Reklama

Reklama

Nejznámější román F. Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby (1925) nebyl zprvu právě populárním čtivem, i když během jednoho roku od prvního vydání vznikla divadelní adaptace, již na Broadwayi režíroval George Cukor, a podle ní také hollywoodský film režiséra Herberta Brenona, jenž se bohužel nedochoval. O pár let později byla kniha prakticky zapomenuta a teprve po dalších, poválečných vydáních se dočkala zaslouženého uznání i čtenářské obliby. Kniha zachycuje „jazzový věk“ bouřlivých dvacátých let, kdy nečekaná hospodářská prosperita byla často vykoupena ztrátou morálních hodnot a kdy „stará“ aristokracie těžce snášela nastupující konkurenci z řad nejrůznějších zbohatlíků, z nichž mnozí byli zapojeni do bujícího organizovaného zločinu. Podruhé byl román zfilmován v roce 1949 (režie Elliott Nugent, titulní role Alan Ladd) a potřetí v roce 1974 (režie Jack Clayton, titulní role Robert Redford). S ještě větším časovým odstupem, až v roce 2013, vznikla zatím poslední verze, režírovaná australským tvůrcem Bazem Luhrmannem, v níž si hlavní postavu zahrál Leonardo DiCaprio. Na rozdíl od svých předchůdců měl Luhrmann k dispozici pokročilou technologii digitálních efektů, jež mu dovolila mimořádně přesvědčivě zrekonstruovat dobové reálie i tehdejší atmosféru New Yorku a jeho nejbližšího okolí. I ostatní postavy hrají známí představitelé Carey Mulliganová (Daisy), Tobey Maguire (vypravěč Nick Carraway) a Joel Edgerton (Tom Buchanan). Největší devízou snímku je však jeho promyšlená vizuální stránka, která byla mj. vyznamenána Oscary za nejlepší výpravu a kostýmy, jež vytvořila režisérova manželka Catherine Martinová. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 782)

Brigitte 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnější filmů, které jsem viděla. Snímek je výjimečný svým zpracováním, které mě ohromilo, spíše až ochromilo. Tolik nablýskaných detailů, kostýmů a lidí, neuvěřitelně nádherně vykreslené prostředí do sebemenšího detailu dodává tomuto filmu prostě svou výjimečnost. Ze samotné zápletky mě mrazí a je mi opravdu smutno, pokaždé závěr filmu obrečím. Úžasný soundtrack! ()

ivour 

všechny recenze uživatele

Bohužel čekala jsem mnohem mnohem víc. Poetické až pohádkové vyprávění se mi zpočátku líbilo a později už to celé začínalo vyznívat příliš jako laciná pohádka o popelce. Kamera i vyprávění divoce přechází z jednoho obrazu do druhé. V druhé polovině se děj i vyprávění více usadí a bohužel i začne nudit. Dějová linka je tak plochá, že ždímat jí 140 minut je zabijácké. Písničky k filmu (které už delší dobu hrají rádia) jsou krásné a chytlavé, ale vůbec se mi k filmu nehodí. Zřejmě to byl režisérův záměr přidat naprosto nedobovou hudbu (například k lidem tančícím swing přidat rap), ale mě to spíš trhalo uši. Stejně tak na mě působilo celé prostředí i kostýmy, člověk si není jistý jestli se dívá na 30. léta nebo současnost, což byl ale zřejmě záměr. Sečteno, podtrženo, víc než 3* dát nemůžu. ()

DavidAAAA 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl a taktéž jsem se před kouknutím nepodíval, kdo za tímhle filmem stojí. V první části jsem pak zažil dejavu.. Ano, pak mi to došlo. Takhle božsky si s filmem umí hrát jediný tvůrce, Baz Luhrmann a první část je prakticky stejně šílená jako jeho Moulin Rouge. Kdo tuhle kýčovitost překoná, nebo ji má třeba i rád, dostane se mu lahůdka servírovaná na zlatém podnose. Božská vizuální stránka, úchvatná hudba, neskuteční herci, vše spojené prostým a vcelku jednoduchým příběhem nešťastné, celoživotní a osudové lásky. Lásky k ženě, která za to nestojí. Příběh prosté touhy vnitřně obyčejného a srdečného člověka, skrytý pod pláštíkem naleštěného luxusu a nesmírného bohatství. Vše vyprávěno takřka nezúčastněným pozorovatelem. Vše o tom, co vše je schopen člověk obětovat pro někoho, koho miluje a o tom, kdo vlastně je opravdový přítel. Tenhle film mne dostal čistotou svého příběhu, a co si budu nalhávat, i vší tou pompézností kolem, ale příběh, ten je oč tu běží, že, příteli?? ()

Shizzy 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica mi pripadala akási dejovo prázdna, akoby len rad za sebou idúcich (i keď skutočne nádherných) snímok. Vizuálne bol The Great Gatsby skutočne výnimočný, hýril farbami, žiarivými kostýmami a presne sediacou hudbou. Ako však film pokračoval, pozlátko postupne opadávalo a na rad prišla (stále však rovnako krásna) melanchólia. Až po hodine sa mi tak Jay Gatsby dokázal dostať svojím príbehom priamo pod kožu. Napokon štvrtú hviezdičku film odo mňa dostal len a len kvôli záveru. Možno je to mojou ženskou povahou, možno pohľadom na vynikajúcich hercov, ale aj napriek pár nedokonalostiam sa v mojich očiach jedna-dve slzičky objavili. ()

DonChobotsky 

všechny recenze uživatele

Mezitím, co si tatíček Masaryk dohlížel na to, aby to v tom novém Československém státě fungovalo alespoň tak dobře jako za císařpána a během toho, co se učil Jindřich Halabala navrhovat avantgardní nábytek pro bohatší občany z vyšší střední vrstvy, aby uspokojil jejich sebestředný manželky, tak v Americe probíhala úplně jiná doba, jak už to tak v USA chodí. Třetina lidí fárala za minimální možnou mzdu, jak těch pár nešťastníků ještě do nedávná v OKD, druhá třetina se snažila nechutně zbohatnout na burze s bezcennými papíry ve Wallstreet nebo kde, a poslední aristokratická třetina, která vykořisťovala kopáče, se jen zbůhdarma válela po plážích, provozovala nesmyslné sporty a aby toho nebylo málo, tak ještě pořádala večírky, kde se všichni totálně vylili drahou whiskou na účet majitele domu, kterého vlastně ani nikdy, v jejich fádních životech neviděli, jakoby se nechumelilo. Takhle bezstarostně si všichni účastníci příběhu žili celou první polovinu filmu. Zásadní zlom, dle mého neřešitelný problém, nastává, když si někdo nevystačí se svými vyděla... vytunelovanými milióny a začne toužit po zbytečnostech jako je láska... Nebo tak něco. Poté, už jen sledujete nekonečné hádky o tom, kdo koho miluje, nemiluje, miloval nebo bude milovat, ale koneckonců to nebylo zdaleka tak špatný jako to zní. 85% A velkej big-up za hudbu, která mě hodně bavila, ať už to byla Lana del Rey nebo The XX. ()

Lucinek 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda a zase jen nuda. Asi nejhorší adaptace Gatsbyho. Dvakrát jsem tomu dávala šanci, ale ne nešlo to odkoukat celé. Pokud se vysloveně nevyžíváte v kýči a nejste zarytí fandové Lea, tak je tenhle film naprostá ztráta času. Jedna hvězda za nádherný song od Lany del Rey, který mě na tuhle frašku nalákal. ()

TenKratofil 

všechny recenze uživatele

Nějakou chvíli mi trvalo, než jsem film viděl, ale opravdu na něj nedám dopustit, sice s každou reprízou co jej vidím, ztrácí svůj šarm. Přesto ale stále patří do mé top 100 filmů. Začátek asi 40 minut máte pocit, že skvělý T. Maguire je hlavní postava, ale neustále slyšíte jméno Gatsby a tak stejně jako jemu i vám začne vrtat hlavou, kdo to vlastně ten Gatsby je. Mezitím na vás dýchá (lehce) přetažená atmosféra dvacátých let USA, kde se jedou večírky, šňupe, pořádají se orgie, všichni nosí krásné látky, šperky, okolo velkých sídel se rozkládá chudé předměstí a špinavé industriální zóny. Bují nevěra, začíná věk aut a všichni si žijí docela dobře. Možná je to zvyk, možná náhoda, ale diCaprio opět vstupuje do děje filmu až v pokročilé fázi příběhu. Začne se přátelit s Nickem (Maguire) a snaží se díky němu dostat do přízně a připomenout se dívce Daisy, která má dům naproti zátoky co Gatsby, marně doufá že ji zaujme, ona přijde a budou spolu. Nechci psát zápletku proto film opravdu doporučuji. Stojí za to. ()

lisbon 

všechny recenze uživatele

Příběh Gatsbyho jsem znala, ale až po shlédnutí tohoto filmu jsem ho začala vnímat tak, jak jej vnímám teď. Příběh tajemné osoby, člověka, který se před světem schovával, protože žil ve svém vlastním vysněném, ve světě, ve který věřil. Přesto však celému New Yorku byl zdrojem zábavy, svobody a nespoutanosti. Konečně jsem pochopila Fitzgeraldovo přízvisko "Velký". Pochopila jsem, že Gatsby byl doopravdy velký člověk. Ve světě, který rychlostí světla stoupal ke hvězdám, popoháněn svěžím dechem nové doby, utápějící se ve vodopádu zábavy, večírků, tance a hudby. V tomhle "zkaženém" světě, stál Gatsby, který věřil v nový začátek, věřil ve svůj sen, jednal z čisté lásky a nakonec přesto skončil jako nejposlednější, nejzbytečnější a nejopuštěnější bytost.... ()

Emmyy 

všechny recenze uživatele

Velký Gatsby s představitelem Leonardem DiCapriem nezklamal. I přes až přehnanou scénografii je Velký Gatsby velmi úspěšný film. Jak to? Vytváří iluzi dokonalého světa. Podle literární předlohy mi přijde film naprosto báječný a velmi věrohodný. Jak jinak popsat Bohéma než jako Gatsbyho? Trochu extravagance nevadí. ()

Jan_Hybern 

všechny recenze uživatele

Film mne na první pohled zaujal svou výraznou barevností, až pohádkovou výpravou. No a samozřejmě propojení klasického 100 let starého prostředí s moderním pojetí doprovázející hudby. :) Příběh Velkého Gatsbyho asi nikdy nepřestane být aktuální, tak jako nikdy nebude ve společnosti chybet sociální rozdělení, rozlišný pohled na morálku. Je to úžasná ukázka světa, který není černobílý, kde každá z postav má svá negativa, nikdo se nechová zrovna ideálně. Naše každodenní dilemata jsou přenesena do velkého světa. :) Prostě pěkný film. Doufám, že si někdy přečtu knihu. ()

eRGeBe 

všechny recenze uživatele

Špatný to teda nebylo. Ale... Ze začátku perfektní vizuální zážitek, avšak postupem času se trošku okoukal. Opět vynikající Leonardo DiCaprio, kapku nevýrazná až zbytečná postava hlavního vypravěče no a milostný trojúhelník, jehož jeden úhel je tupý. Možná jsem čekal zbytečně moc. 65%. ()

Simushkas 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděla film úplně poprvé, zpočátku se mi nelíbil. Bylo mi proti srsti moderní zpracování, jakési míchání dvou odlišných světů dohromady. Ovšem v polovině filmu se něco zlomilo a ke konci jsem se zamilovala úplně. Druhý den jsem se na celý snímek musela podívat znovu. Od té doby naopak velmi oceňuji neobvyklé zpracování, protože čistě historický film by byl nudný. Dokonce se mi film líbí mnohem více než kniha. Zatímco v knize jde většinou o stručný popis, film si zakládá na silné atmosféře a pocitech. Paradoxně jakákoliv smrt ve filmu je vizuálně mistrovským dílem a patří mezi mé nejoblíbenější scény. Oproti knize je film velmi silný zážitek a podtrhne hlavní myšlenku celého příběhu. ()

PRASÁK 

všechny recenze uživatele

Tak překvapivě mě tahle novější filmová verze knihy „Velkýho Gatsbyho“ zaujala více než jeho první filmová podoba „Velký Gatsby” (The Great Gatsby) z roku 1974, v němž hlavní role ztvárnili Robert Redford, Mia Farrow a Sam Waterston a kterej natočil britskej režisér Jack Clayton. I tenhle snímek byl natočen podle známýho románu „The Great Gatsby,“ kterej v roce 1925 napsal americkej spisovatel F. Scott Fitzgerald (celým jménem Francis Scott Key Fitzgerald) a česky tenhle román vyšel pod názvem „Velký Gatsby” v roce 2013. Tato druhá filmová verze románu má grády a šťávu, a to i díky hlavním představitelům (Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan a Tobey Maguire), a rovněž i díky režisérský taktovce australskýho režiséra jménem Baz Luhrmann. Ten dosud natočil filmy jako: Tanec v srdci, Romeo a Julie, Moulin Rouge nebo Austrálie. Tak příjemnou zábavu s panem Gatsbym! ()

Rada.Shoa 

všechny recenze uživatele

Ty větší požadavky na ztvárnění Gatsbyho opravdu nechápu...Leo tam byl takřka "dokonalost sama". Bůhví proč i s těmi záchvěvy hereckých neúplných replik,mě to oslovilo tak že můžu pět jen chválu!!! ()

Sejdyndou 

všechny recenze uživatele

Dávám 5* za skvělé zpracování filmu a postavy Velkého Gatsbyho, kterého ztvárnil Leonardo DiCaprio. Dalo by se říct, že je to skoro stejné, jako knižní předloha, ale chybí tam pár věcí a myšlenek spisovatele Nicka. Během filmu jsem se dokázala vcítit do pocitů Gatsbyho, který byl oblíbený, ale bohužel jak se ukázalo, byly oblíbené jen jeho peníze. Je to také film o tom, jak láska může být zrádná a peníze taky. Dávám velké plus za hudební podkres od Lana Del Rey, který tomu dal tu správnou atmosféru zlatých let. Celkově je film výbornou ukázkou toho, že spojit režiséra Baze Luhrmanna a herce Dicapria není špatný nápad. ()

710.cz 

všechny recenze uživatele

Miluju příběhy, kdy si někdo "podstatný" vybere nějakého přivandrovalého outsidera a jen tak mu všechno ukazuje, vysvětluje a má potřebu ho omračovat. Právě toho jednoho ňoumu. ()

Související novinky

Po Velkém Gatsbym za Elvisem Presleym

Po Velkém Gatsbym za Elvisem Presleym

04.05.2014

Muži v černém nás sice naučili, že „Elvis není mrtvej. Odletěl domů.", tohle zakončení ale u jeho nové biografie nečekejte. Ve Warner Bros. ji totiž chystají s muzikálovým klasikem Bazem Luhrmannem … (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama