Reklama

Reklama

Nacistická smrtící komanda

(seriál)
  • Česko Komanda smrti (více)
Francie, 2009, 4x55 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Armáda Třetí říše v červnu 1941 přepadla Sovětský svaz. Na pokořených územích se objevily smrtící komanda (Einsatzgruppen), zaměřená na masakrování židů a komunistů. Do dvou let, tedy do prohrané bitvy u Stalingradu, tyto bojůvky povraždily na území sahajícím od pobaltských republik až k Černému moři bezmála dva miliony židovských mužů, žen a dětí. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (24)

frantad odpad!

všechny recenze uživatele

Takže tady máme vysvětlení, proč když údajně bylo zavražděno na území SSSR kolem 2 miliónů židů, se našel jen ten jediný masový hrob v Katyni. Einsatzgruppen museli být nějací supermani, že zvládli zorganizovat spalování tolika těl v době, kdy se na frontě řešily mnohem závažnější problémy. Škoda, že nám francouzští soudruzi také nevysvětlili, odkud a jak přivezli milióny tun palivového dříví na tyto akce a proč na leteckých snímcích z té doby (konkrétně je zdokumentován Babi Jar) nejsou žádné známky toho, že by se tam spalovaly statisíce lidských těl. Tak teď nevím, lžou fyzické důkazy nebo lidé ... Navíc jsou v "dokumentu" používány zfalšované fotografie (viz. Udo Walendy). ()

RomeroIsGod 

všechny recenze uživatele

Perfektní téma, s kterým se tvůrci nedokázali moc popasovat. Dokument vyloženě nudí, vleče se a vzpomínky pamětníků, kteří sotva mluví, tempu taky nepřidají. Co se obsahu týká, tak pár záběrů jsem ještě neviděl (ale rozebírat deset minut, že se tam lidé při popravách smějí a běhá okolo pes taky není nic moc), nějaký nový info jsem taky načerpal. Spíš pro lidi, kteří s druhou světovou začínaj. 60% ()

Reklama

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Z větší částí tvořené výpověďmi pamětníků (včetně katů), z menší části historikové a dobové záběry. Časové pokrytí od června 1941 do poválečných procesů: 1. díl první dva až tři měsíce od června 1941 (základní uvedení do tématu, hlavní pozornost severní části operací); 2. díl srpen až konec roku 1941 (více pozornost Ukrajina, klíčová událost Babí Jar); 3. díl časově 1942-1943 (v centru pozornosti opět Pobaltí a Bělorusko, vážnější problémy operací v kontextu celkových problémů); 4. díl 1943-1947 (ústup pachatelů, následky, procesy na východní frontě i v poválečném Norimberku, problematizace rozsahu i důslednosti vypořádání se s pachateli). Z řad pamětníků vystupují oběti, pachatelé i svědci různého druhu (body k dobru, že také jeden z norimberských prokurátorů). Z hlediska lokalizace především z Ukrajiny, Běloruska a Litvy. Historikové zejména anglosaské a francouzské provenience. ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

256. Sta tisíce obětí systematického i živelného vyvražďování jako nikdy a ničím neospravedlnitelné zlo, fašismus jako osobní postoj člověka měnící lhostejností ke zvůli a násilí své jednání až v ničím neohraničenou pervezi, k sadismu, naprosté, surové odlidštěnosti, postihující pozvolna charakter, až ke stavu rozkladu, demoralizaci, rozpadu disciplíny, neudržitelnosti i toho nejzákladnějšího řádu, děsivé, šokující události, vymykající se rozsahem a zrůdností uplatňovaných postupů čemukoliv, svědectví vrahů, kteří nikdy nebyli za své zločiny potrestáni, benevolence i nemohoucnost justice postihnout viníky kolosání obludnosti, hořkost, která přetrvá navěky, bezpráví, které stále z našeho života nevymizelo, jen nabývá méně nápadné, zastřené podoby. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Vše podstatné tu již bylo sděleno...já jen doplním, že některé informace jsem si častokrát ještě dohledával v jiných zdrojích, protože jsem jednoduše nevěřil. Osvětim, Treblinku, nebo Sobibor zná celý svět. Babí jaro, Kamenec Podolský či Zmijovskaja balka by měl znát taky. Nejzvrácenější historie v dějinách lidstva a přesto důležitá nejen pro naší, ale i budoucí generaci. 100% ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama