Reklama

Reklama

Pygmejové, děti džungle

  • Slovensko Pygmejovia – Deti džungle (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Fotograf Ivan Bulík prešiel Afriku skrz na skrz. Jeho sen je však stále v nedohľadne: túži nájsť a zachytiť život a zvyky najmenších ľudí planéty - civilizáciou nepoškvrnených Pygmejov. Začína hľadať v Stredoafrickej republike, kde ho miestni domorodci prevedú cez hranice vojnou zmietaného Konga. Pri dobrodružnom prechode močiarov sa vyhýba miestnym rebelom, pozoruje pralesné slony i nížinné gorily. Nakoniec sa mu sen plní. Hlboko v džungli sa s priatelí s kočujúcimi Pygmejmi, ktorí ho zaučia do tradičného spôsobu života lovcov a zberačov. Ich radosť z hudby, tanca a života sa zdá nekonečná. Sú to skutočné nahé deti džungle ohrozované nielen jedným z najväčších vojnových konfliktov od čias II. svetovej vojny, ale aj našou civilizáciou, ktorá necitlivo valcuje všetko tradičné... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Další z myšlenkově i dokumentárně skvělých filmů mistra Barabáše, který mi každým svým filmem otevřel nový obzor do tajů skrytých krás naší planety Země. Je zajímavé, že lidé bez ničeho, jsou lidmi šťastnými a ve svém rodném jazyku nemají slovo jako je válka, ale také nemají potřebu po zisku ať již v jakékoliv formě. Další z úžasných dokumentů tentokrát na hranici Konga a Středoafrické Republiky, kde v husté džungli přežívají jedni z posledních Pygmejů, svým vzrůstem nejmenší lidé na světě. 85% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zase o fous vzdělanější. Moc mi snímek však do duše nepromluvil a jsem hrozně rád, že žiji tam kde žiji. S Pygmeji bych neměnil ani náhodou. Není jim, klukům černým, co závidět. Mnohem zajímavější než cesta mezi Pygmeje, kde to, abych pravdu řekl, nefunguje o moc jinak než v ostatních černošských kmenech, mi přišel průjezd Kongem. Kongo je nádherná země, kterou bych si netroufl projet ani tankem, který bych uměl hodně dobře řídit. Moc záběrů jsem z této země neviděl, protože většina jich zřejmě Kongo nikdy neopustila. V tomto dokumentu je záběrů z této malebné země minimum, protože nikomu nestojí kvůli tomu riskovat krk. Dokument mě nijak závratně nebavil. Zajímavých záběrů není zase tak mnoho. Zdálo se mi, že se dvoučlenná výprava vydala na cestu hlavně pro svoje osobní potěšení a při té příležitosti něco málo natočila. Kromě sbírání medu a krátkého lovu člověk pozoruje pouze tančení kolem ohně a kojení. Vidím to sotva na 2 *. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Fajn filmík. K záveru som mal pocit, že to režisér prehnal s tanečnými kreáciami domorodcov, ale napokon to veľmi šikovne vyústilo vo finále (manažéri tomu tuším hovoria spraviť zo slabých stránok silné :-)). Nejedná sa o film, ktorý by ostal nejako extra dlho v pamäti, ale je to dobre odvedená robota... ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Ja by som ako nefajčiar (aj keď fanúšik tanca) v džungli dlho neprežila. Inak môj úplne prvý film, ktorý som od Barabáša videla. Takže som veľmi rada, že som mala možnosť ho vidieť s jeho osobným uvedením aj doslovom. (Lumiére - 31.3.2012 - Febiofest) ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Na Pygmejov som sa tešil. Expedičné dokumenty Pala Barabáša považujem za výrazne príspevky či už v jeho tvorbe, alebo v rámci svetového a slovenského dokumentárneho filmu. Film rovnako ako všetky predchádzajúce Barabášové filmy je objaviteľský a dobrodružný. Sledujeme osudy dvoch priateľov - Pala Barabáša a Ivana Bulíka, ktorý sa snažia nájsť najmenších ľudí sveta a spoznať ich kultúru aj spoločenstvo. Ako to už u Barabáša býva, aj táto expedícia je úspešná a to aj napriek vyhrotenej politickej situácií a nebezpečenstiev v podobe zvierat a nehostinných podmienok. Otvára sa nám ako divákovi, nový , v istom zmysle neprebádaný svet, ktorý poukazuje na jednoduchosť a krásu a radosť domorodých obyvateľov. Ich spôsob koexistencie s prírodou, ich úsmevy a rituálne tance aj spôsob akým medzi sebou komunikujú je fascinujúci. Vidieť ľudí ako žijú týmto spôsobom života je pre mňa vždy oslobodzujúci pocit. Poukazuje na uponáhľanosť nášho moderného sveta a na krásu prítomného okamihu, ktorý by sme si mali užívať nech nám prináša čokoľvek. Do toho všetkého podmanivý hlas Róberta Rotha a niekoľko úchvatných záberov na gorily a africké slony. Jednoducho krása. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Hezký je to, ale Barabáš by se měl držet věcně jen dokumentování a nehrát si na filosofa, protože jak dojde na melancholické moralitky na konec začíná to smrdět žvaněním. Všechny vymoženosti západu by bez přemýšlení vyměnil za jeden další den s pygmejema.. Jasněěě(úplně tomu věřím..) ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Opať sa mi potvrdilo, že najlepšie filmy sú tie, na ktoré sa človek dostane do kina neplánovane a najkrajšie sú tie, čo netočia odchovanci filmových škôl. ()

radektejkal

všechny recenze uživatele

Tento film se řadí do strategie, kterou tak úspěšně rozvinuli především Rusové a Američané: OBJEVIT - NAFOTIT - ZLIKVIDOVAT. Každá informace, kterou přinášejí média o životě "primitivních národů" (a totéž platí o zvířatech), je pro ně zhoubná. Jediné, co jim může prospět, je nevšímat si jich, a nechat je být takovími jací jsou, nelést jim do zelí a nekorumpovat je směnným obchodem (a totéž platí samozřejmě i o horolezcích a přírodě). Film jsem po čtvrthodině pietně vypnul. Pro hodnocení takových filmů není na čsfd žádná kategorie. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Dostal som to, čo som čakal a to je kvalitný dokumentárny a dobrodružný film od Pavla Barabáša. Koho zaujíma tematika domorodých kmeňov, tak si príde na svoje. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Zajímavě natočený a odvyprávěný dokument. Jedna z posledních divočin na Zemi, kde žijí zajímaví lidé "jako v době kamenné". ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Kazily mi to ty nešikovně podané komentáře, které odbíhaly od hlavního centra vyprávění a snažily se o jakousi naléhavou reflexi. Jinak se na to ale koukalo pěkně, stejně tak i poslouchalo, když to tedy bylo k věci, protože nebylo nouze o zajímavé informace. Určitě bych snesl i delší nálož, nucené ukončení však s sebou přineslo nečekané napětí. A dokumentu na atraktivitě přidává to, že byl vytvořen za humny. 3,5* ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Barabášovo ďalšie putovanie za prírodnými kmeňmi. Samotná téma toľkokrát omieľaných afrických domorodcov nepatrí medzi moje obľúbené (neustále tance, rituály od-duchovania či polmetrové plácačky namiesto pŕs), ale to, ako to vie Pavol Barabáš podať, že dokument nakoniec chcem dopozerať a nasať atmosféru, mu neskutočne slúži ku cti. Nie so všetkými myšlienkami ale súhlasím, aj keď vítam pokusy o sebareflexiu "bielej rasy". Napríklad to, že mocnejšie štáty vyciciavajú bohatsvo Konga a ťažké kovy ako kobalt či zlato tak môže každý z nás používať vo svojich počítačoch a mobiloch. Zarabajú predsa aj Kongčania, síce len úplná elita, ale tak to chodí takmer všade na svete. Svoje technické vychytávky by sme mali tak či tak, ale nikomu z nás by sa asi nepáčilo, keby boli drahšie, takže nefrflime. Tiež to, že záchrana prírodného kmeňa nie je z našej strany sebecká, aby i naďalej mohli cestovatelia ukazovať a antropológovia študovať tieto kmene, ktoré nám pripomínajú vlastnú ľudskú prehistóriu. Národ Pygmejov je už čiastočne skazený z toho, ako sa od nás naučil fajčiť tabak a takéto naše neduhy bude nasávať čoraz viac. Robo Roth sa síce snažil o dôstojné nahovorienie dokumentu, ale jeho hlas sa až tak nehodí na tento formát; textovo nemám výhrady. Spodnú hranicu 4 hviezd si ale dokument zaslúži. Musím skúsiť tie pečené banány. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Cestománie, tentokrát s trochu do tajemna hozeným průvodním komentářem, který občas nahrazuje i chybějící záběry. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ďalšia Barabášova konzerva času o ľuďoch, ktorých prírodný spôsob života je do budúcnosti veľmi neistý. Nerastné bohatstvo, nad ktorým majú svoj jedinečný životný priestor, vedie k nezastaviteľnému klčovaniu pralesa a na vine nie sú len miestne vlády, ale hlavne „civilizovaná“ spoločnosť, ktorej mobily a počítače sa nedajú vyrobiť bez niektorých nerastov. ()

Casablanca 

všechny recenze uživatele

Výborné. Jen se bojím, že po skončení pořadu většina souhlasně přikyvujících diváků přepnula během reklam na nové ipody, BMW a spořící účty do "našeho" myšlení a veškeré myšlenky, které padly, byly utopeny pod impulsy okolního světa... Přitom by si to zasloužilo chvíli ticha a zamyšlení. ()

iampatrik 

všechny recenze uživatele

Velice působivý dokument, který je dobře natočen a okomentován. A svým doslovem vás nechá přemýšlet nad životem. (Mezinárodní festival outdoorových filmů 2012 - Opava) ()

mclenin 

všechny recenze uživatele

Príbehovo úprimný, myšlienkovo hlboký, pocitovo intenzívny je tento dokumentárny snímok, ktorý nielenže diváka dokáže naratívnym štýlom zaujať tak, že stratí pojem o čase, no zároveň má dokumentárnu výpovednú hodnotu. Sledovať jednoduchý život malých veľkých ľudí, nepoškvrnených modernou civilizáciou, by nemalo v človeku vyvolať pocit nezaujatého pozorovateľa, dištancujúc sa od tejto dnes už "rarity" modernej spoločnosti, ale inšpirovať ho vo svojej naturálnej úprimnosti, pretože v jednoduchosti je krása a pôvab života. (Expedičná kamera, Bratislava, 22.3.2014) ()

BuddyO 

všechny recenze uživatele

Tento film mě určitě zaujal, avšak dávám přednost jinému druhu pojetí dokumentárního filmu. Tento výpravný "ČT" styl mě už bohužel neohromí. Přitom obsah filmu měl obrovskou informační hodnotu. Jen ta foma to kazila. Expediční kamera 2014 ()

Heero 

všechny recenze uživatele

Jediní (nebo jedni z mála) opravdu svobodní lidé na tomto světě. Soužití přírody a člověka v plné kráse. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

První zkušenost s filmem režírovaným Pavlom Barabášem a musím říct, že silně pozitivní. Natočený materiál je sestříhaný a zaobalený do pěkného příběhu, kdy štáb doprovází fotografa a dobrodruha Ivana Bulíka při hledání civilizace Pygmejů. Někde mezi hranicí Středoafrické republiky a Konga se spřátelí s Pygmeji a postupně odkrývá nejedno tajemství z jejich života v neprostupné džungli. Dokument je protkán zajímavými větami ve scénáři a smysluplné vyprávění dodává snímku kýženou podstatu cesty za poznáním etnických stereotypů kmene žijícího daleko od civilizace a tzv. vyspělého světa. ()

Reklama

Reklama