Reklama

Reklama

Nacistická smrtící komanda

(seriál)
  • Česko Komanda smrti (více)
Francie, 2009, 4x55 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Armáda Třetí říše v červnu 1941 přepadla Sovětský svaz. Na pokořených územích se objevily smrtící komanda (Einsatzgruppen), zaměřená na masakrování židů a komunistů. Do dvou let, tedy do prohrané bitvy u Stalingradu, tyto bojůvky povraždily na území sahajícím od pobaltských republik až k Černému moři bezmála dva miliony židovských mužů, žen a dětí. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (24)

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Z větší částí tvořené výpověďmi pamětníků (včetně katů), z menší části historikové a dobové záběry. Časové pokrytí od června 1941 do poválečných procesů: 1. díl první dva až tři měsíce od června 1941 (základní uvedení do tématu, hlavní pozornost severní části operací); 2. díl srpen až konec roku 1941 (více pozornost Ukrajina, klíčová událost Babí Jar); 3. díl časově 1942-1943 (v centru pozornosti opět Pobaltí a Bělorusko, vážnější problémy operací v kontextu celkových problémů); 4. díl 1943-1947 (ústup pachatelů, následky, procesy na východní frontě i v poválečném Norimberku, problematizace rozsahu i důslednosti vypořádání se s pachateli). Z řad pamětníků vystupují oběti, pachatelé i svědci různého druhu (body k dobru, že také jeden z norimberských prokurátorů). Z hlediska lokalizace především z Ukrajiny, Běloruska a Litvy. Historikové zejména anglosaské a francouzské provenience. ()

RomeroIsGod 

všechny recenze uživatele

Perfektní téma, s kterým se tvůrci nedokázali moc popasovat. Dokument vyloženě nudí, vleče se a vzpomínky pamětníků, kteří sotva mluví, tempu taky nepřidají. Co se obsahu týká, tak pár záběrů jsem ještě neviděl (ale rozebírat deset minut, že se tam lidé při popravách smějí a běhá okolo pes taky není nic moc), nějaký nový info jsem taky načerpal. Spíš pro lidi, kteří s druhou světovou začínaj. 60% ()

Reklama

ceskyhonza 

všechny recenze uživatele

O válečnou historii se zajímám od cca 13ti let, tedy víc jak 35 let a znovu a znovu mne fakta z 2. sv. války utvrzují v tom, že Německo už nikdy nemělo být samosprávné, nemá na to jako národ sebemenší morální právo. Národy SSSR k nim byly přes vše vlastně milosrdné, porazily je a přes všechny hrůzy války, kterých se také dopouštěly, přeci jen nevykonaly pomstu, což je staví morálně u mne výš než Němce. Je ironií dějin a lidstva, že tento národ opět patří k velmocenským ... Nechápu dnešní generace a jejich obdiv k Německu, ten nikdy sdílet nebudu, nemohu, bylo by to pohrdání miliony umučených bez ohledu na to, zda šlo o ženy a děti. Je třeba tokovýchto dokumentů, aby se nezapomínalo, protože "ztráta paměti" nese riziko možného opakování hrůz. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Vše podstatné tu již bylo sděleno...já jen doplním, že některé informace jsem si častokrát ještě dohledával v jiných zdrojích, protože jsem jednoduše nevěřil. Osvětim, Treblinku, nebo Sobibor zná celý svět. Babí jaro, Kamenec Podolský či Zmijovskaja balka by měl znát taky. Nejzvrácenější historie v dějinách lidstva a přesto důležitá nejen pro naší, ale i budoucí generaci. 100% ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

256. Sta tisíce obětí systematického i živelného vyvražďování jako nikdy a ničím neospravedlnitelné zlo, fašismus jako osobní postoj člověka měnící lhostejností ke zvůli a násilí své jednání až v ničím neohraničenou pervezi, k sadismu, naprosté, surové odlidštěnosti, postihující pozvolna charakter, až ke stavu rozkladu, demoralizaci, rozpadu disciplíny, neudržitelnosti i toho nejzákladnějšího řádu, děsivé, šokující události, vymykající se rozsahem a zrůdností uplatňovaných postupů čemukoliv, svědectví vrahů, kteří nikdy nebyli za své zločiny potrestáni, benevolence i nemohoucnost justice postihnout viníky kolosání obludnosti, hořkost, která přetrvá navěky, bezpráví, které stále z našeho života nevymizelo, jen nabývá méně nápadné, zastřené podoby. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama