Reklama

Reklama

Jak zemřít v Oregonu

  • Česko Žít a zemřít v Oregonu (festivalový název) (více)
Dokumentární / Drama / Rodinný
USA, 2011, 103 min

V roce 1994 se stal Oregon prvním americkým státem, který legalizoval sebevraždu s asistencí lékaře. Tehdy byla tato praxe povolena pouze ve Švýcarsku a v Nizozemí. Od přijetí zákona ukončilo svůj život více než 500 obyvatel Oregonu. Tento vítězný dokument na festivalu Sundance zkoumá Oregonský kontroverzní zákon o důstojné smrti, který dává nevyléčitelně nemocným lidem možnost ukončit svůj život, nejčastěji s pomocí smrtícího koktejlu barbiturátů vydávaných na předpis. V dokumentu se objeví několik obyvatel Oregonu, jež se rozhodli vzít svůj osud do vlastních rukou obklopeni rodinou a nejbližšími, namísto čekání na smrt v nemocnicích poté, co jim jejich těla zcela vypověděla službu. Kromě těchto emocionálních příběhů zachycuje film pouť jedné vdovy, která se snaží splnit poslední přání svého manžela a prosadit podobný zákon v sousedním státě Washington, kde její muž zemřel po dlouhé a velmi bolestivé nemoci... (HBO Europe)

(více)

Recenze (4)

Aky 

všechny recenze uživatele

Naprosto mimořádný dokument. Po strhujícím začátku snímajícím dobrovolné umírání v přímém přenosu následuje řada příběhů řízených dobrovolných odchodů ze života, kdy je člověku líto, že tito krásní lidé musejí zemřít, protože se tak rozhodli, ale současně ho přesvědčují, že na to mají právo. Citlivé, neokázalé a přitom neotřelé úvahy o smrti plynou vyprávěním jako naprostá samozřejmost. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

nech mi este niekto skusi povedat, ze je proti asistovanej "samovrazde", tak mu odporucim navstevu hospicu alebo detskej onkologie, kde uvidi ludi trpiet takym sposobom, ze uz si predpokladam potom nedovoli ani pipnut. uzasny dokument. zostava mi len dufat, ze z tohto sveta odidem pokojne, bez bolesti a v blizkosti mojich milovanych. ()

Reklama

Frankie 

všechny recenze uživatele

Tragicky, silny a dechberouci prispevek na tema smrt v modernim svete, ktery se ji snazi zamlcet a verejne zamitnout. Proto je sledovani tak narocne a vycerpavajici, smrt je zde vsudypritomna a zpritomnena v cele nahote. Impozantni emocni tsunami prijde behem sledovani dokumentu hned nekolikrat a nejednoho divaka asi napadne zda ma zapotrebi podstupovat podobne soky. Ano ma, protoze anonymita smrti a konce byti neni to co sbevedomy Zapad potrebuje................. Jedna * dolu, za jistou uzkoprofilovost snimku, autori eticke a moralni dilema eutanazie nahlizeji pouze z pohledu emoci primo zasazenych lidi, na druhou stranu, dopad na divaka tak aspon neni rusen uvahami odborniku, ktere by tu asi pusobily nadbytecne. ()

janeczek 

všechny recenze uživatele

Skvotně civilně natočené a skvěle scénáristicky zvládnutá práce! Hned v prvních 3 minutách se ocitnete svědky záznamu "dobrovolně zvolené asistované smrti" člověka, který hlasem bez jakékoliv pochyby shltá připravený smrtící nápoj (je na delší debatu, jestli by se Stonalu, jak se tato rozpustná látka v nepochopitelném balení 100 tobolek jmenuje, mělo říkat "medicament") a oblopen svými nejbližšími upadá pomalu do komatu, ze kterého není cesty zpět. Žádné pochyby, žádné zdržování, prostě jen letmé rozloučení s milovanými a pak už jen pomalé, sladké "drifting away".... Přibilo nás to do sedaček, krve by se nedořezal, ale stále jsme si drželi "odstup", nebychli schopni "vcítit se". A možná právě v tom tkví scénáristův geniální záměr - po této klipovité smrticí scéně (ála Televizní noviny a borec na konec) ze samého začátku se odhodlává k dalšímu, hlubšímu otevírání lidských příběhů. Přemýšlel jsem totiž v ten moment, po oněch 3 minutách stopáže za námi, co bude následovat? O čem by ještě mohli vyprávět? Teprve ale rozplétání dalších podobných osobních příběhů i stěžejní příběh Cody Curtis, která chtěla "alespoň mít kontrolu nad svou smrtí, když už nemůže mít kontrolu nad svým životem" a diagnózou blízké smrti, udělá své - nechá divákovi nahlédnout do nitra protagonistů, jejich pohnutek, jejich úzkosti a touze zemřít se ctí (stejnojmené hnutí Death with Dignity je tu naprosto výstižné a smekám před těmi lidmi!) ...Kdo něco podobného v rodině nezažil, asi nepochopí, a bude se stále ohánět morializovním, etickou stránkou věci a zneužitelností, ale to bysme potom museli začít seriózně uvažovat o zrušení rozsudků odnětí svobody z důvodu justičních omylů. Nic, dlouho mě tak nic nezasáhlo! Silné téma, které nemůže nechat v klidu nikoho, kdo má ve svém slovníčku smrt & život a právo rozhdovat za sebe sama svobodně. PS. Skvěle stejné téma rozebírá Amenábarův film Hlas moře s Bardemem, viz. Tohle je můj život, a vy mi do toho nekecejte! ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama