Reklama

Reklama

V príbehu partizánskej posádky pancierového vlaku, ktorá pôsobí na povstaleckom území Slovenska sa odohráva vnútorná dráma Matúša Siroňa, ktorý bytostne nenávidí vojnu. Po tom, čo sa mu podarilo ujsť z východného frontu, padne do nemeckého zajatia. Keď ho počas vlakového transportu oslobodia partizáni, spočiatku odmieta bojovať. Okolnosti Slovenského národného povstania ho však prinútia zmeniť názor... (RTVS)

(více)

Recenze (31)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek má krásný národní patos, ne přemrštěný, ne nacionální, ale takový, u nějž válečná generace mohla uronit nejednu slzu. Ženské oko zajisté potěší přehlídka krásných chlapů Československa, ničí ucho nepotěší přehršel němčiny a to ještě bez titulků. Ruštiny je mnohem méně, samozřejmě také bez překladu. Ale poslední slova snímku ho ani nepotřebují: "Не плачь папа, твой сын живет, герои не умирают.". ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Každý má toho svojho Nemca. Treba pochopiť, že toto nie je osobná vojna. Deň, ktorý neumrie, mohol byť osobnou psychologickou drámou, mohol byť klasickým revenge flákom. Keď Štefan Kvietik hovorí, že musí toho svojho Nemca zabiť, ide z neho strach ako z Charlesa Bronsona. Nakoniec je to ale spektakulárny vojnový akčný veľkofilm. Čo je myslím nakoniec aj dobre. Keď už je tých fráz veľa, tak vždy nastúpi ratata a treba uznať, že je sa teda na čo pozerať. Ono pri akčných filmoch až tak tá schematickosť nevadí, takže si viac zapamätáte tanky, samopaly a všadeprítomný rachot, ako napríklad dievča, ktoré je ochotné obetovať svoj život za to, že namiesto bandita povie partyzán. Len tá netitulkovaná nemčina vám už po tých mnohých našich vojnových filmoch začne pripadať ako zámerný žart režisérov na divákov, ktorí nemecky nevedia. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Ivan Bukovčan patří k výrazným osobnostem slovenské původní dramatické tvorby sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. Nesnadné téma Slovenského národního povstání, které je v zemi našich východních sousedů vnímáno stále jako rozporuplné (mj. i s ohledem na genezi slovenské státnosti), pojednal v rámci tehdejších okolností s relativním úspěchem (do úvahy je nutné vzít tehdejší cenzuru). Snaha postihnout slovenské národní hnutí neschematickým pohledem narážela na neprůstřelnou tezi o vedoucí úloze KSČ (KSS). Charakteristiky hlavních postav oscilují případ od případu se značně proměnlivým zdarem mezi ideologickým schématem a slušnou mírou zvládnutého zachycení jejich duševního světa. Mnoho herců, i ti nejlepší, často nemělo co hrát. Výsledný pohled i zásluhou monumentálního závěru však nevyznívá nejhůř (viz např. obdobnou, mnohem spornější italskou BITVU U EL ALAMEINU). Představa, že dnes zejména ve slovenských podmínkách by bylo možné natočit srovnatelným způsobem obdobné dílo, je iluzorní. A tak se naši slovenští přátelé patrně ještě dlouho budou musit spokojit s úrovní a výkladem děl, jejichž dokonalost bohužel zůstáva a zůstane přinejmenším spornou. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na naše pomery až nečakane akčná vojnová dráma, v ktorej príbeh akosi stojí v úzadí a pancierový vlak, ktorému bol film venovaný, tiež nedostáva veľa priestoru. Je to zaujímavé, pretože takmer všetky slovenské vojnové drámy boli stavané presne naopak. Nikdy nebol problém s príbehom, ale práve s akčnými scénami, ktoré sme nevedeli robiť alebo im neprikladali veľkú dôležitosť a nevenovali im ani zďaleka toľko priestoru aký akcia dostala tu. Štefan Kvietik je naozaj presvedčivý a najviac drží film pokope jeho posadnutosť nájsť toho svojho Nemca, ktorého hraje Brzobohatý..."Kašlem ti na Hitlera, ja chcem toho Nemca!" Je to hlavne ich zásluha, že film ako tak funguje, pretože aj keď akcia zaberie takmer polovicu filmu,povedzme si pravdu- "vojak Ryan to nie je"...60% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Na poli vojnovych filmov v ceskoslovenskej kynematografyji ide len o taky lahsi priemer, ktory stoji na dvoch hercoch : S. Kvietik /Boxer a Smrt/ a R. Brzobohaty /Vsichni DFobri Rodaci - osobne ho nemam rad/. Tematicky ide o SNP a boje s tym suvisiace. Reziser Martin Tapak sa teda do vojnovych filmov velmi nevyzna, na takeho Otakara Vavru a jeho trilogiu Dny Zrady - Sokolovo - Osvobozeni Prahy rozhodne nema. Ani reziser, a ani film. No ale zase, aby som len nekritizoval, parkrat sa vystrelilo a aj pancierovy vlak tu bol, takze vydalo na slusny priemer. Ovsem, nic viac. 60 % ()

Galerie (14)

Zajímavosti (7)

  • Kvôli tomuto filmu bola vyrobená replika povstaleckého obrneného vlaku Hurban. Oproti originálu sa líši odlišnými vežami – namiesto veží z tanku LT-35 má tento vlak väčšie veže s dlhšími kanónmi z tankov T-34/85. (PeterLuk)
  • Štefan Kvietik se stal vítězem divácké soutěže "Komu dáte svoj hlas 1975" časopisu Film a Divadlo. Čtenáři mu poslali celkem 1665 hlasů za nejlepší herecký výkon, který podal hned ve třech nominovaných filmech - Den, ktorý neumrie, Veľká noc a veľký den (1974) a Kto odchádza v daždi (1974). (kosticka7)

Reklama

Reklama