Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický dramatický příběh zdravotní sestry a těžce nemocného automobilového závodníka a továrního jezdce... Autoři scénáře silně pozměnili předlohu (tam je hrdina novinář a nemá naději na vyléčení), ale hodnoty z výsledného díla to nepozvedlo. (oficiální text distributora)

Recenze (17)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zatímco se na filmové přepisy Marie Pujmanové ze 40. let pomalu zapomnělo, autorka předlohy nechvalně proslulého seriálu Lidé na křižovatce, který byl věnován 50. výročí KSČ, byla ještě jednou připomenuta Známostí sestry Aleny. Ať už původní nápad byl jakýkoli, normalizační adaptace posledního dokončeného románu Pujmanové, je jednoduše řečeno slabá. Úsporný text předlohy soudobým filmařům na Barrandově nestačil, změnili prakticky vše a ze zralého ženského románu vytesali patvar plný nemocničních chodeb a sedadel spolujezdce automobilového závodníka... V hlavních rolích dva oblíbení slovenští herci, jejichž výkony sráží nevhodně zvolený dabing. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Když jdou na mužskýho léta a když se tu dlouho rval...zpívá Walda a já začínám mít ten samý dojem. Jinak si totiž nedokážu vysvětlit, že v mládí mnou opovrhovaný ,,hundrt'' se mi čím dál více začíná líbit. :-). Poprvé jsem ten nečekaný pocit okouzlení objevil tuším v Atomovové katedrále, když kočička Rudy Hrušínského ml. za ním jezdila na stavbu právě Škodylakem 100 Rapid. Kupodivu tady to bylo podobně a to se ve filmu mihlo při závodech i pár aut západních značek jako BMW atd... Příběh je zvláštní. Stejně jako všem mi neseděl dabink slovenských herců. Co na filmu zajímavé bylo byly právě všechny ty možné záběry ,,z kola'' nebo skrze přední sklo na opravdu rychle ubíhající silnici v až 140 Km/h (tedy dle filmového tacháče). Co dodat k pohnutkám hlavního hrdiny? Nejsem jezdcem rallye, ale jako chlap rozumím tomu, že když se má od nečeho celoživotně budovaného odejít, odchází se těžko. A určitě by se nemělo odcházet uprostřed posledního závodu... Dávám tedy za 3 motorová těsnění. * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Velmi se povedl scénář, ocenila bych i to tajemství, kterým je dlouho obestřena choroba hlavního hrdiny. Liškovi se podařila mimořádně hravá hudba. A tak jedinou skvrnou na kráse zůstává naprosto nepochopitelný výběr dabéra pro Kvietika. Emilka Vášáryová mluvící hlasem Libušky Švormové mi přišla celkem přirozená. Ale Jan Tříska kničící za Štefana Kvietika mi trhal uši. Jen si říkám, jak skvěle by to znělo, kdyby ústy Kvietika promlouval třeba Zahajský. Ale co se dá dělat? Nikdo a nic není dokonalé. I když nemám ráda automobilové závody, napjatě jsem sledovala Karlův dojezd do cíle. Za tohle lze snad odpustit i ten nesmyslný dabing. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem doslova přetrpěl. Přišlo mi, že snad polovina délky se odehrávala buď při řízení auta za burácení motory škodovky, nebo učením se zatáček. Levá tři bé. A toto prostředí mi vůbec nic neříká. Jinak by měl příběh, kdy si povídají milenci, snad jen pár minut. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Chapu, ze pro mnohe kluky to v dobe premiery byla atraktivni podivana na automobilove zavody... Krome krasne Vasaryove ale pro me temer nekoukatelne... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Autenticita příběhu je narušená předabováním: Libuše Švormová - hlas Aleny, - Jan Tříska - hlas Karla, Eduard Cupák - hlas Jiřího, Jaromír Hanzlík -hlas Vládi, Jaroslava Schallerová - hlas laborantky, Jorga Kotrbová - hlas Jarky, Jiří Kodet - hlas vrchního..Jakýkoliv logický vývoj jednání postav mi totálně unikl-byl li jaký.. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Priaznivci Need for Speed a podobných vtákovín by mohli mať radosť a snáď by neohrnuli nos nad legendárnym rallye autom Škoda 100 Rapid. Možno tej psychológie by sa prejedli, ale zábery na cestu ala F1 alebo zábery od kolesa mohli v roku 73 u mnohých spôsobiť vlhké motoristické sny. Že je konanie postáv nelogické, to je pravda, ale čo býva logické na celom motošporte, kde je jazdec jednou nohou na druhom svete. Tak tu sa poberá na jazdu v trojnásobnom delíriu: z choroby, z injekcie a z tabletiek, ktoré hltá aj za jazdy. Ja som si trochu v delíriu pripadal z českých dabingových hlasov Emílie a Kvietika, to musel byť mozog, čo to takto vymyslel. Záver som očakával trochu premyslenejší, niečo také nemastné-neslané na konci som už dávno nevidel. –––– Jakou to má cenu zachránit člověka jenom kosti a kůži, když ztratí všecho, co má rád? ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Hodne temny film s depresivnim vizualem, depresivnim dejem a (dokonalou) psycho muzikou. Na pozadi rally zavodu=potesily retro autaky i styl tehdejsiho zavodeni (byt zde ve filmarske licenci), to mam rad. Zahrane to bylo dobre, jen jsem nepochopil vubec duvod predabovani do cestiny - proste ten efekt, kdy koukate na zname slovenske herce a slysite je mluvit hlasem znamych ceskych hercu, je rusivy... (prestoze predabovane to bylo vlastne docela dobre) 3+ ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Drama, které by se zdálo zajímavé jen pro fandy rychlých aut, ovšem opak je pravdou. Příběh je sice velmi ponurý a depresivní, ale opravdový a podbarvený velmi zdařilou hudbou Zdeňka Lišky. Zajímavá je i dvojice Vášáryová a Kvietik. Celkově je film kvalitní a rozhodně stojí za shlédnutí. Obrňte se proti blátu a dešti, je ho ve filmu dost a dost. :) ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Příběh je postaven na výborných výkonech dvou hereckých osobností slovenského umění, Štefana Kvietika a Milky Vašáryové, která se mi poslední dobou líbí herecky i žensky mnohem víc než její mladší sestra. Předloha Marie pujmanové je zajisté jenom velmi volná, neznám originál, ale pochybuji, že by Pujmanová psala ve své době o rallye. Příběh je přesto strhující, velmi dobře zobrazuje postavu umanutého rallye jezdce, jemuž předpovídají kvůli těžké chorobě (nebo předchozí nehodě?) konec kariéry, ale který se nechce své lásky vzdát; na druhou stranu typicky žensky zamilované nemocniční sestry Aleny, která nedokáže zabránit riskantní účasti svého milého v Československé rallye. Film jsem dosud neviděl, a tak to byl skutečný zážitek. ()

in4mator 

všechny recenze uživatele

- "Jeďte co to dá, kdyby něco, tak... spravit se to dá dycky." Ač jsem velkým fanouškem rally a ve filmu dostalo závodění a ty věci kolem mnohem větší prostor než jsem čekal, nemůžu dát filmu vyšší než průměrné hodnocení (zaokrouhlené dolů). Přijde mi, že je to natočeno podivně odtažitým způsobem, někdo by se u filmu mohl i dost nudit. Protože se toho za celý film opravdu moc nestane, myslím, že by se mělo stavět právě na kvalitní dramatičnosti. A ta je tady taková bezzubá, určitě by šlo z toho mála vyždímat víc napětí a "psychologična"... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Motoristický sportovní snímek o lásce k motorismu a závodu rallye, o vážné nemoci a vztahu zdravotní sestry k takovému závodníkovi. Příběh nejen o vášni k rallye bez ohledu na svůj zdravotní vztah, ale hlavně také především o mezilidských vztazích, které byly vždy nedílnou součástí snad každého filmového dějství. Romantická vložka závodníka a zdravotní sestry se může zdát být zbytečná, ale zase to přímočarý děj vkusně obohatilo. Ono se sice uvádí, že je film především o tomto vztahu, ale není. Ukazuje se tu svět automobilových závodů rallye v celé své perspektivě, jen to celé kazí typická normalizační šeď své doby. Dramatická závodní jízda se vcelku povedla. To už se ale nedá říct o dramatizaci týkající se hlavní postavy, kterého výrazně ovlivnila vážná nemoc. Je to prostě po psychologické stránce poněkud omšelé.  Scénář napsal Václav Šašek dle literární předlohy Marie Pujmanové, která však psala o novináři. Změna profese hlavní postavy pro film bylo však zajímavějším artiklem a dá se říct, že je takový filmový námět na svou dobu, svým způsobem, jedinečný. Zajímavým počinem je jistě také obsazení hlavních rolí slovenskými herci, kteří samozřejmě museli být do češtiny předabovaní. Snímek již zapomenutý a těžko říct proč. Zas tak hrozny taky není. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Fenomenální Liškova hudba. Tím nemyslím úvodní kakofonii. Ale později se tóny rozezní k perfektnímu podkreslení atmosféry. Jsou to schůzky Karla s Alenou v baru, ale hlavně a především zdravotní problémy nemocného závodníka bloudícího lesem jsou atmosfericky naprostým vrcholem psychologického dramatu nejen československé ale i světové kinematografie. Kvietik je moc hezky a příjemně nadabovaný Třískou. Kvietik by češtinu v žádném případě tak dobře nezvládl. 80 % ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Další příklad filmu, kterého začátek zhnusí celý zbytek. Nic proti automobilovému sportu, ale tady to čtení zatáček mohlo být kratší. Následují úvodní titulky s něčím, co měla být asi hudba. Děs běs. A potom začne Kvietik mluvit hlasem pana Třísky a jde to do kopru úplně. Další scéna, idiot starý chlap machruje před babou, jak umí řídit. Když se chce někdo zabít, je to jeho věc, ale proč do toho tahat někoho cizího? Další část filmu je Alenino přemlouvání sobeckého vola, který mele jen o závodech a nic jiného jej nezajímá. Ve skoro poslední etapě sledujeme auto. Bum. ()

Reklama

Reklama