Reklama

Reklama

1. světová válka

(seriál)
  • USA Great War: The Complete History of World War I, The
všechny plakáty
USA, 2006, 377 min

Obsahy(1)

V roce 1890 nastoupil na německý trůn Vilém II. K jeho prvním činům patřilo to, že z kancléřské funkce sesadil starého BISMARCKA, který se snažil udržet mír v Evropě na základě složité soustavy spolků a spojenectví. Současně s tím začal provádět novou německou zahraniční politiku, která měla za cíl německou hegemonii ve světě a kterou nazýval "WELTPOLITIK" - světovou politikou. Mezi evropskými mocnostmi začal narůstat militarismus a úsilí o ovládnutí kolonií. To vyvolalo čtyři mezinárodní krize: Marockou krizi v letech 1905 až 1906, okupaci Bosny a Hercegoviny Rakouskem-Uherskem v roce 1908, Agadirský incident v r. 1911 a Balkánské války v letech 1912 až 1913. Napětí mezi zeměmi vzrostlo do té míry, že jejich obyvatelé cítili, že se blíží vypuknutí války. 28.června 1914 byl v Sarajevu srbsko-bosenským anarchistou GAVRILEM PRINĆIPEM, členem srbské nacionalistické organizace "Černá ruka", zavražděn následník rakousko-uherského trůnu arcivévoda František Ferdinand. Ten atentát způsobil řadu střetů, které vyvolaly světovou válku, v níž se bojovalo na souši, na moři i ve vzduchu a která nakonec přivedla k pádů čtyř říší a k smrti víc než patnácti milionů vojáků. Výsledkem této tragédie byla nejenom nesmírná zkáza, ale i rozdělení Evropy, které vyvolalo zášť a rasovou nenávist takového rozsahu, že se na obzoru nevyhnutelně musela objevit další světová válka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Komentář s dobovými záběry + pár mapiček, na nichž se přesouvají symboly vojsk, hudební podkres. Více dokumentární seriál 1. světová válka nenabízí. Žádní pamětníci, žádné mluvící hlavy. Komentář by zřejmě byl funkční i bez obrazového materiálu, neboť se (krom mapek) k němu příliš neodkazuje a je nepřetržitý. Invence seriálu chybí, informačně je nabitý. Strukturovaný je sterilně (příčiny + 1914, 1915, 1916, 1917, 1918, země, voda, vzduch), ale přehledně. Na vysoké škole by z něj byl přednášející, který hodně naučí, ale nepřinutí příliš k zamyšlení a nejspíš ani nenadchne, krom svých znalostí. Krom toho by se mu dalo vytknout, že občas na nějaké téma zapomene (vývoj na Balkáně, krom válčení v Turecku je trochu ošizen) a někdo ho ne zcela šťastně přeložil. Takové nadužívání ukazovacích zájmen hned tak nezažijete. Já jsem však přes řadu objektivních vad subjektivně spokojen. Mně u vzdělávacího pořadu stačí málo, dozvídat se. Silné ****. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Důkladná práce s prameny přibližuje zapomenutý konflikt ve vší jeho obnažené krutosti a bezohlednosti, na niž německá strana - oproti druhé světové válce - rozhodně neměla monopol. Oběti, které tehdy byly přineseny, nedokázala vítězná strana rozumně zúročit. Duch pomsty a odvety opět v přímém kontrastu k druhé světové válce, byl na vítězné straně příliš silný. Mírovými šalmajemi versailleského systému bylo již tehdy možné slyšet třesk nového konfliktu. Důvody a fakta, opravňující tento příkrý soud, ozřejmuje tato dokumentární sonda s nesmlouvavou vůlí po hledání a nacházení nosných faktů a souvislostí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

No alespoň vidíme jakou máme kliku, že všichni brutální účastníci téhle reality-show už dávno vychcípali. Jen škoda že pořád na ně někdo vzpomíná a jejich hroby zabírají zbytečně místo. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Prvá svetová vojna bola jednou z najväčších hrôz, ktorá stála životy obrovský počet ľudí, počítajúcich sa v miliónoch. Táto vojna spôsobila rozpad monarchií a ríš, zmenila svetový poriadok, spôsobila obrovské materiálne škody, ale mala aj za následok technický a vojenský pokrok a vznik nových štátov, ktoré sa odtrhli od svojich ríš, v ktorých boli utlačovaní. Vďaka prehre Rakúsko-Uhorska vzniklo samostatné Československo a neskôr Slovensko, avšak v mojej rodine aj za cenu toho, že mi v nej zabili prapradeda a možno aj iných z rodiny. A čo nezničila vojna, zničili veci ako španielská chrípka, hospodárske krízy a ďalšie konflikty, ktoré vyvrcholili ešte hrozivejšou 2. svetovou vojnou. V tomto dokumente sa nevenuje až taká veľká pozornosť štátom, ktoré vzhľadom na svoju rozlohu utrpeli vysoké straty ako sú Bulharsko, Srbsko, či aj také krajiny ako Rusko a Rakúsko-Uhorsko, čo ma mrzí, ale tak, či tak to je jeden z najlepších dokumentárnych seriálov o vojne aké som kedy videl. Je viacdielny a podrobne rozoberá situáciu v jednotlivých rokoch a aj rôznu techniku. Vojny sú však zlo a národy by sa mali vedieť vymaniť z utláčania aj bez nich, najlepšie prevenciou, neskôr diplomaciou a podobne. Tento dokumentárny seriál je však jedinečný svojho druhu a ukáže vám to, čo sa dialo na začiatku 20. storočia, storočia obrovského pokroku, ale aj krvavého storočia. Ďakujem za tento dokumentárny seriál. ()

kojot.name 

všechny recenze uživatele

První světová válka je nesmírně důležité téma i vzhledem k současné geopolitické situaci a je třeba se jí zabývat. Tento seriál je skvělý, informačně bohatý a snad bych mu vytkl jen přílišnou koncentrovanost - občas jsem musel "přetáčet" zpět, abych to všechno pobral. Nicméně rozhodně je to takto lepší, než kdyby fakt ubylo. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

1. Světová válka byla globálním válečným konfliktem, zasáhla Evropu, Afriku a Asii a probíhala ve světových oceánech.. Bezprostřední příčinou války byl atentát na arcivévodu a následníka trůnu Františka Ferdinarda d´Este.. Rakousko Uhersko odvetou vyhlásilo válku Srbsku, čímž vyvolalo řetězovou reakci vedoucí k světové válce.. Během jednoho měsíce se Evropa ocitla ve válečném konfliktu.. ()

Reklama

Reklama