Reklama

Reklama

Poslední útočiště

(festivalový název)
  • Čína Yingji Binan Changsuo
všechny plakáty
Čína, 2010, 51 min

Režie:

He Yang

Obsahy(1)

Být v Číně právníkem hájícím lidská práva se nevyplácí. Své o tom ví hrdinka dokumentu Poslední útočiště, Ni Yulan. Kvalifikovaná právnička do roku 2002 pomáhala lidem, kteří byli násilně vyhnáni ze starých pekingských čtvrtí a jejichž domovy byly zdemolovány kvůli olympiádě. O svůj domov přišla bez jakéhokoli oficiálního nařízení i samotná Ni Yulan a její muž. Za posledních osm let byla mnohokrát zadržována na policejních stanicích i vězněna. Na kameru vypráví o těžko uvěřitelných příkořích, která zažila, včetně sexuálních útoků a hrozivého zranění nohou, které ji trvale upoutalo na invalidní vozík. Stát ji připravil o právnickou licenci a oba manželé nyní žijí jako bezdomovci s pár igelitkami pod stanem. Silná žena, která neztrácí jistou dávku optimismu ani v této situaci. Je odkázána na pomoc svých bývalých klientů. Ve snímku, který se odehrává za bílého dne v rušném městském parku, vypráví své příběhy také další právníci a právničky působící v oblasti a dokreslují tak děsivý portrét čínského „právního státu“. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Luke7 

všechny recenze uživatele

Film je o právničce Ni Yulan, která hájí lidská práva v Číně. Pomáhala lidem, kteří byly násilně vystěhovány ze svých domovů, které byly zdemolovány. Vše kvůli olympiádě v Pekingu. Všichni takto postižení přišli o domov bez jakéhokoliv oficiálního nařízení. Sama se také ocitá ve stejné situaci a se svým manželem žijí na ulici. Místo, aby se ji dostalo u soudu zadostiučinění, tak byla sama potrestána způsobem, který používají policejní, totalitní vlády. Vláda Číny má velmi mocné nástroje pro prosazovaání svojí vůle: policii, prokuraturu i soudy. Všichni jednají ve prospěch státu z důvodu strachu či likvidace. Vláda číny moc dobře ví, že kdo se jí postaví na odpor toho musí nadobro umlčet fyzicky či odstavit na okraj společnosti. Policie Ni Yulan několkrát věznila, mlátila tak, že měla zlomeniny, sexuálně zneužila až skončila na invalidním vozíku. Stát ji připravil o právnickou licenci. Dovolat se svého práva a svých věcí je nemožné. Škoda, že celý dokument je natočen v parku, kde maželé přebývají a svůj příběh s dalšími kolegy vyprávějí. Zhlédnuto v rámci festivalu Jeden svět 2011 v Opavě. ()

rerabinka 

všechny recenze uživatele

Dokument ukazující, co všechno je Čína ochotná obětovat pro zviditelnění a sebeprosazování ve světě. Kupříkladu Mezinárodní olympijský výbor nezasáhl ani po upozorňování na porušování práv (bourání domů bez souhlasu jejich vlastníků), naopak konstatoval, že se nemá míchat politika se sportem. Doporučuji všem, které zajímají lidsko-právní dokumenty. ()

PetrC. 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení jde spíš na vrub technického zpracování, které je na úrovni domácího videa, než na vrub obsahu. Jinak bych dal více. Dokument je možno zhlédnout na Youtube. Jinak o Ni Yulan (倪玉兰/倪玉蘭) se dá dohledat spousta informací na čínském internetu. Není úplně neznámá. Zajímavých informace se lze dočíst na blogu režiséra tohoto dokumentu He Yanga (何杨/何楊) a zajímavé počtení nabízí i jeho stránka na twitteru. Pokud někoho zajímá současná Čína, možná by to za trochu námahy s překladačem stálo. ()

figopetan 

všechny recenze uživatele

Silný příběh o ženě bojující za lidská práva v Číně v období kolem přípravy letních olympijských her v Pekingu 2008. Bohužel jedná se o špatně zpracovaný padesátiminutový dialog o mučení, bití, znásilňování a dalších hrůzách konaných policií. Kvalitě nepřidá ani nelogický střih a špatná zvuková stopa... Divák se musí spokojit pouze s pohledem na nečekaně vyrovnanou ženu. Možná to tak je lepší, že se neobjeví žádné drastické záběry.. ()

Reklama

Reklama