Reklama

Reklama

Zneužívaný

  • USA Abused
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Zneužívaný je dokumentárním filmem, jehož ústřední postavou jetřicátník Filip Zahradil. Ten byl jako malý chlapec sexuálně zneužívaný svou matkou. Ve svých osmnácti letech však matku při vzájemné potyčce zabil, a skončil ve vězení. Filmový štáb se s ním setkává v době, kdy je Filip z vězení propuštěn. Zde začíná hrdina vyprávět svůj životní příběh. Vedle vzpomínek na nepříjemné dětství je divákovi nabídnut také jeho neméně zajímavý současný život. Filip střídá mnoho partnerských vztahů, přičemž ženy "balí" výhradně na romantiku. Realita je však někde úplně jinde, a sice, že hrdina je příznivcem drsných sado-masochistáckých praktik. A své vyvolené do těchto hrátek násilně zatahuje také. Pro brutálnost některých záběrů je dokument na českém trhu přístupný až od osmnácti let, ve Spojených státech od jednadvaceti. (I. Benešová)

(více)

Recenze (27)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Téma pohlavního zneužívání je tu druhotné. Primární je snaha poukázat, jak se bulvárně podobných témat chytají média, která se prezentují jako seriózní. Ta kritika míří velmi správným směrem, ale film není tak propracovaný, aby to dokonale zaúčinkovalo. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Nakonec vůbec ne tak špatné, jak jsem se obával. Výtky vůči technické stránce bych příliš vážně nebral, už jen proto, že se vlastně jedná o stylizaci budovanou stejně, jako příběh samotný. Jediný zásadnější problém bych viděl ve scénáři jako takovém, který prostě až příliš šustí papírem, aby bylo možné se byť jen na moment vžít do toho, že by to třeba nemusela být fikce. Jinak ale silné téma a se znalostí pozadí (inspirace skutečnými prožitky režisérky, existence článků na iDnes, ...) funguje výrazně lépe. Otázkou zůstává, kdo z diváků si je těchto faktů vůbec vědom... ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Problém není, zda to je či není "dokument". Objektivita prostě není možná, to je přece jasné, už jen to, že si tvůrce vybere, co a jak bude snímat, to zcela vylučuje. Problém je v tom, že tohle je prostě od základu špatný film. Krom toho je mi krajně nesympatické všechno dění kolem. Řekla jsem to režisérce a myslím si to i nadále, kvůli Zneužívanému se mluví o ní, ne že by se díky ní mluvilo o problému zneužívání, ačkoliv její deklarované zájmy můžou být sebečestnější. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Tak z paní režisérky nevyzařuje dobrý člověk, spíš takový namyšlený a takový, který se moc neumí dostat a odvyprávět příběh, ale dávám jí body za to, že i když jde o vymyšlený příběh, tak ho trochu dokázala odprezentovat, jako by byl reálný, i když je chvílema znát, že jde o hraný příběh. No hlavně nám chtěla ukázat, jak média mohou být zmanipulovaný. Docela fajn byly ty ukázky s malým klukem, které právě docela vtahují do děje. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kdyby to byl skutečný dokument, určitě by i dávalo smysl to vůbec točit, ne možná tolik smysl na to koukat. Ale když si uvědomíte, že e to nahrané - a některé skutečnosti k tomu skutečně vedou už na první pohled - ten smysl je úplně pryč, hlavně proto, že máte pocit, že šlo o senzaci, nikoli o samotné drsné téma. ()

DrBuznička 

všechny recenze uživatele

poznámka z publika : "Kdyby ten film měl dvacet minut tak by v tom nebyl rozdíl" / režisérka: "To možná nebyl. Ale pak by to nemohlo jít do kina." / "Aha. Takže to je ten důvod proč je to tak dlouhý?" / "Jo." ()

boblig 

všechny recenze uživatele

Osvětový a až didakticky otravný příspěvek na téma zneužívání a týrání dětí. Režijně naprosto nezvládnuté hrané scénky, které působí směšně (a to včetně těch tzv. brutálních) a nepochopitelná snaha udělat z médií (tedy z jednoho média) blbce. Rozumím tomu, co tím "paní režisérka, mistryně sedmi řemesel a zdatná mediální manipulátorka" chtěla říci, ale učinila to tak nešťastně, že ji za to budou novináři trhat hlavu ještě za pět let. Při hodnocení tohoto filmu bych použil dvě věty z filmu Pane, vy jste vdova! - "Ovšem jako komedie to není špatné" - "Má to být tragédie, Veličenstvo ..." :-) ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Vlastne docela dobrej napad zdevastovanej otresnym zpracovanim, otresnou zbytnelosti ega tvůrkyne a otresnym priznanim, ktery nekdo muze povazovat za odvahu, ale pro me je to jedna z nejsmutnejsich vet, co jsem kdy ve filmu zaslechl. Jasne, ze vsechno si vymyslet, je jednodussi. Ale vymyslet to dobre, to uz je umeni. A s tim nema Ivana B. spolecnyho vubec nic... ()

anli 

všechny recenze uživatele

Velmi silné téma,ke kterému se režisérka Ivana Benešová postavila formou fiktivního dokumentu(film se natáčel 4 roky a natočilo se kolem 80-ti hodin materiálu).Dospělý třicátník v něm vypráví,jak byl jako malý týraný svojí matkou,kterou při potyčce v 18-ti letech zabil.Takže divák sleduje současný Filipův život(po propuštění z vězení),do nějž jsou jako vzpomínky z dětství vkládány hrané pasáže.To je bohužel největší kámen úrazu,protože i když se oba hlavní herci(malý představitel Filipa a jeho matka)velmi snaží,vše vyznívá velmi křečovitě,podivně a místy trapně.Ano,jistě,režisérka nemá žádné zkušenosti,neb je to její první dlouhý film,ale asi právě proto měla zvolit kratší formát do televize a ne celovečerní film do kin.I ostatní výrazové a filmové prostředky jsou totiž velmi slabé,včetně kamery,která místy působí opravdu značně chaoticky.Hlouba postav tu není vůbec promyšlená,stejně jako neexistuje žádné režijní vedení nebo koncept.Je to škoda,protože je to silný příběh a několik dobrých nápadů a scén tu je.Pomáhá i hudba Jana P.Muchova,která je zajímavá a nápaditá.Nakonec největší mediální kampaň(ať už záměrně či nikoliv)způsobilo ono téma a údajné skandální části scénáře,kterých se hned chytla média.Podle mě to byl jen zbytečný mediální humbuk.Po chvíli přemýšlení dávám za několik slušných scén a hudbu 35% a nemám,co bych dodal. ()

Milodar odpad!

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý film pokud uvážíme, že režisérka je nechutně nesympatická egoistka a nadutá kariéristka, která si dopomáhá médii a svým tělíčkem k "úspěchu". Jde jí jen o vlastní propagaci. ()

raud 

všechny recenze uživatele

I když jsem krásné režisérce fandil, musim říct, že tenhle film je vážně paskvil, kde nefunguje skoro nic. Nebudu vyjmenovávat co všechno se nepovedlo, jen by možná příště bylo lepší se soustředit na samotný film než na jeho mediální propagaci, která se ovšem docela povedla. Druhou * přidávám za představitele hlavní role, kterej jedinej docela hrál. ()

Zorlac 

všechny recenze uživatele

film zas tak tragický nebyl díky nápadu a pointě. bohužel ho srazila o dvě hvězdy kamera a vůbec vizuální zpracování. 2* díky herci. škoda, mohlo by to sahat výš. ()

Anusak odpad!

všechny recenze uživatele

Podle mého trapné a amatérské zneužití zneužívání. To tam vůbec nemuselo být a už vůbec ne v tak necitlivé a vulgární formě. Kdyby si autorka vymyslela jinou historku na kterou napasovat hlavní téma, mohlo to dopadnout lépe. I když nevím nevím. Na mě to celé působí jako self promo, nemohu si pomoct. A po debatě s autorkou ještě více. Sledovat tenhle film bolí a to něco vydržím. ()

fooggyy7 odpad!

všechny recenze uživatele

To je fakt, že téma pohlavního zneužívání je tu druhotné. Prvotní je, že Filip Zahradil je doopravdový blb ()

Reklama

Reklama