s písní Young and Beautiful od Lany del Rey mám v hlavě snad ještě teď. Pro mnohé diváky přeplácané a teatrální, pro mě zkrátka jedinečné a velkolepé - 80%. ()

Související novinky

Po Velkém Gatsbym za Elvisem Presleym

Po Velkém Gatsbym za Elvisem Presleym

04.05.2014

Muži v černém nás sice naučili, že „Elvis není mrtvej. Odletěl domů.", tohle zakončení ale u jeho nové biografie nečekejte. Ve Warner Bros. ji totiž chystají s muzikálovým klasikem Bazem Luhrmannem … (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama