Reklama

Reklama

Hudební toulky se Zdeňkem Mahlerem

(seriál)
všechny plakáty
Dokumentární / Hudební
Česko, 2003, 6x14 min

Režie:

Radovan Urban

Scénář:

Zdeněk Mahler

Hrají:

Zdeněk Mahler

Obsahy(1)

O tom, že dr. Zdeněk Mahler je charismatickým, dynamickým, přesvědčivým a poučeným vypravěčem, se můžete znovu přesvědčit v jeho Hudebních toulkách, kde nám bude skvělým společníkem a průvodcem. Přiblíží nám vztah některých světových hudebních velikánů k Praze, spolu s ním se vydáme po jejich pražských stopách a dozvíme se, nakolik toto město ovlivnilo jejich život a tvorbu.

Jednotlivé díly: 1.-Pražské vzkříšení W. A. Mozarta -Dnešní díl je věnovaný šťastnému a úspěšnému Mozartovu setkávání s Prahou v roce 1787, které vyvrcholilo nejen skvělým přijetím opery Figarova svatba, Pražskou symfonií, ale především premiérou opery Don Giovanni.

2.-Pražské ukřižování W. A. Mozarta -Druhý díl cyklu - ve kterém dr.Zdeněk Mahler se šarmem sobě vlastním přibližuje vztah vybraných světových hudebních velikánů k Praze a vydává se po jejich stopách a ozřejmuje nakolik Praha ovlivnila jejich život a tvorbu - je tentokrát věnován poslednímu Mozartovu nešťastnému pobytu v Praze v roce 1791. Ten byl spjat s úplně jinou atmosférou než předchozí pobyty. Zemřel Josef II., začala válka s Turky a daleko největším nebezpečím pro Rakousko byla probíhající francouzská revoluce s jejími hesly o rovnosti a bratrství. Mozart přijíždí na pražskou korunovaci Leopolda II. za českého krále, aby provedl objednanou operu La clemenza di Tito. Ta je však dvorem absolutně odmítnuta. Mozartovi zbývá posledních několik týdnů hořkého závěru života.

3.-Bedřich Smetana - hledání sebe sama -Ve třetím pokračování tohoto cyklu představí dr.Zdeněk Mahler bohaté a pestré životní peripetie Bedřicha Smetany, které tento skladatel spojil jak s Prahou, tak hlavně s probouzejícím se českým národem. Jak se vlastně rodilo češství tohoto českého skladatele? A jak se vyrovnával s revolučním rokem 1848 a s následným útlakem, kdy se umění dostalo do péče cenzorů a kdy většina tvůrců si přála najít své uplatnění za hranicemi Rakouska? To je jen část otázek, na které náš průvodce hledá odpovědi. Pojďme tedy společně se Zdeňkem Mahlerem sledovat Smetanův vývoj až po rozhodující mezník - premiéru jeho třetí opery Dalibor.

4.-Bedřich Smetana - neštěstí a heroismus -I další pokračování cyklu věnoval průvodce dr. Zdeněk Mahler přiblížení osobnosti skladatele Bedřicha Smetany. Jeho životní pouť, nyní především spojená s Prahou, se dostává do tragického zlomu - ztráty sluchu. Smetana si byl vědom svého stále se zhoršujícího zdravotního stavu, věděl, že už nebude nikdy dirigovat, koncertovat, že už nebude schopen ani učit. Přesto se navzdory osudu vypnul k heroickému výkonu - ke kompozici svých vrcholných děl.

5.-Gustav Mahler - kapelník pražské německé opery -Dalším dílem Hudebních toulek se Zdeňkem Mahlerem se dostáváme do Prahy osmdesátých let devatenáctého století. Prvního srpna 1885 se stává tehdy mladý a průbojný Gustav Mahler druhým kapelníkem pražského německého divadla. A je třeba podotknout, že tato pouhá jediná sezóna byla pro Mahlera jak umělecky, tak i lidsky velmi plodná a šťastná. Své působení zahajuje úspěšným uvedením Mozartovy opery Don Giovanni, díla, které zde mělo před téměř sto lety světovou premiéru. A stejně jako Mozart, i on se stává velkým obdivovatelem krás města a na svých pražských toulkách chodí po stejných oblíbených místech jako kdysi jeho velký předchůdce. Když zde 15.7.1886 končil a připravoval se na odjezd do Lipska, říkal svým blízkým, že ačkoliv je ještě fyzicky přítomný v Praze, už teď se mu po ní stýská.

6.-Gustav Mahler - světová premiéra Symfonie č.7 -Další zastavení Hudebních toulek se Zdeňkem Mahlerem bude opět v Praze a znovu se setkáme s postavou velikána světové hudby - Gustavem Mahlerem. Ten se po svém úspěšném ročním působení v pražské německé opeře v 80.letech 19.století do Prahy opakovaně vracel, ale už v jiné funkci - jako uznávaný světový dirigent a především jako skladatel. Vždyť Pražané už se pozvolna seznámili s jeho prvními symfoniemi.
V roce 1908 opět přijíždí do Prahy, obdivuje obrovskou architektonickou proměnu města, a hodlá zde uvést premiéru své 7. symfonie, a to na závěrečném koncertu Jubilejní výstavy, v místech dnešního Výstaviště.
Na premiéru se sjel výkvět evropské kultury a hudebního života a přes všechny provozní problémy šlo o vskutku mimořádnou událost. A když Gustav Mahler z Prahy triumfálně odjížděl, ukázal mu šéf České filharmonie dr. Zemánek nový skvost secesní Prahy - Obecní dům a požádal ho, aby při příští návštěvě Prahy právě zde opět vystoupil jako skladatel a dirigent. Toto přání se však už nikdy nenaplnilo. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama