Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Nathan Brittles má za pouhých šest dní odejít do důchodu. Je zřejmé, že po dlouhé a úspěšné vojenské kariéře, se s tímto rozhodnutím obtížně smiřuje. Jeho odchod nesou těžce i vojáci, kterým sice vládne tvrdou rukou, vždy se však mohou spolehnout na jeho jasný odhad situace a přesné rozkazy. Teď ale nemají právě moc času se nad tím zamýšlet. Indiáni jsou na válečné stezce a hrozí, že brzy ovládnou území, které armáda z Fort Starke má jen částečně pod kontrolou. A Brittles nečekaně přijímá od svého nadřízeného majora Maca Allsharda náročný úkol. Přes nebezpečné území doprovází, se skupinou vojáků, jeho půvabnou neteř Olivii Dandridgeovou až k místu, kde má nasednout do dostavníku.... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (15)

  • Film bol natočený na mieste v Monument Valley s využitím rozsiahlych oblastí rezervácie Navajo pozdĺž štátnej hranice Arizona - Utah. (westerns)
  • S rozpočtom 1,6 milióna dolárov bol film jedným z najdrahších westernov, ktoré boli dovtedy natočené. Pre spoločnosť RKO Pictures sa film stal veľkým hitom. (westerns)
  • Vizážista Don L. Cash a vlasová stylistka Anna Malin sa zaslúžili o presvedčivú premenu vtedy 41-ročného Johna Wayna na 60-ročného muža. (westerns)
  • Herci a štáb žili v pomerne jednoduchých podmienkach v Monument Valley. Väčšina spala v chatkách na špinavej podlahe v blízkosti so spoločnými sprchami so studenou vodou. (westerns)
  • Ide o jeden z troch osobných najobľúbenejších filmov Johna Wayna, spomedzi všetkých svojich filmov, ktoré natočil. Ďalšími dvoma sú Tichý muž (1952), a Stopaři (1956). Všetky spomínané filmy režíroval John Ford. (westerns)
  • Rozpočet filmu bol 1 851 290 dolárov, čo je o 40 000 dolárov menej ako film Fort Apache (1948), ktorý tiež režíroval John Ford. Ford veľmi dobre poznal oblasť Monument Valley, čiže film bol dokončený už po 31 dňoch natáčania. (westerns)
  • Pevnosť Fort Starke, kde sa tiež natáčal tento film, stále stojí v samotnom Monument Valley, neďaleko mesta Kanab (štát Utah). V súčasnosti sa tam nachádza múzeum, ktoré je prístupné verejnosti. (westerns)
  • John Wayne označil rolu kapitána Nathana Brittlesa vo filme za jednu zo svojich obľúbených úloh. (westerns)
  • Režisér John Ford si spočiatku nebol istý, koho obsadiť do hlavnej úlohy. Údajne ho presvedčil Waynov výkon vo filme Červená řeka (1948), a tak Ford Wayna do hlavnej úlohy obsadil. Keď bolo natáčanie dokončené, Ford daroval Wayneovi tortu s odkazom: "You're an actor now..." (westerns)
  • John Wayne, ktorý mal v čase natáčania filmu 41 rokov, si získal veľké uznanie za stvárnenie 60-ročného kapitána Nathana Brittlesa. (westerns)
  • Na konci filmu ľutuje Nathan Brittles (John Wayne) odchod do dôchodku keď vidí ako jeho vojaci vychádzajú z pevnosti, avšak vo svojom vnútri túži vyraziť s nimi. Doložené je to radostnou piesňou, ktorú spievajú vojaci a dynamického dupotu koní. Iba zopár záberov však ukazuje kone či spievajúcich vojakov. Režisér Ford zacieli na Brittlesea, ktorý nehybne stojí vedľa koňa. Kontrast rázneho rytmu hudby a statického Brittlesea podtrhuje jeho ľútosť nad tým, že po mnohých rokoch musí zostať v pevnosti. (Biopler)

Reklama

Reklama