Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojdílný televizní film Mŕtvi nespievajú natočil Andrej Lettrich podle předlohy Rudolfa Jašíka. Odehrává se během druhé světové války a seznamuje nás s osudy lidí ze slovenského města Pravno, kteří se museli vyrovnat se spojenectvím s Německem. Jde třeba o otce dvou dětí Münicha (J. Kroner), co byl nucen svůj dům předělat na tkalcovnu pro německou armádu a jenž propadl nezřízenému pití. Nebo místního člena utajené odbojové komunistické buňky Driňu (E. Romančík) vedoucího spory s mladým pošťákem Remešem (K. Spišák), jehož za jeho hloupé eskapády považuje Driňa za anarchistu. Či Žida Häksche (J. Budský), který se ukrývá před nacisty v domě pana Machoně (L. Chudík). Příběh však sleduje také slovenskou jednotku na východní frontě bojující na straně Německé říše. Mezi nimi je i poručík Ján Kľako (Š. Kvietik), pocházející právě z Pravna. Za ten čas v armádě si prošel svým a čím dál tím více je na pochybách – za koho vlastně bojuje, za jakou myšlenku a pro co se má obětovat? Přestává všemu věřit a od zhroucení a zoufalství jej dělí jen jeho krajané-spolubojovníci, ale také i rum… (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Velmi rozpačitý pokus vyrovnat se s existencí Slovenského štátu. Lettrich nikdy nepatřil ke špičce slovenských tvůrců, ale tady si i v rámci své filmografie vybral slabší chvilku. Rušivě na mě působí kde co, od hereckých výkonů, kdy selhávají i taková esa jako Kvietik nebo Kroner, přes atmosféru rozkladu režimu (to, co mi Lettrich popisuje, bych bez problémů skousl v létě 1944, nikoliv o dva roky dříve), po jednotlivé postavy a jejich dialogy. Navíc je zjevné, s jak nízkým rozpočtem musel pracovat. Za pět padesát se zkrátka válečný a historický film dělat nedá. Tomu a stáří filmu přičítám i horší technickou kvalitu, měl jsem problémy se zvukem a jen s obtížemi jsem dešifroval některé pasáže. Celkový dojem: 40 %. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Myslíš, že medzi Nemcami a nami nie je žiadny rozdiel?..." Tesne po týchto slovách to dokazuje rakúsky vojak z Viedne v službách wehrmachtu v rozhovore s Kvietikom. Tento dvojdielny film je veľmi ojedinelý počin, pretože filmov na tému - Slováci s Nemcami na ruskom fronte mnoho nemáme. Niečo vyplní Prerušená pieseň a úvod v Bielikovej dráme Kapitán Dabač. O iných zatiaľ neviem. Obsadenie Kvietika beriem všetkými desiatimi, tieto úlohy mu sedia. Napokon on je skvelý vo všetkom. Výbuch smiechu som spustil pri jeho hláške: "Čo má čo Hitler rozhodovať o samostatnosti Slovenska. Je to homosexuál a idiot!..." Na veľké akčné scény peniaze neboli, film je komornejšie ladený a zamýšľa sa skôr nad uvažovaním a situáciou slovenských vojakov. Priestor dostáva i alkohol a s ním je spojená postava dôstojníka Kristeka, ktorého hrá I. Mistrík. ten spitá jak divá sviňa vrazí do nemeckého dôstojníka o on spustí: "Človeče vy ste dôstojník?, vyzeráte ako bandita..." Ja takéto hlášky môžem počúvať deň a noc. Súhlasím s užívateľom nascendim, že J. Króner tak slaboduchú postavu snáď nikdy nehral. Pri tej dĺžke sa samozrejme nájdu i hluché miesta, ale celkovo spokojnosť. 80%. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Psychologické válečné drámo v kvalitě nejvyšší. Zdecimovaná morálka slovenských vojáků sloužící Wehrmachtu, zmar, šílená mysl na frontě i doma, těžce pokřivené charaktery křesťanských obchodníků otáčející se dle aktuálního vývoje, ale i trocha té zrudlé nutnosti, což byl, společně s lehce ukvapeným závěrem, jeden z důvodů mého hodnocení. Celkově se ovšem jedná o velmi ojedinělou sondu do temného období Slovenského štátu s excelentním herectvím (jak bývá pod Tatrami zvykem), vynikajícími dialogy i monology a nadprůměrnou režií. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavá mozaika obyvatel jedné slovenské dědiny během války. Zbytečně nic neidealizuje, nepředvádí velkolepá hrdinství, ale malé uvěřitelné skutky, které se v kontextu doby na hrdinství proměnily. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľké sklamanie. Dielo Rudolfa Jašíka nepoznám a tak nedokážem odhadnúť, či za môj negatívny dojem môže už on alebo Andrej Lettrich. Rovnako nedokážem pomenovať, čo ma malo na tomto televíznom filme zaujať. Pripadal mi amatérsky ešte aj na slovenské pomery. Prekvapili ma dokonca aj výkony známych hercov, veď Jozefa Kronera som ešte tak mizerne hrať nevidel. Škoda písať. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Válka prověřuje charaktery lidí. Jeden z prvních otevřených pokusů o vyrovnání se s neblahým dědictvím minulosti je, jakkoli ovlivněn dobovou (socialistickou) rétorikou, silným příběhem o hrdinství, zbabělosti, podlosti a statečnosti, o povaze národa v širších souvislostech. Režisér Andrej Lettrich záměrně nechává prolnout obě prostředí, v nichž se román i jeho televizní adaptace odehrávají, čímž před divákem vyvstává neobyčejně plastický obraz duševní krajiny člověka. Soubor předních slovenských herců i na malém prostoru vytváří pozoruhodné portréty lidí poznamenaných válkou a její krutostí – za všechny stačí připomenout Ladislava Chudíka v roli dobráka se zištnými úmysly a Jozefa Budského, jehož starý židovský obchodník Häksch, skrývající se na půdě vlastního domu, je brilantní charakterovou studií člověka, odmítajícího život v každodenní realitě. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vojnová dráma, ktorá mi veľmi nesadla. Napriek výborným hereckým výkonom. Frontové línie, alkoholizmus a tie vojenské keci ma nezaujímali. Navyše ide o nedokončené dielo, keďže Rudolf Jašík, autor predlohy, zamýšľal napísať trilógiu, no po dopísaní prvého dielu a operácii nečakane zomrel. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Zamýšľaná trilógia spisovateľa Rudolfa Jašíka ukončila jeho smrť, aj tak vzniklo vynikajúce dielo z vojnového Slovenského štátu. Režisér Andrej Lettrich so scenáristom Ľudovítom Filanom ponechali vo filme duch románu. Zobrazuje vnútorné pocity zainteresovaných, ktorí postupne precitajú a stavajú sa na odpor fašizmu. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Ten film je nejsilnější v své psychologické části, která se odehrává v zázemí (zde to kupodivu kazí postava hraná panem Krónerem). To válečné dusno, klubko vzájemných vztahů, křivení charakterů. Scény z fronty, byť se snaží o nějaký nový pohled, přece jen jsou více poplatny době vzniku. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

2WW prošla celou Evropou a zanechala všude jen bídu, smutek, žal a smrt. Náš příběh sleduje jednotku slovenských vojáků, kteří musí poslouchat rozkazy jiných národnostních menšin. Jenže začínají být nespokojeni a s blížícím se koncem války vezmou věc do vlastních rukou.... 70% *** Skutečná stopáž: 1.díl - 77 minut, 2.díl - 71 minut. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Typická vojnová dráma zo 60. rokov, aj keď netypická svojím zasadením približne na začiatok vojny, kde sme ešte ako "hrdí" spojenci nacistov kráčali vpred za západné zajtrajšky naprieč nekonečným pláňam Sovietskeho sväzu. Odvíjajú sa tu dve línie príbehu: jedna na východnom fronte, druhá vo vtedajšom bežnom mestečku medzi jeho obyvateľmi, ktoré sa v závere stretnú. Priznám sa, viac sa mi páčila tá druhá línia. A z pomedzi hercov Chudík, ktorý zahral postavu kresťana bez chrbtovej kosti bravúrne. Neviem, či je to zásluhou námetu, ale celkovo som čakal trošku viac, napr. v prvej línii príbehu viac vygradované scény. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Slováci na strane fašistov, niektorí jasne, niektorí váhajúci, takto ich vo filme často nevidno. Dva príbehy, jeden na fronte, jeden doma, na oboch sú zaujímavejšie momenty, aj tie slabšie. Na fronte vyniká Kvietik a doma v opačnom smere exceluje Chudík. Ten jeho arizátor, to bol špeciálny prípad. No aj tak by bolo lepšie oba filmy vtesnať do jedného stominútového a bolo by to skvelé. –––– Vrátim sa domov. Vrátim, ako fašírka, pekne zabalený v konzerve a na tej piksli moje meno. Aby sme sa náhodou nepomiešali. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Stě ohromně čudný! .. Všetci sme čudní..." A mě se zdálo trochu čudné tohle zpracování válečného dramatu. Asi chápu, co mělo být ve výsledku řečeno, ale ta oklika, kterou se k procitnutí nakonec došlo, byla podivná, včetně těch dvou dějových rovin... ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Lettrich nepatřil mezi špičku slovenských filmařů a tady je to znát. To nejisté uchopení situace a figur a např. ty nesmyslné a neuvěřitelné špílce vůči Němcům, obraz tzv. partyzánů atd. Ve své době asi záslužné dílo, ale dnes už toho říká málo. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Kvalitná vojnová dráma mapujúca nie len peripetie slovenských vojakov na ruskom fronte ale aj dianie v zázemí na Slovensku. Arizácia, HSĽS, Hlinkove gardy, komunisti, anarchisti, Slováci, kresťania no osobný prospech je zväčša prednejší. Hrdinov sú tu plné priehrštia. Či už kladných alebo záporných. Najviac sa tu však vyníma poručík Kľako. Nie je to žiadny kovaný komunista lež pochybnosťami zmietaný vojak. Jeho úvahy spolu s jeho nihilistickým postojom a situáciou na fronte dodávajú filmu tú správnu dramatickú príchuť. Produkcia je veľmi dobrá porovnateľné s vojnovými filmami "Ako sa Vinco zaťal" alebo "Keby som mal pušku". Niektoré dejové skoky sú trochu príliš odvážne, takže som nepochopil ako sa anarchista Renner dostal ku gardistovi Pastuchovi alebo ako sa z abstinenta poručíka Kristeka stal arcialkoholik. Ani hra mučeného komunistu Driňu na blázna nebola veľmi presvedčivá. Ale to je len zopár chybičiek na tvári hry, ktorá vďaka výborným hereckým výkonom dáva vyniknúť pestrej palete charakterov okúšajúcich rôzne stránky 2. svetovej vojny. 75% ()

Reklama

Reklama